Šta je novo?

Laptop Laptop za obradu fotografije PS/Lightroom

Koji laptop kupiti?

L0shmi

Zapažen
Učlanjen(a)
05.07.2021
Poena
21
Pozdrav svima pre svega. Planiram uskoro nabavku laptopa koji bih koristio za obradu i skladistenje fotografija. Mucim se trenutno sa svojim prastarim desktopom (sa svojim q8400/8gb ram/ Ati 7700 ).

Imam par dilema i pomalo sam konfuzan oko odabira/tehnickih karakteristika i mogucnosti laptopa za obradu fotografija.
  • Nikada pre nisam koristio Apple laptopove, zato bih mozda prednost dao Windows sistemu, sa druge strane cuo sam su Apple laptopovi sjajan izbor za obradu fotogorafije.
  • Definitivno je bitno da ima sto bolji ekran - sRGB/IPS;
  • SSD 512gb i ako ima mogucnosti da se doda jos jedan obican HDD 2gb ili bih koristio externi neki;
  • Budzet na koji mogu da racunem je oko 1000e
  • Nisam gadljiv ni na polovne laptopove, ali bih gledao da bude u garanciji barem.
Koji CPU/MEM/GPU preporucujete za potrebe obrade fotografija ili ako imate ideju za neki konkretan model laptopa bio bih Vam bas zahvalan. Da li upste moze da se nadje pristojna varijanta obradu fotografije za taj novac.

Za te pare kada bi nasao Macbook Air sa M1 procesorom, to bi bio najbolji izbor...odlicna izrada, baterija, performanse....ekran je 400 nita 100% srgb, bolji nema za te pare sto se win laptopova tice.
E sad, postoji par stvari koje malo koce...prva je sto verovatno za 1000e mozes da nadjes samo 8gb i 256gb model...druga je sto nema nadogradnje, tj, ne mozes da mu ubacis ram i hdd.
Za slicne pare imas i ovaj Lenovo Yoga 7...ima odlican procesor, ekran je takodje super 300 nita 100% srgb...imas 16gb rama, 512gb nvme ssd i ima mesta za jos jedan 2242 ssd(mada takav ssd se teze nalazi)

Procitao sam sve par slicnih tema ovde na forumu, cini se da M1 nema konkurencije, izgleda da mora da sacekam jos malo i da se pruzim jos malo barem za 16/256 + neki externi HDD. Kontam da bi mi 256gb bilo dovoljno.

Evo i ja da se nadovežem sa istim pitanjem... Do pre par dana sam imao u vlasništvu macbook air 2020 i5 i 16GB RAM, 512 SSD i bio pre svega oduševljen ekranom i zvukom, a performansama i ne baš toliko, jer čim se pusti jedna dve aplikacije koje su jače od browsera, slabašni i5 je počinjao da posustaje... druga stvar je što na ios-u nisam mogao da imam (besplatno) ništa od korisnog softvera za obradu slika i videa, uređaj se dosta grejao, a i autonomija je bila daleko od one reklamirane (baterija zdrava). probao sam da dignem i windows, ali opet sam windows mora legalan (imam) ali i ofis (nemam), a i sam osećaj rada u windowsu na macu... bilo mi je iz nekog razloga mučno.

I tako smo se Mac i ja razišli, i u meni ostao žal za ekranom i zvukom, a ja se vratio na matori i pouzdani Lenovo x230 sa IPS ekranom (male rezolucije 1366) i skoro pa nikakvim zvukom, ali pre svega i dalje bržim (bolji odziv) pod windowsom (i7 / 16GB) od nejakog air-a.

Dođoh na ideju da potražim sledeće, a vi mi recite da li postoji tako nešto:
ekran u klasi sa Air-om, znači 2.5k do 13.3" (minimalno FHD), relativno dobar zvuk, 16gb+ ram, dobra autonomija baterije (bar 4-5h multimedije) i da ne košta bubreg... ne mora da bude najbrži, samo da je brži od Air-a a i od ovog matorog Lenovo-a.. i da ne košta kao nov uređaj u klasi 1000 EUR.

Da li možda odgovara zahtevu neki stariji Macbook Pro na intel platformi, ili znate neki drugi polovan laptop koji zadovoljava (ekran, zvuk, dobra autonomija, kompaktnost, relativno brz), za ne-velike novce? Da me shvatite kako rezonujem - Lenovo je bio celih 120 EUR i pretpostavljam da je bio najbolja kupovina u univerzumu.... e sad bih nešto slično, ali za malo više da dobijem malo više :D

Hvala svima na odgovorima :D

Adobe programi rade za Mac na ARM i u nativu, tako da je M1 neki minimum na duže staze. Ako hoćeš da se krpiš sa sitnim budžetima i juriš polovnjake, onda je Windows bolja varijanta, ali gledaj onda da barem i7 bude novija generacija. Zavisi i koliko slojevito radiš u PS. Ukoliko su ti bitne funkcije kao AI expand, ukinuta je podrška za Nvidia Kepler pa mora i bolja grafika.

Uporedjujes sa tvojim Intel Air ,ili sa nekim M1 ?
MBP 15 2015 I7 16gb kosta manje od 300e,a baterija traje 4h.
Uporedjivao sam sa svojim Air i5, ne m1.. Ja bih najradije win laptop, ali se plasim da nesto odgovarajuce mojim prohtevima necu naci.

Ne radim sa najnovijim Adobe paketom, dovoljno vam je da kazem da koristim d700 za fotografiju i sve ce vam biti jasno... 😁

MBP sa I7 mozda nije losa kombinacija, samo da je kompaktan i brzi od air i5..

M1 mi deluje zanimljivo zbog autonomije, sem sto je ogramicen na IOS.

Pazi, tebi je ostatak konfiguracije korektan. Eventualno da izjuriš na oglasima bolji procesor, u skladu sa onim što bios podržava, ako nećeš modovan i to je to.

X230 nema socket, procesor je na ploci, jedina opcija je modovanje/reballing na quad core i7 za upgrade, kao i zamena ekrana, ali sama zamena ekrana kosta vise od celog laptopa, tako dq za sada to ne razmatram.

Jao... Nije mi to palo na pamet. Mislio sam da pošto je stariji laptop kao moj Y510p, nema teorije da je procesor lemljen, ali vidim i da ima tač, verovatno zato takva logika. 😵 Teško je izvagati, pogotovo što ima dosta sličnih modela. Prati oglase pa možda naletiš na neku korektnu ponudu.

Koristio sam davnih dana (skoro pre 10 godina) isti X230, samo sa i5 procesorom. Sjajna masina po svim karakteristikama. Posle imao T470, pa sad T14 2. gen.
S obzirom da nam je kroz ruke prolazila svaka generacija od serije 30 pa do 3. generacije T14, mogu ka kazem da su najbolje bile serije 30 i 40, posle toga 50 i 60 su imale neke svoje gremline, 70ica je bila okay, 80 je kuburila sa USB-C konektorima, koji nisu najbolje reseni ni na 90ici. Doduse i 70ica je imala problematican USB-C, ali je barem mogla da se puni preko drugacijeg konektora, dok su 80 i 90 bile iskljucivo za servis. Probaj da nadjes neku 70icu sa boljom konfiguracijom (pravljene su do 2019.) ili da gledas T14, ali barem drugu generaciju pa na dalje. Sto opet utice na cenu. Sa ostalim serijama koje nijsu X i T, nemam nikakvog iskustva, pa ne mogu nista pametno da kazem.

Nazad
Vrh Dno