Nekoliko yt videa od A16 laptopa koje mozes pogledati radi realnije procene:
Evo ti video slicnog laptopa (F16) sa intel procesorom:
Ja ga imam tek dva dana i nisam ga jos uvek koristio nesto mnogo (za gaming uopste nisam) jer sam instalirao windows i potrebne aplikacije.
Za sada mogu da ti kazem da je ekran od 300 nita (mada ja mislim da je makar 320-350, a neke recenzije pominju i 400 nita) po meni sasvim dovoljno svetao, kod mene nema probijanja svetla na crnoj slici kao na videu od Jarrod'sTech-a dok je crna odlicna iako je IPS. Pretpostavljam da postoji dosta razlicitih panela u zavisnosti od drzave ili regiona i mislim da je kod nas dobar panel, makar u ovom trenutku i od trenutnog prodavca. Ima dve opcije 60Hz ili 165Hz rezim rada i 100% sRGB / 75.35% Adobe. U pitanju je takodje FHD+ 16:10 ekran.
Zvucnici su na 50% vec dovoljno glasni dok na 100% razvaljuju od jacine ali se oseti malo pad kvaliteta kod visih tonova / distorzija.
Gornji deo laptopa (poklopac ekrana) je od aluminijuma dok je ostatak od plastike koja je po meni sasvim solidna medjutim mislim da su koriscena 2 razlicita tipa kvaliteta plastike jer je kod tastature odlicnog kvaliteta dok je ispod laptopa prosecno (izmedju dva ventilatora, na sredini, kada kuckas noktima oseti se da je plastika malo tanja od ostatka donjeg dela).
Za mene nije tezak jer je stari laptop imao 2kg dok ovaj ima 2,2kg bez punjaca, odnosno cca 3kg sa punjacem od 200W ali to mozes redukovati ukoliko uzmes obican USB-C punjac od 45 do 100W (pise u uputsvima ja mislim specifikacije za taj punjac odnosno potrebna voltaza/amperaza koja je manja nego za punjac od 200W), a kako vise volim veci ekran nije mi ni preglomazan, to moras sam odluciti na osnovu tvojih potreba. Svakako mozes kupiti ranac ili torbu za laptop ukoliko ti treba bolja prenosivost i mislim da ti nece biti problem, a narocito ako si vecinom stacioniran kod kuce/u stanu.
Kod light upotrebe (i istoimenog rezima unutar Asus Armory Crate programa) laptop je izdrzao 8 sati na bateriji i mislim da nije prelazio 40-50 stepeni CPU i iGPU zbog cega se ventilatori nisu verovatno ni jednom upalili sto je rezultiralo da bude necujan (iako je stojao jedno 4 sata na cebetu dok je skidao igrice sa steama) ali nemoj se oslanjati toliko na ovu informaciju oko baterije jer je to samo jedan dan, nije prosek moje visemesecne upotrebe. Uglavnom izdrzace 4-5 sati minimum za light upotrebu. Taj dan se sastojao od gledanje yt videa i surfovanje - 4 sata i instaliranje dve igrice na steamu ostala 4 sata gde sam iskljucio osvetljenje tastature i ostavio upaljen ekran ali sa brightness na minimumu (mozes u podesavanjima podesiti da ti se iskljuci ekran ali da laptop ne ode u sleep mod i tako npr. prekine download/upload). Jedino kad sam primetio da su se ventilatori upalili bilo je dok sam namerno brzo prelazio izmedju tabova u BIOSu gde se procesor zagrejao na 45 stepeni, a ventilatori su radili na 2000 obrtaja (barem je tako napisano) i nisu se culi glasno (opet, samo jedan dan nisam do kraja upoznat jer nisam igrao igrice). Ja mislim da ti cooling pad nije potreban (mislim na njegov ventilator) jer neki znaju da pogorsaju, a neki malo poprave temperature. Najbolja solucija za olaksavanje rada laptopu je da ga malo podignes gde su ventilatori, a to mozes uraditi sa nekim laptop stand/leg ili ugasenim cooling padom i da stoji na ravnoj povrsini, nikako na cebetu i slicnim materijalima koji otezavaju protok vazduha. Takodje smatram da je max rezim rada (korisnik ga podesava) apsolutno nepotreban jer ne radi nista bolje od "Turbo" rezima rada. Sa druge strane "Turbo" rezim rada (isto kao i "Max") zna biti dosta bucan u gamingu jer mora da ohladi komponente koje daju svoj definisani maksimum i odrzi ih na oko 80 stepeni u gamingu. Moja preporuka je da koristis "Performance" za najbolji odnos buke i kvaliteta igranja i temperatura ili eventualno "Light" rezim gde ce ti same komponente trositi manje struje, biti hladnije i tise ali ces imati pad performansi u gamingu (koji je opet da kazem dovoljan).
Tastatura je odlicna, prvi prelazak sa starog laptopa mi je bio malo cudan jer sam imao osecaj da je dastatura malo "uza" ali sam se navikao kroz 5 minuta, tisa je od prethodnog laptopa i ima 0-3 jacinu osvetljavanja kao i mnostvo RGB boja i efekata. Sto se tice touchpada, iako je od plastike, nisam ocekivao da ce ostaviti toliko pozitivan utisak na mene jer nisam ocekivao nista specijalno, velik je i lepo klizi (that's what she said) - ps: nisam ocekivao da ce ovako da ispadne ova recenica.
Za sada mi je jedina "mana" to sto poklopac monitora "padne" tj. sarke prestaju da rade kada je monitor pod uglom od 10-15 stepeni (sto nije realna situacija u upotrebi, niko ne ostavlja ekran pod tim uglom). Inace od tih 10 pa do 180 stepeni sarke rade odlicno postao i deluju stvarno cvrsto.
Na ovom videu (jos jedna recenzija A16) mozes videti na sta mislim pod uglom od 10-15 stepeni. Takodje, subjektivno mi deluje da su sarke kod mene bolje ali imaju isti "problem" sa tim uglom. Video:
Jedan savet ukoliko se odlucis na ovaj laptop je da te ne zabrine sto je ekran taman, barem je kod mene bio, jer se to resava sa update drajvera. Iz nekog razloga kod mene Windows 11 Pro prilikom instalacije nije prepoznao wifi drajver tako da ti savetujem da ga unapred skines na USB ili da imas LAN kabl u blizini. Nakon instalacije Windows 11 Pro savetujem ti da odes na link ispod koji vodi na verziju laptopa koju sam ti predlozio (FA608UM) i da skines sve potrebne drajvere redom (obrati paznju jer ima duplikata, uzimaj novije koje su recommended ili samo recommended umesto novijih verzija). Iz nekog razoga, barem kod mene, Windows 11 Pro je zaboravio 2-3 drajvera ili je skinuo prve verzije. Drajveri se lako instaliraju samo kliknes instal next i mozes odmah ili posle restartovati i to je to.
Klikni dole desno "EXPAND ALL +" kako bi video sve verzije, skidaj jednu sekciju (npr. prvo drajvere za graficke, pa onda drajvere za audio i tako dalje) drajver po drajver i tako ih instaliraj:
Elevate your game with up to AMD® Ryzen™ 7 260, NVIDIA GeForce RTX™ 5070, 2.5K 165Hz display, 90Wh battery, and MIL-STD durability.
www.asus.com
Posle cu ti postaviti sliku svih drajvera i aplikacija sa tog linka koje sam ja skinuo, mozda ti pomognu.
Tehnicke specifikacije sa Asusovog sajta, FA608UM je peti po redu:
Elevate your game with up to AMD® Ryzen™ 7 260, NVIDIA GeForce RTX™ 5070, 2.5K 165Hz display, 90Wh battery, and MIL-STD durability.
www.asus.com
Nadam se da je to sve sto sam zapazio kroz ova dva dana (100% sam nesto zaboravio ali nmvz).
*Ne znam da li je dozvoljeno ovoliko linkova, ako nije neka Admini edituju tekst.