Šta je novo?

Laptpop - integrisane grafike

Sveki

Slavan
Učlanjen(a)
29.01.2006
Poena
320
Kupujem uskoro laptop i jedan od zahteva je da bude integrisana grafika,zbog nize cene i manje potrosnje,ali ipak voleo bih kad vec ovoliko dugo biram da izabarem neku koja ce barem u rezoluciji 1280*800(na 13.3" modelu jer sam se za velicinu laptopa odluci) moci da pokrene barem neku igrici staru 2-3god(npr Civ 4,Pirates,Fifa,COD 3 itd) ne vise od par puta godisnje.

Od modela koje gledam do sada sam nashao 4 izbora

Intel X3100
Intel XMD 4500
Ati Radeon 1270
Ati Radeon 3200

Moze li neko ukratko reci koliko je koja brza ili bar poslati neki link na netu gde bi se moglo fino zakljuciti.

Takodje bitno mi je i da fino dekodira 720P sadrzaj jer bi se laptop koristi i za gl;edanje filmova na kracim putovanjima.

Nisi rekao kolku sumu si planirao?
Asus F6V je odlican posao, samo cenim da je malo skuplji (nisam proveravao cenu)
Ima integrisan AMD Radeon HD3470, kao i HDMI izlaz... sto je mozda bas ono sto ti treba...

Po mojoj proceni mogo bi ga naci za do 1000eur, ako se odlucis za verziju sa slabijim CPU-om...

Ako imas manje para, bojim se da ces morati da se zadovoljis sa Intelovim integrisanim resenjima, koji su blago receno neupotrebljivi (moje licno misljenje)...

A sto se tice potrosnje... Well mislim da bi trebalo izbegavati AMD resenja... iako ona jesu jeftinija, ali Intel ipak pravi bolje procesore, koji se manje greju...

I za kraj... JARE I PARE ne ide zajedno :D Moras se odluciti da li hoces dobar laptop ili jeftin laptop (a pogotovo jer uzimas 13,3"W laptop, a oni znaju da budu dosta skuplji od istih sa 14" ili vecim monitorom)

Evo posle duzeg gledanja ovako bih konkretno opisao brzinske rezultate:

Zadacemo najsporijoj integrushi iz mog posta fiktivnu brzinu 1000poena,a potom oceniti ostale po toj metodi:

X3100 - 1000poena
Ati 1270 - 1400poena
X4500 - 2000poena ( + mnogo bolji Decoding HD videa)
Ati 3200 - 2500poena ( + mnogo bolji Decoding HD videa)

Slazete li se sa ovakvom ocenom tj da li oni koji su prakticno probali mogu da potvrde ovakav zakljucak?

Planirana suma je od 700-900Eura,definitvno sam se odlucio na 13.3inca model (jedino ako bi se pojavio bash neki extra lagan 14.1model mogao bi da promeni izbor)

Posto sam iz prethodnog linka uverio da su nove integrushe Ati 3200 i XMD skoro duplo brze nego njihovi predhodnici(Ati 1270 i X3100) definitvno sam se odlucio da uzmem neki od ta dva zavisno dal budem ishao na AMd Puma ili Centirno 2 platformu.

Posto vidim da po testovima Ati 3200 je samo oko 20-25% brzi od XDN 4500,a oba modela vrhunski reprodukuju 720P sadzaj,blizi sam da idem na Intel Centrino 2 resenje,bash zbog duze autonomije,cak sam nashao i favorit procesor P8400 2.26mhz 45nm koji ima TDP od samo 25W(ostali inteli 45nm su uglavnom 35W),brze od njega mi ne treba a jako je mali potrosac.

Duzina baterije mi nije na prvom mestu,ali mi je prilicno bitna da moze da izdrzi preko 3h normalnog rada na netu i slodino vishe od 2h zbog sigurnog gledanja celog filma.

Takodje kvalitet displeja mi je dosta bitan jer cu cesto laptop koristi u paru sa kolegama pa su uglovi gledanja bitni da budu na vrlo dobrom nivou i posto ce masina biti radna insistira se na garanciji od 2god

HDD mi nije toliko bitan sve sto je 160-250GB mi je i vise nego potrebno,2GB memorije takodje,Dvd rezac,camerica 1.3Mpih,citac Sd kartica... Sve je to normalno kod vecine modela iz te klase tako da ostaje da izaberem model po ceni,garanciji,kvalitetu izrade i autonmije.

Hmm evo, sad gledam , da sam na tvom mestu, ja bih uzeo "Toshiba Satellite U400-138"

Procesor: Intel® Core™2 Duo P8400 2.26GHz 3MB FSB1066MHz (Montevina)
Memorija: 3072MB (3GB) DDR2 667MHz
HDD: 320GB SATA 5400rpm
Monitor: 13.3" WXGA 1280x800 White-LED Dispay with TrueLife
Grafička karta: Intel GMA 4500MHD up to 1340MB shared
CD/DVD: DVD RW Dual Layer
Zvučna karta: 16-bit Sound Card
Zvučnici: Dolby Surround sound system with SubWoofer
Modem: V.92 56k Fax Modem
Mrežna karta: 10/100/1000 Gigabit Lan
Wireless: 802.11 a/b/g/Draft-N
Operativni sistem: Windows Vista Home Premium
Baterija: Battery life up to 3:00h
Težina: 2kg
bluetooth, card reader, kamerica, tralala...
garancija 2 god
cena tu oko 900e

:)

I meni je taj model zapao za oko,ali po netu nije bash dobio najbolje ocene,popnajvishe zbog autonomije i kvaliteta displeja.

P.S Tek sada vidim da je ovaj model iz gornjeg posta sa LEd ekranom,oni su dosta kvalitetniji i manje trose,pa mi tek onda nije jasno kako uz integrisanu grafiku i procesor od TDP 25W baterija ide samo DO 3h?!?

Poslednja izmena:
Intel GMA X4500 је смеће од интегруше и хардверски, а поготово софтверски. Интел не зна да пише драјвере за своја интегрисана решења и ту свака прича у воду, ма колико је X4500 на папиру "напреднији" од X3100.

ATI Radeon (Mobility) HD 3200 је најбоља интегруша без премца!

Poslednja izmena:
Planirana suma je od 700-900Eura,definitvno sam se odlucio na 13.3inca model (jedino ako bi se pojavio bash neki extra lagan 14.1model mogao bi da promeni izbor)
Dell XPS M1330 је тата :smoke:.

Posto sam iz prethodnog linka uverio da su nove integrushe Ati 3200 i XMD skoro duplo brze nego njihovi predhodnici(Ati 1270 i X3100) definitvno sam se odlucio da uzmem neki od ta dva zavisno dal budem ishao na AMd Puma ili Centirno 2 platformu.

Posto vidim da po testovima Ati 3200 je samo oko 20-25% brzi od XDN 4500,a oba modela vrhunski reprodukuju 720P sadzaj,blizi sam da idem na Intel Centrino 2 resenje,bash zbog duze autonomije,cak sam nashao i favorit procesor P8400 2.26mhz 45nm koji ima TDP od samo 25W(ostali inteli 45nm su uglavnom 35W),brze od njega mi ne treba a jako je mali potrosac.
Не читаш добро тестове ;). У 3DMark-овима још да, али у играма је 4500 далеко иза.

Intel GMA X4500 је смеће од интегруше и хардверски, а поготово софтверски. Интел не зна да пише драјвере за своја интегрисана решења и ту свака прича у воду, ма колико је X4500 на папиру "напреднији" од X3100.

ATI Radeon (Mobility) HD 3200 је најбоља интегруша без премца!

^ U prilog tome:

http://www.youtube.com/watch?v=HRXbYsCDtSk&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=7dqTR9KYylc

Evo danas sam citao malo detaljnije i videh da u relanim igrama Ati 3200 ipak ima znacajniju prednost od X4500 koja se u proseku krece oko 40-50%(izuzev 3D markova gde je razlika prilicno manja?!).Takodje shvatio sam da je zauzece procesora dosta manje kod Puma platforme ali to mi nije toliko bitno ,najbitniji mi je i da X4500 sasvim ok radi taj posao.

Ipak sam i dalje blizi Intel platformi jer ce laptop 90% vremena koristiti u poslovne svrhe(Excel 80% vremena + ostalo Word,Internet),a autonomija je josh uvek kod Intela dosta bolja pogotvo kod novih 25W TDP procesora kao sto je P8400...

1. ATI Radeon HD 3200 je не 40-50% бржи од Интеловог смећа у играма, већ барем 100%!
2. Квалитет репродукције видеа, поготово видеа високе резолуције нећу ни спомињати колико је на страни АТИ-ја.
3. Интел не зна да пише драјвере :wall:. Тачка.

Мало ишчитај теме на најрелевантнијем лаптоп форуму на свету ;):
ATI Radeon HD3200 vs. Intel GMA X4500
GMA X4500(GM45) benchmarks, 3DMark06, WIC
Intel(R) Graphics Media Accelerator X4500
x4500 vs x3100 battery life

Poslednja izmena:
Prvo sto se tice ekrana:

13,3 je negledivo za dvojicu a kamoli za trojicu, ja sto imam 15,4 pa nekako gledamo nas dvoje film, a da ne pominjem sto na toj 13-ci neces pola detalja iz filma videti nezavisno od uglova gledanja, krajnja solucija ti je 14,1 ako bas toliko hoces da se sitnicaris jer je ta 13-ca jos malo pa ko onaj wind ili ee pc.

Drugo, grafika:

Taj x4500 ne da je djubre nego je jos malo pa ko ovaj moj x3100, a intel nije ne da nezna da pise drajvere nego nece, zato sto ima solidnu zaradu od chipset-ova i procesora, ovaj moj x3100 kazu da nije jos iskoriscen preko 60-70% jer niko nece da sedne i da napise drajvere za njega kako treba, dok je 3200 i jaci a i trebalo bi da trosi isto tako da ni ta prica da intelove graficke trose manje ne pije vise vodu. E sad sto puma platforma ima crossfirex koji ti omogucuje da imas dodatnu graficku koja ti radi kada si na struji a kada si na bateriji koristi samo integrisanu.

Trece Procesor:

Intel ce uvek da bude intel, radi bolje tu nema sta, ali i sam si rekao da ti ne treba nesto bog zna sta, a ovaj RM-70 npr obara frekvenciju na 500 MHz i voltazu na 0.8v kad ne radi nista tako da i on ne trosi nesto puno a s' obzirom da ce ceo posao za film da ti preuzme grafika on ce stalno da ti trosi najminimalnije sto moze. Tih 35W, 25W, zilionW ti proc trosi kada je opterecen 100% pa nemoj mnogo da se orijentises prema tome jer ti je razlika nekih 10-15 min.

Sve u svemu ja imam intela, drugar ima novu pumu i to cudo stvarno radi PUNO bolje pod vistom nego moj i prvom prilikom ima da zamenim ovaj moj za pumu, ako te ineteresuju js neki detalji ti vici samo, pozzz

Intel x3100 je nevidjeno smece!!!!!! Nemoze da proguta ni igrice koje sam igrao na P3,128ram i grafikom na voodo 32MB! Sad ima intela na 2.13, 2gb ram i x3100 pa mi secka i stronghold 2,battlefield i heroes 5. ******!!!!

kako si vaskrsao temu svaka ti čast x)

uglavnom je teško igrati se na integrisanim karticama. te igre koje si naveo su 3d igre, pa se integruša malo muči sa njima, na integrisanim karticama 2d igre rade bez problema.

Sa ATI 3200 ce apsolutno sve igre izasle do 2006 raditi prihvatljivo, a kasnije izasle...manje zahtevne svakako hoce ali novije i zahtevnije..ne bas. ko hoce jeftin notebook za business primenu ATI 3200 je ubedljivo najbolje resenje - cak i za igranje (ne najnovijih) igara. Laptopovi od 15" sa ovom grafikom vec se mogu naci za manje od 300 eur sto je extremno povoljno.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno