Šta je novo?

Laptop Laptop za programiranje do 500-600e

Koji laptop kupiti?

roksandiic

Poštovan
Učlanjen(a)
05.08.2020
Poena
60
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600 & Arctic Freezer 34 eSport
Matična ploča
Asrock B350 Pro4
RAM
Patriot Viper 2x8GB 3000MHz CL16
GPU
Msi GTX 1660 Super Ventus
Storage
A2000 250GB & 1TB HDD
PSU
CM MWE Gold V2 650W
Kućište
CM MB511
Pozdrav, treba mi preporuka za laptop koji bi se preteženo koristio za programiranje. OS će verovatno biti Ubuntu.
Od zahteva jedino imam da je ekran 15.6 inch-a (ili veći) i 16GB rama. Vidim da je preporuka uglavnom ThinkPad, valjaju li HP G9 i IdeaPad 3 modeli? Njih sam uglavom nalazio po našim prodavnicama.
U obzir dolaze domaće prodavnice, KP i Mađari ako tamo ima neka dobra ponuda.

Poslednja izmena:
Da, svi brendovi su plastika u domaćoj prodaji. Ovaj možda izrazitije od drugih ali bolje i ne može kad se sve sabere za 60k dinara.

Ako baš ne bude mogao Linux koristiću Win kao i do sad, ništa me ne obavezuje da koristim Linux, čisto imam želju da probam neki distro jer me je Win pomalo smorio. U najgorem slučaju odradiću dual boot na sadasnjem pc-u.
Svestan sam da neću dobiti neki kvalitet izrade za taj novac pogotovo u našim radnjama, na KP možda i naletim na nešto. Nije mi izrada toliko bitna koliko cpu, ram itd.
Hvala obojici na informacijama.

Na kraju sam nasao nov ProBook G9 za 60k u Modulusu. Hvala svima na predlozima.

Budzet-max 600 evra
Nov/polovan-prihvatam sve sugestije
Namena-ne zanima me preterano web development, vise me interesuje backend, ali konkretno, zeleo bih da naucim C#/C++/SQL
Laptop bi koristio na poslu kada radim nocne smene, ali i kod kuce, posto imam 21" monitor na koji bi mogao da ga prikacim kada ne radim.
Kolega je nasao ovaj laptop za sebe, pa me zanima da li bi i meni vrsio posao,
* HP Laptop 255 G9 DOS/15.6inch FHD AG/Ryzen 5-5625U/8GB/512GB/GLAN *
ili biste mi ipak preporucili neki drugi? Svaki predlog je dobrodosao. Hvala unapred.

Poslednja izmena od urednika:
Pre oko nedelju dana sam kupio HP 455 G9 (HP ProBook 455 G9 - AMD Ryzen 5 5625U/ 16GB/ 512GB SSD), cena je 60k i mogu reci da sam za te pare zadovoljan, jedina zamerka sto tastatura nema pozadinsko osvteljenje. Zalili su se na glasan ventilator tj. los fan curve na tom 255, ne znam jel to reseno. Sve u svemu za 3k vise dobijas 8gb vise rama i verovatno malo bolji kvalitet izrade. Moj savet ti je da, ako ti polovno i manja dijagonala ekrana nisu problem, pogledas po KP i neki EliteBook i ThinkPad.

Ja sam na poslu dobio Lenovo IdeaPad 5 sa 16" ekranom(koji ima vecu rezoluciju, sto je vazno za programiranje) i Ryzen 7 5800(ne znam tacan naziv, ali 8 core) procesorom. Topla preporuka.

Pre oko nedelju dana sam kupio HP 455 G9 (HP ProBook 455 G9 - AMD Ryzen 5 5625U/ 16GB/ 512GB SSD), cena je 60k i mogu reci da sam za te pare zadovoljan, jedina zamerka sto tastatura nema pozadinsko osvteljenje. Zalili su se na glasan ventilator tj. los fan curve na tom 255, ne znam jel to reseno. Sve u svemu za 3k vise dobijas 8gb vise rama i verovatno malo bolji kvalitet izrade. Moj savet ti je da, ako ti polovno i manja dijagonala ekrana nisu problem, pogledas po KP i neki EliteBook i ThinkPad.
Da, taj sam posle nasao, i meni je zapao za oko.
Definitivno dolaze u obzir polovni EliteBook i Thinkpad, procitao sam ovde da ih generalno hvale.

Momci budzet je kolegi ogranicen na 600E .. IdeaPad Ryzen 7 5800 ,16" je fini laptop ali je 1000E
Izvinjavam se, nisam znao da je toliko skup. Ne deluje mi da uredjaj vredi bas toliko.
Evo jedan slican model za 700e. Opet je van budzeta, ali mislim da bi vredelo doplatiti.

LENOVO IdeaPad Flex 5 16 82RA000QHV
Ko jednom proba thinkpad, ne prelazi na druge. 😀
Bre ne znam, ja sam izuzetno nezadovoljan svojim Thinkpadom nevezano za cenu. Mislim da je daleko gori uredjaj nego bilo koji HP Probook ili Elitebook uredjaj koji sam imao pre njega. Plastikaner kao najgore budget serije ostalih proizvodjaca, shit ekran i mid tastatura(mada kako je trend u industriji da novi laptopovi se pojavljuju sa sve gorim i gorim tastaturama, ova moze da ispadne i dobra, ili ako nista drugo manje losa od ostalih). Jedino sto je plus je to sto ima normalne portove i debljinu, ali prosto ne mislim da je to dovoljno da se stvori toliki "kult" oko tog brenda i ne razumem zasto su toliko skupi. Secam se da sam bio zapanjen koliko lose radi Touchpad na njemu, ergonomski mi se bas svidja sa fizickim dugmicima, ali samo upravljanje prstima iz nekog razloga jako lose radi u odnosu na laptopove koje sam imao pre njega.

Ovaj Probook 455 G9 izgleda kao veoma dobra ponuda za taj novac (~500€). Mislim da ćeš teško naći bolju kupovinu i među polovnim modelima, a više novca za ovu svrhu nema smisla davati. Taj Flex ima manje memorije, nešto sporiji procesor, i izgleda mađarsku tastaturu. Skuplji je 200€, a sve što nudi je okretanje ekrana, tako da je daleko od dobre ponude

to je, realno, pitanje za prodavca. čini mi se da je neko greškom iskopirao specifikacije jednog modela pošto teško da bi razlika bila oko 10.000 dinara

Izvinjavam se, nisam znao da je toliko skup. Ne deluje mi da uredjaj vredi bas toliko.
Evo jedan slican model za 700e. Opet je van budzeta, ali mislim da bi vredelo doplatiti.

LENOVO IdeaPad Flex 5 16 82RA000QHV

Bre ne znam, ja sam izuzetno nezadovoljan svojim Thinkpadom nevezano za cenu. Mislim da je daleko gori uredjaj nego bilo koji HP Probook ili Elitebook uredjaj koji sam imao pre njega. Plastikaner kao najgore budget serije ostalih proizvodjaca, shit ekran i mid tastatura(mada kako je trend u industriji da novi laptopovi se pojavljuju sa sve gorim i gorim tastaturama, ova moze da ispadne i dobra, ili ako nista drugo manje losa od ostalih). Jedino sto je plus je to sto ima normalne portove i debljinu, ali prosto ne mislim da je to dovoljno da se stvori toliki "kult" oko tog brenda i ne razumem zasto su toliko skupi. Secam se da sam bio zapanjen koliko lose radi Touchpad na njemu, ergonomski mi se bas svidja sa fizickim dugmicima, ali samo upravljanje prstima iz nekog razloga jako lose radi u odnosu na laptopove koje sam imao pre njega.
Ja vec 13 godina koristim samo thinkpadove. Da ne budem rob brendu, pokusao sam sa Macbook-om i izdrzao jedan dan. Nisam mogao da se naviknem na macOS. Pre par meseci sam uzeo Razer koji je bio fenomenalan laptop, ali nikako nisam mogao da se naviknem na tastaturu. Probao sam par elitebook i probook modela, ali mi nije to to. Navikao sam se na tastaturu, touchpad i dugmice iznad touchpada.

Do sada sam promenio preko 20 thinkpad modela (T420, L450, X270, A275, L480, T480, T490, L14, L380/L390/X380/X390/X13/L13/L13 gen 2 obicne i Yoga modele). Svi su osim A275 (X270 sa AMD procesorom) bili sa Intelom. Skoro sam uzeo da se poigram malo sa X1 Carbon Gen 6 i odusevio se laptopom. 14" u kucistu od 13" i tezinom od nesto preko 1kg. Sledeci laptop ce mi biti definitivno neka nova generacija X1 carbon ili yoga. Svima sam u okruzenju zamenio njihove laptopve thinkpadovima i svi su prezadovoljni. Do sada sam samo na L14 zamenio bateriju, svi ostali su radili bez bilo kakvih problema. Po mom iskustvu je bolje i polovan thinkpad nego neki prosecan nov laptop.

Na Hp ProBook g9 kakav je ekran?Temperature?
Ekran je pristojan, nije nista posebno, 6bit IPS. Osvetljenje je 250 nita i unutra se sve lepo vidi, napolju je isto okej mada nisam imao situaciju da sunce direktno bije u ekran.
U toku cinebencha se fino zagreje deo izmedju tastature i ekrana, deo sa tastaturom se blago zagreje i moze bez problema da se koristi. Ventilator se cuje u full loadu naravno, ali nije bucan.
Screenshot (1).pngScreenshot 2023-08-19 154613.png

Mali offtopic. Koja je fora godinu dana garancije za pravna lica?
Ни мени баш није најјасније. Није у питању цена, поједини модели коштају преко 100.000 динара а имају годину дана гаранције за правна лица. Није ни до фирме, и угледне фирме као Lenovo i HP имају то. Нисам паметан. Већина продаваца то и нема у опису лаптопа, ретко ко то нагласи, па могуће да је у неким фирмама и две године за правна лица.
Тако да је нејасно, зашто код једне фирме годину дана, а код других више. Или можда је исто, нисам паметан. Али ми је чудно.
Поједини модели у старту имају 3 године гаранције што је битна разлика у односу на ове са годину дана.

Ja vec 13 godina koristim samo thinkpadove. Da ne budem rob brendu, pokusao sam sa Macbook-om i izdrzao jedan dan. Nisam mogao da se naviknem na macOS. Pre par meseci sam uzeo Razer koji je bio fenomenalan laptop, ali nikako nisam mogao da se naviknem na tastaturu. Probao sam par elitebook i probook modela, ali mi nije to to. Navikao sam se na tastaturu, touchpad i dugmice iznad touchpada.

Do sada sam promenio preko 20 thinkpad modela (T420, L450, X270, A275, L480, T480, T490, L14, L380/L390/X380/X390/X13/L13/L13 gen 2 obicne i Yoga modele). Svi su osim A275 (X270 sa AMD procesorom) bili sa Intelom. Skoro sam uzeo da se poigram malo sa X1 Carbon Gen 6 i odusevio se laptopom. 14" u kucistu od 13" i tezinom od nesto preko 1kg. Sledeci laptop ce mi biti definitivno neka nova generacija X1 carbon ili yoga. Svima sam u okruzenju zamenio njihove laptopve thinkpadovima i svi su prezadovoljni. Do sada sam samo na L14 zamenio bateriju, svi ostali su radili bez bilo kakvih problema. Po mom iskustvu je bolje i polovan thinkpad nego neki prosecan nov laptop.
Definitivno uzimam u obzir, hvala na informacijama.

Nazad
Vrh Dno