Šta je novo?

Latinica u Accessu97 + VB6

LedZeppelin

Čuven
Učlanjen(a)
13.10.2004
Poena
619
Radim maturski iz informatike i ne znam kako da Access 97(u stvari Access 2000 ali moram da konvertujem bazu u 97 zbog Adodc kontrole) nateram da prihvata latinicna slova ČĆŽŠÐ i kako da mi text kontrole u Vb6 prihvataju ista slova

Podesi kodnu stranu Windowsa na 852, tako sto stavis serbian latin kao default za sve usere u regional settings, sto zahteva restart.
Provera: start -> run -> cmd -> chcp, trebalo bi da pise 852 a ne 437.
Zatim proveri font property na formama (ili text boxovima i sl.) u VB-u ili Access-u, scripting bi trebalo da bude Central European a ne Western.
Poz

LedZeppelin,
Najtoplije bih ti preporucio da skines poslednji Service Pack za VB6 (download site ), kao i odgovarajuci MDAC (Microsoft Data Access Components), odnosno verziju 2.5 (download site ). Moci ces da radis sa Access 200 bazom a i sam ADO objekat je tokom svih ovih godina je znacajno unapredjivan.

Poslednja izmena:
Ma koji VB6.
Batali to! Šta god radio kod sebe, i nekako uspeo da namestiš VB6 da radi s našim slovima, to nećeš uspeti da podesiš na target mašini bez ikakvih intervencija. Uostalom, VB6 je odavno prevaziđen. Odradi taj isti projekat u VB .NET. Postoji opcija da importuješ ceo projekat iz VB6 i da ga VS transponuje u ekvivalentan NET projekat. VB NET besprekorno radi s našim slovima.
Verzija 2005 je dosta unapređena u odnu na 2003, a naročito što se tiče rada s bazom podataka.
pOz

Radio sam ja u VB6 pre 2 godine i sada sam resio da iskoristim znanju u neke svrhe.Posto nisam dugo pratio Vb, je li VB.NET isto kao Vb6, tj, dali se kod pise isto.Posto bih ja koristio ADO kontrolu za upravljanje baze da li je to moguce i u vb.net?

ADO kontrola, naravno, postoji i u vb.net (ado.net). Pisanje samog koda nije idencitno ali je u velikoj meri slicno pa neces imati nikakvih problema za prelazak na .net verziju.

Naročito mi sviđaju mnoge stvari koje su preuzete iz C-a.
Ne moraš više da pišeš a=a+5, dovoljno je a+=5.
Toliko je stvari izmenjeno... ma svideće ti se.
Da ne pričamo o transparetnim formama, itd.
Kad kreneš jednom da radiš u .Net okruženju, zapitaćeš se kako si ikad mogao da radeš u nečem drugom.

@LedZeppelin
Pogledaj PM.
Poz.

Vrh Dno