Šta je novo?

LCD TV umesto monitora - help

Kia

Slavan
Učlanjen(a)
04.04.2007
Poena
310
Hteo bih da zamenim postojeci BenQ E2200HD 22" monitor sa lcd tv-om od 40-42".Televizija mi nije potrebna jer ne pratim program,hocu reci da bi sluzio samo za filmove -igrice i internet(rad na kompu uopste). Modeli koje sam razgledao su LG LCD 42LF2510,Samsung LCD E-40B530. Uglavnom to su televizori sa full hd rezolucijom i cena im je do 70 000.Ako ima nesto slicno a jeftinije ili bolje od ovih modela a slicna cena, moze preporuka naravno. Zanima me sta mogu da ocekujem losije u odnosu na monitor koji imam?

Ne znam... nikada ne bih mogao da koristim LCD umesto monitora. Isuvise je to ....veliko. Probao sam, ali to nije to. Moje misljenje. Uostalom, zasto bi menjao... skupi kintu, i samo dodaj LCD na postojecu konfiguraciju. Ne verujem da ti je bas hitno.

Ja sam koristio 32" tv kao monitor oko godinu dana. Ne preporucujem.
Jedino ako nameravas da kupis wireless tastaturu i mis pa iz kreveta da pikas al pitanje je kolko bi video sa daljine vece od 2 metra.
Ne znam zasto ljudi misle da je uzivancija koristiti 40" kao monitor.
Po meni je idealno koristiti monitor 22-24" za rad, igranje, net i povezati komp sa tvom ako je u istoj sobi i na njemu gledati filmove

Ja sam koristio 32" tv kao monitor oko godinu dana. Ne preporucujem.

Ako si koristio tu HDready 32-ku koju imas u potpisu nije ni cudo sto ti nije odgovaralo, em nema 1:1 preko HDMI-a em je rezolucija niska za desktop. Da si imao prilike da probas 32A656 ili 32B650 u 1920x1080 imao bi drugacije misljenje. Podrazumeva se da udaljenost od ekrana mora biti malo veca u odnosu na udaljenost od monitora sa dijagonalom 20-24"

32" Full HD sa 1m = idealno!

za sve, igre, surf, filmove:)

@Kia
Vidjao sam mnoge da koriste LCD kao monitor i tp bez problema (cak i ja koristim LH3000 sto bi bilo u identicnom cenovnom rangu kao LF2510) i vecina je prezadovoljna ...
I sto se tice velicine "monitora"
Preterivanje postoji samo u stvarima koje ne volis XD
Imas na par mesta za 69999 din 42 LG LH3000 (on bi trebao da je bolji od LF2510 koliko shvatam)
Samo vidi da koristis DVI > HDMI kabal (tj DVI iz kompa u HDMI TV-a) jer preko VGA ulaza imas samo manje rezolucije 1360x768 i manje , a to uopste nije preporucljivo
Naravno moras razmotriti problem silnih kablova koji se razvlace po sobi (ako nemas wireless tastaturu i misa) jer u protivnom ce ti soba biti neprohodna XD

Zakljucujem da je dobo zameniti monitor za LCDtv,posto imam wireless tastaturu i misa i nemam problema sa kablovima uopste (hvala onom ko je smislio skrivalice) Prvi 22" monitor sam kupio pre 5 god i od tad imam taj bag da mi treba sto veci ekran (mercedes).Ostaje mi da cekam neke popuste jer ide nova god

Pa mozes ti i da tvrdis kako je Yugo strava i ne treba ti Mercedes CLS jer je preveliki, ali to ne osporava cinjenicu da je taj Mercedes malo napredniji i bolji auto od Yuga.

Masis poentu. Mercedes CLS jeste bolji i napredniji, ali ga necu ga necu kupiti ako treba da ga vozim po zemljanom putu.

Slazem se sa IvanTomovim stavom. Nevidim tu euforiju za velikim monitorima i upotrebom HDTV u istu svrhu. U cemu je "kvaka". I sam sam podlegao tom trendu i evo par mojih utisaka. HDTV je odlican za "maloletnike" koji vole da se izlezavaju iz kreveta da krstare netom...koriste face book..i gledaju filmove, za profesionalni rad ne. Kako se bavim dizajnom preko 20god a zena mi je profesionalni fotograf bili smo u dilemi sta da kupimo kad smo obnavljali LCD teniku. Odlucili smo se za par EIZO CG301W (30" 2560x1600) i to iz dva razloga sto ima odlicnu rezoluciju za tu diagonalu a velicina je bila bitna da mogu da "simuliram" B3/B2 papir...rastvorene novine ili casopis casopis. Kako radim za stolom monitor je na nekih ~1m od mene (zena ima svoj sto kod nje je na nekih 0.9m) udaljen da se razumemo na istom stolu je graficka tabla i papir za crtanje -skiciranje, stolovi su 1.3x1m) na sve to koristimo dva pomocna Samsuga 2343BW (23" 2048x1152) opet zbog rezolucije kao masine za alate i druge programe (meni je konstantno podignut Ai. PS). Pojenta je u tome sto sam cerki kupio JVC HDTV 32" i kad se udaljim od njega na nekih 1m nije to to..na stranu dubina crne kolorit kvalitet ekrana itd itd...jednostavno govorim o slici HDTV kod mene dobija prolaznu ocenu za filmove. igranje..surf ali ne i kao masina na kome cete da radite. Izvinite bez zelje da ulazim u polemiku ako malo pogledamo principe ergonomije uglove vidljivosti oka polozaj glave prema antropoloskim merama u enterijeru dolazimo da HD monitor 23" na 0.6m vizuelno daje istu sliku kao HDTV od 32" na nekih 1,2m (mere su priblizne). U cemu jes stos da radim iz kreveta ??? ili da se hvalim ciji je veci... Kao masina za multimediju i neki sitan posao koji se moze obaviti iz kreveta (office) HDTV je odlican ali za profesionalni rad monitor je nenadmasan.
PS: Moja cerka posle prve euforije i toga da sam najbolji tata na svetu i zavisti koje je izazvala kod mladje cerke i sina ponovo se vratila svom laptopu..a tv pa sluzi joj kao tv ustvari vise kao muzicki jukebox (MTV, MCM...)

Da li znate sta znaci koristiti HDTV umesto monitora? Ko je pominjao profesionalnu upotrebu? Ko je pominjao sedenje iz kreveta i fotelja, to nema veze sa vezom.

Profesionalac ce kupiti monitor namenjen za tu potrebu naravno, sta ce mu HDTV velike dijagonale?

Zasto je za normalne korisnike HDTV bolji od TFT monitora? Veci staticni kontrast, veca dubina crne boje, tacnije i lepse boje. Gaming, surf, poluprofesionalni rad, filmovi, sve je bolje na hdtv-u. Jedini uslov je da HDTV bude FullHD tj. da ima 1920x1080 rezoluciju, jer HDready je po meni beskoristan kao zamena za monitor.

Kako nesto moze da vam bude preveliko? Pogledajte gde ja sedim po ceo dan i recite mi da je ovo bezveze, bas me zanima vase misljenje. Udaljenost 1.3m, savrseno.

Ma svi imate legendarni srpski sindrom da morate da koristite nesto sto vam ne treba i znate da je preterivanje al eto hocete da imate. :whip:

Slazem se sa IvanTomovim stavom. Nevidim tu euforiju za velikim monitorima i upotrebom HDTV u istu svrhu. Kako se bavim dizajnom preko 20god a zena mi je profesionalni fotograf bili smo u dilemi sta da kupimo kad smo obnavljali LCD teniku.

Meni stvarno nisu jasni ljudi koji mesaju babe i zabe. Ja nisam ni profesionalni fotograf, niti se bavim dizajnom preko 20 godina.

Komp koristim jer radim na Internetu, to mi je posao i sedim cesto i po 10 sati dnevno za svojim kompjuterom (radim od kuce). Zato sam i uzeo HDTV kao monitor, jer mi je pre svega bitan dobar panel (S-PVA) i po mogucstvu sto veca dijagonala da ne bih zamarao oci. Ne treba mi vrhunska kalibracija i tacnost boja "u milimetar", ne treba mi rezolucija veca od FullHD... Za moje potrebe FullHD LCD TV je odlicno resenje koje evo furam vec vise od godinu dana i prezadovoljan sam.

Pre toga sam imao profesionalni CRT monitor koji je kostao svu silu para kada sam ga kupio pre 11 godina i cak u to vreme je bio znatno skuplji od ovog LCD TV-a koji sada koristim. Za te manje pare sam dobio vecu rezoluciju i 11" vise desktopa, pa prema tome moze neko da prica koliko hoce kako je to glupo - meni vrsi posao i to odlicno.

Kada je rec o poredjenju baba i zaba, u kom cenovnom rangu bese taj 30" Eizo? 4-5000$ US! A solidan 32" FullHD TV koji po svim parametrima premasuje skoro svaki TFT monitor na nasem trzistu, oko 750 eur tj ~1100 USD.

@IvanTom,@John Cena
Ljudi ipak prave te velike televizore ne znam zasto ali to je tako
@vanyadds
Ti kao pro verovatno znas da ima i boljih monitora sa vecim rezolucijama javi ako nadjes neki polovan za 5-6000 e.I citaj pitanja bre portugalac
Ostalima hvala,cuo sam da nece biti drasticno smanjena cena televizora zbog novaka tako da cu se ponoviti za 15-tak dana

jeste lepo sredjeno dopada mi se sto se ne vide kablovi

Hvala. Treba da vidite kakav je bio haos sa kablovima pa sam metnuo gips karton ploce, i lepo sve sredio. Ne mogu reci da nije bilo posla oko svega toga, ali isplatilo se.

Savetujem svima koji imaju mogucnost da odrade ovakav setup, ako im velicina sobe to dozvoljava naravno, da urade ovako nesto jer je uzivancija raditi ovako.

Sto se tice stvari da je nekom preveliko ovako nesto, ja stvarno ne znam nekog ko ima priliku da koristi HDTV kao monitor da se vratio na 22" TFT. Izuzetci postoje naravno.

@Kia

Gizmor je sve lepo objasnio, idi na neki 40-42" LCD i ne brigaj. Kvalitet slike u odnosu na TN je nebo i zemlja. Oci se mnogo manje zamaraju, a sam dozivljaj gledanja HD filmova je posebna prica. Ja sam bio skeptik kao neki na ovoj temi, ali (thx to Gizmor) se sada ne bih nikada vratio na neki manji monitor. Preporuka za Samsung 40B550, ako naletis na neki popust obavezno uzimaj trebalo bi da se uklopi u cenu.

Moj setup:

Prilozi

• IMG_4555.jpg
    IMG_4555.jpg
    150.5 KB · Pregleda: 219
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno