Šta je novo?

Laptop - zamena grafickog cipa

rstefan88

Cenjen
Učlanjen(a)
22.01.2011
Poena
154
Imam hp dv9000 kojem je stradala graficka. Resio sam da je zamenim u jednom servisu koji daje garanciju godinu dana na zamenu za 90€. Konfiguracija mi je C2D 2GHZ T7200, GeForce 7600, 4GB ram, 2 x 160GB hdd... Moje pitanje je da li je moguce da stavim neki od najnovijih DX11 cipova, ili npr 8600GT koja je isla fabricki na kasnije modele mog laptopa. Ovo pitam jer je cena ista bez obzira na cip, pa bih ako je moguce iskoristio priliku za upgrade. Da li ce to proraditi ako se stavi noviji cip i jel treba da se radi nesto sa biosom da bi to proradilo... Ako treba nesto dodatno da se radi pre same zamene cipa molio bih i za informacije sta treba i gde to mogu odraditi... Hvala...

P.S. Naravno ako znate neki servis gde ovo mogu jeftinije odraditi uz garanciju javljajte... :D

batali to, rasprodaj ispravne delove i kupi nov ili ispravan laprop.

i za kolk oce proddati to?
100 e ?
ako moze sigurno da opravi to za 90e neka tera..

Zamolio bi osobe koje nemaju sta pametno da kazu da ne odgovaraju...

Laptop je vise nego dobar po karakteristikama za ono sto mi treba uz to i meni licno jedan od najlepsih.

Za 90€ mogu da ga popravim da radi sa garancijom godinu dana.

Pitanje je bilo prosto, da li moze da se uradi upgrade kad vec dajem pare, ako moze sta jos treba da se odradi osim puke zamene cipa (bios, itd???).

a sto to nisi njih pitao odma ? :/
trebali bi da znaju...

Pitao sam, rekli su mi da su pokusali jednom i da je ploca opet videla kao staru graficku. Na ovom forumu sam procitao da hp laptopovi imaju u biosu kao neku listu kompatibilnog hardvera, i cini mi se da se neko cak i javljao ko radi modove biosa, pa sam hteo da vidim da li ovde ima jos nekog ko se bavi svime time da mi razjasni dileme.

Posao sam od pretpostavke da treba da se nesto odradi u biosu da bi moglo (ovi iz servisa predpostavljam da ne znaju to jer ne rade), pa da odradim prvo to nesto ako treba pa da im onda odnesem da mi zamene. Pretpostavke da sve to moze sam temeljio na cinjenici da se u kasnije modele serije dv9000 ugradjivo gf serije 8, pa se nadam da bar ta kartica moze da se stavi ako ne moze nista novije, jer je ipak veliki pomak sa dx9 na dx10 karticu.

Inace ja laptop koristim najvise za internet i za pustanje muzike kad negde otputujem, (mucena toshiba sta je sve prezivela dok nije definitivno preminula... :) i igram PES sa drugarima povremeno. Ja sam PES2011 na 1024 rezoluciji igrao bez seckanja na skoro svim detaljima na high, tako da i nije nuzda sad neka za jacom karticom, ali eto kad vec dajem pare da iskoristim priliku ako moze... :D

evo mogu ja da ti modujem bios da ti dodam u whitelist, ali mi treba hardware ID za obe karte

to se nalazi tamo u control panel, device manager, pa otvorish property na display adapter , details, otvorish Hardware ids panel, i prepishes string koji izgleda ovako nesto
PCI\VEN_8086&DEV_4222&SUBSYS_135B103C

e sad za tu koju hocesh da ubacish morace da ubace u neki drugi koji prima pa da ti daju taj string odatle, pa cemo ubacimo u tvoj bios, to fleshujesh i onda ce da ti sve radi.

Pazi oni ti nece ni menjati chip, 101%... Samo uraditi reflow, pa ti pitanje nije ni validno. Svejedno nece hteti da rade...
A reflow mozes i sam da radish, bas taj lap (8600 i 7900 gpu mislim) sam dva puta pekao i oba puta je proradio bez frke, i jos uvek rade...
Pogledaj uputstvo ovde ili na netu, jako je lako, a 90e je puuno za to. Ako ti promene plocu onda je dzabe, za reflow, to je previshe...

poz

@xper
Kako to radiš

Menjaju cip sigurno jer daju godinu dana garanciju. Reflow ne moze da drzi toliko dugo nikako. A i to je bar lako proveriti, pre servisa zapisem neki serijski broj sa cipa, ako mi ga sami ne vrate kad mi daju laptop trazim ga nazad, ako mi daju nesto, a nisu isti brojevi onda vec drugacije razgovaramo... ;)

Vec sam pekao dva puta plocu, prvi put se slika opet izgubila posle 3, a drugi posle 7 dana, s' tim sto se sad jos uvek nije izgubila skroz nego je ekran pun artefakta (ekran premrezen zelenkastim kockicama). Tako je i prvi put s' tim sto je posle 1 dan nestala slika, a sada drzi ovako evo vec 3 dana. Oba puta sam pekao laptop izmedju 9 i 10 minuta na 200 stepeni, posle stavio lepo termalnu pastu i zamenio termal pad na grafickom cipu sa bakarnom plocicom (tacnije nije bas bakarna plocica nego 20 dinara, 60% je bakar, jer nigde nisam uspeo da nadjem da kupim bakarnu plocicu :). E sad ima jos jedan cip (valjda severni most?) koji je prekriven lepo kao i CPU, a ne samo da prolazi heatsink preko njega, i na njemu ima termal pad, mozda sam i njega trebao da zamenim za bakarnu plocicu. Cak sam i ventilatoru izvukao zicice za softversku kontrolu pa konstantno radi na najvecoj brzini.

Da li sam negde pogresio u radu i gde? Ako bi mi ova varijanta sa pecenjem drzala bar 2-3 meseca ne bi me mrzelo da rasklapam laptop i pecem plocu jer je to 2 sata posla, ali je 7 dana ipak prekratko, a za 90€ mi se cini da dobijam trajno resenje.

U tom servisu imaju neki aparat ERSA IR650 za zamenu cipova...

ali mi treba hardware ID za obe karte

Jel moze hardware ID da se uzme sa dv6000, moja sestra u njemu ima 8400GS, mada sam ja hteo nesto tipa 8800GTX ili 8600GT, 8400GS je slaba bas?

Poslednja izmena:
Hm, ja sam pekao 9 laptop ploca do sad. Samo jedna je imala povracaj kvarova, ali i nju sam resio.
Nove paste, nove termo trakice, ili zamena istih sa metalnim obicno mi je sve resavalo...
Za 20 din ne znam, jesi ga barem ispolirao?

Na tom jednom problematicnom sam custom ugradio veliki heatsink, sa nekog desktop chipseta, izmedju samog gpu chipa i njegovog originalnog heatsinka.
Temp pala 10 stepeni, evo 4 mesec radi bez frke... Sve se to da resiti...

Pece se inace na 205 stepeni 10min, prezagrejanu rernu... Ili reflow cabinet ako imash :)

8400 je njesra, 8600 je lepota... No plivash u cudnim vodama, zamena gpu chipa je egzotika kako god okrenesh... Ima brdo faktora zbog kojih ja to nikad ne bih pokusao...

Ako ti nije problem samo malo detaljnije da mi opises kakve su to termo trakice, gde da ih nadjem i gde da ih stavim. Naravno da bih najvise voleo da resim problm trajno ili sto je trajnije moguce pecenjem jer je definitivno najjeftinije resenje. Nisam nista polirao, cip sam lepo ocistio medicinskim alkoholom pre i posle pecenja i stavio termalnu pastu izmedju 20 din i cipa i izmedju 20 din i heat sinka i naravno na procesor i drugi cip. Ako ti nije problem da mi malo detaljnije napises mozda jos neki savet sta jos dodatno da odradim, dacu mu jos jednu sansu pecenjem pre nego sto ode na popravku, ne bi bilo lose i neka slikica ako nije problem, tipa da mi oznacis gde idu te termalne trakice, i gde uopste da ih kupim u bg. Pokusacu jos da nadjem negde bakarne plocice da stavm njih lepo na oba cipa, mada sam prevrnuo sve po bg i nisam uspeo da nadjem.

Inace temperature GPU su mi se kretale izmedju 46 i 51 u idle zavisno na cemu laptop stoji i koliko su pokriveni otvori za ventilaciju i oko 56 do 60 stepeni u igrici, ali je tada iskljucivo stajao na postolju sa jednim ventilatorom.

Teško da menjaju tu grafičku karticu na laptopu za 90 evra, nove koštaju bar duplo toliko. Moguće da menjaju samo GPU, ko zna odakle su ih nabavili. Ono što meni zvuči najverovatnije je da prekuglaju čip, nije ni to loše rešenje ako se dobro odradi. U svakom slučaju, ako budeš zadovoljan, daj i meni njihovu adresu i broj telefona, imam jednu Toshibu sa otkazalom GeForce 7600 Go karticom, rado bih je vratio u život, bar još neko vreme da služi. Svi GeForce Go 7600 i 8600 čipovi su ti defektni, ne nadaj se da će i novi trajati ne znam koliko, ali šteta je da laptop trune u fioci.

Ma ti te termalne trakice zoves termal pad, to je losije resenje... :)
Hm temp ti nisu bile lose, to vise zvuci da ti se northbridge odlemljuje...
No 20 din ne poliran je jaaakooo lose resenje, ne mere to tako majstore :)

Najbolje ti je da nadjes neki stari alu kuler i izlomish mu sve sto ne moze da stane na mesto tog termal pada, ostavish sve sto moze da viri... Ispolirash obe strane, pazish da debljina bude ista kao termal pada, nikako manja... To uradish i na gpu i northbridgu...
Nema sta da trazish neku egzotiku, bonsek i turpiju u ruke, aluminijum je mekan. Na kraju ga ispolirash kako stignesh, ako nish onda sa par smirgli i bice to extra...

Ako ti to ne bude drzalo ja ti kupujem novu plcu :) sam polako i koristi neku lepu pastu, bilo koju od 400-500 din, ne one od 150...

Lap je prodat, ali nije daleko, ako ti bash znaci otici cu i slikacu. Kod njega je jos gora situacije, northbridge i gpu su zajedno, famozni nvidia 7100, takozvani lava chip :) sa nekih 65-75 plako na 50-60 temp... Klinka ga ne gasi, simsi vriste za odmor od 15min :)

Mislio sam za slike termalnih trakica jer sam mislio da je nesto specijalno, ali posto znam sta je ne moraju slike... ;)

Ja sam koristio titan nano grease pastu. Koju pastu preporucujes i gde mogu u bg da kupim?

Pokusacu onda sa aluminijumom, bakar je valjda bolji ali nigde nisam uspeo da ga nadjem, a aluminijum mogu da porucim bez problema da mi u tacnoj debljini iseku po meri, izmerio sam cipove kad je bio otvoren kompjuter.

A iskren da budem nikad nisam ni pokusao sa originalnim termal padom posle pecenja, jer ja cim sam dobio kompjuter sam ga ispekao i stavio 20 dinara, mozda bi bolje radilo sa tim?

Titan je skroz ok, ti termal padovi kad ih jednom skinesh posle su smece.
Morash se truditi da sto manje imash nepravilnosti izmadju chipa i sistema za hladjenje...

Neka ti iseku tacno i rasiri peraja ako mozes okolo, koliko mesta ima... Ne samo da ce sluziti kao odvod toplote nego i disipator i termo telo. Daleko kvalitetniji dizajn...

Hvala na informacijama, javicu koliko je opercija bila uspesna ovog puta... Treca sreca... :D Peci cu ga verovatno u sledecu sredu-cetvrtak pa javljam kako je proslo, a posle se nadam da ce duze raditi... :D

Pazi oni ti nece ni menjati chip, 101%... Samo uraditi reflow, pa ti pitanje nije ni validno. Svejedno nece hteti da rade...
A reflow mozes i sam da radish, bas taj lap (8600 i 7900 gpu mislim) sam dva puta pekao i oba puta je proradio bez frke, i jos uvek rade...
Pogledaj uputstvo ovde ili na netu, jako je lako, a 90e je puuno za to. Ako ti promene plocu onda je dzabe, za reflow, to je previshe...

poz

ašto odmah pljuješ kao da su svi serviseri lopovi

Ljudi ja nađoh servis koji radi za 4000, možda nađem i jeftinije, šta ćeš kriza je..

Evo da se i ja nadovezen na temu jer vidim da se na google dobro kotira pa je ljudi mozda i citaju.
Sto se tice menjanja cipa na ploci laptopa, to se ne radi, 100% i sigurno, jer sam cip retko strada. POtrebna je zaista velika toplota da se cip zapali, a takvu toplotu laptop u nijednom radu ne moze da izvuce.
Sto se tice popravke ima dva nacina...reballing i reflow.
Reballing je skidanje cipa sa ploce i postavka novih kugllica ipsod cipa i to drzi godinu dve, zavisi od laptopa. Kod HP laptopova je situacija kom;likovana jer Hp ima los sistem hladjenja i mnogo se greje pa taj lep opet popuca.
Reflow je zagrevanje cipa duvaljkom vrelog vazduha da se kalaj opet nekako spoji. To drzi neko kratko vreme i brzo se pojave simptomi kao i pre.

Ali jedno je vazno. Ni reballing i reflow ne sme da se radi vise puta, jer je to izlaganje ploce i cipa velikoj toploti, posle cega se oboje deformisu i tada nema spasa.

Niko u BGD ne daje garanciju od godinu dana, jer je to prevara. Mozete da dodjete posle dfo njih a oni da se vade za neadekvatno odrzavanje laptopa, pregrevanje, neki drugi kvar. Godnu dana je mnogo i mogu da se uhvate za bilo sta. Obisno je od 3 - 6 meseci na bilo kakvu intervenciju na ploci.

Cene su razne, ali realna je cena oko 60 - 70 evra. Preko toga je previse i vacarenje a ispod toga je obican reflow, i nece vam dugo trajati ta necina intervencija.

Sve u svemu, rizican posao, mi ga svakodnevno radimo. 100% niko ne moze da garantuje, treba biti prema klijentima fer i objasniti im sve i rizik i vreme garancije, a ne pricati price i posle se vaditi na ko zna sta.

Ndam se da sam makar malo pojasnio i nekome makar otvorio oci...

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno