Šta je novo?

Laserski color stampac?

ICE

Čuven
Učlanjen(a)
30.12.2001
Poena
695
Pozdrav, recite mi isplati li se kupovati laser u boji za kucnu upotrebu,koliki je vek trajanja ketridza u odnosu na crno-beli? Stampac bih koristio za tekst, poneka slika i grafik...Jesu skupi ketridzi? Ili treba jos cekati na lasere u boji za kucnu upotrebu?

Ako je za tekst i "poneku" sliku, nemaš rašta bacati pare. Ovi štampači jesu postali cenom prihvatljivi za veoma širok broj korisnika, ali je pored sve kvalitetnijih ink jetova, koji su nekoliko puta jeftiniji i za kupovinu i za eksploataciju, zaista nepotrebno trošiti više nego što se mora.

Dobro,jasno mi je da su ink jet stampaci mnogo povoljnija kupovina itd. ali me konkretno zanima color laser,koliko su skupi u eksploataciji itd. znaci sva ona pitanja sto sam nabrojao? Pozdrav

Pomenuo si dva pitanja: koliko traju kertridži (toneri, valjda); isto ko i benzin u kolima. Što manje vožiš - duže traje. Mada isparavaju manje od benzina, pa su valjda i trajniji.
Koliko koštaju? Prvo, proizvođači, uglavnom, uz printer isporuče tonere sa 30/40% kapaciteta. Što će reći da se brzo potroše, a prva tura tonera koje budeš dokupio postiže cenu celog štampača.
Koliko koji košta - guglaj malo, zavisi od proizvođača do proizvođača. Kao i cena otiska.

Za kucnu upotrebu je stvarno preskupo. Komplet kertridza za na primer HP4600/4650 nasao sam najjeftinije za 372$, inace je cena po komadu oko 180€-200€. Povoljno do jaja :D

Ne da je skupa nego IZUVA...Mi smo u firmi povukli iz upotrebe 3 komada...ostao je samo jedan 2550 za bas neophodne slucajeve stampe...Cena svakog tonera je oko 5000Din...a drum oko 15000, Navodno su toneri deklarisani na 3000 strana...ali meni se cini da se mnoooogo brze prazne...a kad rikne drum :wall:

Po meni jos uvek nije za kupovinu kolor lasera samo za kucnu upotrebu. Ako cesto stampas i ako ti treba brza i kvalitetna stampa a pritom neces toliko da se zamaras sa punjenjem/menjanjem kertrida vredi kupiti laser. Naravno bitan je i budet.

Ja na poslu koristim 3550 i poshto shtampamo chesto neke kataloge sa po 30-40 strana, kertridzi nam traju po 6 meseci. Inache koshtaju po 120e komad, 4 komada naravno. Refil nikako, ne zbog kvaliteta, vec zato shto ih je teshko uraditi, ni Ribbon to ne zna. Pri prvom refilu crnog kertridza, prah je "iscureo" po celom shtampachu :)

MickeyS je napisao(la):
Sad si me istripovao...evo gledam u fakturu...HP2500 Magenta 5400 Din, Drum unit 18200 Din, naravno bez PDV-a, molo sam se zajbo oko drum-a...
Mea culpa, izvini.
Pročitao sam pedeset umesto pet hiljada.
Za moj štampač (A3+ kolor laser) toheri su 170 eura komad, kod BS Procesora, fot0o konduktor oko četiri stotine...Boli, bre!

Poslednja izmena:
al se ove priche sa kolor laserima provlache kroz forum iznova i iznova.
Elem druze nisi naveo koliko zelish da potroshish na to zadovoljstvo.
Ekonomska klasa ti je hp 2500,2600 samsung clp 500 i 510, lexmark 510
prednosti hp 2500 i samsung 500 nemaju chipove na kertridzima pa je jeftinija reciklaza. Kod ostalih ulazi i chip u cenu. prosek punjenja kompleta je od 16k pa do 25k
cene novih kaseta su skoro iste ceni stampaca. nekih 5o tak eura ti je jeftinije ako kupish kertridze bez shtampaca.
Procena uradjenih stranica max 1000.
O nekoj drugoj klasi koja pochinje sa cenama od 1.500 eura verujem da ne moram da pishem.
Ako imash para za troshenje preporuchio bih ti kyocerine shtampache u koloru. Ima jedna zverina od 20.000 eura radi 80crnih u minuti i kolor mislim bar 20 (;

to3a je napisao(la):
Elem druze nisi naveo koliko zelish da potroshish na to zadovoljstvo.

Vise ne zelim kad sam video cene tonera! :)

Ako imash para za troshenje preporuchio bih ti kyocerine shtampache u koloru. Ima jedna zverina od 20.000 eura radi 80crnih u minuti i kolor mislim bar 20 (;[/QUOTE]

E sad si me zainteresovao!! :D Pozdrav

Mislim da moraju da se menjaju cipovi na HP 2500. U stvari sam 100% siguran. Na Samsungu CLP 500 ne mora, radice i ako prikazuje da ima 0% tonera.

@FANATIC
Ma i ja sam probao da skinem CHIP sa 2500 tonera, naravno nije hteo da radi, to sam probao iz razloga sto sam rasturio jedan koji je navodno bio prazan. A kad sam ga otvorio imao sam sta da vidim...praha je bilo poprilicno...
Interesuje me (ovo bi mogli FANATIC ili TO3A da nam otkriju) da li sam chip meri nivo praha u kontejneru tonera ili sluzi cisto kao brojac pa kad odstampas odredjeni broj strana on prijavi da je prazan i treba da ga menjas?

Kupi hp 2550.Puni ga sam prahom(1800.00din po boji) i kupi jedan komplet od 4 cipa(4x800.00din) pa kad dodju do kraja cipovima samo zameni mesta.Stampac ga prijaviti da su toneri nepoznati ali i dalje mogu da stampaju ali ne prijavljuju koliko jos ima praha pa kada ih ispraznis samo dopuni novim prahom.Ako ti nije bitno koliko ti je jos ostalo tonera ovaj sistem radi provereno.Posle 4 punjenja zameni valjak na toneru.Postoji cip i za drum.(Drum od hp 2500 moze da se resetuje tako sto pre nego sto upalis stampac pritisnes zeleno veliko dugme da prednjem panelu,onda upalis stampac i drzis dugme pritisnuto jos 20 sek. potom pustis i stampac je vracen na fabricke vrednosti.Ako mozes pokusaj da kupis polovan hp 2500.).Predhodni postupak nefunkcionise za tonere.Pozuri sa kupovinom hp 2550 jer i on nestaje.

MickeyS je napisao(la):
@FANATIC
Ma i ja sam probao da skinem CHIP sa 2500 tonera, naravno nije hteo da radi, to sam probao iz razloga sto sam rasturio jedan koji je navodno bio prazan. A kad sam ga otvorio imao sam sta da vidim...praha je bilo poprilicno...
Interesuje me (ovo bi mogli FANATIC ili TO3A da nam otkriju) da li sam chip meri nivo praha u kontejneru tonera ili sluzi cisto kao brojac pa kad odstampas odredjeni broj strana on prijavi da je prazan i treba da ga menjas?

Tek sada sam video post. CHIP sluzi samo kao brojac. Uzmes 100% praznu toner kasetu na nju zalepis novi chip i on pokazuje da je 100% pun. !!

Ne mora nov!!!Jeli bre neko citao moj post ili sam dzabe gubio vreme,i moze da se nabave cipovi koji se resetuju ali za to ti je potreban uredjaj za resetovanje koji radi na principu kredita 1kredit=1euro,ali je uredjaj 170e.

adam je napisao(la):
Ne mora nov!!!Jeli bre neko citao moj post ili sam dzabe gubio vreme,i moze da se nabave cipovi koji se resetuju ali za to ti je potreban uredjaj za resetovanje koji radi na principu kredita 1kredit=1euro,ali je uredjaj 170e.

Pa ja lepo kazem da mora nov. Ili daj 170 eura pa resetuj 170 cipova. :wall:

Izgleda da vam nije jasno.Kupis 4 piratska cipa,kada pocnu da odbrojavaju strane ti ih leto poskidas pa im zamenis mesta(cip sa magente na cyan,sa black na yellow,sa cyan na black,sa yellow na magenta ili neki drugim redosledom).posto su cipovi vec poceli da otkucavaju stampac je zbunje i izbacuje da su cupovi nepoznati ali i dalje mozes da stampas ali nema vise odbrojavanja stranica.Kada se isprazni toner jednostavno ga dopuni prahom.Posle tri refila zameni valjak na toneru.Ovaj sistem ne uspeva sa orginalnim cipovima i stampac uopste neprimecuje tonere i trazi da istaliras nove.

Au al ga zakomplikovashe. Druze ti kad ti treba neshto u koloru idi da ti odstampaju u nekoj kopirnici.
Adame da su svi vichni punjenju kertridza nisu tako nemoj da dajesh ljudima savete tog tipa jel posle bude belaja. Ne znam koliko puta su mi doneli kertridz koji je pokushali da "pune". Bubanj osvetljen, brisac oshtecen, bubanj izgreban i sve to u delovima u kesi providnoj doneto... Posle toga ide samo kupovina drugog kertridza.

Prvi ispravni nacin je da toner totalno rastavis i ocistic sve delove od praha naspes nov prah nalepis traku u toneru(kao orginal) da se prah ne rasipa pa sve ponovo sastavis.Drugi nacin skines mehanizam sa leve strane tonera ispod kojeg se nalazi beli cep,pazljivo ga skines ispraznis sav toner ubacis nov,vratis cep i mehanizam.I treci nacin za totalne amatere da napravis rupu na prdnjoj strani tonera ispraznis prah ubacis novi dobro zacepis napravljenu rupu i gotovo.Za cipove sam objasnio u predhodnom postu.

Ovde se da procitati podosta gluposti...
Jedna od vecih je da su inkjet stampaci jeftiniji kroz exploataciju.

Stvar je upravo suprotna - laseri su tate po pitanju cene stampe po odstampanom primerku, ako tu uracunamo sve troskove (stampac, toneri, zivotni vek).

Naravno, ako stampate 3 lista nedeljno laser vam ne treba.

Vrh Dno