Šta je novo?

[Laptop] Toshiba Satellite A210-16F

F.L.C.X.

Čuven
Učlanjen(a)
03.11.2003
Poena
630
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X3D
Matična ploča
Gigabyte Aurus Pro X570
RAM
Kingston HyperX Fury DDR4 4000 4x8GB
GPU
Gigabyte Aurus Elite RX 7900XTX
Storage
Samsung 970 EVO 1TB + Samsung 1TB HDD + Samsung 750GB HDD
Zvuk
FiiO DAC + Altec Lansing 621 / SteelSeries Arctis Pro Wireless
PSU
Corseir HX850
Kućište
Thermaltake Core V71
Monitor
LG ULTRAGEAR 27" QHD FreeSync
Miš & tastatura
SteelSeries Rival 650 Wireless
Laptop
ROG Zephyrus G14 2023 AMD 7940HS + RTX 4060
Tablet
AYANEO 2S
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S22
Pristup internetu
  1. Optički internet
Specifikacija:
  • AMD Turion64 X2 TL-58

• AMD M690 chipset

• 2GB DDR2 667 (2x1GB, max 4GB)

• 160GB hard disk (5400RPM, 8MB cache)

• DVD Super Multi (Double Layer) drive

• ATI Mobility Radeon HD2600, supporting HyperMemory™ technology, 256 MB dedicated VRAM

• 15.4" Toshiba TruBrite® WXGA TFT display, resolution 1,280 x 800

• Dual Mode Pad

• Atheros AR5007EG (802.11b/g)

• 4x USB, 1x FireWire, S-Video, VGA, LAN, 56k modem, Bluetooth

• 1x Express Card™ slot

• 5-in-1 Bridge Media slot (supports SD, Memory Stick, Memory Stick Pro, MMC, xD)

• 1.3 Megapixels Video Camera

• 2.7 kg

• Windows Vista Home Premium i još gomila Toshiba softvera

Računar je jako lepo dizajniran. Sve crne površine su visoko sjajne, što izgleda jako atraktivno, ali neminovno dovodi do toga da na svaki dodir ostaju otisci prstiju. Takođe, malo me brine to na šta će ličiti svetlo siva tastatura kada se bude zaprljala.

Kvalitet izrade je i više nego solidan (za klasu iznad FS Amilo serije i Toshibine Satellite L serije). Tastatura i touchpad su zaista odlični. Hod tastera na tastaturi je nešto kraći nego na standardnim desktop tastaturama. Tasteri su standardne veličine, a o ugibanju tastature pri radu nema ni reči. Touchpad je kvalitetno odrađen i prilično precizan. Takođe, postoji i specijalan mod touchpada, u kome on zasvetli plavo, kada se pomoću označenih polja na njemu mogu: startovati mail klijent, wlan radar, photo gallery i još 3 aplikacije koje korisnik sam zada, kao i podešavati jačina zvuka. Jedina zamerka touchpadu ide na račun tastera koji emuliraju levi i desni klik miša, oni bi moga da budu malo više izdignuta iznad površine radi ugodnijeg rada.
Ekran je prilično dobar. Daje jako žive i prilično verne boje. Pozadinsko osvetljenje je malo jače pri dnu ekrana. Horizontalni ugao vidljivosti je vrlo dobar, dok bi vertikalni mogao biti i bolji.
Što se ergonomije tiče, još bih samo imao da zamerim na rasporedu USB priključaka na desnoj strani. Oba priključka su skroz napred, tako da je jako nezgodno priključiti miša, a takođe semta i pri otvaranju DVD rezača.

Računar se ne greje mnogo (čak i pri punom opterećenju), osim uskog dela levo od tastature, gde je i otvor za ventilaciju. Tu negde je verovatno grafička, koja se propisno greje (i kad nije opterećena). Ali to ne smeta toliko u radu, jer se ta toplota samo malo oseća pri pritiskanju ESC i Tab tastera. Međutim i to je moguće rešiti. Stavio sam za Balanced i Power saver power plan da grafička karta i kada računar radi na struju radi u Maximum Battery modu, što je poprilično smanjilo zagrevanje. Kada hoću da odigram neku igru prebacujem na High performance power plane, gde je ostalo podešavanje da grafička radi u Maximum performance modu kada računar radi na struju. Sam računar je prilično tih, čak i kada se grafička ne uspori, a pogotovo posle "intervencije".

Vista, koja je preinstalirana jako lepo radi, začudio sam se koliko je računar pod njom živahan. Posle malo podešavanja, po startovanju Vista i startup programi mi zauzmu oko 450MB memorije. Aero i ostale nepotrebne grafičke efekte sam maltene odmah isključio, ali računar jednako dobro radi i kada su uključeni. Pogledao sam par DVD filmova i mogu reći da slika na ekranu deluje zaista fenomenalno. Mogu takođe reći da su zvučnici jako dobri za gledanje filmova koji nemaju preterano mnogo basova. Budući da su zvučnici prilično mali, basovi su jako slabi, ali je zvuk na višim frekvencijama oštar i jasan, bez ikakvog zvečanja i izobličenja.

Po meni, jedina mana ovog računara je autonomija pri radu na baterije. Sa isključenim wirelessom (priključen na mrežu preko ethernet kabla), bez optičkog miša (korišćen touchpad) i u battery save modu izdržao je 1:50 surfovanja netom, rada u OpenOfficeu i muzikom sve vreme u pozadini.

U nastavku su slike i rezultati benchmarka koje sam poterao na njemu.

Evo slika za one koji bi da malo pare oči. :D

Benchmark results vol1

3DMark03 i HD Tach su pokretani u Windows XP SP2 compatibility modu. Dok su PCMark05 i 3DMark05 odbijali da se pokrenu čak i u compatibility modu.

Prilozi

• superPi_res.png
    superPi_res.png
    46.6 KB · Pregleda: 145
  • HD Tach.png
    HD Tach.png
    37.9 KB · Pregleda: 157
  • cpuz-full.png
    cpuz-full.png
    27.7 KB · Pregleda: 180
  • cpuz-min.png
    cpuz-min.png
    27.7 KB · Pregleda: 153
Benchmark results vol2

ti to mene kopiras :d salim se naravno, super review, samo da ih je vise...Ja sam pre par dana testirao model A200-1N2 ;)
a sto si HDTach i 3DMark pokretao u compatibility modu? Meni rade sasvim normalno na Visti...mogu da okacim rezultate od A200, ako nekoga interesuje (cisto za uporedjivanje)!?

Poslednja izmena:
ti to mene kopiras :d salim se naravno, super review, samo da ih je vise...Ja sam pre par dana testirao model A200-1N2 ;)
a sto si HDTach i 3DMark pokretao u compatibility modu? Meni rade sasvim normalno na Visti...mogu da okacim rezultate od A200, ako nekoga interesuje (cisto za uporedjivanje)!?

HD Tach je u suprotnom izbacivao poruku kako je predviđen da radi samo pod Windowsom XP i odbijao je da se pokrene. 3DMark03 je pucao na 3. testu ukoliko se ne uključi compatibility mod.

HD Tach je u suprotnom izbacivao poruku kako je predviđen da radi samo pod Windowsom XP i odbijao je da se pokrene. 3DMark03 je pucao na 3. testu ukoliko se ne uključi compatibility mod.

zanimljivo, ja sam korstio stariju verziju (3.0.1.0) i radila je :D
ma uostalom nije ni vazno, brzi je tvoj disk za ~10MB/s

Poslednja izmena:

Moze a200 obavezno.

Svaka cast za review.

Specifikacija:
Takođe, postoji i specijalan mod touchpada, u kome on zasvetli plavo, kada se pomoću označenih polja na njemu mogu: startovati mail klijent, wlan radar, photo gallery i još 3 aplikacije koje korisnik sam zada, kao i podešavati jačina zvuka.

Iskren da budem, nisam video ovakvo resenje do sad. Veoma lepo i (potencijalno)korisno. Kako se pokazuje u svakodnevnom radu? Prakticno/ne?

Korisna je opcija, samo ne vidim smisao mogućnosti podešavanja jačine zvuka, budući da se sa prednje strane, desno od priključaka za slušalice i mikrofon nalazi potenciometar sa istom namenom. Najčešće na ovaj način pokrećem Thunderbird i OneNote. Daleko je brže ovako startovati aplikacije nego ići do Quick Launcha ili Start menija, pogotovo ako se koristi samo touchpad.

btw Sad pogledah podešavanja i videh da se i ovim predefinisanim oblastima može promeniti namena. :)

Pohvala za review! I ja sam pazario onaj laptop pre 3 dana i mogu reci da je odlican. Baterija traje oko 2 sata ali s' obzirom na komponente nisam ni ocekivao vishe. Dobra stvar kod smanjivanja zvuka preko touchpad-a je da mozes brze da smanjis zvuk na nulu, ili da ga pojacas, nego preko ,,tockica'', ili se meni tako cini.

Jedino mi se nije dopalo sto je laptop dosao sa vistom jer sam vec imao licenciranu Vistu Bussines i XP SP2, ali s druge strane, korisnici koji ne umeju da sami instaliraju sistem, drajvere i programe ce znati da cene to sto je na laptop-u sve instalirano.

@F.L.C.X. Srecan rad na novom laptop-u ;)

toshiba

koja je cena ovog modela? I gde?

Hvala. moja glupost. nisam hteo da guglam:wall:

E imam jedno pitanje a da ne postavljam novu temu,naime i ja planiram kupovinu neke toshibe 17" ali jedan model koji sam video ,ima za moj ukus malo pravise uzak odnosno previse je wide.mislim mozda ja i tripujem zato sto im je ekran onako spusten ,tj ima niske sarke,ali izgleda mi bas nepregledno a inace koristim wide monitor na kompu i potpuno mi odgovara . pa me zanima da li ste naleteli na neku toshibu do 1300 eura sa coreduo ili core2duo,dobrom grafom i web cam, a da uopste nije wide ili da mu je ekran malo siri od vecine modela ovog cenovnog ranga

NE postoje 17" laptopovi a da nisu wide,bar ja nisam dosad NIJEDAN video,evo i moj je wide,i kao i svima ostalima odnos strana mu je isti kao i na 15.4" laptopu,kao i na tvom desktopu... svi su ISTI,i mislim da neces naci 17" lap sa"kockastijim"odnosom strana,maksimalno 15" ako nadjes!?
P.S.Jesi ti uopste video taj laptop pa mislis da je razlika primetna,ili lupas onako na osnovu slika sa neta,otkud ti ideja da je mnogo"spusten"u odnosu na taj tvoj desktop!
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
naravno da sam video laptop.
Nisam ni rekao da taj model ima tu fizicku karakteristiku vec da se radi mozda o optickoj varci varki kako god, zato sto je donja ivica monitora u visini konektora sa zadnje strane pa displej izgleda jos uze nego sto jeste.
lomnica nemoj me zaje....ti video sam dvesta laptopova svakakvih ovo je prvi put da je prvi utisak kad sam mu prisao bio wooow ala je uzak ekran.
Rekao sam i sam da se mozda radi o tripu , a nisam bio haj,sto znaci da je verovatno zbog polozaja monitora u odnosu na telo laptopa.

Bojao sam se toga da necu naci 17" a da nije wide......

Nije valjda da niko nikad imao zelju da kupi takav notebook...

e instalirao neko Xp na ovom laptopu posto sam zainteresovan da ga kupim???i da li sve radi pod XP-om kako treba?
@F.L.C.X. ako mozes da slikas kako su rasporedjeni izlaz-i ako nije prob...

Poslednja izmena:
@Cika Deja
Sorry, malo mi je bio cim da ponovo otpakujem foto aparat, pa sam izguglao ove slike, valjda će ti biti od pomoći:
levo
desno

btw Ne znam koliko dobro vidiš desnu stranu ali redosled portova je 2x USB, telefonski priključak, DVD-RW, pa priključak za strujni adapter.

Poslednja izmena:
naravno da sam video laptop.
Nisam ni rekao da taj model ima tu fizicku karakteristiku vec da se radi mozda o optickoj varci varki kako god, zato sto je donja ivica monitora u visini konektora sa zadnje strane pa displej izgleda jos uze nego sto jeste.
lomnica nemoj me zaje....ti video sam dvesta laptopova svakakvih ovo je prvi put da je prvi utisak kad sam mu prisao bio wooow ala je uzak ekran.
Rekao sam i sam da se mozda radi o tripu , a nisam bio haj,sto znaci da je verovatno zbog polozaja monitora u odnosu na telo laptopa.

Bojao sam se toga da necu naci 17" a da nije wide......

Nije valjda da niko nikad imao zelju da kupi takav notebook...

Ma ne zaj... te,lepo pitam jesi video taj laptop koji zelis da kupis ili si video SLIKU pa onda dosao nas da pitas da li je to neka nova wide razmera ekrana ili sta si vec mislio svojim pitanjem! ;)
Nemoj da gledas na laptopove tako,zamisli da gledas samo u ekran,a onda zamisli kako bi izgledao taj tvoj kucni wide desktop TFT u slucaju kad bi mu recimo skinuo postolje,ne bi video razliku jel da,pokusaj da zamislis to pa mi reci?A ako ti smeta kako izgleda wide 17" laptop,jer zbog"kratkih"sarki (u odnosu na postolje desktop TFT-a) izgleda kao da je mnogo nizak,onda kupi uz njega i neko od postolja za laptopove,imas odlicnih Logitech-ovih (mislim da se zovu Alto),podici ce ti laptop malo,i postavice tastaturu koso ispred tebe pa ce ti ekran biti u visini ociji a tastatura bas pregledna tako nagnuta!?Jel vidis sad da te ne zezam nego ozbiljno pitam!? ;)
Ja imam laptop sa 16.1'' normal 4:3...
Sony Vaio PCG-GRX516MD
Mikeli

A zakleo bih se da mi je dolazio jedan Sony koji je imao 17'' normal...
16.1" je neka specificna razmera samo za Sony,takodje nisam video NIJEDAN drugi laptop sa tom razmerom,a da nije Sony,kao sto recimo Apple fura svojih 15.2" a svi ostali svoje wide 15-ice kao 15.4",ali ovde nije rec o njima,covek pita o 17"laptopovima,a ja nisam dosad video NIJEDAN,bilo koje marke,a da NIJE wide,toliko!
Pozdrav ,)

@ F.L.C.X - kazi mi kako si namesto bluetooth da radi... Neshto me zeza, nece da ga konstatuje pa to ti je...

Nisam ništa posebno nameštao. Ali samo mala nampomena, onaj prekidač za isklučivanje wirelessa gasi i bluetooth.

Inače, samo sam na telefonu (Benq-Siemens EF81) uključio da postane vidljiv, odradio pretraživanje i kada je našao laptop uneo kod za autorizaciju i dodao ga u trusted uređaje. Na laptopu onda možeš da praviš novu bluetooth konekciju uz pomoć Bluetooth menadžera. Bez problema je prepoznao i koristio telefon kao (3G) modem.

Nisam ništa posebno nameštao. Ali samo mala nampomena, onaj prekidač za isklučivanje wirelessa gasi i bluetooth.

Inače, samo sam na telefonu (Benq-Siemens EF81) uključio da postane vidljiv, odradio pretraživanje i kada je našao laptop uneo kod za autorizaciju i dodao ga u trusted uređaje. Na laptopu onda možeš da praviš novu bluetooth konekciju uz pomoć Bluetooth menadžera. Bez problema je prepoznao i koristio telefon kao (3G) modem.

Koji prekidac ?

Sa donje strane, levo od čitača kartica. Trebalo bi da ti tu svetli crveno ukoliko je uključen wireless. Ako ga ne nađeš pogledaj uputstvo :rtfm:, koliko se sećam ucrtan je.

Poslednja izmena:
Sa donje strane, levo od čitača kartica. Trebalo bi da ti tu svetli crveno ukoliko je uključen wireless. Ako ga ne nađeš pogledaj uputstvo :rtfm:, koliko se sećam ucrtan je.

Hvala, nisam primetio! Kad dodjem kuci pogledacu :)

:wave:

Nazad
Vrh Dno