Šta je novo?

Laptop Laptop za studentkinju

Koji laptop kupiti?

Srle22

Slavan
Učlanjen(a)
24.11.2012
Poena
225
Do pocetka skolske godine trebalo bi da kupim laptop za cerku kojs krece na studije.
Laptop treba da posluzi kao sveska za hvatanje beleski - znaci touch ekran sa olovkom koji se okrece u rezim rada tableta. Racunar treba da posluzi za sve ostale studentske potrebe, download literature sa neta, online sastanke i ispite.... U pitanju su studije psihologije, tako da se nece baviti nekim zahtevnim softverom.
Na pamet mi padaju neki modeli HP, Lenovo i Fujitsu koje sam video da imaju tu opciju sa ekranom i olovkom.
Racunar bi trebalo da potraje narednih 4-5 godina do ktaja studija.
Pitanja koja mi se namecu su sledeca:
Koji procesor?
Da li je 8GB RAM-a dovoljno?
Da li 256GB SSD ili veci?
Racunar bi trebalo da ima sto jacu bateriju tj, sto veciu autonomiju.
Najpre bih uzeo neki dobar brend polovan, ne bih da dajem neke silne pare za novo, ali ako nema druge i ta opcija je na stolu.
Hvala unapred za svaki koristan savet.

Gledao sam ponudu polovnih Surface racunara ima ih po vrlo prihvatljivim cenama, ali kod njih postoji jedan problem, baterija je vrlo skupa i zamena se mora obaviti u servisu zbog cega zamena kosta skori 200eur.... Zato bih ga preskocio.
Cerki se najvise svidja Fujitsu T937 zbog specificnog nacina okretanja ekrana, ali nisam siguran kakva im je kod nas podrska u smislu servisa i delova.

Koliko vidim samo 2 ljudi prodaje taj na kupujem prodajem a nesto ne verujem da daju olovku uz njega , to su laptopovi iz 2017 godine pitanje je koliko bi baterija trajala.

Zato i kazem, gotovo sigurno bi tu bateriju trebalo odmah menjati, sto cenu znacajno menja u startu. Zato sam Surface izbacio iz razmatranja. Ako gresim, ispravite me.
Ja sam se nekako fokusirao na Lenovo Yoga, HP Pavilion i Fujitsu (mislim da je model T937). Svi oni imaju touch screen i mogu da se koriste kao laptop i sa olovkom.
Takodje, svi postoje u raznim varijantama sa razlicitim procesorima, kolicinom RAM-a i skladisnog prostora, pa je i cena prilicno razlicita. Zato i pitam za savet i u vezi tih performansi, da bi komp potrajao do kraja studija sa eventualno nekim hardverskim prosirenjem.

Preporuka je da bude Minimalno Intel 11 gen procesor (i5) i Ryzen 5-5xxx, 16gb ram (u vecini slucajeva ram memorija nije prosiriva/izmenjiva na takvim modelima), ssd 512gb ,...starije od toga je veliki problem za planiranih 4god. koriscena... Sledeci problem je sto hcete x360 formu laptopa, a tu je kvalitet izrade potreban (sarke, flat idr...) da bude na najvisem nivou. Iz mog iskustva to ispunjava ThinkPad X13 Yoga i HP EliteBook 1040 x360 (830 x360). A Hp Pavilion je niza klasa i za izbegavati (sarke pucaju/kuciste)... Sve u svemu morate da odvojite vise novca 😉

Preporuka je da bude Minimalno Intel 11 gen procesor (i5) i Ryzen 5-5xxx, 16gb ram (u vecini slucajeva ram memorija nije prosiriva/izmenjiva na takvim modelima), ssd 512gb ,...starije od toga je veliki problem za planiranih 4god. koriscena... Sledeci problem je sto hcete x360 formu laptopa, a tu je kvalitet izrade potreban (sarke, flat idr...) da bude na najvisem nivou. Iz mog iskustva to ispunjava ThinkPad X13 Yoga i HP EliteBook 1040 x360 (830 x360). A Hp Pavilion je niza klasa i za izbegavati (sarke pucaju/kuciste)... Sve u svemu morate da odvojite vise novca 😉
Veliko hvala na savetu. Kako se Fujitsu Lifebook kotira u toj konkurenciji?

Mozda ovaj? Reburbished je ali ima 2 godine garancije. Ne znam samo kolika je baterija.

Veliko hvala na savetu. Kako se Fujitsu Lifebook kotira u toj konkurenciji?
Ok je Fujitsu, ali nije zastupljen i popularan kod nas, pa nema ni delova zamenskih/potrosnih, tesko se prodaje posle, zato je i cena jeftinija. Po meni treba izbeci Fujitsu pogotovo ove starije modele ... Jer ima bas izbor veliki u Lenovo ThinkPad, Hp EliteBook, Dell Latitude...

Vidim sada da ima dosta HP Elitebook X360 polovnih laptopova u ponudi, pa da pitam sta je bolji izbor - taj HP ili Lenovo Yoga istih hardverskih karakteristika?

Malo sam razgledao ove HP EliteBook X360 racunare, pa sam saznao da dobrim delom imaju integrisane komponente, sto mi se nesto bas i ne svidja....
Da li je to slucaj i sa Lenovo Yoga laptopovima?

Evo samo da prijavim, studentkinja je dobila laptop.
Konacni izbor pao je na polovan
HP EliteBook X360 830 G8
Intel i5 [email protected]
RAM 16GB DDR4 2400MHz
SSD 256GB
Uz njega i potpuno nova HP Active pen G3, sa pripadajucim kablom za punjenje i rezervnim vrhovima.
Racunar je izuzetno ocuvan, da sam ga video na polici u radnji, mislio bih da je nov.
Baterija napunjena 100% drzi, po onome sto pise na taskbaru 5 sati i 50 minuta.
Racunar je u garanciji do maja 2025. godine.
Mislim da ce biti mirna do kraja studija po ovom pitanju uz, eventualnu, zamenu SSD-a za veci.
Hvala jos jednom svima na savetima.

Nazad
Vrh Dno