Šta je novo?

Laptop Laptop sa Intel N4200 ili i3-6006U ?

Koji laptop kupiti?

Gadjan

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2006
Poena
390
Potpuni sam duduk za laptopove pa moram da pitam ovako nešto, možda glupo pitanje.. Prelistah detaljno ponudu ubih se guglajući razne procesore, godišta, performanse.. jer mi oznake ništa ne znače, ne znam ni šta je staro dve a šta 10 godina.
Laptop nije za mene ali znam da će mu glavna namena biti office, video pozivi znači zoom, viber i slične app, internet, multimedija.
Našao sam dva vrlo slična laptopa samo se cpu razlikuje, ne znam koji bi bio bolji izbor? Na papiru performanse izgledaju iste ali opet toliko su različiti, mada im je i godište slično. Quad 1.1 ghz vs dual core 2 ghz, onaj pentium je koliko vidim neki mali potrošaš. Kakvo je to u realnom radu? Pretpostavljam da se N4200 manje greje i štedi bateriju mada to nije bitno toliko, biće korišćen u kući.

Potpuni sam duduk za laptopove pa moram da pitam ovako nešto, možda glupo pitanje.. Prelistah detaljno ponudu ubih se guglajući razne procesore, godišta, performanse.. jer mi oznake ništa ne znače, ne znam ni šta je staro dve a šta 10 godina.
Laptop nije za mene ali znam da će mu glavna namena biti office, video pozivi znači zoom, viber i slične app, internet, multimedija.
Našao sam dva vrlo slična laptopa samo se cpu razlikuje, ne znam koji bi bio bolji izbor? Na papiru performanse izgledaju iste ali opet toliko su različiti, mada im je i godište slično. Quad 1.1 ghz vs dual core 2 ghz, onaj pentium je koliko vidim neki mali potrošaš. Kakvo je to u realnom radu? Pretpostavljam da se N4200 manje greje i štedi bateriju mada to nije bitno toliko, biće korišćen u kući.
Mislim da ne postoji scenario u kome je n4200 bolji od i3 6006u. Ja sam tokom godina uvek preporucivao ljudima da idu na "punokrvne" dual core Pentium procesore, umesto na ove low power quad core-ove, a ovaj i3 jos ima 4 thread-a, tako da je i tu izjednacen sa n4200.

i3-6006U je bolji procesor. Iako ima 500 MHz (20%) manji klok, ima oko 30% bolje single thread performance, što je bitnije za home/office upotrebu

Mislim da će tek od Jasper Lake-a mala jezgra biti uporediva sa velikim. A modela sa ovim procesorima još nema kod nas. A i tamo gde ih ima su preskupi

Hvala ljudi puno, i meni je nekako logika tako nalagala ali otkud znam. To će i biti onda ako nije prodat laptop. U tom cenovnom rangu do 150 eur se vidim uglavnom prodaju (po godinštu procesora cenim) stariji laptopovi, sa i5-480M, 520M, i3-2350M, eventuqalno i5-2410M, i5-2520M. Ovi zadnji koliko vidim jesu tu negde valjda u rangu s performasama ali nekoliko godina stariji pa računam da je onaj laptop sa i3 šeste generacije ipak dosta mlađi, cenim 2017 pa nove instrukcije, manje zagrevanje.. i mlađi laptop pa manje arčen.

To definitivno. Sto mladji laptop to manje sanse da ce da pravi probleme. Jos kad ukombinujes bolju integrisanu sa upotrebljivom podrskom za video akceleraciju, kao i manju potrosnju, i3 6006u se namece kao najbolji izbor od svega navedenog. Nemoj da ides na mnogo stariji laptop od onih sa i3 6006u.

Osim same konfiguracije kod polovnih laptopa treba obratiti pažnju koja je "klasa". Jeftinim plastikanerima pucaju šarke čak i uz nezahtevno korišćenje, ja bih u tom slučaju pre gledao neki od robusnijih modela iz workstation segmenta poput Dell Precision/Latitude, HP Probook/Elitebook, IBM Thinkpad i sl. Kvalitet izrade prosto nije za poređenje.

Ovaj je na žalost Acer ali valjda će da radi :D
Ma neće to mnogo da se ni koristi a kamo li da se nosa, laptop će uglalvnom biti na relaciji sto-kauč-krevet.

Imam dva Acer Aspire plastikanera, dobri su laptopovi, jako dobar odnos uloženo - dobijeno, ali ne mogu da se porede sa ovim profi. Stariji ima preko 10 godina, ja sam ga aktivno svakodnevno koristio 4 god, posle je ostao kod matoraca u firmi, i pre par godina mu je pukla jedna šarka. Majka ga sad koristi kod kuće, ima I5-430M, ubačen SSD i radi skroz pristojno. Novi skuplja prašinu, jako retko se koristi, pa nije relevantno da pišem o kvalitetu.

Imam jeftini Lenovo sa i3-6006u procesorom, nikad mi nije zatrebao jači. Koristio sam ga za surf, kucanje koda, gledanje filmova i povremeni laki gejming bez ikakvih problema. 12 GB DDR4 i ssd i radi kao zmaj. Najveći problem na jeftinim laptop-ovima je baterija. Obično stave najmanju moguću koja se brzo izrabi. Šarke rade kao i prvog dana, nemam nikakvih problema, ali mi je pukla ona sitna plastika jednom u USB portu, kod kontakata. Port funkcioniše normalno samo što bi kontakti vremenom mogli da se iskrive ili otkinu, pogotovo što sada mogu da utaknem i naopačke usb.

Gadjan, na sajtu:
možeš da upoređuješ bilo koji procesor
Trebaće ti malo vremena da uđeš u štos ali znaćeš već šta vredi a šta ne
Ako ideš recimo na Intel 3. generaciju (u tom cenovnom rangu 150+ evra) probaj da nađeš Intel Core i5-3360M procesor koji je brži od nekih i7 tih generacija, ima ih u HP Elitebook serijama
Da ne linkujem oglas kucaj "HP EliteBook 8470p i5, 8Gb, 320Gb, odličan" naći ćeš već

Nazad
Vrh Dno