Zoxvel
Slavan
- Učlanjen(a)
- 15.04.2008
- Poena
- 304
Moja oprema
- Laptop
- ASUS K55VJ
- Mobilni telefon
- XIaomi Redmi Note 9 Pro
- Pristup internetu
- Kablovski internet
Za moju buduću studentkinju potreban mi je laptop. Da, prilično stereotipno pitanje nekog ko se ni malo ne razume
. Ali, ja baš i ne spadam u tu kategoriju. Ja sam jednostavno zbunjen obiljem informacija i šarolikošću izbora, a godine koje su mi se nagomilale rezultovale su gubljenjem koraka sa novim tehnologijama.
Elem, da ne dužim. Ono što mi je bitno je sledeće:
- Tastatura isključivo EN/US (ovo je vrlo bitno za moju mezimicu).
- Numerička tastatura poželjna, ali nije obavezna.
- Dijagonala 15,6", ne manji.
- HDD od 1 ili 2TB . Odgovara i SSD NVMe - može 256GB ili 512GB ali u tom slučaju sa mogućnošću dodavanja još jednog HDD-a. Nebitno da li laptop ima prostor za ugradnju dodatnog HDD-a ili da ga se montira umesto optičkog uređaja.
- Isključivo bez Windowsa jer posedujem licencirani Win10Pro, licencu nije teško prebaciti.
S obzirom da se moj budući student sve ozbiljnije bavi fotografijom i grafičkim dizajom, potrebno je da displej što vernije prikazuje boje. Radiće se uglavnom u LightRoom-u i Illustratoru. To sa sobom povlači i adekvatan procesor (nebitno da li Ryzen ili Core) ali i grafiku (poželjno Radeon). Bitno je i da RAM bude nadogradiv.
E sad dolazimo do najograničavajućeg faktora - budžeta. U ovom trenutku mogu da izdvojim 85k. Ima li pomoći za mene?
Elem, da ne dužim. Ono što mi je bitno je sledeće:
- Tastatura isključivo EN/US (ovo je vrlo bitno za moju mezimicu).
- Numerička tastatura poželjna, ali nije obavezna.
- Dijagonala 15,6", ne manji.
- HDD od 1 ili 2TB . Odgovara i SSD NVMe - može 256GB ili 512GB ali u tom slučaju sa mogućnošću dodavanja još jednog HDD-a. Nebitno da li laptop ima prostor za ugradnju dodatnog HDD-a ili da ga se montira umesto optičkog uređaja.
- Isključivo bez Windowsa jer posedujem licencirani Win10Pro, licencu nije teško prebaciti.
S obzirom da se moj budući student sve ozbiljnije bavi fotografijom i grafičkim dizajom, potrebno je da displej što vernije prikazuje boje. Radiće se uglavnom u LightRoom-u i Illustratoru. To sa sobom povlači i adekvatan procesor (nebitno da li Ryzen ili Core) ali i grafiku (poželjno Radeon). Bitno je i da RAM bude nadogradiv.
E sad dolazimo do najograničavajućeg faktora - budžeta. U ovom trenutku mogu da izdvojim 85k. Ima li pomoći za mene?
Poslednja izmena: