Šta je novo?

Laptop sa raid-om

cebactokpatop

Čuven
Učlanjen(a)
05.10.2003
Poena
604
Ima li ko na ovom forumu kakva iskustva sa ovakvim masinama?
Isplati li se u opste takva varijanta? Mislim ima li primetnog porasta performansi u poredjenju sa uobicajenim varijantama sa jednim diskom?
Ciljam nekog Acera (9524WSMi - http://www.webdatenblatt.de/cds/ch/?pid=5jk67jk65149156) pa reko da vidim da li je neko vec iskusio nesto tako i isplati li se dati gotovo 2000 erua za tu extravaganciju.

Ja koristim vec izvesno vreme Toshibu Qosmio G20 koja ima 2 HDD-a u RAID.Dosta to dobro radi,laptop radi perfektno,probao sam i sve moguce igrice i sve rade u najvecoj rezoluciji sa High setovanjima,no za to sve je zasluzna kompletna konfiguracija a ne samo hard diskovi.Mnogo je laptopova proslo kroz moje ruke i za sada se ovaj najbolje pokazao.Neverujem da je to bas zbog RAID-a ali kada je vec tu sigurno da i on daje neki doprinos celokupnom utisku.
pozdrav

Malo sacekaj, pa mozes uzeti i laptop sa Savvio 10K diskovima - koji je po testovima brzi od prosecnih laptop diskova duplo pa i vise.
Ili barem se raspitaj da li moze da se zameni disk, moguce je da vec mogu da se ugrade i kod nas.

Mada oba (i RAID koji si pomenuo, i Savvio licno) su sporiji od desktop diskova i dalje ;)
Ja se nadam da ce jedan drug uzeti RAID0 dva Savvio-a, pa da isprobam kako to radi (Dell XPS2010 ima trenutno sa dva ATA 5400 rpm diska i nisu se pokazali nesto - duplo brze je seq. rate, ali dzabe kad se seek uzas).

Ima li ko na ovom forumu kakva iskustva sa ovakvim masinama?
Isplati li se ču opste takva varijanta? Mislim ima li primetnog porasta performansi u poredjenju sa uobicajenim varijantama sa jednim diskom?
Ciljam nekog Acera (9524WSMi - http://www.webdatenblatt.de/cds/ch/?pid=5jk67jk65149156) pa reko da vidim da li je neko vec iskusio nesto tako i isplati li se dati gotovo 2000 erua za tu extravaganciju.

Koliko znam, nekoliko proizvodjača ima laptopove sa RAID-om.

FSC odavno ima modele AMilo 3438 i čini mi se 4438...
ACER ima taj koji si rekao i Aspire 9815 koji ima i 20" LCD - teško da je to "notebook" :)
TOSHIBA ima qosmio seriju G30 koja ima 2 x160GB i 17" sa ogromnim multimedijalnim mogućnostima...Mislim da i F30 serija (15.4") ima mogučnost, tj mesto za još jedan HDD
ALIENWARE ima neke modele Aurora koji imaju čak i SLI grafiku?
..

Hvala na sugestijama.
Bas cu da vidim kakva je ta toshiba. Mada bi lepo dosao i neki model koji ima mesto za jos jedan hdd pa lepo da ubacim neka dva komada na 7200...to bi teorijski moglo da ubrza celu masinu.

SLI grafika staje samo u 19" "laptopove", a modele koje sam do sad vidjao imali su turione i 1680x1050 rezolucije, sto je bas bezveze za toliki ekran. A opet, SLI nije ni priblizno jak desktop varijanti, a za 3500 dolara koliko osnovna verzija kosta... moze da se napravi mnogo jaca desktop masina. Posto je pitanje koliko je 19" laptop uopste prenosiv, da li postoji ranac za njega, koliko je to tesko, da li uopste ima autonomiju na bateriji....

A sto se tice RAID-a, pa pitanje je koliko je to pametno. Racunaj da ako imas raid-0, duplo su vece sanse da sve podatke izgubis, a posto je rec o laptopu koji se nosi cima udara, vece su sanse i da hard disk crkne. Ako bi zbog sigurnosti, onda je naravno bolje da uzmes eksterni hard i da ga koristis za backup, a u najmanju ruku imas i rezace.

Ako uzimas raid, gledaj obavezno da budu sata hard diskovi, kad sam gledao goboxx, alienware, sager, model sa raid-om je imao 7200 diskove samo u IDE varijanti, i dva sata harda na 5400 su bila brza od dva IDE na 7200. Ali opet, da li ti je potreban toliki performans na laptopu?

Ja sam uzeo 17" WUXGA, uzeo sam najskuplji procesor koji je bio na raspolaganju (pm 780) i 7800gtx kad je tek izasla, ali sam preskocio raid mogucnost. Po meni je ovo najbolji odnos tezine/velicine/autonomije/snage. Danas bi najverovatnije uzeo isti ovaj laptop samo sa dva jezgra, ne verujem ni da bih razmisljao o jacoj grafici.

Ali opet, da li ti je potreban toliki performans na laptopu?

Da mozda je raid razbacivanje para... ali obzirom da nisam u mogucnosti da nosim sa sobom desktop varijantu (zbog prirode posla)...onda konacno da kupim laptop na koji necu morati da se zalim za pola godine kako je tehnoloski pregazen. Ono, to ima svoju cenu, ali kazu neki "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari". Pa reko ajde ovog puta da poslusam taj savet!

Vrh Dno