Šta je novo?

Laptop Laptop za video edit

• Začetnik teme Začetnik teme Gor4n
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Koji laptop kupiti?

Gor4n

Zapažen
Učlanjen(a)
18.07.2024
Poena
15
Pozdrav. Već sam pisao na drugoj temi, ali da ne bi bilo off topic, jer ljudi imaju druge dileme, za razlicite budzete, otvoricu novu.

Potreban mi je laptop za videoediting I programe koji idu uz to. Najbolje da nam parametar bude adobe premier editor, jer je najzahtevniji od svih.

krenuo sam sa budzetom od 600-700e, ali kako to vec biva, sad sam vec na 800-900e i ne zurim pri kupovini. Nisam bas spreman davati znacajno vece iznose, pa bih Vas molio da ne licitiramo sa nekim preskupim modelima.

Uz pomoc nekih formusama ovde i samostalno surfujuci prelistao sam dosta modela.

Za pocetak, stavicu dva Asus Tuf gejmerska laptopa, gde jedan ima intelov procesor a drugi amd, a sem ssd memorije, ostale karakteristike su Im iste ili slicne. Razlika u ceni je u korist A15 sa intel prosecorom.
Po vama koji je adekvatniji za tu namenu?
I ako neko ima iskustvo sa odredjenim modelom, specifincih karakteristika za video edit, a da cena ne odskace puno, bio bih veoma zahvalan.

Pozdrav ljudi, nov sam na forumu. Tražim laptop za videoedit, do sada sam sve editovao na pc-u i sada mi treba neki upgrade, i zbog lakseg koriscenja, putovanja itd.
Odmah sam uzeo MacBook u razmatranje, cilj mi je da uzmem siguran, pouzdan i fluidan laptop jer ne mogu vise da gledam kako mi software secka i baguje cim se ubaci malo vise materijala. Interesuje me sta je vasa preporuka u 2026 sto se tice Apple laptopova. Gledao sam neki M3 Pro po KP za nekih 1500-1800e. Kakav je Air isplati li se uzimati ga i moze li da izgura sve zahteve u videoeditingu ili mozda bolje da se fokusiram na starije Pro modele?
Pa zavisi od editinga. Ja sam na M1 Air sa 16GB i 256GB memorije sekao višečasovne tajmlajnove, što 12 bit Blackmagic RAW što 10-bit sa raznih Sonija i Panasonika. Suludo je dobro bilo. Da li sporije renderuje od drugih sa aktivnim hlađenjem, da, ali ni u jednom trenutku nisam morao da pravim proksije. Eventualno srokam tajmlajn na četvrtinu što je i dalje super na ekranu. Efekte i grain i sve slično isključivo na kraju jer su ga uništavali naravno. Bukvalno mi je mašina promenila život, iako je budget opcija bila u suštini.

Pa zavisi od editinga. Ja sam na M1 Air sa 16GB i 256GB memorije sekao višečasovne tajmlajnove, što 12 bit Blackmagic RAW što 10-bit sa raznih Sonija i Panasonika. Suludo je dobro bilo. Da li sporije renderuje od drugih sa aktivnim hlađenjem, da, ali ni u jednom trenutku nisam morao da pravim proksije. Eventualno srokam tajmlajn na četvrtinu što je i dalje super na ekranu. Efekte i grain i sve slično isključivo na kraju jer su ga uništavali naravno. Bukvalno mi je mašina promenila život, iako je budget opcija bila u suštini.
Našao sam i M4 pro 16/512gb za nekih 1500e ili da bolje idem na M1 pro 32/512gb? Zbog ram memorije pitam?

Našao sam i M4 pro 16/512gb za nekih 1500e ili da bolje idem na M1 pro 32/512gb? Zbog ram memorije pitam?
Pa to ti ne može niko reći ako ne daš neke detalje. 😁 Video edit može biti i remote montiranje za Spilberga a može biti i seckanje klipova od 30 sekundi za TikTok kroz CapCut. Ja sam sad na M1 Pro i fenomenalno mi je, ali da uzimam mašinu od nule sad uzeo bih M4 Pro naravno, ili čak i običan M4 ako bih gledao da uštedim jer mu GPU performanse ako se ne varam pariraju GPU-u na M1 Pro od pre par godina, a CPU naravno bolji u svakom smislu.

Ja mašinu gazim za preko 150 tabova u dva različita browsera, i istovremeno uključeno još sigurno 10-15 programa, pa i pored toga radim edit. Za zahtevnije projekte gasim par stvari naravno, nisam manijak, ali iz mog iskustva 16GB na Meku je danas velika razlika naspram 16GB na Windowsu.

Nazad
Vrh Dno