Šta je novo?

Laptop Laptop za svakodnevni posao ~ 1.250e

Koji laptop kupiti?

retrospektiva

Cenjen
Učlanjen(a)
02.04.2014
Poena
180
Do sada sam uvek kupovao laptopove u srednoj cenovnoj klasi. Prvi laptop je bio marke Asus, poslednja 2 HP.

Uskoro ce mi biti potreban jedan laptop za svakodnevni posao. Trajanje baterije mi nije bitno posto cu raditi uglavnom sa dve lokacije, nisam neko ko ima obicaj da radi dok je u pokretu. Posao mi je takav da vecinu aplikacija pokrecem u cloud-u odnosno remote tako da mi nije potrebna neka preterano jaka masina.

Najbitniji mi je kvalitet izrade posto cu svakako laptop koristiti intezivno po ceo dan. Nisam do sada koristio nikada touch screen na laptopu i tako nesto mi uopste nije ni korisno a ni potrebno.
Graficka kartica mi takodje nije bitna, ne igram igrice odavno. Posto cu uvek koristiti dodatan monitor i periferije nije mi bitno da laptop ima i numericki deo tastature.

Otvoren sam za predloge svih brendova, Apple jedino ne bih mada vidim da se on ni ne uklapa u zeljeni budzet. Meni je na prvu loptu pao na pamet neki Fujitsu Lifebook, ali kada sam pogledao trenutnu ponudu video sam da njih i nema kod nas.

Za te pare Macbook Air M1 sa tipa 8gb rama i 512gb ssd-om je ubedljivo najbolji izbor...lagan, vrhunska izrada, vrhunski ekran, odlican tacped i tastatura, baterija traje ceo dan...nema bolji biznis laptop za te pare... :)

Po opisu tebi bi posao radila i masina od oko 500e.

Najbitniji mi je kvalitet izrade posto cu svakako laptop koristiti intezivno po ceo dan.
Sta ovo podrazumeva? Pojasni.
Ja sam intenzivno radio na laptopu od 600e, 7-8 godina, i sem malo ishabanih palmrest-ova nista drugo nije zakazalo. (Dell Inspiron)

edit:
Usput, evo jedan predlog u cenovnom rangu ~100K dinara

ASUS VivoBook S14 M433UA-WB723T​

Ryzen 7 5700, 16GB RAM, WiFi 6 (ovo je tebi bitno jer se oslanjas na internet) , SSD 512GB , legalan Windows,
14" kako bi bio lagan za prenos, Aluminijum (proveri kod prodavca jel to istina)

Poslednja izmena:
^ Koristio sam i i ja u poslednjih 4 godina HP-ov laptop od 600e i ispunjavao je sve zahteve ali tolika kolicina plastike u laptopu me iskreno nervira. Nisam neko ko radi u pokretu ali cu svakako cesto nositi laptop u rancu i menjati lokaciju i nekako mi taj premium segment uliva vise poverenja.

Ovaj Asus izgleda zanimljivo, mada odavno nisam vidjao njihove laptopove. Ne znam zasto ali nekako mi je trenutni utisak da su ga drugi proizvodjaci prevazisli u poslednjih 5 godina.

^^Nikada do sada nisam koristio Macbook, zapravo nijedan proizvod Apple-a do sada.
Baterija mi nije vazna, nemam sastanke sa klijentima uzivo vec sve radim remote sa fiksne lokacije, ali cu svakako menjati lokaciju na par nedelja pa bih zato neki laptop uzeo a ne desktop.

Ja sam u prvi mah pomislio da se ti njihovi laptop-ovi krecu dosta vise, tipa minimum 2.000e.
Ne bih uzimao polovan laptop, uzeo bih u nekoj radnji svakako.

Njihov Apple M1 osmojezgarni procesori je bolji od Intel-a i AMD-a?

Ja sam u prvi mah pomislio da se ti njihovi laptop-ovi krecu dosta vise, tipa minimum 2.000e.
MacBook Pro da, i to 2.500+
Njihov Apple M1 osmojezgarni procesori je bolji od Intel-a i AMD-a?
to je diskutabilno i zavisi od namene. M1 je ARM i za x86 softver se koristi emulacija koja je dobro izvedena. uglavnom, prevazilazi okvire ove teme.

možda bi mogao da razmotriš ZenBook od ASUS-a. metalno kućište, za početak

u vezi predloženog VivoBook-a, kućište je delimično metalno (neko je spomenuo u drugoj radnji). a Windows 10 Home je samo instaliran, nije licenciran (saznah iz druge ruke da tako radi ta radnji. ako je meni pogrešno objašnjeno, izvinjavam se zbog nenamernog dovođenja u zabludu)

Poslednja izmena:
Za sada u taj cenovni rang se uklapaju:

MacBook Air M1 256GB

HP ProBook 450 G8 1TB

LENOVO ThinkPad E14 512GB

LENOVO ThinkPad L13 512GB

ASUS ZenBook 13 512GB

ASUS VivoBook S14 512GB

Poslednja izmena:
^Nesto razmisljam da s obzirom na to da cu manje vise u najvecem broju slucajeva koristiti eksterni monitor meni i ne treba da sam displej bude neko savrsenstvo.
ThinkPad serija bi verujem zadovoljila potrebe, mada se nadam da ovo nije neka jeftinija serija.

^^ Po cenama koliko vidim jedino se model 256 GB SSD, 8 GB rama-a uklapa u budzet. Ne bih davao vise od 150.000 za laptop.
Pogledacu jos malo recenzije ali nekako smatram da bi u ovom trenutku trebalo da jurim 16 GB rama. Nije da trenutno osecam da mi je to malo ali s obzirom da bi se laptop sigurno koristio 3,4 godina iz moje perspektive se 16 GB cini kao standard. Ne dopada mi se to sto je kod Apple-a tolika razlika ako se odabere 16 GB u odnosu na 8 GB.

Poslednja izmena:
Ja sam bio zadovoljan HP-ovim laptopovima do sada. Jedino cu sada gledati da uzmem sa Windows-om neki model. Lakse mi je da odmah to zavrsim nego da posle jurim.

Poslednja dva laptopa su bili HP pa mozda sada vise naginjem ka promeni. Ranije sam koristio 15.6" model pa sam privremeno presao na 13,3" i nekako mi je sada varijanta 13"-14" interesantnija. Pre svega zbog tezine. Ovaj model od 13,3" je tezak oko 1.19 kg i za transport mi je bas zgodnije.

Mada kada bi bilo potrebe za nekom intervencijom na terenu ovih 13,3" mi ne deluje previse zgodno za rad. Mozda samo nisam navikao jos uvek, ima tek nekih 5 dana kako koristim ovaj 13,3" model.

Poslednja izmena:
Posto cu uvek koristiti dodatan monitor i periferije nije mi bitno da laptop ima i numericki deo tastature.
Ja sam ovo pročitao "bitno da lalptop ima ...". Zato mi bi čudno da si naveo skoro sve koji to nemaju. :)

Meni je bilo obrnuto, poslednja dva Lenovo "plastikaneri" i nije da im nešto fali. To su službeni, a pre toga sam imao dva Acer-a. Za kućni sam ipak uzeo Dell XPS i radio je dobrih 12 godina :D.

Takođe sam sad gledao neki 14" za sebe ali se nije uklapao u dozvoljeni budžet, pa je zbog toga odluka pala na gore linkovani. Gledao sam da ima 2x8GB RAM-a, M.2 SSD, minimum 250 nits ekran (opet, želeo sam 300 ali bužet ne dozvoljava) i nije mi toliko bitan multithreading pa sam gledao da procesor ima bolje single-core performanse.

Poslednja izmena:
Sta znam, ja bih ipak pre isao na lenovo...uvek imaju dosta bolju ponudu od ostalih...HP je vecinom skuplji od ostalih, a ta veca cena nije opravdana... :)
Evo za 78k dinara slicna konfiguracija, a jeftnijija 200e... :)
Imas i dobar ekran, dobre specifikacije, izrada je isto skroz okej...lagan je... :)

^ Laganiji je Lenovo, da kazemo po difoltu, jer je manje dijagonale. 14" vs HP-ovih 15.6"

HP (ponudjeni) je blizi biznis klasi, alu kuciste (bar tako pise), I7 cpu, 15.6 ekran
Lenovo konzumer klasa, plastika, cpu Ryzen 5 , 14" ekran

Ne kazem da je Lenovo slabiji (a jeste), vec da se iz aviJona vidi zasto je jeftiniji. Mislim da poredimo ono sto nije za poredjenje.
Da gledam Lenovo, gledao bih iskljucivo ThinkPad seriju.

Za sad bih rekao da sam sa liste precrtao MacBook Air M1 256GB.
16 GB rama mi je sada standard, a ona cena koja stoji za takav model mi je neprihvatljiva.

Stavke koji su mi bitnije jesu zvucnici i tezina. Neko je napisao da bi trebalo obratiti paznju i da WiFi stadnard bude 6.

Poslednja izmena:
Nije isto 8gb rama na Windows i na MacOS. Takođe, taj Macbook će za 3-4-5 godina manje izgubiti na ceni nego bilo koji Windows, takođe i pad performansi će biti manji. Treba i to uzeti u obzir.

Nije mi logično da kažeš nebitna ti je tastatura, ekran, čak i baterija, ali bitno mi je da nije plastičan... Plastiku ćeš još manje osetiti ako već koristiš periferije (monitor, tastaturu, miš) a u transportu mu neće biti ništa sem ako ga ne šalješ kurirskom službom pa ga oni tumbaju. :D

Hoću da kažem, džabe ćeš pući par stotina evra da kupiš novu biznis/polubiznis klasu zbog izrade kad su ti već nebitne mnogo važnije stvari poput ekrana, tastature, itd. Tebi posao može da završi nov Macbook M1 ili polovna biznis klasa za 400-500e (Dell, Lenovo) sa i5 procesorom 8 ili novije generacije, odnosno recimo Ryzen 5 3000 serije. Kupovina Windowsa za 80-150k kad je Macbook već na 900e po meni nema smisla.

nisi naveo nikakve ozbiljne zahteve tako da to sto tebi treba zavrsava svaki polovan laptop od 400 evra, a ostatak do 1200 evra ti je headroom, tako da sta god da uzmes ce ti zavrsavati posao, tako da uzmi koji ti je najlepsi na oko

^ Laganiji je Lenovo, da kazemo po difoltu, jer je manje dijagonale. 14" vs HP-ovih 15.6"

HP (ponudjeni) je blizi biznis klasi, alu kuciste (bar tako pise), I7 cpu, 15.6 ekran
Lenovo konzumer klasa, plastika, cpu Ryzen 5 , 14" ekran

Ne kazem da je Lenovo slabiji (a jeste), vec da se iz aviJona vidi zasto je jeftiniji. Mislim da poredimo ono sto nije za poredjenje.
Da gledam Lenovo, gledao bih iskljucivo ThinkPad seriju.
Pa pazi, ryzen 5500u ima 6 jezgara, dok taj i7 ima 4...lenovo ima verovatno svetliji ekran, mada jeste manji....ali cini mi se da su sada 14" najpopularniji, realno, ta dijagonala je mnogo portabilnija, plus ima dovoljno prostora na ekranu da se radi lepo...plastika jeste, mada iskreno, za ovo sto mu treba, i ta plastika je dovoljna, a opet kvalitetna je...mislim da mu ne treba laptop od 100k dinara, i ovaj od 80k je previse, ali svakako, ce ustedeti 200e i nece osetiti razliku u koriscenju... :)

^^^ Ne razmisljam o tome da li ce brzo padati cena ili sporije, laptop planiram da koristim intezivno zato sto mi je potreban. Dok izdrzi izdrzi, ne planiram da ga preprodajem kasnije.
Nisam iskreno ljubitelj Apple ekosistema, zato sto realno cene budu 30% vise od onog sto vredi. Nisam neko ko bi kupovao brend samo zarad brenda.

Ja ne vidim da je Mac toliko bolji od Windows-a trenutno.

Ne bih kupovao polovni laptop. Ipak za pristojan novac se moze uzeti novi racunar i posle ne razmisljas o macki u dzaku. Ne kazem da mi nije bitan ekran. Bitan mi je ali nije mi potrebno neko savrsenstvo vec neki visi segment. Ne treba mi baterija koja moze da izrdzi 20h. Dovoljan je prosek, za slucaj kada nestane struje da moze da izdrzi 5,6 sati.

Tastatura mi jeste bitna ali cu to svakako na samom kraju i proveriti u radnji, posto je to jedina stvar koju i mogu da proverim. Ostale stvari ne mogu licno da istestiram vec mogu samo da verujem iskustvima drugih/recenzijama.

I ja sam nekako najvise za 14". 13,3" mi je nekako premalo kada nesto treba da se radi ozbiljnije a 15,6" nije tako lako nositi na ledjima duze vreme.

Ne kupujem laptop svake godine vec na svake 3,4 tako da ako postoji model do 130.000 koji deluje najozbiljnije ne smatram to kao trosak vec kao investiciju.

Poslednja izmena:
Pazi, ako bih ti rekao ovo:
Macbook Air M1 za 130k dinara ima najbolju izradu za te pare, najbolji ekran za te pare, najbolje zvucnike za te pare, najbolji tacped za te pare i najbolju bateriju za te pare i nema ventilator, pa je najtisi od svih, a i poprilicno je hladan. :)
Trenutno za te pare Macbook Air M1 nudi najvise, i iako ima 13" ekran, ima vecu rezoluciju, pa vise stvari staje na njega, plus je 16:10.
Apple je napravio odlican potez sa tim laptopom i mislim da je on najvise isplati...jednostavno je bolji od ostalih i ovo ne kazem kao apple fanboy, ovo kazem kao neko ko stvarno prati sta izlazi sve u poslednjih par godina i taj laptop je u ovom trenutku najbolji izbor... :)
Ali, ako zelis neki 14" Windows laptop do 130k dinara, uzmi Lenovo Yoga Slim 7...dobijas odlican ryzen laptop sa 16gb rama, 512gb ssd-om, odlicnim ekranom i metalne je izrade.

U odnosu na Macbook dobijas ipak malo:
losiju izradu
losiji ekran(tamniji je i losiji odnos stranica za produktivnost)
losiji tacped(manji i manje precizan)
losije zvucnike
bucniji laptop

Opet je to odlican laptop, kompaktan, sa odlicnom izradom i komponentama, ali nije na nivou Air-a.
Mi smo ovde da ti pomognemo i ja na ovo gledam kao da treba sebi da uzmem laptop i da treba, izabrao bih Air, ali bih svakako bio i zadovoljan ovim Lenovo laptopom. :)

Ako ti nije tesko da nosis laptop tezak 2kg, za manje pare imas i Lenovo ideapad 5 pro sa 16" ekranom, koji je velicine kao 15" laptop, zbog manje lajsne ispod ekrana. i ima odlicne komponente. :)

^ Lično bih kupio na oglasima Macbook za 900e što je gotovo 30k jeftinije od radnji. S obzirom da svi imaju 1god Apple garancije, ispada da doplaćuješ 30k za drugu godinu garancije što je po meni previše. Još kad se uzme u obzir kakve su radnje i servisi sa reklamacijama i popravkama...

Kontroverzno misljenje:

Za rad u browseru/MS office/Google Docs/Sheets razmisli i o Ipad Pro/Tab S7+ u kombinaciji sa BT tastaturom, misem i eksternim monitorom.

Pazi, ako bih ti rekao ovo:
Macbook Air M1 za 130k dinara ima najbolju izradu za te pare, najbolji ekran za te pare, najbolje zvucnike za te pare, najbolji tacped za te pare i najbolju bateriju za te pare i nema ventilator, pa je najtisi od svih, a i poprilicno je hladan. :)
Trenutno za te pare Macbook Air M1 nudi najvise, i iako ima 13" ekran, ima vecu rezoluciju, pa vise stvari staje na njega, plus je 16:10.
Apple je napravio odlican potez sa tim laptopom i mislim da je on najvise isplati...jednostavno je bolji od ostalih i ovo ne kazem kao apple fanboy, ovo kazem kao neko ko stvarno prati sta izlazi sve u poslednjih par godina i taj laptop je u ovom trenutku najbolji izbor... :)
Ali, ako zelis neki 14" Windows laptop do 130k dinara, uzmi Lenovo Yoga Slim 7...dobijas odlican ryzen laptop sa 16gb rama, 512gb ssd-om, odlicnim ekranom i metalne je izrade.
Slažem se za sve, osim za boldovano. Ne znam čemu veća rezolucija na manjim ekranima (manjim od 15"), kad nativnu ne možeš koristiti. Čak je i 1920x1080 sitno na svemu od 14" i niže. Meni lično treba veći radni prostor, pa ne koristim skaliranje (na 15"), ali nije mi ni prijatno. A nisam siguran da bih mogao da radim na 13,3. Prednost Mac OS-a je možda veći/bolji izbor rezolucija od Windowsa. Mada 2560x1600 sa 150% skaliranja bi trebalo da bude taman na 14-15" i na Windowsu

Macbook Air bez dileme... Ovo ti kažem kao neko ko je ceo život koristio Windows. Prosto baterija i snaga procesora je neverovatno dobra u odnosu na Win laptopove. Plus nečujan i hladan.

E sad, ako ti baterija, snaga i izrada nisu puno bitne stavke onda slobodno neki Windows.

A da li ume da stuca sa 8 GB rama?
Postoji bas ovde na Benchmark-u tema i neki ljudi su pisali da im je 8 malo. Naravno, razlicite su potrebe, neki ljudi rade editovanje video fajlova, umeju da imaju poprilicno velike zahteve.

Jer ako sam dobro gledao ako se odlucim na varijantu 256 GB SSD i 16 GB ram ta cifra raste na 180.000 a za te pare slozicete se da mogu da kupim i neki sa Windows-om koji ce da leti. Plus verujem da ce mi trebati jos para za neki od adaptera/konvertora (ovo kazem bez previse informacija unapred, ali video sam da oni deru i za te neke sitnice kada zatrebaju).

Poslednja izmena:
Super je Air M1 sa 8GB samo niko ne zna da li će SSD sastaviti 2 godine koliko traje garancija. A na njemu SSD ne može da se menja.

Imate temu o M1 pa čitajte. Model sa 16GB je već druga priča ali i cena je znatno jača.

I još nešto, sa MB prelazi na novi "eko sistem" koji mu možda i ne leži. Trebaće mu još par hiljada (ako kupuje originale i 10-20k din) za razne adaptere. Prvo za monitor, ..., pa ako treba za neki HDMI ili "ne daj Bože" VGA projektor (ne znam da li će mu to ikada trebati ali ja to npr koristim svakodnevno), kako priključiti skener u kanc. (USB priključak :p), štampač (nemaju svi Wi-Fi), pa za LAN ako nema Wi-Fi ili 4G (da mu bude hotspot), ..., a na "običnom" laptopu sve to ima i da ne razmšlja (adapter za LAN kupi po potrebi za 2k din).

Edit: Nekako mi pola tekst ode na ćirilici (tačno je vreme za zamenu ovog laptopa koji sada koristim :D).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno