Šta je novo?

LE dioda ne sija

Akrep

Slavan
Učlanjen(a)
06.04.2008
Poruke
168
Poena
319
Ne sija donja LE dioda na prednjoj strani kucista
http://www.dodaj.rs/f/8/No/4YXl8IHe/cooler-master-mystique-6.jpg

Mislim da je izgorela, cackao sam kabl da vidim da li ima prekid i nista, ne sija.

Sija samo gornja, kako da znam koja dioda je odgovarajuca da zamenim? Sto zbog velicine jer treba da stane u plastiku, sto zbog jacine i ostalih parametara...

Bele su boje, vezane sa otpornicima na zelenoj zici za svaku, smatram da je to +, na beloj nema otpornika valjda je to ground?

Kace se na adapter molex-3pin ili m.plocu, samo sto se kace sa dva pina. napon jr tada 12V, valjda zato sluze otpornici...
 
Ovakav je konektor, samo sto sam premestio zice da bi radilo i nakacio sam na sysfan.
http://www.dodaj.rs/f/3D/oH/4PFWlqXj/3pinfansensor.jpg

Ovo je front panel, dva komada sa ploce,
http://www.dodaj.rs/f/1C/5f/ZqZJWQN/capture.jpg

mogu koristiti JFP2 da li moze konektor 3 pin da se prikaci? Gde da bodem, na Power LED ovu zelenu gde su otpornici a belu koja je valjda (-) na GROUND?
Imam samo dve zice za diode, zelenu i belu.
FOTOGRAFIJE:
http://www.dodaj.rs/f/3x/8w/3wgadS6x/img0225.jpg
http://www.dodaj.rs/f/1W/U5/1P3LcLr5/img0226.jpg
http://www.dodaj.rs/f/1J/Gz/4OUzMFoZ/img0227.jpg
http://www.dodaj.rs/f/2a/VS/4MTf0rUb/img0229.jpg
http://www.dodaj.rs/f/Z/sf/2ZzKEwlF/img0230.jpg
 
Tu na ploči ima konektori za samo 2 LED, jedna je za "PowerOn" a druga za hard disk, koja ti ne radi ? Ako je za Power onda ide na JFP1 na pinove 2 i 4, a ako je za HDD onda na pinove 1 i 3. Ne idu na konektore od ventilatora, tamo je 12v. Bela žica je uvek - (minus) a obojena ide na +. LED su nominalno 3.3V ali većina ide od oko 2v do 5V. Možeš da zameniš tu izgorelu sa novom odgovarajuće veličine, sve su po standardu i ima samo nekoliko veličina, Ako zalemiš obratnim polaritetom samo neće hteti da se upali, onda samo preokreneš konektor prema ploči i radiće. LED su samo diode koje puštaju struju samo na jednu stranu tako da pogrešnim polaritetom ne pravi kratak spoj.
Eh da, Crvena LED je obično zelena, HDD crvena a Standby žuta.
 
Poslednja izmena:
Bojim se da me niste razumeli... dioda na vratima kucista ne radi, postavio sam fotografije, fabricki kabl je sa otpornicima tako da je radilo na sys fan 12V. Sada jedna dioda radi dok druga ne radi.
Necu menjati kabl, neka ostanu otpornici tako da necu ni vezati na plocu, samo da pronadjem odgovarajucu diodu.
 
Opet ista stvar, ako ima otpornik on spušta voltažu na oko 3V tako da samo zameniš LED sa bilo kojom iste veličine i boje.
 
Ako insistiraš da je priključiš na Sys_fan konektoru na ploči moraćeš da zameniš mesta kontaktima na tom konektoru. Plus ide u sredinu, ona plava žica se nalazi na mestu senzora za brzinu ventilatora. Na tom konektoru samo iglom pritisneš limčić kroz to prozorče i izvučeš žicu a onda je prebaciš u srednju rupu. To će biti plus a minus (crna) ostaje gde je.
 
Ne treba da cackas, niti da menjas FAN konektor, jer je on ispravan cim jedna dioda svetli. Mogici problem je da je negde kablic od te jedne diode koja ne radi u prekidu, ili samsa dioda crkla, sto je verovatnije.
 
Plava žica u sredinu i to je to , 12V ta plava je sada na mestu senzora obrtaja.
 
Nije LED dioda vec LE dioda posto je LED skracenica za Light Emitting Diode :)
 
Ako je do sada radilo, onda je potrebno samo zameniti diodu.
Jedino, ako ti bas zelis da povezes sada na drugi nacin da bi ti kablovi bili lepse sredjeni u kucistu ili vec iz nekog razloga pa da vidimo kako da se poveze. U tom slucaju bi morao da promenis ili cak izvadis otpornike iz price.
Ako ti power led mesto na jfp nije zauzeto, mozes tu da nakacis diode za kuciste (u tom slucaju kacis led direktno na konektor bez otpornika), ali nylon konektor (ovaj kao za ventilatore) nece pasovati. tu ti trebaju drugi konektori. Svi oni imaju standardni razmak 2.54, ali nylon kuciste je veliko i ne moze da stane.
Sto se tice samih dioda, u kuciste najcesce idu 3mm i 5mm. premeri precnik i kraj price. boje nisu problem jer se lako nalaze i plave i bele.
 
Crkla je, pokazao unimer. To je ono plasticno 3mm, precnika valjda, sto sija i ima katodu i anodu, ne znam kako se tacno zove, ali ne radi.
Kacicu sa otpornicima na 12V kao sto je i pre bilo, ako resim bez otpornika pronacicu od starog kucista led power konektore, skinuti otpornike i resena stvar.
Hvala.
 
Nazad
Vrh Dno