Šta je novo?

Laser do 100e?

ICE

Čuven
Učlanjen(a)
30.12.2001
Poena
695
Mozete da mi preporucite neik solidan laserski stampac tu negde oko 100e? Koristio bio se iskljucivo za stampu teksta,neki 400-500 strana mesecno. Hvala unapred

Koliko je meni poznato, za 100e ne mozes da kupis nov laserski stampac.

OK,nisam odavno gledao cenovnike pa nisam bas u toku...moracu onda jos malo da dodam para pa da uzmem nesto...sta vi preporucujete?

Ima jedan Hp 1000w za 90e ako te zanima.

Zanima nas, kako da nas ne zanima.

U kakvom je stanju, jel sa punim tonerom, ide li neka garancija i, naravno, jel' to zadnja cena? :d

Ma imas bre da kupis Samsung ML 1710-P za nekih 115e, odradjuje dobar posao za te pare...

Ma znam da je fanaticova cena malo previsoka i da ima da se kupi nov Samsung 1710-P za nekih 115e, ali ne mogu da se setim gde da me ubijes! :d

Ima da se nadje polovan HP 1000W sa skoro praznim tonerom za 50 evra.
Za te pare je solidna kupovina, ko se upusta u kupovinu polovnih stvari.
Za nov ne bih isao ispod 130-140 evra, a tu vec ima svega i svacega, i naravno moj omiljen Canon 1120 :)

Ebox2005 je napisao(la):
Zanima nas, kako da nas ne zanima.

U kakvom je stanju, jel sa punim tonerom, ide li neka garancija i, naravno, jel' to zadnja cena? :d

Pa možemo da se dogovorimo oko cene. Naravno ide pun toner, a inače je štampač korišćen isključivo za test toner kaseta.

A sta mislite o Samsungu ML-1520?Ako neko ima nek kaze iskustva,cini mi se kao povoljna kupovina samo ne znam kakav je za reciklazu?

Samsung 1520 je predvidjen da izbaci mesecno 15000 strana a hp 1010 samo 5000.radi pod linux-om,ima garanciju 2 god(hp 1 god).,brzi je,jeftiniji,ima pravu fioku za papir,ima toner save taster(hp samo softverski) i radi kao zmaj. :eyebrows:

A gde si ti to video da je za taj Samsung-ov stampac predvidjeni mesecni obim stampe 15 000? Zaintrigiralo me je kada sam videla da se navodno za tako malo para moze dobiti stampac tolike izdrzljivosti i pokusala sam da nadjem sporan podatak, ali bezuspesno. Cak i da negede pise, moja pretpostavka je da se radi ili o gresci ili o ocitoj obmani. Mislim da bi jadan krepao pre isteka prvog meseca pod tolikim opterecenjem :). Ne postoje stampaci u toj cenovnoj klasi sa tako velikim maksimalnim obimom stampe, jer povecanje mesecnog obima povlaci dosta stvari, a samim tim i poprilicno vecu cenu. Sve do obima od (maksimalno, cesto i manje) 10 000 strana mozemo smatrati da ce stampac koristiti jedna osoba-licna upotreba (uslovno receno jedna, ali znaci manji obim stampe). Za svaki stampac koji ima veci obim stampe se podrazumeva da ce raditi u mreznom okruzenju, a ML ne zadovoljava ni ovu osobinu jer nema nikakvu mogucnost mreznog prosirenja, zar ne?

Jedna druga stvar koja me generalno nervira kod Samsunga jeste sto su pre X godina pravili samo klime i masine za sudove, a sad odjednom prave sve i svasta. Evo primera sa CRT monitorima. Lepo su ranije u najbolje modele ugradjivali Micubisijeve Diаmondtron cevi u svoju najbolju seriju monitora NF... ali ne, sada su valjda poceli da ugradjuju samo svoje, pa zato i nemaju vise vrhunski CRT monitor. Tako i sa laserskim stampacima. Cak i Epson koristi uglavnom Minoltinu mehaniku, dok HP i Canon vec dugo zajedno razvijaju laserske stampace i manje-vise svi "uzimaju nesto od nekoga". Samsung je poceo da pravi sam mehaniku,relativno skoro, koja sumnjam da je prelezala decije bolesti. Sada cak imaju i svoj PL, dok vecina i dalje placa licencu HP za PCL... Sve ovo, naravno, ne mora da znaci da je neki njihov proizvod los, nego eto, glasno razmisljam i jednostavno ne mogu da verujem da u sve "guraju nos".

BTW, u specifikacijama za ML-1520 pise da je USB 1.1 (manje bitno) i da nov uredjaj dolazi sa "starter" tonerom kapaiteta samo 1000 strana (malo bitnije).
Toliko o specifikacijama i da napomenem da nisam imala priliku da probam doticni stampac.

Koliko mu je prosecno potrebno da izbaci prvu stranu?

Poslednja izmena:
Pise, na mnogo mesta, i to svugde isto: Monthly Duty Cycle (Users Qty), 10000 - 19999 (1-3 users) - copy/paste je ocigledno dobro odradio posao ;) ... ali zajednicko za ta sva mesta je da sva prodaju taj stampac i da ni jedno nema veze sa Samsungom. Pitala sam Tanera gde je video jer on ipak ima doticni, a maksimalni mesecni obim se nigde ne pominje u zvanicnim specifikacijama... Kutija, uputstvo,neki katalog? Nesto malo zvanicnije od oglasa na X sajtu.

SoSo je napisao(la):
Pise, na mnogo mesta, i to svugde isto: Monthly Duty Cycle (Users Qty), 10000 - 19999 (1-3 users) - copy/paste je ocigledno dobro odradio posao ;) ... ali zajednicko za ta sva mesta je da sva prodaju taj stampac i da ni jedno nema veze sa Samsungom. Pitala sam Tanera gde je video jer on ipak ima doticni, a maksimalni mesecni obim se nigde ne pominje u zvanicnim specifikacijama... Kutija, uputstvo,neki katalog? Nesto malo zvanicnije od oglasa na X sajtu.

Pa sto se zestis. Ja nisam procitao da taner ima taj stampac (sto ne znaci da ga nema) jedino ako njegova konstatacija i radi kao zmaj tebi to ne potvrdjuje :-devil-:

Na samsungovim oficijelnim sajtovima nema uopste takvog podatka tako da ga neces ni saznati.

Kod nas je koliko ja znam glavni distributer ERC Commerce Computers

pa pogledaj kod njih na sajtu (takodje pise 15,000), ali i oni prodaju doticne :banana:

Inace na onom linku koji sam prethodno postovao isto pise 15,000

Duty Cycle

Monthly Duty Cycle (Users Qty) 10000 - 19999 (1-3 users)
Monthly Duty Cycle 15000 pages

sto naravno ne znaci da je i istinito :wall:

Meni je zanimljivije zasto je taner napisao garancija 2 godine, kad je svugde u svetu 3, ili to nasi distributeri zabusavaju :smash:

A evo nije me mrzelo pa sam trazio da pogledam uputstvo kod kolega koji ga koriste i u specifikacijama u uputstvu pise Monthly: Up to 15,000 pages

Pa ako su smeli da napisu u uputstvu onda bi to trebalo da je i zvanicni podatak.

Poslednja izmena:
Ne, ne, ne... Ne zestim se... U stvari, mozda se i zestim, ali na dve stvari: na nemogucnost da se na net-u dodje do zvanicnih specifikacija i na takvo "pumpanje" cifara. U svakom slucaju hvala na zvanicnoj informaciji. Volela bih ja da ga probam da vidim kako bi on izasao na kraj sa tih 15 000 strana mesecno, samo se plasim da je to neizvodljivo...

Iz iskustva, po meni je SAMSUNG najlošiji iz tog cenovnog ranga. Nije loš LEXMARK e 232 ali mu je skupa reciklaža a ko ne reciklira opet mu je skup toner u odnosu na HP. Tako da HP je uvek u blagoj prednosti.

Pa koliko je reciklaza za tog Samsunga?

Reciklaza je nesto skuplja nego za hp,ali toner je od 3000st.i puni se hp prahom.Verujem da minolta i lexmark jesu bolji,ali nisu zaživeli kod nas a i onaj čip za reciklažu tonera kod lexmarka mislim da još nije stigao.hp je pravio osciloskope i sta još već pa danas živi od stampača.Samsung je lider u proizvodnji tft panela(crt je na izdahu,uzgred imam 957 i nemam zamerki),poluprovodnika,memorijskih cipova,telefona.Stampači nisu neka napredna nedostižna tehnologija pa da oni to ne mogu da naprave.naravno da je hp generalno bolji brend kada su u pitanju štampači.1520 j se pojavio poprilicno nakon 1010 i moje subjektivno misljenje je da je u tom cenovnom rangu kad se svi detalji uzmu u obzir bolja kupovina.Koliko sam uspeo da primetim 1010 ima najbleđu štampu od svih ovde pomenutih(original toner).Ne želim da navijam i ubedjujem samo hocu da iznesem svoje mišljenje i možda nekom pomognem u izboru,pogotovu onima koji su ograničeni budzetom a to je sigurno većina.

SoSo je napisao(la):
Ne, ne, ne... Ne zestim se... U stvari, mozda se i zestim, ali na dve stvari: na nemogucnost da se na net-u dodje do zvanicnih specifikacija i na takvo "pumpanje" cifara. U svakom slucaju hvala na zvanicnoj informaciji. Volela bih ja da ga probam da vidim kako bi on izasao na kraj sa tih 15 000 strana mesecno, samo se plasim da je to neizvodljivo...

Zanimljivo. A evo zasto:
Na netu mozete da nadjete specifakacije (sa svajcarskog samsunga) http://www.samsung.ch/webautor-data/23/Laserdrucker_ML-1520_d.pdf gde se upste ne pominje monthly duty cycle. (Btw, citajuci postove na benchu, steknem utisak da ljudi ponekad i bez osnova imaju stav da je samo kod nas tesko sr@nje, a svugde drugde super - pa cisto da se sa gornjeg linka primeti da npr. ponegde na zapadu daju 1 godinu garancije, kako pise u tom dokumentu).

S druge strane ZAP prijavljuje da 19000 pise u specifikacijama i uputstvu, pa nema razloga da mu ne verujemo, ali je interesantno da u takodje zvanicnom manual-u (v1.02) http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/200407/20040730081458093_1520_Eng_V.1.02.pdf
na strani 129 (appendix, 7.12) pise Duty Cycle Monthly: Up to 15,000 pages

Kako ja koristim samsung ml-2250, pogledao sam njegov manual i tamo pise Duty Cycle, Monthly Up to 30,000 pages pa je u poredjenju sa time cifra 15000 ok.

Sad, to podrazumeva, (ukoliko bi se drzali toga da se koriste iskljucivo originalne kasete), da se promeni oko 5 kaseta za tih oko 15k strana. Ako se ravnomerno raspodeli po danima to mu dodje 500 strana dnevno pa ako je prosecna brzina stampe oko 10p/min to znaci da stampac radi oko 50minuta dnevno.
Mozda serviseri imaju bolji (a mozda i ne, s obzirom da je taj ml-1520 relativno kratko prisutan na trzistu) uvid u to koliko je realno da taj stampac bude funkcionalan nakon 500 strana dnevno posle npr. 2 meseca, al` ja bih se licno kladio na njega, ukoliko neko hoce da prilozi svoje 4 nove toner kasete. I papir.

Gledajuci manual svog stampaca (ml-2250), naisao sam medjutim na mozda bitniji podatak, a to je preporuka da se nakon odredjenog broja strana neki od delova zamene Transfer Roller Approx. 60,000 pages
Fuser Unit Approx. 80,000 pages
sto mu dodje nakon 14-16 kaseta, s obzirom da je kod ovog stampaca Toner Cartridge Life 5,000 pages at ISO 19752 5% Coverage.

Sve u svemu super! - ako stampate puno, taman cete za par meseci da sprcate roller i fuser, pa ce fino da vam odrade garanciju i tako jedno 4-5x koliko traje garancija.

Inace, iz manual-a (za ml-1520), mislim da je sledeci info interesantan, s obzirom da kaze da se kaseta koja dolazi uz stampac (sa tonerom za oko 1000 strana) fizicki razlikuje od kasete koja se naknadno kupuje i koja ima kapacitet oko 3000 strana.

Toner cartridge life expectancy
The life of the toner cartridge depends on the amount of toner
that print jobs require. When printing text at 5% coverage, a
new toner cartridge lasts an average of 3,000 pages. (The
original toner cartridge supplied with the printer lasts an
average of 1,000 pages.)
Note: The 1,000 pages and 3,000 pages toner cartridges have
different shapes
.

I na kraju, nisam siguran da ga vec ima, al je pitanje vremena kad ce se pojaviti na nasem trzistu - samsung ml-1750, koji smenjuje stariji ml-1710p. Poseduje punu usb 2.0 podrsku, risc na 166MHz itd. Za one kojima treba poredjenje izmedju specifikacija modela 1520, 1710p i 1750 ovaj dokument je najzgodniji http://www.samsung.com/se/products/printers/laser/files/ml-1520_eng.pdf

A usput, vec u nekoliko tridova reko`, da mi se vrlo svidja kod samsungovih aktuelnijih stampaca sto kad npr. stampam koverte ili deblji papir, da mogu da mu otvorim zadnji poklopac pa da se pri stampi papir ich ne savija - samo izadje pravo napred, otpozadi.

Poslednja izmena:
DS9 je napisao(la):
S druge strane ZAP prijavljuje da 19000 pise u specifikacijama i uputstvu, pa nema razloga da mu ne verujemo, ali je interesantno da u takodje zvanicnom manual-u (v1.02) http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/200407/20040730081458093_1520_Eng_V.1.02.pdf
na strani 129 (appendix, 7.12) pise Duty Cycle Monthly: Up to 15,000 pages

ZAP nije to prijavio :d slobodno se vrati par postova iznad i procitaj ponovo ;)

vec da svuda pise (ako pise :-devil-: ) 15,000 (specifikacije i uputstvo) a ponegde 1-19,999

Poslednja izmena:
U pravu si, moja greska, izvinjavam se.
U svakom slucaju, dosli smo do zakljucka da zvanicno uputstvo kaze 15000 strana za mesec dana, za sta mislim da ne menja previse smisao nasih komentara.

Poslednja izmena:
Nije mi namera bila da izazovem "erupciju lavine" korisnika Samsungovih stampaca... Ni u jednom trenutku nisam rekla da su njihovi proizvodi losi ili losiji od drugih, jer takvo etiketiranje proizvoda po brendovima ne vodi i nikada nije vodilo nikuda. I nisam ja rekla da samsungovi stampaci imaju losiju mehaniku, vec je to bila konstatacija nekih drugih korisnika, a ja sam, razmisljajuci glasno, pokusala da dam odgovor na pitanje zasto je to tako. Veliki broj kompanija koje se danas bave proizvodnjom sofisticiranih IT proizvoda je pocelo sa nekim "trivijalnim" stvarima, pa Samsung tu nijie izuzetak. Niko ne spori i cinjenicu da su u odrzedjenim segmentima proizvodnje i lideri koji predvode tehnoloski napredak, ali neke cinjenice i dalje stoje: mnogo veci proizvodjaci stampaca saradjuju medjusobno a Samsung, iako je od relativno skoro krenuo sa osvajanjem ove tehnologije, sve radi sam. Ovo moze da nam govori ili da su "zagrizli" vise nego sto mogu ili da su zaista sposobni da urade sve sto pozele kako treba. Ne razumem samo zamenu teza sa CRT i TFT monitorima... Ja sam rekla da su u jednom segmentu proizvodnje imali bolje proizvode dok su saradjivali sa nekim drugim, a ne to da li su ili nisu lideri u nekom drugom polju. Konkretno i trenutno ja imam njihova dva monitora i zadovoljna sam sa oba, ali oni se proizvodnjom monitora prave mnogo duze nego proizvodnjom laserskih stampaca. Nadam se da sve ovo gore izreceno govori da nisam niciji fan i da mi je zelja da samo uvek sagledam svaki problem iz svih mogucih uglova :)

Citajuci jedan od prethodnih postova dosli bi smo u iskusenje da poverujemo se ove govori o nekom (ili nekim) skupom laserskom stampacu, napravljenom za haevy duty upotrebu, a jednostavno nije tako... To je model (modeli) koji bi trebalo da pokrije low end segment trzista. Ja stvarno verujem da niko ko je realan nece dati sto i kusur evra za stampac i onda ocekivati da na njemu stampa 15 000 strana mesecno u zdravlju i veselju. DS9 prica o 14-16 zamena tonera i zamene fjusera nakom 80 000 strana. A da li to kod nas i po kojoj ceni uopste moguce uraditi? I ko ocekuje da mu stampac od sto i nesto evra uopste i ima toliki zivotni vek? Ko stampa godisnje 180 000 strana i daje za uredjaj koji bi to trebalo da radi 10 000 ili koliko dinara? Ok, iako delovi za stampu mogu da se zamene sta sa mehanizmom za transport papira. I ovde je situacija ista kao i kod ostalih IT proizvoda, robusnost mehanizma raste sa cenom i (indirektno) sa performansama. Zivotni vek stampaca je prakticno jednak zivotnom transportnog mehanizma jer su ostali delovi tako napravljeni ili da duze traju ili da su lako izmenljivi. Da ne pricamo kako se u stvari podaci o maksimalnom mesecnom obimu stampe racunaju. Uvek se uzima predpostavka da se radi o strani sa 5 procenata pokrivenosti i da se dokument ima prosecno tri stranice. Npr, zivotni vek fotoosetljovog valjka zavisi od broja obrtaja koje napravi u radu. Prilikom svake stampe valjak napravi po jedan obrt na pocetku i jedan na kraju stampe dokumenta, bez obzira da li dokument ima jednu ili pedeset stranica. Ako se uvek stampa po jedna strana udeo "praznih obtraja" se dramaticno povecava i smanjuje njegov zivotni vek. Takodje mozemo da stampamo i dokumenta sa manjom pokrivenoscu od deklarisanih 5% i fotoosetljivi valjak mora da bude u stanju da izdrzi i daj nacin ekploatacije. Poenta je da je nemoguce koristiti stampac na taj nacin kako je neko pretpostavio da cete ga koristiti, a druga stvar jeste, cak i da ga tako koristite opet se postavlja pitanje koliko su cifre izrazene u specifikacijama realne i da li su "napumpane". Verujem da vecina ljudi i ne pomisli na to sta u stvari maksimalni mesecni obim stampe znaci i koliko to im uticaja na sam kvalitet proizvoda, pa su zbog toga ocigledno i poceli da se "frljace" takvim astronomskim ciframa. Na zalost mogu doci samo do zakljucka da podatak o mesecnom obimu stampe predstavlja samo jos jedan "markentiski trik" i da meni niti bilo kome drugome ne daje ikakvu realnu sliku o kvalitetu proizvoda koji kupuje. Do su se drzali nekih realnih okvira takav podatak je mogao da se posmatra kao "opisna ocena", a sada vise ni tako makar medju proizvodima razlicitih proizvodjaca... Ako sam Samsung ili HP kazu za jedan proizvod da moze da stampa duplo vise nego neki drugi onda im, mozda, i mozemo verovati, ali zar neko zaista veruje da se na tom Samnungu moze odstampati mesecno cak 10 hiljada strana vise nego na tom HP-u a da to nema uticaja na zivotni vek stampaca?
Jos jedna napomena...stampa na debljim papirima kod laserskih stampaca je mac sa dve ostrice jer se upotrebom se smanjuje zivorni vek stampaca i proizvodjac su toga svesni, pa je to verovatno razlog zasto neki (ili u nekim modelim) ne stimulisu upotrebu debljih papira na taj nacin sto ce omoguciti stampu bez previjanja papira.

Valjda bih trebao da citiram po stavkama SoSo-a, al pretpostavljam da cemo se razumeti.
Dakle, ja sam "samo" preneo ono sto je nekome izgledala kao "nemogucnost da se na net-u dodje do zvanicnih specifikacija", i nisam preporucivao da je korisnicima isplativo da menjaju fjuzere.
Ako se nismo razumeli - sa obzirom da je mesecni kapacitet stampanja toliki&toliki i s obzirom da ce po necijoj racunici npr. fjuzer da crkne posle npr. 5 meseci ako se svakog meseca stampa maksimalno, onda je logicno da ce stampac da ode na besplatno ispunjenje garancije pre isteka garantnog roka. E, to bi neko mogao da tumaci kao relativno isplativu stvar, a na stetu naravno distributera i u neku ruku proizvodjaca.

Sad, oko "frljacenja ciframa" pretpostavljam da oni koji se nalaze u laboratorijama gde se testiraju prototipovi i prvi primerci vrlo dobro znaju sta znaci mesecni obim stampe, a oni koji rade marketing takodje dobro znaju sta znaci za prodaju ako se specifikacije "naduvaju". I obrnuto, pogotovo ako ste dobro placeni u samsungu.

Ovo oko debljih papira, ok, znamo da to manje/vise nije preporucljivo, specijalno ako se izadje iz okvira preporucenih dimenzija - al` zbog toga necu uzeti stampac koji previja papir da bih sebe sprecio da zlostavljam stampac, nego cu uzeti onaj koji mi ovakvu sporadicnu stampu "odradjuje" komotnije.

Naravno da su parametri koji opisuju otkazivanje nekog uredjaja, proizvedenog u vecem broju primeraka, statisticke kategorije, a da vreme otkaza odredjenog primerka zavisi i od npr. profila korisnika.
Pa sad, kako ce neko birati stampac po svojim potrebama je zaista njegova stvar, dal` ce verovati dvosmislenim tumacenjima velikih kompanija, njihovim lazima, prevarama trgovaca ili kombinaciji zdravog razuma i pretpostavljenog kvaliteta odredjenom segmentu trzista za koji je doticni uredjaj primarno namenjen.

A ja, licno, kao kao krajnji korisnik (ogranicenog iskustva) imam sasvim jasan stav oko samsungovih stampaca (oko novijih jeftinijih hp-ova nemam, jer ih nisam bitno koristio): Svidjaju mi se jer se relativno lako pune njihove kasete;svidja mi se njihov otisak i svidja mi se njihova cena i super mi je sto velika kompanija kakva je samsung tako napada trziste da pokrece i konkurenciju da bude bolja.
I ko sto reko` u jednom drugom tridu u vezi jeftinih samsungovih lasera - uz`o bi ga familiji na poklon.

A da me neko pita sta da uzme da bi stampao 15000 strana mesecno, rekao bih mu da bira nesto od 500e pa na dalje, npr. hp-ovu 2400 seriju. Ili pandane drugih firmi za tu klasu uredjaja.

Poslednja izmena:
Pa eto i moj zakljucak bi bio da iako moze da se dodje do zvanicnih specifikacija ipak je sve to lepo "zapakovano u oblandu" i sustina mog "kilometarskog" posta je bila da tim specifikacijama ne treba verovati. Iskustva sa Samsungovim laserskim stampacima nemam, verovatno kao i vecina potencijalnih kupaca doticnih, pa sama cinjenica da navodno na njemu mogu maksimalno da stampam tri puta vise nego na nekom HP-ovom stampacu slicne konstrukcije ne govori da se radi o boljem stampacu, vec o tome da jedna tako velika firma kao sto je Samsung bespotrebno dovodi u pitanje svoj kredibilitet. Do sada nisam imala priliku da zapazim ovako nesto kada se radi o drugim proizvodima ovog proizvodjaca, ali posle ovoga cu dobro da obratim paznju na to sta i gde pisu i nista vise.

Sa druge strane, tvoje iskustvo kao nekoga ko koristi njihov stampac je vrednije za potencijalnog kupaca (mada naravno samo oni koji su probali sve navedene stampace mogu da daju najrealniju ocenu kada se radi o porednjenju vise modela) nego moje "teorijsko naglabanje", ali meni ni nije bio cilj da nekoga ubedim da je to los stampac... Samo, pre cu verovati HP-u kada kaze da je mesecni obim 5000, nego Samsungu kad kaze da je maksimalni obim stampe 15000, ako se radi o proizvodima iz istog cenovnog ranga. Kada bih sebi birala laserski stampac ovaj podatak ne bi imao apsolutno nikakvog udela u to koji proizvod bih izabrala za sebe...

I da, hoce li neko reci koliko mu je zaista prosecno potrebno za stampu prve strane, posto sam "odlucila" da vise ne verujem Samsungovim specifikacijama? :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno