Šta je novo?

LCD Tuner: analogni, sta to tacno znaci

luka78

Slavan
Učlanjen(a)
24.07.2005
Poena
319
Pozdrav,

Znaci pitanje je kratko i jasno, sta tacno znaci to "analogni" tuner, pretpostavljam (na osnovu logike) da se preko ovog tunera ne mogu pratiti digitalni kanali?

Je li tako?

Radi se o:
http://www.comtradegroup.com/Brands/Crypton/Products.aspx?pid=3

Ako ne moze podrzati digitalni signal, da li se to moze rijesiti nekim konvertorom ili sl. Televizor je poklon, ne radi se o kupovini.

Hvala

Poslednja izmena:
Ako je tuner analogni zar ti nije logicno da se mogu pratiti samo analogni kanali?
Pitanje je koji kanali ce i kako moci d se digitalno prate kod nas a standard ce biti DVB-t2.
Ne znam da li ijedan tv na trzistu kod nas to podrzava.
Inace, zaboraci na Cryptone i sl koagulate... sakupi para za neki Samsung ako zelis 32" lcd.

Ako ikad u Srbiji počne emitovanje digitalnog TV signala, emitovaće se DVB-T2. Probno emitovane sa Avale i Fruške Gore je DVB-T. Svi TV aparati koji se kod nas prodaju (a i u okolnim zemljama) imaju samo analogni i DVB-T prijemnik. Kupi za 4000 Dinara "set top box" i reši problem. Kad (ako) počne DVB-T2 kupićemo novi za slične novce.

Ako ikad u Srbiji počne emitovanje digitalnog TV signala, emitovaće se DVB-T2. Probno emitovane sa Avale i Fruške Gore je DVB-T. Svi TV aparati koji se kod nas prodaju (a i u okolnim zemljama) imaju samo analogni i DVB-T prijemnik. Kupi za 4000 Dinara "set top box" i reši problem. Kad (ako) počne DVB-T2 kupićemo novi za slične novce.

Ok, znaci sa tim "set top box-om" rjesavam problem analognog tunera, tj. dobijam mogucnost gledanja digitalnih kanala sa kablovske (link operatera sam naveo u prethodnom postu).

Analogni tjuner ti je ovaj što "pušta" analognu, ovu staru PAL televiziju.

Digitalni tjuner u TV-u je već tipično iskomplikovana priča i to što ga ima ne znači da će sve moći da pušta. Koji sistem emitovanja (za sada postoje DVB-T i DVB-T2 (ovaj drugi će biti jedino u Srbiji od okruženja ali još nije počeo sa radom)) i koji empeg koriste. Postoje i DVB-C i DVB-S, ali to nije za radiodifuziju. Kablovski operateri koriste DVB-C (c je od cable). Da li ćeš na njemu moći da gledaš ono što ti antena hvata ili kabel isporučuje, u principu, ne znaju ni trgovci. Kod SBB-a u Srbiji, digitalne kanale možeš videti samo sa njihovim "set top boxom" jer ih kodiraju i ne može se slobodno kupiti HW koji to čita. Kod nekih drugih operatera, opet u Srbiji, neki free digitalni signali se mogu gledati i sa ugrađenim prijemnikom.

Analogni tjuner ti je ovaj što "pušta" analognu, ovu staru PAL televiziju.

Digitalni tjuner u TV-u je već tipično iskomplikovana priča i to što ga ima ne znači da će sve moći da pušta. Koji sistem emitovanja (za sada postoje DVB-T i DVB-T2 (ovaj drugi će biti jedino u Srbiji od okruženja ali još nije počeo sa radom)) i koji empeg koriste. Postoje i DVB-C i DVB-S, ali to nije za radiodifuziju. Kablovski operateri koriste DVB-C (c je od cable). Da li ćeš na njemu moći da gledaš ono što ti antena hvata ili kabel isporučuje, u principu, ne znaju ni trgovci. Kod SBB-a u Srbiji, digitalne kanale možeš videti samo sa njihovim "set top boxom" jer ih kodiraju i ne može se slobodno kupiti HW koji to čita. Kod nekih drugih operatera, opet u Srbiji, neki free digitalni signali se mogu gledati i sa ugrađenim prijemnikom.

Ovaj operater, ELTA kabl, pusta u DVB-C formatu signal. Znaci na ovaj TV uz navedeni "set top box" ce raditi u "punom kapacitetu?

Poslednja izmena:
Zavisi da li je signal kodiran (nekada se to zvalo skremblovan). I naš SBB pušta DVB-C ali kodira signal i može se gledati samo uz stb. A KDS npr. isto ima DVB-C ali pušta nekodiran signal pa se to gleda integrisanim prijemnikom ili u radnji kupljenim stb-om. Moraš zvati i pitati šta kažu, mada, mogu ti reći da od ovih kod nas u tehničkim podrškama ne možeš dobiti uvek pouzdanu informaciju. Najbolje ako imaš nekog na istom sistemu i taj ima novi TV da ga pitaš za iskustva.

Signal kodiraju da se zaštite od krađe kablovke po zgradama, i podele računa među komšijama.

Vidi, sa analognim tjunerom vataš ovu socijalu; RTS, MELOS, SOS, PALMA, DUGA i sl. Na digitalnu televiziju zaboravi kao što je HISTORY, EXPLORER, NG i slični, HBO pogotovo! Ovde još nema nacionalne digitalne televizije sve je to još u eksperimentalnoj fazi. Kod digitalne televizije ili imaš kristalnu sliku i CD zvuk ili ga nemaš uopšte. Analogni tjuner ti omogućava automatsko traženje kanala preko klasične antene (riblja kost i sl.) a digitalni tjuner je u TV, uključiš traženje i on ti pronađe danas max. 2 kanala, eto.

A što fino ne sačekaš oktobar jer Total tada planira da pusti u rad nekih 10-15 HD kanala, potpišeš sa njima ugovor i dobiješ HD resiver gratis tj. na revers. A možeš da pogledaš onaj sa hard diskom od 250 Gb. ;)

TotalTV je satelitska platforma koju mozes gledati iz vise zemalja.

Pa valjda je RS u sastavu Srbije. ;)
Samo ti vidi na sajtu totala, ima ga i kod vas, a kod kockastih se to zove Iskon tv, kažu da su malo alergični na naše patente. :d
Za SBB i D3 platformu ne znam ali pretpostavljam da ćete i vi dobiti te HD kanale vrlo brzo posle nas, e sad ne znam da li će vam tražiti da uzmete i novi D3 HD resiver, a pretpostavljam da hoće jer je D3 SD (standard digital) resiver.

Poslednja izmena:
Ko zna vise na ovom brdovitom Balkanu ko je u cijem sastavu ;-)

Ma nemam neku pretjeranu zelju da cekam na Total, naci cu nekakav dvb-c receiver i to je to. Samo mi je trebala info da li je onaj gore pomenuti receiver ok, i da li vi imate preporuku za nesto bolje, u slicnom cjenovnom rangu ili jeftnije ;-)?

Pozzz

Sad te ne razumem, a šta ti tačno želiš da uhvatiš sa tim resiverom?

Sad te ne razumem, a šta ti tačno želiš da uhvatiš sa tim resiverom?

Haha, pa da gledam digitalnu TV preko kablovskog operatera kojeg sada koristim (ELTA kabl). Radi se o tome da mi taj operater nudi digitalni receiver Technisat DIGIT K 3: http://www.elta-kabel.com/ksc4/20//kako_primiti_digitalni_signal.html
Vise o ovom receiveru na: http://www.technikdirekt.de/main/en...3-e.html?type=nonavigation&viewmode=datasheet

E sada, taj receiver kosta 50 eura, pa je moje pitanje da li je ovaj receiver ok za tu lovu i da li vi imate preporuku za nesto bolje, u slicnom cjenovnom rangu ili jeftnije ;-)?

E to sam mislio,

Pozz

Ima dosta televizora koji podrzavaju dvb-t2, cak i samsung c530 podrzava. Poenta je da cemo ionako svi koristiti kablovsku tako da ce biti dvb-c standard.

Haha, pa da gledam digitalnu TV preko kablovskog operatera kojeg sada koristim (ELTA kabl). Radi se o tome da mi taj operater nudi digitalni receiver Technisat DIGIT K 3: http://www.elta-kabel.com/ksc4/20//kako_primiti_digitalni_signal.html
Vise o ovom receiveru na: http://www.technikdirekt.de/main/en...3-e.html?type=nonavigation&viewmode=datasheet

E sada, taj receiver kosta 50 eura, pa je moje pitanje da li je ovaj receiver ok za tu lovu i da li vi imate preporuku za nesto bolje, u slicnom cjenovnom rangu ili jeftnije ;-)?

E to sam mislio,

Pozz

Koliko vidim, taj reciver ima samo skart i koaksialni izlaz, nema hdmi. To valjda znači da može samo sd signal da prenosi, ne i HD digitalni, ukoliko ih operator uopšte ima u ponudi.

Ne znam, mislim da ti je resiver potreban jer ako TV i kablovsku spojiš samo koaksalnim kablom neće ti biti slika baš najbolja, moja prijateljica je tako povezala svoj Samsung LCD od 82 cm i ima dosta šuma, ali ako se to sve poveže sa resiverom putem skart ili HDMI kabla, to je onda već druga priča. Prednost, naravno, ima HDMI.
Tako da uzmi ono što operater nudi jer može da se desi kao ovde kod nas u Srbistanu da ti kodiraju signal pa ćeš onda baš morati njihov da uzmeš što će opet da te košta.
Čuo sam da je Total tolerisao jedno vreme HD resivere kupljene u slobodnoj prodaji, ljudi kupili i od skora Total zavrno slavinu pa ljudi opet plaćaju za totalov HD resiver, sreća pa može da se iznajmi.

Poslednja izmena:
Pozdrav, imam zastarelo pitanje verovatno više puta objašnjeno.
Naručili moji matori Lcd tv tek sada videh da ima samo analogni tuner. Inače imaju total tv. Hoće li biti problema sa slikom.

nece,jer Total TV risiver obradjuje i salje sliku na TV...sibni na HDMI naravno

Nazad
Vrh Dno