Šta je novo?

Laptop u US?

Kv8

Slavan
Učlanjen(a)
20.11.2007
Poena
301
Sta mislite koji laptop uzeti u US izmedju 1000-1200$ ?
Da li se isplati cekati mesec dana za to ili za te pare moze i kod nas da se uzme solidan laptop?

Hardware mi nije jaca strana tako da ne mogu nikako da se odlucim sta da uzmem i da li da se cimam oko us, ali koliko sam shvatio za te pare tamo moze da se uzme malte ne duplo jaci laptop???

Pa nije baš duplo jači ali može malo jači. Ali imaš loše strane takve kupovine, pod br. 1 garancija. Ako bi nešto nedaj bože pošlo po zlu ne znam kako bi ostvario tu garanciju osim da ga ponovo šalješ u USA ili da platiš neku worldwide garanciju što opet košta i ne znam da li svi proizvođači nude tu opciju za sve modele, te uzevši u obzir da je kod nas servisna podrška za laptopove i sa i bez garancije jako loša i skupa. Takođe ne dobijaš srpsku tastaturu nego US. Mnogi korisnici kod nas i dan danas koriste US tastaturu i ne koriste naša slova, ali svaki ozbiljan korisnik bi trebalo da to koristi u vreme kada i na iPhone-u ima srpska ćirilica po defaultu. Isto tako servisi kod nas daju podršku i garanciju samo za modele koji su se prodavali na našem tržištu (i to prilično jadnu, kao što rekoh) tako da i to treba uzeti u obzir. Sve u svemu moje mišljenje je da se to ne isplati.
Poz.

LOL, srpska tastatura i ozbiljan korisnik... LOL, kako se ne isplati?!?

pa moze u startu da ustedi makar 30% u odnosu na nase cene - skoro sva roba se kod nas racuna po modelu: 1$=1€

za 1000$ mozes napolju da uzmes zver od laptopa - samo se eventualno raspitaj u radnji da li postoji garancija i van USA.
a sto se konkretno modela tice imas da iscitas o akutelnim modelima ovde.

LOL... srpska tastatura....

A sta mislite o ovome? Da li na njemu moze da se igra GTA4 na mximumu ili ipak treba nesto jace?

Proizvođač : Acer
Težina : 3.1kg i više
Ekran : 17.3"
Procesor : Intel Core2Duo T6400 (2GHz/2MB/800FSB)
Memorija : 4GB ddrIII (1066MHz)
HDD : 480GB (320+160)
Grafička kartica : nVidia GeForce GT 130M 1GB ddr2
Ostalo : 4x USB
Ostalo : Bluetooth
Ostalo : Card Reader
Ostalo : DVD/RW
Ostalo : Gigabit LAN
Ostalo : HDMI
Ostalo : numeric keypad
Ostalo : VGA
Ostalo : Web Camera
Ostalo : WLAN
Operativni sistem : Nema operativni sistem
Garancija : 12 Meseci

Uostalom... Ovaj Gateway laptop nikad ne bi uzeo za $1149 bez srpske tastature :D

Model
Brand Gateway
Model P-7908u FX Edition
General
Operating System Windows 7 Home Premium 64-bit
CPU Type Intel Core 2 Duo P8700 2.53G
Screen 17" WXGA+
Memory Size 4GB DDR3
Hard Disk 500GB
Optical Drive DVD Super Multi
Graphics Card NVIDIA GeForce GTX 260M
Video Memory 1GB GDDR3
Communication Modem, Gigabit LAN and WLAN
Card slot 1 x Express Card
Battery Life Up to 3 hours
Dimensions 15.70" x 11.70" x 1.30" - 1.70"
Weight 9.05 lbs.
CPU
CPU Type Intel Core 2 Duo
CPU Speed P8700(2.53GHz)
CPU FSB 1066MHz
CPU L2 Cache 3MB
Chipset
Chipset Intel PM45
Display
Screen Size 17.0"
Wide Screen Support Yes
Display Type Wide XGA+
Resolution 1440 x 900
LCD Features Ultrabright LCD Display
Operating Systems
Operating System Windows 7 Home Premium 64-bit
Graphics
GPU/VPU NVIDIA GeForce GTX 260M
Video Memory 1GB GDDR3
Graphic Type Dedicated Card
Hard Drive
HDD 500GB
HDD RPM 5400rpm
HDD Interface SATA
HDD Spec Second hard drive slot is available
Memory
Memory 4GB
Memory Speed DDR3 1066
Memory Spec 2GB x 2
Memory Type 2 x DIMM
Optical Drive
Optical Drive Type DVD Super Multi
Optical Drive Interface Integrated
Optical Drive Spec 8X DVD-SuperMulti Double-Layer Drive
Read: 24X CD-ROM, 24X CD-R, 24X CD-RW, 8X DVD-ROM, 8X DVD±R, 6X DVD-ROM DL (double-layer), 6X DVD±R DL, 6X DVD±RW, 5X DVD-RAM
Write: 24X CD-R, 16X CD-RW, 8X DVD±R, 4X DVD±R DL (double-layer), 6X DVD-RW, 8X DVD+RW, 5X DVD-RAM
Communications
Modem V.92 56K
LAN 10/100/1000Mbps
WLAN Intel WiFi Link 5100 802.11b/g/Draft-N Wi-Fi CERTIFIED
Ports
Card Slot 1 x Expresscard Type 54
USB 3
IEEE 1394 1
Other port 1 x eSATA
Audio Ports Yes
Audio
Audio 2nd Generation Dolby Sound Room audio enhancement, featuring
Dolby Headphone, Dolby Natural Bass and Dolby Sound Space Expander
High Definition Audio Support
Built-in Microphone
Speaker Two Built-in Speakers
Input Device
Touchpad Yes
Keyboard Full-size Keyboard with Dedicated Numeric Keypad
Supplemental Drive
Card Reader Multi-in-1 Digital Media Card Reader
Secure Digital (SD), Multi Media Card (MMC), Memory Stick (MS), Memory Stick Pro, xD-Picture Card
Webcam 1.3MP
Power
Battery 9-cell Li-Ion Battery (7800 mAh)
Battery Life Up to 3 hours
Physical spec
Dimensions 15.70" x 11.70" x 1.30" - 1.70"
Weight 9.05 lbs.
Manufacturer Warranty
Parts 1 year limited
Labor 1 year limited

pazi, kazem ti da iskoristis sto ces biti u U$A oko njihovog bozica i svih tih snizenja i da za pare koje imas, mozes da kupis nesto mnogo bolje nego ovde. ako imas vremena, procunjaj se malo po njihovim radnjama pa vidi.
dao sam ti link sa poredjenjem grafickih karata i igara - fokusiraj se na te odredjene modele grafike, gledaj velicinu ekrana i rezolucije (16:9), koja je baterija, po mogucstvu Intel CPU i da li moze da se dokupi 3 godine garancije koja vazi za ceo svet. sta god kupio, proces bolje nego ovde...

Osim ako mu se ne pokvari a ako kupuje neki jači laptop sa dedicated grafikom postoje velike šanse da se pokvari a onda može da se slika sa svim ušetedama koje je ostvario.

I šta je tebi toliko smešno u vezi sa sprskom tastaturom? Ako ti ne koristiš dijakritičke znake to je tvoj problem ali svako ko radi nešto ovde koristiće dijakritičke znake i srpski kodni raspored kao default. I šta sad treba tamo da ubadam na US rasporedu gde je šta ili da svakih 2 min tokom kucanja menjam raspored jer ne znam napamet gde je ovaj ili onaj znak?

Ako tebi to ne treba ok, ali ima kome treba ne vidim šta je tako smešno.

kriket, u pravu si. neka covek ignorise sve sto sam ja napisao i neka kupi lepo ovde 50% skuplje, sve sa "srpskom" tastaturom... samo mi reci, da li na svome iPhone saljes SMS u cirilicnom pismu?

Šta si navalio na srpsku tastaturu, ko da je čovek predložio da kuca na arapskom. Ako mu to treba, a može da je dobije, to JESTE prednost, bez obzira što se ti toga gadiš.

I ajde drži se teme.

pa to malo manje para mu tacno dodje na razliku u CPU, ekranu, HDD i RAMu

Iskreno nisam ga pitao za pojedinosti, dao mi je vise opsti utisak.
Naravno moj savet uz sve to je garancija, garancija i garancija posto sam skoro imao iskustvo da je moj laptop samo mesec dana po isteku dvogodisnje garacnije crko.

Iskustvo:
Doneli mi laptop iz USA HP 13" tablet kostao oko 820€,u evropi oko 1100 € a kod nas oko 1350€(mora se naruciti).Garancija je 1god u USA a 130$ doplata za citav svet a u evropi ima servis u Italiji i Norveskoj za USA proizvode(tako su rekli).E sad dali ima razlike u kvalitetu laptopa u odnosu na evropske modele (a tek za nas) IMA.Nema krckanja (plasticnih delova),tastatura je posebna prica da ne poverujes kolike su razlike nema uvijanja i nekako drugaciji su oblici samih tastera.Kad je kupljen imao je na se bi i vistu64 i vrlu zanimljivu opciju taster F11 vrati sistem na ponovnu masku za prijavljivanje na sistem kao prilikom instalacije windowa i sve je tu mislim na drivere.Posle 3 meseca rada ode LCD LED ikran,nema nigde servis samo u americi(dopisivao se preko email sa HP iz USA,HP Srbija je imao zelju da pomogne ali nista).Poslao laptop u USA (preko prijatelja) za dva dana su popravili.
Na osnovu mog iskustva ti zakljuci sta je po tebi najbolje.

Da se ne pravim pametan ali mislim da bi ti se najviše isplatilo da kupiš neki apple laptop... Prošao bi daleko jeftinije nego u srbiji, čak i za trećinu pa i više, a garanciju bi uz sačuvan račun mogao da ostvariš u Srbiji bez problema ili bilo gde u svetu. A najbolja stvar je što bi ako ti dosadi mogao da ga prodaš za fine parice čak možda i iste ili malo manje od onih za koje si ga kupio tamo.

Jel ima neko konkretno iskustvo sa servisiranjem apple laptopa kupljenog napolju u srbiji?

Mislim da svakako vredi kupiti samo nesto sto ima iste modele sirom planete... tako da bi apple tu upao, ako njihov servis ovde to uvazava, bez da naplati uvoz i transport delova i slicne gluposti...
hp, toshiba, sony (pogotovo), imaju striktno us modele... neki ovde navedeni se ni ne prodaju van us...
acer ima putnu garanciju, nema klasicnu worldwide, tako da i on otpada...
Pada mi na pamet jos DELL, mada je on po meni ovde dosta slabo zastupljen i iskustva sa servisom od ranije su na granici horror price...

Svi apple proizvodi imaju worldwide garanciju... jedino što se traži je da sačuvaš račun. Garanciju možeš da ostvariš u bilo kom servisu koji je autorizovao apple bez ikakvih smaranja.

Teorija je lepa stvar, ali koliko je to primenjivo u Srbiji...
Zanima me prakticno, ako kupis neki bolji model koga npr nisu planirali da uvezu u ovu zemlju (jer bi prodali 0 kom) i odes u servis i moraju zbog tebe da uvezu delove za taj racunar... ko placa troskove tog uvoza, carinu itd? Jos gore, ako nisi platio carinu pri uvozu racunara, a ispostavi se npr da ne znaju da rese kvar i moraju da ga salju u neki regionalni servis, pa posle da ga uvoze nazad.. sta onda?
Ovo sve sto sam naveo gore su primeri, doduse nekih drugih ww garancija, ali dobro je znati...

Pa i da odeš sa nekim standardnim modelom, opet će uvoziti delove za popravku.

Evo ja sam u Januaru nosio Air i morali su da poručuju cooler fan koji je prozujao (posle par meseci korišćenja, ali to je druga tema). Ne znam da li se nešto promenilo u međuvremenu, ali tada je trebalo 3-4 nedelje da se to sve završi. U pitanju je servis u Maksima Gorkog.

Jesu ti nesto naplatili ili si samo cekao? Takodje, ako je masina bila funkcionalna za to vreme (prozujao, pretpostavljam da je masina nekako radila?) da li si je zadrzao ili je stojala kod njih?

Laptop je kupljen ovde, tako da je to nebitno za dilemu da li garancija iz US važi ovde. Za to preporučujem da nazovete servis i pitate, ljudi su tamo predusretljivi i sigurno ćete saznati sve što vas interesuje.

Inače, laptop nije stajao kod njih, mogao je normalno da se koristi samo je iritiralo zujanje. Naravno pošto je bio u garanciji (ovde u Srbiji), ništa nisu naplatili. Za US garanciju, preporučujem da pozovete.

Sa laptopovima generalno važi pravilo "ko ne plati na mostu, plati na ćupriji". Nakon mog iskustba sa Acerom koji se pokvario 6 meseci nakon steka garancije sledeći put ću se dobro raspitati kakva je servisna podrškau Srbiji za brend koji eventualno budem kupovao. A druga stvar je da sad ne bih ni kupovao neki jači laptop, već bih za iste pare kupio desktop i netbook. Nažalost tada kad sam kupovao taj nesrećni laptop, netbookovi još nisu ni postojali.

Ja sam kupio MSI netbook u USA i posle 4 meseca mi crkla baterija. Garancija vazi u Srbiji, ali su mi u servisu rekli da bi morali da mi uzmu laptop, pa da naruce bateriju, pa da cekam 4-5 nedelja dok ona dodje. Posto nisam mogao da budem toliko bez laptopa narucio sam bateriju iz Nemacke preko prijatelja. Izasla me 50 eur i to mi je bilo znatno jeftinije/jednostavnije nego da cekam mesec dana...

Vrh Dno