Mogu izneti svoje iskustvo i misljenje povodom prelaska nase i hrvatske granice. To sam u nekoliko navrata uradio,
ali svaki put sam nosio para i robe u zakonskim okvirima u kojima se na taj iznos ne placa carina, a pravo za povracaj pdv-a je ostvaren, znaci
suma do 100e po osobi. Ne bi pravili problema da je to koji evro vise. Znaci ako neko kupuje desktop racunar, lepo povede par drugara i svako prenese komponente
do 100e. Cak sta vise mnoge stvari se, UZ RIZIK, mogu preneti i u dzepu a da se nista ne prijavi, npr. memorija, cpu, mob. tel., dig. fotoaparat i sl. Cak i da nadju
npr. mobilni lepo kazete da je to vas... Procedura je sledeca, u radnji gde kupujete dobijete sve sto vam je potrebno, obrasce, racune ma sve sto je potrebno. Na HR granici to sve pokazete
racuni se overe (koje cete sacuvati radi povracaja pdv-a)... Na nasoj granici takodje pokazete sta nosite i racune, kada vide da je do 100e sve je u redu... ne placa se carina.
Na HR granici ih bas briga u kojoj vrednosti iznosite robu, ali ce vam biti vazno na nasoj

Jedina caka na HR granici jeste da u jednoj godini mozete izneti jednu stvar samo npr. mobilni.
Znaci necete godisnje moci dva pa i vise mobilnih izneti. Da li je to tacno nisam siguran, ali tako je cika carinik objasnio.
Povracaj pdv-a se vrsi u samoj radnji gde ste i kupili stvari.
A sada jedna racunica! Da li se isplati svercovati i brukati se za 10%?! Ako sam dobro razumeo carina je 10%, zar ne? Ok, placa se jos 18%pdv-a, ali racunajuci da
ste u HR ostvarili povracaj pdv-a taj pdv se potire! Platicete onoliko koliko u HR zaista kosta ta stvar+10% nase carine. uzimajuci u obzir da ko kupuje
tamo preko kupuje zato sto je povoljnije nego kod nas, i platiti tih 10% se isplati! To vazi za stvari koje kostaju preko 100e, dok se za jeftinije daleko vise isplati
kupovati preko. Da ne pricam o tome da se pojedini, a verujem do kraja i svi proizvodi razlikuju od ovih koji se kod nas mogu naci u radnjama, samo pogledajte u kakvom pakovanju se tamo prodaje!!!
O prodavcima da ne pricam, toliko su hmmmmmmm usluzni da mi deluju kao pederi, ali ajde...
Evo jedna sasvim gruba racunica: HP lEp top, model mislim da je nx6125. kod nas nije nigde ispod 1300e, u HR sa PDV-om izadje oko 883e! Na tih ajde da kazemo 900e dodajte 90e-ajde da kazemo 100e, pa
mi recite da li vredi bedaciti se za 100e kada se takva stvar kupuje!?
Posto neke iznete stvari iz postova od kolega forumasa tacne da se mnogo puta i ne potrude ni da vas pogledaju (meni ni pecati nisu utisnuti nekoliko puta u pasos) najfinije cete preneti laptop,
a u slucaju da pocne da njuska to carinsko kerce platite i CAO!
I dok vec pisem o tom lap topu interesuje me generalno misljenje za njega, a mozda neko ima bolji predlog?
Lap je HP nx6125 (PY419EA)
AMD Turion 64 2800+
15" TFT LCD sa XGA 1024x768
RAM 512mb DDR, 60GB HDD
DVD+/-RW Dual Layer
Ati mobility radeon X300
modem, mreza GLan, bezicna mreza Broadcom 802.11b/g
1 typeI/II PC Card za 32 i 16 bitne kartice
Smart Card reader
Digital media slot 6-in-1 media reader
3xUSB 2.0, VGA, audio in/out,
2.72kg
MICROSOFT WINDOWS XP HOME
kakvi su forcebook laptopovi?
p.s. da dodam da se garancija i kod nas priznaje ukoliko se taj model distribuira i kod nas, znaci ukoliko i kod nas nadjete takav lap u prodaji
bicete pokriveni garancijom, mozda gresim ali takvu informaciju sam dobio od Informatike.
gillette mozda je ovaj HP pravo resenje za tebe?