Šta je novo?

LCD vs CRT prednosti i mane

Calibra 4WD

Čuven
Učlanjen(a)
07.08.2002
Poena
680
Nesto sam se ovih dana nalozio na LCD monitore pa sam citao razne testove na netu,pa me zanima da nabrojimo OBJEKTIVNE PREDNOSTI I MANE obe tehnologije:JA cu nabrojati koje sam ja uocio koristeci dva solidna 14" i 17" TFT i dati im ocenu koliko su meni bitne(od 1do5).

Prednosti LCD tj mane CRT-a:
- manje zapremine,tj vise mesta na vasem radnom stolu 4+
- minimalno zracenje koje verovatno utice na zdravlje coveka 5+
- ostrija i kvalitetnija slika u 2d okruzenju od CRT-a 4+
- totalno ravan ekran sa perfektnom geometrijom 3+
- duplo manja potrosnja od CRT-a iste velicine 2+
- fancy izgled,statusni simbol.... 2+

Mane LCD tj prednosti CRT-a:
- resposive time jos uvek nije ni blizu CRT-ekranima 4-
- vernost boja na vecini LCD-a nije kao kod CRT-a 4-
- kvalitet slike i dalje zavisi od ugla gledanja 3-
- fiksna optimalna rezolucija 3-
- mogucnost pojave bad pixela 3-
- oko 3 puta veca cena 3-

Sta vi kazete?Pogotovo me intersuje misljenje ljudi koji su presli sa dobrog CRT-a(posto ja imam odlicnu 19-cu sa ravnom Diamondron cevkom), na odlican17" LCD tipa Acer 712 ili LG 1711!!

Imam taj model Acer-a(707 isti je samo nema zvucnike) vec duze vreme oko 9 meseci koji si naveo i neke mane sto meni smetaju je posle TFT-a kda odem u igraonicu gde imaju CRT-ove sve izgleda ko da gledam u kristalnu kuglu i posle duzeg koriscenja TFT monitora kada gledam u CRT brzo se zamorim za oko 45 min me peku oci....

Da i ako ti je komp u sobi pa oces da gledas filmove zavaljen u krevet malo je zeznuto zbog ugla gledanja .....

A te price o odzivu piksela su glupost jer u igrama 25 ms je super. Jedino ne vidis dok skorujes ali tada nije ni predvidjeno za gldeanje 🙂))

Ne bi se sada vratio na CRT ni za kakve pare... A to ce ti reci SVI vlasnici tog monitora...

Mislim da se previše značaja pridaje odizivu. Čak ni 20ms (a kamoli 16) ne smeta u radu.
Jedna od stvari koje retko ko pominje je to što crna boja nije crna, već ima različito osvetljenje zavisno od dela ekrana (na donjoj ivici je osvetljenija nego na gornjoj, a pogotovo nego u sredini, plus što se osvetljenje menja i sa jako malim promenama ugla gledanja po vertikali) što prilično smeta pri gledanju widescreen filmova.
Mada filmovi i treba da se gledaju preko tv-outa ;P

boki,mozes da svratis do mene da vidis kako izgleda lg1510....popodne

Kod mene mozes da svratis da vidis Sony CRT u 2048x1536. Slika je i dalje ostra, citljiva. Response time izvanredan, a boje odlicne. Doduse oni koji su videli, mogu isto da ti kazu.

M

Taj Sony je verovatno neki od 21 inca i sigurno je ogromnih dimenzija,jakog zracenja,trosi ko ruska vozila....Poenta je bila da prikazemo realan odnos izmedju te dve tehnologije,pisite i losa iskustva a ne samo dobra

hm realno gledano sa pozicije prosechnog vlasnika PC-ja na ovim prostorima to je josh uvek skupa investicija...

ja lichno josh koristim matori daewoo 1705B (nije savrshen ali je bolji od najjeftinijih hansola samsunga i sl.)i nepada mi napamet da dajem toliko pare za kompjuter...

za frikove kojima 400-500 evra nije problem verovatno se isplati... koliko sam ja pratio svaka kupovina ispod te cene nije vredna (a to je ipak velika cena za nashe uslove)

nece kod nas sici lcd u masu dok ne bude znachajno ispod 300e

ja imam samsungov LCD SyncMaster 171n (pivot) "fensy" izgleda 🙂 drzim ga na 1280x1024 i stvarno ostrina slike je perfektna...doduse to sto crna boja i nije svugde jednako crna meni nista ni neznaci..negde je malo jace negde malo slabije osvetljen ali to se vidi jednino kad je ukljucen screensaver (black screen) i nigde vise..u igrama nevidim nikakvu razliku od ctr-a,a da i ono glavno nezraci inace bi ja vec odavno nosio pepeljare da imam neki ctr posto non spot visim pored kompa type;
poz...

Calibra 4WD je napisao(la):
Taj Sony je verovatno neki od 21 inca i sigurno je ogromnih dimenzija,jakog zracenja,trosi ko ruska vozila....Poenta je bila da prikazemo realan odnos izmedju te dve tehnologije,pisite i losa iskustva a ne samo dobra

TCO 99, Blue Angel, 120W potrosnja u full modu. Tesko da zraci i trosi puno. Jeste da trosi vise od LCD-a i da je veci, ali opet izgleda lepse i sve radi ... bolje ,)

M

Nemoguce je da na tom Sony-ju ima bolju geometriju i ravniji ekran i 2D ostrinu nego li na nekoj kvalitetnijoj LCD 17-ici.Potrosnja je veca za oko 2.5 u odnosu na iste da ne pricamo o velicinina stolu,a i zracenje je proporcionalno velicini monitora bez obzira sto je TCO 99.Jel se mi slazemo oko ovoga?

Evo opet tabele:

Ajd i ja neku:

Plusevi, ustvari CRT jedino zbog cega vredi su nijansirani prelazi, boje, i uglovi gledanja, za sve ostalo je LCD bolji. Za sve ispod 33/2=~16ms, ali pravih, a ne ovih sto navode, blur je ne vidljiv, to jest nema onog nije za igrice.

Ne razumem to sa dead pixelima, pa i Trinitron cevke imaju dve dead linije pa se covek navikne na njih i ne primecuje ih tokom rada, a ne pixel.

a da samo jedna stvar

sto taj SONY 21'' kosta kao 19TFT
ja sam za 17'' TFT ako imas para (naravno moras da imas da bi kupio)
slobodno uzimaj - po mogucstvu neki crni - oni su sexyyy :hump: :beat:

Kako ne kapiram ljude koji dodju kod mene i gledaju sliku iz najveceg moguceg ugla i kazu - pa vidi kakva je slika! :cuss:
Pa da li mi gledamo sliku iz neznamkolikogugla ili tako sto sedimo tacno ispred monitora! ctp;
Ako ljudima monitor sluzi da gledaju filmove, pica je nesto drugacija, ali takvih nema mnogo.
CRTovi su jako smesni i zalosni sto se tice ostrine u odnosu na TFTove, bas beda...
Npr na ovom LGu 1510S igre mogu da se djuskaju bez frke, tek ce tako da bude za par meseci... CRTovi su [vec] odavno smesna i zalosna proslost.

Calibra 4WD je napisao(la):
Nemoguce je da na tom Sony-ju ima bolju geometriju i ravniji ekran i 2D ostrinu nego li na nekoj kvalitetnijoj LCD 17-ici.Potrosnja je veca za oko 2.5 u odnosu na iste da ne pricamo o velicinina stolu,a i zracenje je proporcionalno velicini monitora bez obzira sto je TCO 99. Jel se mi slazemo oko ovoga?

Pa ja sam rekao da trosi vise od LCD-a. I zauzima vise prostora. I tezi je. I vise zraci. Ali i izgleda znatno bolje od skoro svakog TFT-a koji sam do sada video. I po pitanju boja, rezolucija je fleksibilniji. TFT je samo za jednu rezoluciju za sada upotrebljiv. Cim ga gledas malkice sa strane prestaje da bude onako fantasticno ostar. Ali u principu se slazemo. ,)

Digital na CRT-u

Video sam da na onoj tablici pise da nema CRT monitora sa DVI ulazom.

LG F700D

Ja sam video dosta TFT-ova u redakciji (i bivsoj i ovoj novoj 🙂), i mogu reci da sam i dalje na strani CRT-ova. Ako nadjes dobar CRT sa ostrom slikom, kao sto je moj 959NF, jedina prednost TFT-a, osim velicine, je ostrina i perfektna geometrija. Sa druge strane, mane su sto se morate igrati u 1280 x 1024, nemate prakticno manje rezolucije... Ako se igrate u 1024 ili manjoj, aliasing je prilicno vidljiv, za razliku od iste situacije kod CRT-a (zbog vece ostrine i kontrasta). Boje su nerealne, ma sta neki pricali... i to u igrama, Photoshop manje vise. Potrebno je navici se na TFT, kao sto je meni bila mutnjikava slika kada sam se sa TFT-a ponovo vratio na CRT... Ne znam... sto se tice modela koje sam video, AL712 je najbolji, i to kada koristite DVI. Mihu/Zeroa podrzavam 100%, njegovom Soniju ne moze da pridje nijedan TFT niti CRT... Ono je zaista suva perfekcija! Ostali TFT-ovi iz redakcije, svaki ima neku uzasnu manu, makar jednu, ali izrazenu. Npr, jedan ima sve ok, ali uzasan ugao gledanja (Fujitsu Siemens X serija 17-ica). Benq 791 je jedan od losijih TFTova koji su stigli lately. Drugi ima dobar odziv, ali loshe boje, a jedan cak i sve ima ok, ali je slika na donjoj polovini MNOGO svetlija... i tako ti tripovi... Ma uzas... Imam priliku sada, ali necu da uzimam TFT josh, pogotovo sto je ovaj 959NF zaista odlican primerak i ne bih ga uspeo prodati za onoliko koliko vredi, a ne bih ga dao ni za isti takav nov, najozbiljnije...

G!!! je napisao(la):
za frikove kojima 400-500 evra nije problem verovatno se isplati... koliko sam ja pratio svaka kupovina ispod te cene nije vredna (a to je ipak velika cena za nashe uslove)

nece kod nas sici lcd u masu dok ne bude znachajno ispod 300e
lg1510s košta oko 280€ a po mome mišljenju vredi svaki evro.

Misko je napisao(la):
Ne razumem to sa dead pixelima, pa i Trinitron cevke imaju dve dead linije pa se covek navikne na njih i ne primecuje ih tokom rada, a ne pixel.
trinitron zice su tanje od reda piksela, a i crne su pa se redje vide. "dead" piksel ima obicaj da svetli i bode oci. 😉

Amon_Ra je napisao(la):
Kako ne kapiram ljude koji dodju kod mene i gledaju sliku iz najveceg moguceg ugla i kazu - pa vidi kakva je slika! :cuss:
moram da priznam da i ja imam obicaj da sedim ispred monitora, a ne sa strane. mozda je to neka nova moda (jeste pomalo smekerski, ono, ja sam faca, gledam monitor sa strane 😉), al' meni se svidja ovako starinski. 😀

al' ozbiljno, ima monitora sa sit uglom, koji ne mogu ni pravo da se gledaju. al' npr. noviji samsunzi (170/170) raz-bi-ja-ju. kol'ki god da si smeker slika ce biti super. 😀

jddipqd je napisao(la):
Mislim da se previše značaja pridaje odizivu. Čak ni 20ms (a kamoli 16) ne smeta u radu.
neznam ljudi, vi se izgleda mnoooogo stekte u cs-u. 😀 ja imam neki trip da se krecem kad igram q3 ili cs i maltene na svim monitorima mi deluje kao da sam ukljucio "leave terror triails". 😀
a nije cak ni poenta u tim tragovima, jer i na najboljim monitorima, na kojima ih nema puno ili uopste, na slici se ipak izvrsava full screen anti alias 12x kad se kreces. tj. kad nisi vuna. 😀

jddipqd je napisao(la):
...
lg1510s košta oko 280€ a po mome mišljenju vredi svaki evro.

Vredi tebi kad si presao sa 14" Daewoo-a :d ali ne vredi ljudima koji imaju dobre 19" ili makar 17" da sad uzimaju 15"tft-ove ili pljuju ogromne kolicine para za 17" tft.

Crt

Ja se i dalje kunem u crt.Imam adi gt56 i 17" i prezadovoljan sam i geometrijom i slikom generalno,jos nije lcd i tft tehnologija zrela da bi prestigla crt pogotovo po pitanju odziva pixela (16ms🙂)) ipak crt jos koju god.(mlaz elektrona kod crt pod naponom od 25000 volti, kako to zvuci)>
CRT!!! :boom:

Evo ja sam imao kuci 959nf, fenomenalan primerak, a na poslu imam isto 959nf, al malko noviji i ne tako sjajan kao onaj kucni ali opet vrlo dobar.
Elem, prodao sam kucni 959nf i kupio Acer Al712.
Sliku na oba monitora daje ATI kartica, na poslu preko VGA 8500 kod kuce 9700, preko DVI.
Sada, kada dodjem na posao, treba mi odredjeno vreme da se naviknem na sliku, opsti utisak je da je...ma za to nema prave reci...gadnija nego na tft-u preko DVI. Kad kuci radim za PC, uzivam.

Misko je napisao(la):
...

Taj model bas i nema mnogo veze sa al712.

to su 2 ista monitora jedan imam ja a drugi moj drug tako da ne pricam napamet razlike ovaj ima zvucnike i DVI ulaz... samo to..

OptiPlex je napisao(la):
Vredi tebi kad si presao sa 14" Daewoo-a :d ali ne vredi ljudima koji imaju dobre 19" ili makar 17" da sad uzimaju 15"tft-ove ili pljuju ogromne kolicine para za 17" tft.
15'' tft je za samo 2cm manji od 17'' crt, tako da prelazak sa 17'' nije problem s obzirom na sve prednosti tft-a.
19'' ok, ako ti treba tolika rezolucija (a ne da držiš 1280x1024 sa fontovima na 120% pa dobiješ istu radnu površinu kao u 1024x768)

jddipqd je napisao(la):
...
15'' tft je za samo 2cm manji od 17'' crt, tako da prelazak sa 17'' nije problem s obzirom na sve prednosti tft-a.

Ma sve je super sem sto crna nije crna, bela nije bela, svetlo nije svetlo i tamno nije tamno cim se pomerim za pola cm. Situacija je u tom pogledu drasticno bolja na 17" tft-ima ali oni su skuplji.

Evo ja upravo gledam u Samsung 191T od 19 inca i zaljubio sam se na prvi pogled.
Monitor izuva koliko je dobar,nadam se da ce finansije moci da ga izdrze u najgorem slucaju preci cu na 17-cu LCD slicnih karakteristika

Stator je napisao(la):
...

to su 2 ista monitora jedan imam ja a drugi moj drug tako da ne pricam napamet razlike ovaj ima zvucnike i DVI ulaz... samo to..

DVI ulas samo to, pa to je dovoljno da bude dosta bolji zar ne, specifikacije su im slicne, al opet na strani 712-ce, kako mogu onda da budu isti?

Nazad
Vrh Dno