Šta je novo?

Lasersko graviranje drveta

amdpower

...on thin ice...
Učlanjen(a)
27.09.2010
Poena
325
Naleteo sam na ovo,deluje mi zanimljivo a s obzirom da sam bez posla,mozda bih krenuo tako nesto da radim.
Ono sto me interesuje da li mi treba neka prethodna obuka ili se moze shvatiti iz tutorijala,doduse nisam ih trazio jos?
I koja je opasnost za zdravlje tj vid?

Youtube je pun tutorijala. Nabavi naocale za rad sa laserima tog tipa.

Obično uz uredjaj dobiješ i zaštitne naočare a nemaš potrebe da gledaš šta radi jer ne možeš da pomogneš, uključiš i bežiš iz prostorije. 🤣
Treba ti vremena da provališ podešavanja udaljenosti i snage lasera i prebacivanje u format koji podržava softver uredjaja. Dovučeš obradjenu dasku i seckaš na dužinu koja ti treba, uvežbaćeš.

Vidi da uzmeš neke kvalitetnije naočare, čisto radi sigurnosti. Ako želiš prvo da se jeftino poigraš da bi naučio šta i kako i da bi video da li želiš sa tim da se baviš možeš jeftino da kupiš CNC mašinu 1830 PRO sa laserskom glavom.

Zavisi koji level hoces da radis.

Pogledaj video i bice ti jasnije koje kombinacije su moguce i sta kako:

Vidi da uzmeš neke kvalitetnije naočare, čisto radi sigurnosti. Ako želiš prvo da se jeftino poigraš da bi naučio šta i kako i da bi video da li želiš sa tim da se baviš možeš jeftino da kupiš CNC mašinu 1830 PRO sa laserskom glavom.
To je ova.

Ja sam gledao ove dve,vidim da njih i koriste,tj ovu jeftiniju verziju.

Prilozi

• Screenshot 2023-04-08 at 11-14-47 Pirograf graviranje drveta.png
    Screenshot 2023-04-08 at 11-14-47 Pirograf graviranje drveta.png
    477 KB · Pregleda: 30
  • Screenshot 2023-04-08 at 11-15-42 Pirograf graviranje drveta.png
    Screenshot 2023-04-08 at 11-15-42 Pirograf graviranje drveta.png
    402 KB · Pregleda: 30
@amdpower
Verovatno imaš ideju šta bi mogao da radiš te gledaj max površinu graviranja, max debljinu materijala koji se gravira i snagu lasera. Ima tu i tolerancija početne tačke, tolerancija iscrtavanja itd. Na graviranje na metalu zaboravi jer te makine nisu predvidjene za to, za to idu dosta jači laseri i sasvim su drugog tipa.
3018 pro je ujedno i klasična cnc gravirka, dobijaš elektro motor sa futerom ali možeš da radiš samo na mekanom drvetu, bukva teško prolazi. Ima 3 ose ali nije baš 3D makina. Površina graviranja je 300x180 i valjda je sada standardni laser 500mW (ranije je bio standard 250mW)koji dobijaš. Ako hoćeš jači laser modul recimo 5500mW sa napajanjem ne verujem da je manje od 90$ na AE.
Master 2 LU1-4 radi samo sa laserom i površina graviranja je 400x430 i onih 20W bi trebalo da je laser 5500mW.
Jel dovoljno za razmišljanje? 🤣

Budimo ozbiljni i razmislimo!!
Ovo je više za hobi nek za neki ozbiljan posao

1. Šta bi gravirao,slike,pa da prodaješ na pijaci?
2.Kome je potrebno graviranje na drvetu?
3.I ako nadješ nekog da mu graviraš njegov logo na paletu/kutiju...koliko ti treba prostora za to??
4.CNC da radiš kalupe za avto industriju,kućne potrepštine,igračke itd itd

Jeste za hobi ili neku zanatsku radnjicu da se ispisuje posveta na koži ili pak ispisivanje na suvenirima ala pozdrav iz neke banje mada sve to odradi pirograf kpji bude malte ne dž ako ga sam napraviš. Jedino ostaje vašar i parkiraš agregat da radiš portrete na drvetu kao što su nekada radili fotografi, parkiraju mečku ili nekog konjića i jure decu za fotografisanje.

Ubise ti volju za pos'o... :confused:

Moze lli pirograf da odradi graviranje sa slike?:confused:

Ako si umetnička duša sa pirografom odradiš i Monalizu bolju od originala.
Softver koji dobijaš uz laser služi za pravljenje G koda i pruža mogućnost ispisivanja teksta. Mašine rade vektorski a ne raster i softver podržava sve CAM programe, fotku možeš da odradiš ali uz prebacivanje iz formata u format, pretvaranje u linije i na kraju da se igraš sa podešavanjima mašine. Ne radi to samo gurneš fotku (obično je JPG) i mašina radi.

Zdravo imala bih pitanje.
Kupila sam mašinu Atomstarck g-cod i skidam sa ovog sajta Laser Cut Christmas Decorations Templates Files Free Download
Medjutim, stvari koje su naznačene sa Cut Vector mi ne dozvoljava da radim, tačnije ja skinem ali se ništa ne desava
Da li neko može da mi kaže zbog čega je to tako?
Kupila sam mašinu Atomstarck g-cod i skidam sa ovog sajta Laser Cut Christmas Decorations Templates Files Free Download
Medjutim, stvari koje su naznačene sa Cut Vector mi ne dozvoljava da radim, tačnije ja skinem ali se ništa ne desava
I ako mi možete reći koje programe da koristim

I ako mi možete reći koje programe da koristim
LightBurn

Nazad
Vrh Dno