Šta je novo?

LCD tv kao PC monitor?

lood_za_q3

Slavan
Učlanjen(a)
19.12.2004
Poena
320
Ponudjeno mi je da umesto da kupim 24" monitor koristi 32" lcd full hd tv kao monitor za komp. Kako bi to u praksi funkcionisalo posto je ista rezolucija na oba a razlika u velichini ogromna? Jel se moze text normalno citati text, raditi u autocad-u i imati normalan svakodnevni rad? Na kojoj razdaljini bi ga trebao drzati? Jel bi me bolele oci mozda ili se vishe kvario vid na lcd-u?

Zavisi kakav je LCD TV. Stariji Samsung i LG su imali problem jer nisu imali 1:1 pixel mapping, odnosno vrsili su obradu signala koji dobijaju. To izgleda fino za film, ali uzasno za citanje teksta. Ja imam Sony-ja od 40" na kome je moguce iskljuciti obradu slike tako odlicno funkcionise kao monitor i, iskren da budem, jedina velicina koja mi odgovara za 1920x1080.

U principu, ono sto je najveca mana koriscenja TV-a (bilo kog) kao monitor je neizbezan input lag koji je reda velicine 40-100ms. Prakticno je nemoguce igrati ako je 100ms, a cak malo i nervira sto se ni kursor ne odaziva bas trenutno.

Obavezno nadji neki laptop sa hdmi izlazom i probaj sve sto te interesuje pre nego sto kupis TV, previse to kosta da bi se zeznuo.

ja koristim 32 lh3000 i gledam sa nekih 60cm i mogu ti reci da je extra...

malo se oci zamaraju na blize,makar meni...

Rec je o samsung b650, kontam da je to noviji model, ali ne znam kako da proverim to za pixel mapping. Znaci moze se koristiti bez problema osim za lag.... hmmmm.... a ja bash volim da opalim neki call of duty s vremena na vreme...

Rec je o samsung b650, kontam da je to noviji model, ali ne znam kako da proverim to za pixel mapping. Znaci moze se koristiti bez problema osim za lag.... hmmmm.... a ja bash volim da opalim neki call of duty s vremena na vreme...

ne znam za pixel mapping,ali igranje na velikom lcd-u je prvoklasno...

Pa lag je tezak za uociti ukoliko nisi profi igrac, a ja sam totalna suprotnost. Ono sto sam primetio je da, kad sam pravio CS igraonicu u kuci, ortaci su se tukli ko ce da igra na TV-u. Ali malo kasnije su svi primetili da gube vise nego inace i vrlo cesto su se culi komentari tipa "kako opet headshot, svaki put me pogodi pre nego sto ga nanisanim, mora da je cheater..." Ja sam takodje primetio da mi pucacine mnogo bolje idu kad TV prebacim u game mod sto smanjuje lag sa oko 95ms na 45ms (merio sam sa input lag test http://tft.vanity.dk/)

Evo kako to izgleda kod mene

Linije ne postoje u realnom gledanju, fotoaparat ih pravi.

1:1 pixel maping ti omogucava da imas najvecu mogucu ostrinu slike a samim tim i teksta.

Boje su fenomenalne i bolje nego na bilo kom TN panelu sa kojim se mozes sresti

80308492.jpg

13409131.jpg

Na prethodnim slikama se ne vidi koliko je sto zapravo udaljen od ekrana.

Input lag kod proslogodisnjeg modela B650 je u najboljem slucaju 60ms, kod mene na A656 je nekih 30ms na modelu iz 2008. Gaming na njemu je savrsen.

Na manjem 32 incnom ekranu bi verovatna slika bila i ostrija. Oci nece da te bole i neces imati problema sa vidom, ako sedis na srazmernoj udaljenosti od dijagonale ekrana. Ja sedim 1.2m za 40 inca, a za 32" izracunaj otprilike. Toliko.

@peca89

Game mod nije predvidjen za desktop jer potpuno ubije sliku, i iskljuci bitnija podesavanja. Predvidjen je uglavnom za konzole..
PC mode cak i vise umanjuje input lag nego game mode, i zadrzava najbolju mogucu sliku.

Pa lag je tezak za uociti ukoliko nisi profi igrac, a ja sam totalna suprotnost. Ono sto sam primetio je da, kad sam pravio CS igraonicu u kuci, ortaci su se tukli ko ce da igra na TV-u. Ali malo kasnije su svi primetili da gube vise nego inace i vrlo cesto su se culi komentari tipa "kako opet headshot, svaki put me pogodi pre nego sto ga nanisanim, mora da je cheater..." Ja sam takodje primetio da mi pucacine mnogo bolje idu kad TV prebacim u game mod sto smanjuje lag sa oko 95ms na 45ms (merio sam sa input lag test http://tft.vanity.dk/)

ne znam da li ja tripujem,ali mi mi se cini da game mode nekako ispegla grafiku...

Zavisi ko sta obelezava sa game mode... I na mom sony-ju game mode unisti sliku kad je u pitanju tekst/grafika, ali je to zato jedini mod u kom je lag manji. Nemam PC mod. Cak je i preko VGA kabla lag oko 90ms. Evo okacicu i ja slike ako budem imao vremena

ok! tnx ljudi! iz topica sam dobio sve potrebne informacije :) 32" monitor FTW ! :D

Ja koji imam atijevu 4870 sam morao tako jer nema HDMI izlaz, kao ni vecina ostalih. Za grafe koje imaju, hdmi-hdmi kabl cisto da nosi zvuk ako nista drugo. Ostalih razlika nema.

lcd iz potpisa i grafika iz potpisa preko hdmi kabla. Milina. Gizmor mi je dao sugestiju i umesto klasicnog tft monitora sam zavrsio sa TV-om.

Nazad
Vrh Dno