Šta je novo?

LE Diode

a jel bi mogao da iskombinujem nesto na sijalici u sobi? recimo da kod prekidaca ubacim NESTO pa da sijalice imaju taj fadeout i fadein? ne razumem se bas u elektroniku tako da ces morati narodnim jezikom 🙂 🙂
Moze, ali sa trijakom, ako ces na 220. Nemam semu, ali moze da se nadje na netu, verovatno.
i da li moze isti efekat da se ostvari na neonkama ili ne? (predpostavljam da neonke rade samo na odredjenoj struji a pre toga neon ne provodi, pa onda nema ni svetla...)
Moze delimicno, i to samo na neonkama sa elektronskim starterom. Sa prigusnicom ne moze.
i da josh nesto. da li ledare mogu da rade na baterije?
A kako rade u mobilnim, u kolima, u upaljacima...?
mislio sam da napravim male sijalicice koje bi u stvari bile ledare uvijene u neki papir, a napajale bi se iz baterije. jel ovo moguce i koliko bi bilo upotrebljivo, odnosno koliko bi dugo drzale baterije?

tnx 🙂
Moguce je, veoma jednostavno, a koliko bi baterije drzale zavisi od kapaciteta baterije, ali u principu trajalo bi dosta.... Malo ledare trose, jako malo.

A kako rade u mobilnim, u kolima, u upaljacima...?

heh pogresno sam pitao. pitanje je trebalo da bude - na kojoj struji rade, tj da li mogu da se nakace na neku bateriju direktno ili mi treba nesto sto ce da prepravi struju?

Zavisi na kakvu bateriju planiras da ih stavis.

Pa mozes na kakvu god hoces, da je preko 3V, ili dve od 1.5 redno vezane...

ok kul... igracu se ovih dana malo sa tim, pa postujem fotke kad zavrsim (ili postujem pitanja :d)

Tabla pre zamene osvetljenja je naravno sa klasicnim sijalicama 12V 3W, zuto, ruzno, bode oci:

dsc00084cy0.jpg

Tabla posle zamene osvetljenja, belo, normalno, prijatno za oci

dsc00101uq7.jpg

Komplet prednji deo u belo, cisto da vidite na sta lici...

dsc00106ju1.jpg

jel to Kadet il gresim 😀 😀 😀: D

Pogledaj specifikaciju same diode. Osnovni primerci rade na 2-3 V, 20 mA.

Jeste, nema vecina, nisam ni ja imao, pa sam qpio na otpadu i malo je modovao. Izgleda bolje nego ona bez, a i iznutra je bolje odradjena, mislim za osvetljenje, ima pleksi svuda, pa se zato profi vidi. I prosli km sat mi je bio beo, ali se nije videlo ovako sjajno, mislim videlo se sve super, ali je recimo pozadina kmh-a bila metalna, jedino sto ju je osvetljavalo je odsjaj, a ova je od pleksija... Mnogo je bolja i lepsa.

Video sam i digitalnu za kadeta [to su neke gsi varijante, ako sam dobro skontao], ima je moj ortak, ali nisam mogao ovde da je nadjem.... A ne znam ni da li bih je uzeo, nekako mi ova ono...

...a kad uzmes ovu sa obrtometrom,jel mora neka sonda za obrtaje da se dodaje??

Rekao bih (cini mi se) da se impulsi za obrtaljku uzimaju sa bobine. Cetiri impulsa znace jedan obrt (tj. sva cetiri klipa su odradila posao). A (teoretski) postoji mogucnost i da se jedan kalem postavi na jedan od kablova za svecicu. Tako se postavlja stroboskop kad se steluje paljenje. U tom slucaju je jedan impuls = jedan obrt. Znaci, nikakve specijalne sonde, vec cista logika i princip rada "struje" u kolima 🙂

Bavio sam se time pre desetak godina, kada sam hteo da okacim obrtaljku sa Bubanj Potoka u Bubu, koju sam tada terao 😀

Pozdrav!
MrBigJump.gif

a kad uzmes ovu sa obrtometrom,jel mora neka sonda za obrtaje da se dodaje??
Ja nisam nista dodavao, imas tu sedmu zicu vec izvedenu od bobine do same table. Znaci stoji vec na dzeku, samo je neiskoriscena. U mom slucaju, samo sam ubo dzek, i radilo je, bez ikakvog cimanja. Mada, moze se desiti da nema te sedme za impuls, ali to se dodaje u roku od 5 minuta, razvuce se od bobine do table i poveze. To ce ti svaki majstor uraditi, ali ponavljam, trebalo bi da je izvucena.
Mozes proveriti da li je imas, skines tablu i ako su sve zice tu, ako je ceo dzek popunjen, nema sta da brines.

Paljenje se obavlja na svakih 180° tako da bi 4 impulsa znacila 2 obrtaja.[/url]

E jeste, u pravu si! Sad sam razmislio - uvek rade dva po dva klipa (znaci i dve po dve varnice). Nikad ne rade cetiri odvojeno. Moja brzopleta greska :S: Thnx na pojasenjenju :wave:

Da... onda se u tom slucaju broji svaki drugi impuls 🙂

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Zbog čega crkavaju LE Diode ako ne možemo da dovedemo u pitanje kvalitet istih kao ni nepravilno povezivenje (mali otpor).
Šta je najčešći uzrok "kvara"?

Nazad
Vrh Dno