Šta je novo?

Laptop Laptop za Linux

Koji laptop kupiti?

Nemanja92

Cenjen
Učlanjen(a)
11.07.2010
Poruke
404
Poena
180
Malo sam probao na nekom matorom laptopu i svidja mi se kako radi pa sam hteo malo da se igram sa Linux-om.
Dakle treba mi preporuka za neki polovan 200-300evra. Bitno mi je da bude FHD IPS. E sad ne znam kako stoje stvari sa linuksom, da li je bolje intel ili amd, da li je isto bitno da ima sto vise rama itd.. Kapiram da ssd znaci. Zato i pitam ovde da mi date neku kokretnu prepoporuku.. . Unapred hvala.
 
Naravno Intel, bez posebne grafičke karte. Bilo koji Intel će raditi. Ja na svakom laptopu instaliram dualboot sa WIn10. Za konkretan model uvek imaš stranu sa iskustvima, ako si mislio na Ubuntu ili neki njegov derivat.
Najveći problemi na koje ćeš nailaziti su standby mode i buđenje iz istog, touchpadovi, dodatne grafike. SSD, wifi, lan, mouse... sve radi iz prve. Smart card reader uglavnom nikad ne proradi iz prve.
Kod thinkpad polovnih samo može preporuka, moj poslednji je T440, Intel i5 12gb rama, sve radi out of the box, jedino što nije FHD već 1600x900.
 
krajem '19. kupih novi laptop marke HP 14-dk0106nm https://support.hp.com/rs-en/document/c06457905
14" Full HD TN, Ryzen 5 3500U, 8GB RAM, 256GB SSD, 1Gbps LAN marke Intel (ako se ne varam), 3x USB 3 od kojih je jedan type C, novija Realtek WiFi, čitač kartica

isntalirah Ubuntu 18.04 LTS i sve što sam probao je radilo na njemu osim WiFI. za njega sam ručno instalirao drajvere (ima negde uputstvo)
pretpostavljam da su drajveri uključeni u verziji 20.04 LTS

ovo sam naveo kao primer da Linux radi i na AMD-u, tj. na Ryzen-u (APU koji sadrži Vegu)
 
amd je odavno dobar za linux posto za razliku od nV ima odlicne open source drivere. Nije optimizovano kao za windows ali opet dosta dobro. Malo te lts verzija znaju da kaskaju. Za everyday use nije lose staviti manjaro.
 
nVidia oduvek ima dobre "vlasničke" drajvere, iste kao i za Windows. ima i bolju podršku za video kodeke od AMD-a (nabudžio VDPAU, nVidia-ino čedo od kojeg je davno digla ruke, za 10bitno dekodiranje)

uglavnom, iole savremen laptop bez diskretne grafičke, bilo Intel bilo AMD (od doba Zen-a) je 99% podržan od Linux-a ( 1% znači da je možda potrebno cimanje oko drajvera ili podešavanja). setih se da sam na spomenutom HP-u morao da podesim trackpad (čudno ponašanje)

ne preporučujem diskretnu grafičku jer ne znam koliko dobro radi automatsko prebacivanje sa nje na integrisanu i obrnuto. bila je ranije frka sa nVidia-om
 
Nazad
Vrh Dno