Šta je novo?

LCD ili Plazma za igre

Učlanjen(a)
01.06.2007
Poena
319
Planiram da nabavim novi TV-e...interesuje me koja je razlika izmedju plazme i lcd-a?dali je bas velika razlika kada imate tv koji je HD-ready i full hd?i sve ostalo sto je bitno oko igranja xbox-a na tim TV-ima??unapred hvala

Posto je u pitanju xbox sasvim će ti biti dovoljan neki HD-ready.
Ionako velika vecina na boxu i isto tako i na ps3 podryavaju 720p dok mali broj podryava 1080p tako da moj savet je neki LCD TV 720P
Bar ja imam takav:)

720p plazma, lepo tje ti dotji sad kad krene i 720p tv. na full hd ekranima bi ti se gotovo sve skaliralo.

Plazma za video igre :zgran:

Ne vidim u cemu je problem? Imam 42" plazmu i PS3 i sve sljaka odlicno. Prethodno sam imao 32" LCD koji je doduse bio nakacen na PC i kod njega sam primeciovao ghosting u PES2008 dok to kod plazme nije slucaj. Mislim da je to mit da plazma nije dobra za video igre (pa cak i u TVu ima opcija "game mode") ili se to odnosilo na one prve serije od pre 7-8god :smoke:

Nije mit. To i pise na specifikacijama za svaki model..........proizveden pre 4,5 ili 6 godina! Imam plazmu 50" koja trosi manje od 600W i novu LG plazmu od 42" koja trosi nesto preko 300W. Novi LCD-ovi trose i ispod 200W (velicina preko 50"). Uhhh bre dokle ce vise ljudi da kupuju mercedese i bmw-ee i zaliti se na skupo gorivo.

Nije problem u ceni, već u količini potrošenog goriva.
Ne misliš li da je surovo da trošiš kilovat struje da bi se igrao (konzola + TV + zvučnici)?
Bez obzira koliko košta struja, to je prevelika potrošnja. Rasipanje bahato.

To su stare plasme troshile puno energije, moja nova 42" recimo troshi 340W.

720p plazma, lepo tje ti dotji sad kad krene i 720p tv. na full hd ekranima bi ti se gotovo sve skaliralo.

Vecina plasmi ima rezoluciju 1024x768 tako da to nije native ni za shta...

Plazma ima burn efekat sto je veoma lose. Moj LG od 72cm takodje ima burn efekat iako je crt. Ostane li slika malo duze (staticna) pocne da se javlja efekat gorenja da bi se tek posle 5 minita izgubila.

Hehehe jel to Driver kupio plazmu?:D

Ma gde da kupim to, dobio na nagradnoj :d

Plazma ima burn efekat sto je veoma lose. Moj LG od 72cm takodje ima burn efekat iako je crt. Ostane li slika malo duze (staticna) pocne da se javlja efekat gorenja da bi se tek posle 5 minita izgubila.

Izgleda da su napredovali sa tehnogijom, na novom samsungu nisam primetio nikakav burn in, mada ga nisam testirao, ali ako je to tako izrazeno, valjda bi se videlo na bilo kakvim statichnim slikama.

igrao sam neke igre sa xboxa na starijoj plazmi (LG 80GB HDD) i izgledalo je odlično. slika je bila jako oštra. jedino je glupo ako sedneš blizu vide se pixeli (42") i baš smešno izgleda. kod lcd-a nema tih "problema".
lično više preferiram lcd.

cula sam da se plazme posle nekog vremena nose na " punjenje",jel istina i jel skupo??

imao sam plazmu sony 42" i ove godine je otisla iz kuce jer smo uzeli lcd lg iste velicine. jeste da je plazma bila 2004. godiste ali ne mogu se porediti kad prikljucis digitalnu televiziju. kao sto je neko spomenuo, kod plazme se mora postovati udaljenost gledanja ekrana. znaci ako preporucuju da se gleda sa 3m gledaj sa 3,4 m jer ces u protivnom brojati piksele... kod lcd to i nije problem. moj ortak koristi 37" samsung kao monitor i gleda ga sa 1m udaljenosti i ne zali se...

sto se tice igrica, ps3 sam uzeo tek posto sam lcd kupio tako da ne mogu dati neki provereni komentar ,)

Pa sam si rekao "imao si" ... pričaš o plazmi od pre 5 godina.
Ja pixel nešto i nisam video niti se 42" HD ready greje nešto više od CRT TV-a.
Priče o potrošnji su prenaduvane i važe uglavnom za full HD plazme većih dijagonala a ni tu za 50" ne prelazi 500W maksimalne deklarisane potrošnje.

imate veliku sličnu temu pa tamo je sve već napisano

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=180939&highlight=lcd+ili+plazma

Poslednja izmena:
a sta bi sa "punjenjem" plazme???jel istina ili trip??i jel dobra ona crypton (mislim da se tako zove) marka??

ochajna je marka :)

zasto darkado?! :) kad ima samsungove panele...

@tema: odneo sam svoj ps3 kod keve u stan, i prikopcao na plazmu od 52" ... :I

samo cu reci SICK!!! :D brutalno izgleda,malko su lepse boje nego na mom lcd-u (a moj lcd je noviji model)ali zato plazma ima jedn manu...koju vam tesko mogu opisati ovako kucajuci...
sustina je da matorci nisu navikli da gledaju 16:9 na tv-u i onda su jedno mesec dana stavili na 4:3 rezoluciju... kad su vratili na 16:9 posle mesec i po dana, onaj deo sa starne koji se nije koristio,tj bio je ukljucen ali konstantno jedna boja, (neka tamno siva), je bio mnogo cistiji, ostriji i tamniji nego ovaj deo koji se koristio sredisnji kao tv (4:3)....znaci plazma ekran sa vekom trajanja pocinje da menja boju, u zavisnosti od duzine koriscenja,intenziteta,a LCD nema tih problema ;)

ja sam se krstio kod keve,cak sam im savetovao da odu da zamene tv,jer nema smisla da im bude centar ekrana koji se koristio svetliji od onih sa strane delova koji su bili "u tihom" modu dok se koristio 4:3 ekran :I

moj savet dakle- lcd

Poslednja izmena:
na full hd ekranima bi ti se gotovo sve skaliralo.

Danasnji HD ready LCD-ovi i poneke plazme imaju 1366x768, a signal je 1280x720. Ako je signal 720p, izuzev prvih generacija LCD-ova sa native 720p rez. (totalni fail sto su prestali da ih proizvode) i jedne jedine serije plazmi, skalirace se u oba slucaja - upscale.
Ako je signal 1080p, izuzev native 1080p modela logicno, svi ostali ce downscale-ovati na svoju native rezoluciju.

Plazma za video igre :zgran:

0.001 ms odziv.

cula sam da se plazme posle nekog vremena nose na " punjenje",jel istina i jel skupo??

Kakvo crno punjenje...

Vecina plasmi ima rezoluciju 1024x768 tako da to nije native ni za shta...

ko je spominjao plazmu te rezolucije?

samo još nešto da dodam - zašto ja ne volim, i ne preporučujem, tačnije odbijam ljude od 768 ekrana, bilo plazme, bilo LCD-a:

ništa ne rade dobro!

1. SD, SD DIVX, DVD na njima izgleda gore nego na 720 ekranima. logično, slika se razvlači još više.

2. "prave" 768 plazme rezolucije 1366*768 kojih ima malo su manje zlo. ovo takođe važi za LCD 1366*768

3. "neprave" 768 plazme rezolucije 1024*768 su još gori slučaj, a evo zašto:
aspect ratio kod njih je 1.33 ... 3 ...
znači beskonačan broj, za razliku od 37pv80 kod koga je 1.25 - broj sa 2 decimale
kada 1024 množiš sa 1.33 ... 3 ... dobijaš 1365,333333332992 ...
znači, nije je 1365 nit je 1366
nikada, ali nikada ne možeš dobiti 1:1 mapiranje.

naravno, ovo je čista matematika, u stvarnosti sve SEM WINDOWS-a izgleda ok na 768 ekranima, pogotovo na plazmama, ali ako hoćeš da koristiš 768 kao pc monitor, gde je jako neophodno 1:1 zbog čistljivosti sitnog fonta, 1366*768 je za izbegavanje, 1024*768 još više.

4. skaliraju čist 720p signal koji je toliko rasprostranjen: 720p filmovi, x360/ps3, kamkorderi, sat risiveri ....

mislim da je industrija namerno ubila 720p ekran a evo i zašto - mnogo je više 720p izvora, te slika na njima izgledala BOLJE nego na 1080p ekranima, i ljudi bi ih više kupovali, a industrija bi to mrzela, jer se ne prodaje skuplji proizvod! zato su izmislili 768 koji sve "uništava" i pored koga čovek stvarno poželi 1080p, gde bar 1080p signal dobro izgleda. 720p signal je ionako uništen i na 768p i na 1080p.

panasonic 37pv80 je zadnji "holy grail" čiste 720p slike gde nema nikakvog skaliranja. šteta što su 720p ekrani skoro potpuno izumrli, u ovom trenutku (i narednih 5 godina) su mnogo bolji izbor nego 1080.

ok, sad ću detaljno objasniti. ali prvo, opet napominjem, mešaš 2 stvari - kuglica i kuglica su ista merna jedinica, a square pixel i nonsquare pixel nisu, to je tvoja (a i svačija zbrka).

znači primer je: 37pv80, sa native rezolucijom 1024*720, i nonsquare pixel aspect ratio od 1.25, ili 125%, kako ti draže. video signal koji prima je recimo 1280*720 film sa kompa.

viera 3 video procesor koji se nalazi u ovoj plazmi, uzima 5 horizontalnih pixela i spaja ih u liniju. znači, od ovog trenutka nemamo više pixele nego jednu linuju koja ima 5 boja. nekakvim proračunavanjem (nemoj me pitati kako, nemam pojma, to su bolje objasnili znalci na avs.com forumu ja po sećanju pišem) tu liniju sada viera 3 sada secka na 4 pixela i radi nekavo zaokruživanje kod proračuna boja.

i tako si dobio da je 5 square pixela prebačeno u 4 nonsquare aspect ratio 1.25 pixela. kod tog preračunavanja istina dolazi do nekavog minimalnog gubitka boje, ali ti ljudi na avs forumu kažu da je to nemoguće primetiti sem nekakvim laboratorijskim merenjima, slika koju viera 3 na kreju prosledi panelu je 99% identična onoj koju je primio. objasnili su da film ili igra koju gledaš na panelu izgleda 99% identično onom što je komp poslao, mada, dali su jedan teoretski primer gde je svaki drugi pixel crno-beli gde to na kraju dosta lošije, ali koji u praksi nikada nemaš. ali baš iz tog teoretskog primera objašnjavaju zašto windows sa word dokumentom bele pozadine i stinim crnim fontom nikada ne izgleda tako dobro kao na square ekranima. baš taj primer - word - je jedina mana non square plazmi. dokle god se držiš filmova i igara, tačnije svega što nije sastavljeno iz 2 boje, imažeš savršenu sliku bez ikakvog vidljivog gubitka ma koliko buljio u ekran.

ovo je bio moj najbolji odgovor, ako te dodatno interesuje, idi na avs forume, tamo ima stvarno "ubica" od članova po znanju. uglavnom ja im verujem kad kažu da ljudsko oko ne može primetiti razliku između teoretskog 37pv80 koji bi imao native 1280*720 square pixele i ovog stvarnog 1024*720 nonsquare.

http://www.hifi-forumi.com/forum/viewtopic.php?f=19&t=7492&st=0&sk=t&sd=a&start=255

Poslednja izmena:
onaj deo sa starne koji se nije koristio,tj bio je ukljucen ali konstantno jedna boja, (neka tamno siva), je bio mnogo cistiji, ostriji i tamniji nego ovaj deo koji se koristio sredisnji kao tv (4:3)....znaci plazma ekran sa vekom trajanja pocinje da menja boju, u zavisnosti od duzine koriscenja,intenziteta,a LCD nema tih problema ;)

Čekaj, u tom delu ekrana (tj. side panelu koji može da bude i svetlije i tamnije sivo i crno, zavisi od opcija) je bila bolja slika nego na ostatku ekrana? :)
ahaa, svetlija slika...

a sta bi sa "punjenjem" plazme???jel istina ili trip??i jel dobra ona crypton (mislim da se tako zove) marka??

Pune se kod majstora što puni klime jednom godišnje, možeš da je odneseš i kod ovih što dopunjavaju klime za automobile. Kao što gas od klime isparava kroz bakarne cevi i kroz sam hladnjak kad se klima često pali i gasi, svi ti gasovi isparavaju vremenom kroz plastiku ekrana (pošto se više ne stavlja staklo) - sličan je princip gubljenja mase gasa zbog česte i nagle promene temperature. Crypton plazme se pune kriptonom R76 (novi EU gas od 2010).

Poslednja izmena:

to su pričali u početku, kad su plazme bile jako skupe. ali danas kad plazma košta 50000 42", neverujem da će je neko posle 5-6 godina nositi na punjenje, pre će kupiti novu.
crypton je kao comtrade-ova marka, koja ne pravi plazme.
oni imaju samo lcd liniju, i koliko sam ja npr. video slika im je odlična. e sad kod nas je uvek nešto naopako, a ovaj put je cena. u srbiji crypton ima strašno ne konkurentnu cenu u odnosu na LG, samsung ili toshibu. bio sam nedavno u hrvatskoj i bosni, tamo se comtrade zove New Technology(HR) i comtrade(BH) i mogu sigurno da tvrdim da je početni model od 26" jeftiniji 100e min. a najskuplji od 42" čak 300e u odnosu na cene kod nas. i koliko sam video tamo su svi televizori poprilično pojeftinili odkako je počela finansijska kriza, jedino kod nas cene skaču nenormalno.

izvinjavam se zbog off-a

Pune se kod majstora što puni klime jednom godišnje, možeš da je odneseš i kod ovih što dopunjavaju klime za automobile. Kao što gas od klime isparava kroz bakarne cevi i kroz sam hladnjak kad se klima često pali i gasi, svi ti gasovi isparavaju vremenom kroz plastiku ekrana (pošto se više ne stavlja staklo) - sličan je princip gubljenja mase gasa zbog česte i nagle promene temperature. Crypton plazme se pune kriptonom R76 (novi EU gas od 2010).

To vazi samo za Crypton plazme, one od drugih proizvodjaca se pune sa R410A gasom. Vrlo je znacajno da se plazme koje su proizvedene od 2008. god. pa na dalje pune navedenim gasom jer ce u protivnom slika biti mutnija. :)

colt, to su bre oni noliferi kao za hi-fi, uopshte me ne interesuje filozofija i matematika u vezi sa ovom prichom i ne kapiram zashto ljudi troshe vreme i udubljuju se u tako nebitnu stvar. Isto kao shto pola kupaca i lozacha na skupu audio opremu sigurno nema dovoljno sluha da razazna razlike, ali opet se lozi i ceo zivot ide pocepan da bi kupio nove zvuchnike od 5000e :d

Da sam ja kupovao, uzeo bih Cryptona/Neo/Najjeftiniji TV 37" ili 42", u zavisnosti koliko para mogu za to da odvojim, ne pada mi na pamet da dajem 1500e za televizor, niti da peepujem i takmichim se sa komshijom :) Jedino shto ne bih kupio su one starije plasme za mrljama na sve strane, burninom koji ostaje 15 minuta i vekom trajanja od dve godine :)

Poslednja izmena:
Samo kazem da se danas maltene sve up/downscale-uje . :)

Poslednja izmena:
Guru, jel su bolje sad plazme nego lcd? :d

pa onda je bolje odmah dati malo vise para za invertorske plazme, koje ce ta zamucenja automatski ispeglati (zbog tog novog gasa )
xD

Guru, jel su bolje sad plazme nego lcd? :d

Nisu, nego su jeftinije :d

Drugo je ako si nolife pa morash da kupish 1080p od 50 incha i da ti se na kraju ne svidja :)

Sve je to vec zastarelo, chekamo OLED :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno