Šta je novo?

Lc power 420w lc420h-12

dejan2311

Cenjen
Učlanjen(a)
13.11.2010
Poena
170
Imam Blueberry 400W pa se razmislajm da uzmem lc power. I ovo mi sasvim korektno radi bez ikakvih problema i na novom uzetom racunaru, jedino sto je postao dosta bucan kuler, staro je vise od godinu dana pa se razmislajm da ne uzimam sada nov kuler nego da uzmem odmah neko jeftinije napajanje. Lc mi deluje uredu. Konfiguracija je
amd athlon x 4 640 3ghz
2x2 gb ram
samsung 1tb hdd
ausu ploca sa integrisanom grafickom
dvd rezac
tv kartica

http://www.gigatronshop.com/napajanja/lc_power_420w_lc420h-12_v1.3_12cm_fan-1622

Interesuje da li bi mogla da radi ova moja konfiguracija, predpostavlajm da je kvalitetnije od ovog mog postojeceg. Ako neko ima iskustva neka kaze da li je tiho ili ne

Poslednja izmena:
Preskoci taj LC iako je ok. Za te novce je bolji Chieftec GPA-350S, ili GPA-400S koji je skuplji nekih 4e.

Uzmi ovo: http://bit.ly/j1saSe

Definitivno je bolje od navedenog LC Powera, a da ne pricamo od Borovnice.

???

Aj da ne otvaram temu a treba mi brz odgovor budzet je 2000rsd(200din gore :) može) za napajanje da li da idem na taj Chiftec od 350w ili dumim da odem na neki polovni LC550GP za 20eu ili neku Borovnicu od 560w vazno mi je da to gura komp.
Konfa je sledeca
-E5700
-MB neka P35
-2x1gb ddr2
-Vga Gigabyte Ati 4850 512mb
-Dvd rw
-1xHdd

Lažeš da hoćeš da staviš 4850 na napajanje od 20€...

Skupi još koji dinar i uzmi ovo, nemoj se nepotrebno zezati, naročito ne sa polovnim LC-ovima od pre 3+ godina!

Pa tolki je budžet šta da radim, dali su mi 15K da sklopim dream mashine za igranje i negde mora da pukne dodaću još tih 500din za taj CHIEFTEC GPA-400S 400W hvala na brzim odgovorima ljudi:wave:

I to je malo za 4850 je potrebno 450w ili imas mogucnost da taj chiftec ode u vecna lovista a i da povuce ostale komponente

Nije malo. 4850 traži max 120W u realnim primenama; oko 150-160 u Furmarku i sličnim silovateljima. GPA-400S je dovoljan.

Njakao sam Chieftec GPA-350S kačio na njega X2 7750 koji ždere majku mu :d i GTS250 i sve je to nosilo bez ikakvih problema napon nije išao ispod 11,85v pri opterećenju dok na ThermalMasteru 420w i čuvenom LC420 je išao čak nešto ispod 11,6v. Ovo ne znači da treba uzimati GPA-350S za ovu svrhu nego čisto da se vidi da je u pitanju sasvim solidno napajanje. Kao što Čelični kaže Chieftec GPA-400S bez problema će nositi 4850 u neko provetreno kućište naravno ;)

Hoce samo koliko dugo jer ce uvek potrosnja da bude na max a to znaci da ce brzo da izgubi na snazi. Uvek se uzima jedno jace napajanje jer ne valja da radi pod maximalnim opterecenjem moj savet ti je dodaj jos 1000din i kupi sta valja a ne da kasnije lupas glavu ta grafa nema garanciju i sta ako sve ode... a razlika je samo u 1000din....

ja sam dva meseca drzao 4850 na LC 420h-12 i nikakvih problema nije bilo...karta i sve ostalo radilo ok :)

Hoce samo koliko dugo jer ce uvek potrosnja da bude na max a to znaci da ce brzo da izgubi na snazi. Uvek se uzima jedno jace napajanje jer ne valja da radi pod maximalnim opterecenjem moj savet ti je dodaj jos 1000din i kupi sta valja a ne da kasnije lupas glavu ta grafa nema garanciju i sta ako sve ode... a razlika je samo u 1000din....

Čestito napajanje može da radi 24/7 na 100% opterećenja pun garantni rok, a i duže. Zato se deklaracija continuous (neprekidne) snage zove kako se zove. I zato toliko ne podnosim tzv. peak rating jer ne govori ništa o stvarnoj sposobnosti napajanja. GPA ima continuous rating 400W (336W/28A na 12V) pri 30°C. U principu, za svakih 10°C više smanji to za 2-3%. Što se tiče onog "brzo će da izgubi na snazi", navedeni "thermal de-rating" efekat nije kumulativan, i nije trajan - čim ohladiš napajanje, snaga mu se vraća na deklarisanu. Jedino što se zaista trajno oštećuje vremenom su kondenzatori, ali to samo ako su temperature (vazduha koji ulazi u napajanje) ekstremne, tipa 70+°C. U tom slučaju bi se napajanje ionako uveliko isključilo da zaštiti samo sebe, tako da je to nebitna stavka.

ja sam dva meseca drzao 4850 na LC 420h-12 i nikakvih problema nije bilo...karta i sve ostalo radilo ok :)

Mesec dana nije dovoljno da se problemi ispolje. Huntkey platforma na kojoj je baziran pomenuti LC je veoma izdržljiva, prijavljeni failure rate je smešan, ispod 2%. To ne znači da se VRM-ovi na kartici nisu ubili od posla... Osim ako je procesor bio niske potrošnje (65W TDP dual core ili slabiji, recimo), pošto to napajanje ipak može da dâ 16ak ampera na 12V i da ostane u okviru ATX specifikacije.

GPA ima superiorniji filtering, više snage, kvalitetnije komponente i tiše radi, tako da za malu razliku u novcima velika prednost ide njemu.

Poslednja izmena:
Znas li da jedna od najboljih napajanja rade 80% od nazivne snage otud i sertifikati 80,80+,80 bronzana... ne mogu da daju snagu koja pise na njima. A ti predlozi nesto pa kada ode onda tebe moze da krivi:) prouci malo o napajanjima...

?
Sertifikat 80+ je efikasnost, znaci da 80% (AC) struje koju povuce iz zida predaje racunaru (DC struja).

Naravno da mogu da daju snagu koja pise na njima, naravno mislim da kvalitetna napajanja.

Znas li da jedna od najboljih napajanja rade 80% od nazivne snage otud i sertifikati 80,80+,80 bronzana... ne mogu da daju snagu koja pise na njima. A ti predlozi nesto pa kada ode onda tebe moze da krivi:) prouci malo o napajanjima...
Nije on taj koji bi trebalo da prouci malo o napajanjima ...

Mislim da se s pogrešnim likom kačiš o napajanjima ;)

Radi se o sertifikatu koji ima veze sa korisnom snagom. Nivoi efikasnosti su rangirani tako da izazivaju lep psihološki efekat i ono toplo golicanje zadovoljstva u stomaku zbog činjenice da "spasavamo planetu"... Cinizam u stranu, efikasnost (odnos korisne i tražene snage, izražen procentualno) ne kazuje direktno koliko je napajanje "jako"...

Naime, to je odnos snage koju zahtevaju komponente, i snage koju će napajanje "povući iz utičnice". Nijedno napajanje nije deklarisano tako da na njemu piše maksimum koji može povući iz zida, već maksimum koji može isporučiti komponentama. To znači da ako imam napajanje koje je 80% efikasno (mada efikasnost varira sa trenutnim nivoom snage, temperaturom, ulaznim naponom i pletorom drugih stvari), i ono isporučuje 400W komponentama, iz utičnice ono tad povlači 500W. 100W razlike se u najvećoj meri (96-99%) disipira u vidu toplote, zato napajanja imaju ventilatore i zato su im tranzistori i diode šrafljeni na hladnjake. Ostatak se kontrira samoindukcijom u kalemima i transformatorima.

## EDIT ##

BTW, dragi studentu, potpis na forumu ti je neverovatno prikladan.

Poslednja izmena:
Radi se o sertifikatu koji ima veze sa korisnom snagom. Nivoi efikasnosti su rangirani tako da izazivaju lep psihološki efekat i ono toplo golicanje zadovoljstva u stomaku zbog činjenice da "spasavamo planetu"... Cinizam u stranu, efikasnost (odnos korisne i tražene snage, izražen procentualno) ne kazuje direktno koliko je napajanje "jako"...

Naime, to je odnos snage koju zahtevaju komponente, i snage koju će napajanje "povući iz utičnice". Nijedno napajanje nije deklarisano tako da na njemu piše maksimum koji može povući iz zida, već maksimum koji može isporučiti komponentama. To znači da ako imam napajanje koje je 80% efikasno (mada efikasnost varira sa trenutnim nivoom snage, temperaturom, ulaznim naponom i pletorom drugih stvari), i ono isporučuje 400W komponentama, iz utičnice ono tad povlači 500W. 100W razlike se u najvećoj meri (96-99%) disipira u vidu toplote, zato napajanja imaju ventilatore i zato su im tranzistori i diode šrafljeni na hladnjake. Ostatak se kontrira samoindukcijom u kalemima i transformatorima.

## EDIT ##

BTW, dragi studentu, potpis na forumu ti je neverovatno prikladan.

Necu da se ovo pretvori u polemiku ali moj nik je mnogo star a zavrsio sam elektrotehnicki fakultet.. tako dobro znam o cemu govorim ti mozes da stavis i na 350w kao sto je neko rekao i ono ce da radi u piku i sta se desava :)
Efikasnost je ta koja govori koliko ono u stvari daje snagu na izlazu. Npr 500w nije 500w ako je sertifikat od 80 ono znaci daje efektivno 500w-20% ili ti 400w.
evo ti kako se testira http://www.bit-tech.net/hardware/psus/2010/02/22/600-700w-psu-review-round-up/8 i to su napajanja markirana i videces da ni neka od njih ne mogu da se bore sa punim opterecenjem. A kamoli ove nize klase chiftech-a i lc power

@Studentbg
Gresis, ne deklarisu se napajanja koliko vuku iz zida. Mislim ima i toga, ali ne kod ozbiljnih firmi.
Pogledaj www.jonnyguru.com , tu sve imas detaljno.

http://www.silverstonetek.com/techtalk_cont.php?area=usa&tid=wh10_005 evo ti objasnjenje mislim isto je samo stavi manje cifre:d znam ja dobro o cemu pricam.. :)

Umesto naslova "Why use a 1500W power supply?" mogli su slobodno da stave i "Sad cemo pokusati da ubedimo nekog slepca, koji ne zna o cemu pricamo, da kupi nesto sto nikom normalnom ne treba?"

Evo jednog teksta gde je lepo objasnjeno sta predstavlja efikasnost napajanja, a ako te zanima mozes da procitas i ostatak clanka jer je prilicno koristan:
Everything You Need to Know About Power Supplies

@Studentbg
Gresis, ne deklarisu se napajanja koliko vuku iz zida. Mislim ima i toga, ali ne kod ozbiljnih firmi.
Pogledaj www.jonnyguru.com , tu sve imas detaljno.
NIsam ja ni to rekao oni je deklarisu na snagu u piku tj pod punimkratkotrajnim opterecenjem isto to rade i sa zvucnicima ... a kao sto sam naveo na bit-techu vidi se da napajanja poznatih kuca ne mogu da daju pod pikom napone koje zadovoljavaju propisane standarde ima jkos gomilu ono je prvo sto sam nasao...
I to su sve napajanja koja kostaju a ovde pricamo o napajanjima koja su najniza klasa.
MOje misljenje da je veliki rizik da stavi ono napajanje od 20e na 4850 pogotovo jer nisu mu sve komponente u garanciji.

@Canis Lupus pa imas isti dijagram kod sebe pa da imalo znas da citas sa njega video bi neke stvari ali sta ces ti nazivas nekog slepcem a ne znas da procitas dijagram:) I uzeo si crosair-ov dijagram zamisli kako izgleda dijagram ovih napajanja koje vi njemu predlazete:d

Poslednja izmena:
Jao, ej, nemoj da mašeš diplomom, samo se dodatno brukaš. Snaga napajanja jeste i uvek će biti deklarisana ka komponentama, a ne ka zidu! Ako zaista veruješ u išta drugo, stidi se. Ko sve završava fakultete... Nekadašnji stav je bio "šta me briga koliko vuče iz zida, zanima me koliko može da pruži komponentama"... Energy Star pokret/asocijacija i EPRI (Electric Power Research Institute) su organizovali 80plus program da bi podigli svest o (ne)efikasnosti SMPS (Switched-Mode Power Supply) uređaja i da bi omogućili sebi zaradu a proizvođačima mogućnost diferencijacije na tržištu, na ime uštede u struji tokom korišćenja računara.

Da ne bi bilo kako ja jadan i neuk vadim informacije iz guzice, evo ti par linkova:
EPRI Protokol za 80+ testiranje i sertifikaciju (pdf)
Wikipedia 80+ članak
ECOS Plugload Solutions PSU lista

Zaista, prihvati da si pogrešno razumeo, i budi zadovoljan što si nešto i naučio. Što se tiče peak rating-a i realnih sposobnosti napajanja, i o tome je bilo reči. ali to nije u direktnoj vezi sa efikasnošću, ne na način i u kontekstu u kom ti to kažeš.

Poslednja izmena:
Hajd meni nesto pojasnite :)

@MCSteel:

Znaci, ako imam Kung-Fu KME od 600W, koji je efikasan 65%, da bi obezbedio u domenu teorije 600W (sto je van svake pameti, zbog nekvalitetnog uredjaja) povuci ce iz uticnice nekih 923W?

Pitanje je ozbiljno,cisto da napomenem , mozda samo zvuci smesno ;)

A sto se tice toga, da li je dovoljno 400 kvalitetnih w, da, naravno da jeste, i ne znam zaista zasto bi sertifikacija imala ikakve veze sa ovim.

Imam pitanje i za Studentbg, kao neko ko je totalno neuk (govorim o sebi), ali samo pokusavam da shvatim. Imam Cooler Master od 1250W koji ima 85% efikasnosti. Hoces reci da moje napajanje daje samo 1062W, malo mi se to kosi sa zdravorazumskom logikom?! Pa, istog momenta bih im ga vratio. Zasto onda CM garantuje 1500w u peak-u (short term power)? Hoces reci da lazu? Voleo bih da cujem, iskreno me zanima.

Poslednja izmena:
Da, kada bi mogao da dâ 600W komponentama, za to bi povukao ~923W iz zida. Međutim, NPN BJT polumost topologija nije pouzdana za išta više od 350W, zato se, osim zbog male efikasnosti, od nje i odustalo u modernim napajanjima.

Peak snaga nije iz zida!!!! vec snaga koju napajanje moze da izdrzi u kratkom vremenskom periodu....
Kod napajanja boljeg kvaliteta i skupljih kao sto je tvoje njegova peak snaga je 1500w ali su je oni deklarisali na 1250w tako isto i sa seasonikom 620w isti slucaj, ALI TO SAMO KOD SKUPLJIH MODELA. Kod ovih kineza nema sanse da izvuces 500w 24/7 . Na bit-techu mozes da pogledas kako testiraju i koliko prolaze napajanja. Neka bolja napajanja ne mogu da daju zadati napon. Druga stvar pogledaj grafik i videces da je najveca efikasnost 80% posle krece da pada u zavisnosti od napajanja kod nekog je 89% a kod kineza i low end klase je 70 znaci zamisli koliko pada na 100%.
Sad malo razmisli zasto bi neko uzimo za 5000din kvalitetno napajanje 500w a ne 500w lcpower klase 2000din mozes da poredis to?!!! ja tvrdim da to napajanje nema 500w i to mozes da vidis i po njegovoj grani.

Al se rasplamsala rasprava :). Usput da uskočim nigde nisam našao Chieftec pa ja na kraju palo LC Power LC500H-12 V2.2, 500W, 12cm fan za 2600din komp radi klinac kome sam sklapao mašinu zadovoljan gotova priča a vi nemojte na mene da se obazirete samo nastavite....

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno