Šta je novo?

Laptop sa serious firepower :)

WebWolf

Čuven
Učlanjen(a)
18.09.2004
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5600 & Scythe Mugen
Matična ploča
MSI X470 Gaming Pro Carbon
RAM
Kingston HyperX Predator 16GB 3200MHz
GPU
GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC PRO 8G
Storage
Samsung 970 Evo Plus 1TB & Samsung 970 Evo Plus 500GB
PSU
Corsair RM650x
Kućište
NZXT H500
Miš & tastatura
Cooler Master MK730 & Razer Basilisk v3
Mobilni telefon
Pixel 7 Pro
Pametni uređaji
Xiaomi Roborock 6
Xiaomi Air Purifier 3H
Pristup internetu
  1. Optički internet
Potrebna mi je preporuka za laptop sa ozbiljnijim performansama koji ce biti koriscen kao desktop replacement, ali ne cisto vec u dock-u ili sa port replicatorom.

Uslovi: neki i7, HDD sto veci (moze 750GB - 1TB), po mogucstvu 7200 rpm. SSD ne zavrsava posao zbog kapaciteta, a veliku su ipak malo preskupi. Bar 6GB RAM-a i sto veca autonomija 😀. Sto se tice dimenzija, i sam sam u nedoumici. Ne bi bilo bas dobro da bude manje od 14" da bi mogao da se koristi i kada smo na terenu, ali bi 17" verovatno bio preveliki. Mada ne iskljucujemo ni tu dijagonalu.

Prednost imaju laptopovi za koje se zna da postoje dockovi koji se mogu lako naci/naruciti. Ali nije kritican zahtev, samo je muzicka zelja. I bilo bi lepo da izgleda uljudno, dakle sareni gaming/sajber-kic modeli ne dolaze u obzir.

Naravno, potrebno je da mogu biti kupljeni u Srbiji i to preko zvanicnog kanala, znaci prodavnica.

Cena generalno nije ogranicena, ali bitan je odnos ulozeno/dobijeno.

Ovaj prvi je preskup a drugi neadekvatan. Lenovo Y500 jos uvek nudi najbolji odnos cena/ulozeno samo je pitanje da li ti je dizajn okej posto spada medju gejmerske ali osim crvenog pozadinskog osvetljenja nije uopste neozbiljnog dizajna. Problem je nedostatak zvanicnog docking stationa i port replicatora ali verujem da neki modeli namenjeni Thinkpadima rade. Drugi veliki problem je autonomija. Kao i glare ekran. Te dve stvari resava novi model Y510p kojeg u Srbiji nema jos. Inace su te gejming masine dosta dobre po pitanju hardvera i cene. Da ne izgleda kako izgleda (zeleno Razer osvetljenje i njihov logo na poklopcu) i da ima nesto kvalitetniji ekran a najbitnije DA SE MOZE NACI U SRBIJI, novi Razer Blade bi bio odgovarajuci model. Jedini ultrabuk sa Haswell i7 🙂

Videh sad da postoji i Lenovo Y580. Ista stvar kao Y500 samo bez gejmerskih karakteristika.

Edit: Haswell modeli profi Thinkpada dolaze na jesen. Bilo bi vanserijski glupo ulupati 2000 evra u laptop sa 9 celijskom baterijom kada znas da za 3-4 meseca stize isti takav koji ce imati bar 50% jacu autonomiju.

Poslednja izmena:
W530 je pravi workstaion LAPTOP, znaci ne igracka ("laptop" od 200e), ne fenseraj (MBx), ne igracki (AW), ne nesto izmedju, vec pravi LAPTOP. Sa pravim dockovima i svime sto dock treba da ima, i moze da nudi. Da ne govorim koliko je mogucnost baterija velika (interna, dodatna, charge na docku, charge direktno, itd.)
Jedino sto mu moze prici po tom pitanju je mozda poneki HP xBook (ne znam da li bese Pro ili Elite 😀), ali ne verujem da je po istoj ceni.

Ovaj W530 sa linka je verzija za CAD, sa Quadro K2000 karticama. Samo to cini 500EUR od cene 🙂 3820QM cini sledecih 500EUR od cene naspram nekog 3632QM ili 3630QM, koji je sasvim adekvatan. Nadji dakle neki slabiji model, ako ne mozes da sacekas koji mesec.

Mada, sumnjam da ce W540 (pretpostavljam da ce se tako zvati naslednik sa Haswellom) izaci tako rano. Trebalo je vremena posle izlaska MacBookova sa IB-em da stigne W530. A jos nisu ni poceli da se prodaju quad core MBx.

Thinkpad T430
Thinkpad T530 -> oba su cirka 1500e sa i7 procesorima (ako ih uopste nadjes kod nas).

W530 koji alfaunits predlaze je preko 2000e.

Meni se cini da ti je trenutno los momenat za kupovinu novog laptopa zbog toga sto se jos uvek ceka na Intel Haswell procesore.

@alfaunits, MBP15-R je pravi workstation LAPTOP sa 6-8 sati autonomije i quad-core i7, 256GB SSD, 8GB ddr3, dual thunderbolt(mini-displayport) i hdmi u osnovnoj verziji.

@WebWolf
Ako je izbor bez apple laptopa, onda bez razmisljanja uzmi neki Thinkpad.
Ako je izbor i apple laptop, onda razmisli i o MacbookPro15-Retina.

WebWolf, nisi naznačio šta smatraš pod upotrebom "na terenu". Da li to znači da bi trebalo da bude robusniji i izdržljiviji? Mislim, za nekoga je "teren" druga kancelarija, a za nekoga gradilište. 🙂

Osim toga, što se kapaciteta tiče, uvek možeš kod sebe imati i eksterni hard disk. Tako sam ja rešio probleme sa nedovoljno velikim hard diskom na laptopu. Naravno, to zavisi i od količine podataka kojoj se mora istovremeno pristupati. Ako nije prevelika, SSD + eksterni HDD su baš dobra priča.

Dobro, uzecu u razmatranje sve ovo 🙂 .

@ays
Ne bih Apple zbog drugih razloga. Ne jer je Apple vec nesto drugo 🙂. Ok, raspitacu se po pitanju thinkPadova. Skupi su, nema sta, tako da cu mozda morati neki jeftiniji model od njih, ali cu se vec raspitati.

Gledajuci danas neke druge teme, zapazio sam neki Asus G55 koji ima i SSD + hard disk (po tome sam ga zapamtio, nije mu glavna karakteristika 🙂 ) i ne izgleda mnogo lose a cena je oko 150000. Ima neko iskustva sa tim?

@General Tragg
Ne, ne mislim pod tim na gradilistu 😀 . Prosto van kancelarije u kolima/avionu/negde u zatvorenom, ali u svakom slucaju ne na njivi pod suncem i kisom 😀 . Eksterni hard nije losa ideja, ali je rizik zbog gubitka podataka, bilo kradje samog diska ili ispadanja i tome slicno i jos jedan predmet o kome treba brinuti 🙂.

Mada, sumnjam da ce W540 (pretpostavljam da ce se tako zvati naslednik sa Haswellom) izaci tako rano. Trebalo je vremena posle izlaska MacBookova sa IB-em da stigne W530. A jos nisu ni poceli da se prodaju quad core MBx.

Lenovo je vec osvezio gejming seriju (IdeaPad Y510p), ne verujem da ce im dugo trebati da osveze i workstation seriju. Ne vidim kakve veze ima Apple sa Lenovo i na koji nacin oni uticu.

A sto se tice poredjenja sa gejming masinama, to sam uradio jer je pitao koji hardver je najbolji za tu lovu. Btw. ThinkPad W530 ima neki bug kada se nakaci na oficijelni dok, nije savrsen kako si ga ti predstavio. A i ti oficijelni dokovi su preskupi, moze se uzeti genericko resenje koje radi istu stvar za manje para. Zasto nasedate na iste fazone koje Apple prodaje svojim kupcima?

Kao sto Mac fanovi veruju da su mnogo bitni ako kupe MBP, tako i se i vi przite da radite OZBILJAN posao kada kupite ThinkPad. Moze ozbiljan posao da se radi i na jeftinijem laptopu jednako efikasno. Ne cini te laptop majstorom nego tvoje znanje. Takodje taj ThinkPad od 2000 evra je sve samo ne mobilno resenje. Danas je mobilan laptop onaj od 2 kile i 14" i manje.

Btw. Alienware je smesan od kako ih je kupio Dell, ima bar tri-cetiri kvalitetnija (a i skuplja) resenja od njih.

W530 koji alfaunits predlaze je preko 2000e.
? Mogao bi barem da pokusas da nadjes cene?
http://www.itsvet.com/proizvod/leno...fullhd-win7p-64bit/comp_comp_laptop/194/10689
I iskreno i to je nepotreban overkill za CPU, pa moze nize- kao sto sam vec rekao.

Meni se cini da ti je trenutno los momenat za kupovinu novog laptopa zbog toga sto se jos uvek ceka na Intel Haswell procesore.
Generalno - da. Medjutim, sve sto je izaslo od Haswella se fokusira na:
- HPF desktop
- ultrabook laptop 🙁
Nesto mi kaze da neki ozbiljniji Haswell laptopovi nece doci skoro, cim ni Apple nije jos izbacio QC MBP (a vec 2-3 generacije izbace prilicno pre ostalih)

@alfaunits, MBP15-R je pravi workstation LAPTOP sa 6-8 sati autonomije i quad-core i7, 256GB SSD, 8GB ddr3, dual thunderbolt(mini-displayport) i hdmi u osnovnoj verziji.
Ne zezaj, niti ima zamenljivu bateriju, niti mogucnost dodatnih (W530 predjaci u oba naspram svih trenutnih laptopova, a kamoli MBx), niti kasvetan dock (a jeftin tek nema):
http://www.macrumors.com/2013/04/09/zendock-tries-to-solve-age-old-macbook-docking-problem/
(tek u Q3 se vide najave za neki dock koji ce prvi imati power plug za MBx, sto ce mozda biti nesto sto se stvarno moze zvati docking station za MBx).
Niti ima mogucnost dva HDD mesta (Lenovo W530 ima 3 uz mSATA slot), niti 3G interno, ni mogucnost Quadro grafike (workstation laptop, ne igracka koja "moze da posluzi").
Po stranu sto je MBx trenutno vec cenovno blizu konkurencije, ali staviti ga u istu (workstation laptop) klasu sa W530 je nepoznavanje materije ili gledanje samo iz svog ugla ("meni odgovara MBx, pa ce i drugima").
Probajte pre nego sto pricate. Meni je krivo koliko je trebao da se ceka kad sam hteo novi laptop, inace, kad sam isprobao sta sve moze, ostali laptopovi za istu potrebu nisu mogli ni da prismrde!

Ali cu se inace oko izbora sloziti:

@WebWolf
Ako je izbor bez apple laptopa, onda bez razmisljanja uzmi neki Thinkpad.
Ako je izbor i apple laptop, onda razmisli i o MacbookPro15-Retina.
Znaci, ako nije stvarno potreban workstation laptop, gde W530 nema premca, uporedi i cene MBPr.

Lenovo je vec osvezio gejming seriju (IdeaPad Y510p), ne verujem da ce im dugo trebati da osveze i workstation seriju. Ne vidim kakve veze ima Apple sa Lenovo i na koji nacin oni uticu.
Moja greska, vec 2-3 generacije jedino Apple je izbacivao QuadCore CPU modele prvo, pa su tek kasnije ostali dobijali. Mislio sam da ce i sada to biti slucaj.

Btw. ThinkPad W530 ima neki bug kada se nakaci na oficijelni dok, nije savrsen kako si ga ti predstavio.
Ja nisam rekao da je savrsen ali bolji je od "no power plug" dockova ili ostalog sto se inace nudi.
Koji bug?

A i ti oficijelni dokovi su preskupi, moze se uzeti genericko resenje koje radi istu stvar za manje para. Zasto nasedate na iste fazone koje Apple prodaje svojim kupcima?
Koje genericko resenje ima POWER plug? Sta ce ti docking station ako moras da kacis i jedan kabl? Kad se nosi laptop stalno okolo, ovo je mnogo bitna stvar.
Sve su to u stvari sitnice - ali se nagomilaju i prave razliku.

Kao sto Mac fanovi veruju da su mnogo bitni ako kupe MBP, tako i se i vi przite da radite OZBILJAN posao kada kupite ThinkPad.
Ah? Od kud sad ovo nepotrebno poredjenje?🙂 Ja rekoh da kao pravi workstation laptop, W530 je svoja klasa, i sve sto sam pomenuo primeti svako kome je to bitno. Ali odakle ti sada da neko misli "radim na thinkpad-u, znaci radim ozbiljan posao"? Nepotrebno kacenje fenbojizma coveku koji je samo prilicno isprobao isti ali ga nije kupio 🙁

Takodje taj ThinkPad od 2000 evra je sve samo ne mobilno resenje. Danas je mobilan laptop onaj od 2 kile i 14" i manje.
Sta se koji ***** kacite za 2000EUR? To sto je prvi link koji je neko postavio tolika cena ne znaci da je tolika cena. Eno vam gore link i za 1500EUR sa jedva slabijim procom i normalnom grafikom, cak vecim HDD-om.
A zasto je mobilan laptop bas 2kg i 14"?🙂 I ko je uopste rekao da je W530 mobilan laptop? Ja rekoh da je pravi WORKSTATION laptop, sa svime sto bi nekome stvarno znacilo za takav laptop. Da je lagan, tanak ili jedini izbor WebWolf-u nigde nisam rekao...

Evo u stvari, ja imam VAIO S15 sa 2 baterije - garantujem da je extra mobilan a itekako je jak laptop sa poprilicno autonomije (full brightness, 6h bez problema izdrzi gledanje serija preko wifi-a, a predje 10h gledanja Youtube-a). A 15.5" laptop je od 2kg.

@ays
Ne bih Apple zbog drugih razloga. Ne jer je Apple vec nesto drugo 🙂. Ok, raspitacu se po pitanju thinkPadova. Skupi su, nema sta, tako da cu mozda morati neki jeftiniji model od njih, ali cu se vec raspitati.

Moje je da predložim... ti ćeš da živiš&radiš sa tim uređajem. 😉
Pogledaj u Gigatronu T430s modele... imaš ih za 1200e ali sa i5.

Gledajuci danas neke druge teme, zapazio sam neki Asus G55 koji ima i SSD + hard disk (po tome sam ga zapamtio, nije mu glavna karakteristika 🙂 ) i ne izgleda mnogo lose a cena je oko 150000. Ima neko iskustva sa tim?

Ja sam gledao 17cu pre par meseci kao desktop zamenu i ono je care TENK! :d
Samo je autonomija baterije užasna, jer to naravno nije uopšte primarno za takve laptopove.

Mogao bi barem da pokusas da nadjes cene?
http://www.itsvet.com/proizvod/leno...fullhd-win7p-64bit/comp_comp_laptop/194/10689
I iskreno i to je nepotreban overkill za CPU, pa moze nize- kao sto sam vec rekao.

Da li bi zaista nekoga uputio da kupi Laptop za te pare u DS Market?
Ja ne bih, pa sam zato gledao samo cene u PcPractic i Gigatronu, gde je oko 220.000din što je cirka 2000evra.

Ne zezaj, niti ima zamenljivu bateriju, niti mogucnost dodatnih (W530 predjaci u oba naspram svih trenutnih laptopova, a kamoli MBx), niti kasvetan dock (a jeftin tek nema):
http://www.macrumors.com/2013/04/09/zendock-tries-to-solve-age-old-macbook-docking-problem/
(tek u Q3 se vide najave za neki dock koji ce prvi imati power plug za MBx, sto ce mozda biti nesto sto se stvarno moze zvati docking station za MBx).
Niti ima mogucnost dva HDD mesta (Lenovo W530 ima 3 uz mSATA slot), niti 3G interno, ni mogucnost Quadro grafike (workstation laptop, ne igracka koja "moze da posluzi").
Po stranu sto je MBx trenutno vec cenovno blizu konkurencije, ali staviti ga u istu (workstation laptop) klasu sa W530 je nepoznavanje materije ili gledanje samo iz svog ugla ("meni odgovara MBx, pa ce i drugima").
Probajte pre nego sto pricate. Meni je krivo koliko je trebao da se ceka kad sam hteo novi laptop, inace, kad sam isprobao sta sve moze, ostali laptopovi za istu potrebu nisu mogli ni da prismrde!

Igračka? 😀 Dobar si...

Čuj, poslednji ne-Apple laptop koji sam imao je bio IBM Thinkpad T41 (možda 42, davno beše) i ako predlažem nekome da uzima išta od drugih proizvođača predlažem samo Thinkpad T ili X seriju, čak ni ostale modele Lenova, jer su poprilični krš kao velika većina drugih.

Ali cu se inace oko izbora sloziti:
Znaci, ako nije stvarno potreban workstation laptop, gde W530 nema premca, uporedi i cene MBPr.

Reče čovek da mu neće Apple laptopove da razmatra. 😉

Da li bi zaista nekoga uputio da kupi Laptop za te pare u DS Market?
Ja ne bih, pa sam zato gledao samo cene u PcPractic i Gigatronu, gde je oko 220.000din što je cirka 2000evra.
Taj isti laptop je u LP isto toliko - znaci, odes u PcP/GT i trazis da se poruci neki jeftiniji model. Nece? Kupi WizzAir kartu do Dortmunda ili Beca ili Barselone ili Amsterdama, sta vec, odi na jedno nocenje taman u provod i kupi za manje.
To NIJE Apple. Ako si video jednu cenu samo, ne znaci da je to najniza 🙂 Ima alternativa... samo treba pitati.

Igračka? 😀 Dobar si...
Jok nije 🙂 Sta ima od ovih stvari koje sam pomenuo? Ni meni ne treba Quadro grafika, u stvari meni ni 1366x768 monitor ne treba... ali ove ostale stvari prilicno znace, i Apple ne moze ni da prismrdi W530-i. A primeti onaj kome te stvari znace. Primeti da pricam o pravim WKS laptopivma koje se vozikaju i imaju posebne mogucnosti - ne mislim da je W530 bolji izbor od MBx generalno. To je sasvim druga klasa laptopa.

Čuj, poslednji ne-Apple laptop koji sam imao je bio IBM Thinkpad T41 (možda 42, davno beše) i ako predlažem nekome da uzima išta od drugih proizvođača predlažem samo Thinkpad T ili X seriju, čak ni ostale modele Lenova, jer su poprilični krš kao velika većina drugih.
Ma jes... a ja sam onda fenboj Lenova jer mislim da sam bitan posto preldazem ThinkPad 😀

Evo u stvari, ja imam VAIO S15 sa 2 baterije - garantujem da je extra mobilan a itekako je jak laptop sa poprilicno autonomije (full brightness, 6h bez problema izdrzi gledanje serija preko wifi-a, a predje 10h gledanja Youtube-a). A 15.5" laptop je od 2kg.

Znam, vec si pominjao da koristis lagani VAIO, zato mi je neobicno da preporucujes W530. Sjajan je W530 ali pripada proslosti. Pitaj kog hoces vlasnika istog sta bi zeleo da vidi u refresh-u i vecina ce reci da bi volela da je mobilniji (tanji i laksi). Lenovo nema u ponudi laptop sa i7 quad core, quadro grafickom, 0.9 incha debljine i do 2.5 kile tezine (sa dodatnom baterijom). Imaju samo matore kabaste ThinkPad-e (kao sto ih je IBM pravio) i ovaj ThinkPad ultrabuk tj. X1 Carbon. Fali nesto da popuni tu razliku. Samo nemoj da mi kazes da je takav laptop nemoguc posto je Razer Blade 14 debeo 1.7 centimetara a tezak ispod 1.9 kilograma. To ne bi uopste bilo impresivno da se unutra ne nalazi Quad Core i7-4702HQ i GTX765 kao i 70Wh baterija.

Ako moze novajlija kao Razer da tako nesto upakuje onda sigurno mogu Lenovo i HP. Samo neka zamene GeForce sa Quadro K1000M, omoguce dodatnu bateriju i malo pojacaju internu i to je to. Mislim da se tako nesto i ocekuje u narednom periodu.

Znam, vec si pominjao da koristis lagani VAIO, zato mi je neobicno da preporucujes W530. Sjajan je W530 ali pripada proslosti. Pitaj kog hoces vlasnika istog sta bi zeleo da vidi u refresh-u i vecina ce reci da bi volela da je mobilniji (tanji i laksi).
To stoji 🙁 Mislim nije ni 2.7kg koliko je najtezi W530 puno za ono sto nudi, i to mora da se necime plati (tezinom), ali bilo bi lepo da je tanji i laksi 🙂
Ja bi se odlucio za W530 da nije trebalo da se ceka, i meni bi sluzio za prilicno secanja kroz Seul, a imao sam ga neko vreme na probu. (nije to nekoliko minuta, imao sam ga nekoliko dana).
Meni licno bi vise znacila FULL tastatura (tj. da ima NumPad). Ne kapiram kako ljudi mogu bez njega, pogotovu ko radi programiranje pa cesto treba da se kuckaju brojke ili ko radi sa Excelom.

Samo nemoj da mi kazes da je takav laptop nemoguc posto je Razer Blade 14 debeo 1.7 centimetara a tezak ispod 1.9 kilograma. To ne bi uopste bilo impresivno da se unutra ne nalazi Quad Core i7-4702HQ i GTX765 kao i 70Wh baterija.
TO bi bilo impresivno da si pomenuo koliko se greje pri radu 🙂
Mislim, da sam samo tako gledao, znas cega sam se vec nacuo? I "extra" MacBook-ova koji su se pregrevali sa C2D procesorom 🙂

Da Lenovo treba da ponudi nesto bolje, def. stoji. I def. W530 nije all-in-one (zaokruzen) niti generic laptop. To je workstation laptop sa svim glupostima koje dolaze uz to.

@alfaunits
Ja bih ovaj voleo da vidim uzivo: http://shop.lenovo.com/us/en/laptops/thinkpad/t-series/t431s/#techspecs
Upravo je nesto sto si ti opisao. 😉

Ako mene secanje sluzi to je stariji model. Naslednik tog modela je X1 Carbon koji je po svemu bolji (osim po ceni).

http://shop.lenovo.com/us/en/laptops/thinkpad/x-series/x1-carbon/#techspecs

Nijedan nema Haswell, nazalost. Plus je unutra i7 ULV sto je daleko od onoga o cemu ja pricam.

TO bi bilo impresivno da si pomenuo koliko se greje pri radu
Mislim, da sam samo tako gledao, znas cega sam se vec nacuo? I "extra" MacBook-ova koji su se pregrevali sa C2D procesorom

Pa greje se, ipak je to gejming ultrabuk. Ali to se da resiti sa nekim od postolja koje hlade laptop. Ne mora ni da bude toliko tanak, neka dodaju koji ventilator unutra. Poenta moje price je da Lenovo (a i svi ostali) redizajniraju sve svoje serije ka sto boljim performansama.

Sto se tice 2.7 kila koje pominjes, to je bez dodatne baterije 😉

Pa sta? Ako nadjes sve sto ti treba u alternativnom laptopu koji je laksi super. Ako ne, pa treba da secas jos 20 stvari ili da nosis jos jedan laptop ispada da je ta alternativa teza od dva laptopa. I onda je W530 laksi od alternative. Bitno je sta ti treba.

Uf, kakav se rat poveo 😀 . Kapiram da je preraslo u Apple vs. Lenovo 😀 . Ali ok, kapiram da su to dva izrazita predstavnika. Danas sam imao neko slobodno vreme pa sam prosao kroz grad, i naisao na ovo:

http://www.gigatronshop.com/laptop_racunari/toshiba_satellite_p855-108-14056

Po karakteristikama i po ceni ovo mi stvarno izgleda kao dosta dobra kupovina. Izvinjavam se, ali u cemu je po 80k razlike izmedju njega i nekih drugih iz ove teme? Izrada mu je odlicna i tastatura mi prilicno odgovara.

Poslednja izmena:
Napisao je alfa u cemu je razlika. W530 je workstation laptop sa mnogo skupljim i boljim procesorom, Quadro grafikom i mnogo drugih mogucnosti koje su prisutne samo na workstation modelima. Ako mislis da je 2000 evra mnogo za onaj W530, otidji na Dell-ov sajt i konfigurisi Dell Precision. Ali samo da bi se informisao posto se Precision serija ne moze naci u Srbiji. Cena moze otici jako visoko u zavisnosti od komponenti (samo Quadro K5000M kosta preko 2000 dolara, pa onda idu SSD-ovi u Raid 5 i tako neke egzoticne kombinacije koje ne mozes naci na standardnom laptopu).

Sto se tice te Toshibe, okej je. Mada ja ne gotivim Toshibu iz nekoliko razloga. Prvi je sto smatram da su skupi za ono sto nude, drugi je jer se secam da su nama uvaljivali krsh modele pre nekoliko godina (Qosmio serija je bila blagi uzas) a treci je jer nisu vise ni priblizno bitan igrac kao sto su nekada bili. Danas su lideri Lenovo i HP, s tim sto HP gubi tlo pod nogama i kao Toshiba pa i Dell (sve osim Precision je bezveze), pripada proslosti. Lenovo se inace kupuje ponajvise zbog AccuType tastature koja je mnogo bolja od svega ostalog sto nude drugi.

Znam da puno smaram i da je mozda kasno za to, ali nije lose pri pokretanju teme reci za sta ti treba laptop (onako odokativno) i za koliko para.

Vidim da ti je prenosivost bitna kao i performanse a u tom slucaju ako ti 1500+ evra nije previse, pogledaj Asus Zenbook Prime sa i7 36x2 da li neko ima kod nas. To je 15" ultrabuk sa puno snage ispod haube, ja sam odlepio kada sam ga cackao. Za te pare i malo gabaritnije ima i Samsung ATIV Book 8 itd. To su relativno nove stvari. Samo racunaj da kada te modele osveze Haswellom, trajanje baterije ode gore za bar trecinu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno