Šta je novo?

LapTop preko neta

phantomire jesi li u Bg? Na koje Sony modele misliš? Ovde u Bg je koliko vidim prilično mršav izbor Sony Vaio računara, pa sad, ne znam..

DARK SIDE je napisao(la):
mislim da su lap top rachunari globalno samo bleda senka rachunara.

Grešiš, šinko, grešiš... :)

Laptop je po meni budućnost. Svi će (personalni) računari na kraju da idu na tu varijantu... Što da držiš mašinu zalepljenu za radni sto, ako može da bude prenosna i minijaturna, a preformansama nimalo ne zaostaje za desk varijantom?

Uostalom, pogledaj samo globalne statistike prodaje subnotebook, notebook, laptop i ostalih prenosnih varijanti računara. Te cifre vrtoglavo rastu iz godine u godinu...

Moda, reći ćeš...

Nije tako, verujem da će vreme to pokazati...

DARK SIDE je napisao(la):
Ja lichno mislim da je po kvalitetu IBM nsjbolji.Radio sam na jednom IBM "think pad"-u i odushevio se iako mislim da su lap top rachunari globalno samo bleda senka rachunara.

I ja se slazem sa Dark Sideom. Imao sam priliku da probam IBM Think Pad i odusevio sam se. ;)

Pozdrav svima!
Samo da kazem nekoliko reci u vezi onoga sto se tice carine i povracaja poreza.
Vec nekoliko puta sam isao u Hrvatsku i donosio sebi nekoliko razlicitih modela laptopova. Princip je prilicno jednostavan, kupis lap, uzmes racun popunis obrazac PDV-P (obicno ga imaju u radnjama blizu grane jer smo im mi najveci kupci), kada izlazis prijavis cariniku, overi ti vrednost PDV i napise da ga iznosis iz zemlje i to ti je to. E sada kod nasih si duzan da ga prijavis,platis 10% carinu i 18% PDV i toti je to, mozes da kazes da je tvoj i nema problema osim ako se carinik ne zap.... da te cima. Sledeci put kada odes ili se vratis odmah u radnju gde si kupio i vrate ti PDV.
E sada, to je obicno tako, ali poslednji put kada sam isao bilo je drugacije, carinik me ispregledao, kao da sam svercer, sve zivo je pregledao, i uzeo da mi pretura po nekim mojim papirima nebili nesto nasao. i nakraju mi nadje u dzepu garantni list od lapa i trazi racun, rekoh nemam, to je moj lap, kaze on nije, sada si ga kupio, ja sam se jos malo natezao, ali nema sanse odem i platim dazbine. Ja se malo pravim lud kao nisam znao, rekli mi da to tako moze....itd. a on mi na kraju kaze, a shta ti mislis da mi nemamo dojave sta ko prenosi!!!
Eto sada, kome se isplati neka ide da proba!!!
Pozdrav svima!!!

Sve je to stvar sreće...

Moj lap je došao iz USA prvo u Hrvatsku, a zatim je čovek (isti) došao automobilom u NS. Niko ga ništa nije pitao za laptop, a vidi koliko je puta prešao granicu...

Ja sam x puta prelazio Hrvatsku granicu (B. Palanka, Bogojevo) i nikad me nisu zezali nizašta, samo mi je jednom (naš) carinik prekopavao auto - na Batrovcima...

Nekoliko puta sam se vraćao jako kasno (recimo oko 2,00 - 3,00 h) i samo su mi mahali iz kućica. Mogao sam preneti tonu heroina ili oružja...:) a ne jedan laptopčić..
Carinik par puta puta nije ni izlazio iz jazbine, a ja onako začuđen stojim i gledam 'će li se neko već pojaviti...

Poslednja izmena:
@gacesai, @Sasa NS
Bas tako, to je cista sreca, i ja sam nosio prosle godine SONY VAIO, koji je placen skoro 21.000 kuna, i nista niko me nije ni pogledao, ali sada sam prosao kako sam prosao, ma ok platio sam carinu i porez, ali kazem veliko cimanje za malu ustedu, a moras i ponovo da odes po pdv! Mislim da je najbolje ici redovnom autobuskom linijom, njih ni nepregledaju!
Pozdrav!!!

Mogu izneti svoje iskustvo i misljenje povodom prelaska nase i hrvatske granice. To sam u nekoliko navrata uradio,
ali svaki put sam nosio para i robe u zakonskim okvirima u kojima se na taj iznos ne placa carina, a pravo za povracaj pdv-a je ostvaren, znaci
suma do 100e po osobi. Ne bi pravili problema da je to koji evro vise. Znaci ako neko kupuje desktop racunar, lepo povede par drugara i svako prenese komponente
do 100e. Cak sta vise mnoge stvari se, UZ RIZIK, mogu preneti i u dzepu a da se nista ne prijavi, npr. memorija, cpu, mob. tel., dig. fotoaparat i sl. Cak i da nadju
npr. mobilni lepo kazete da je to vas... Procedura je sledeca, u radnji gde kupujete dobijete sve sto vam je potrebno, obrasce, racune ma sve sto je potrebno. Na HR granici to sve pokazete
racuni se overe (koje cete sacuvati radi povracaja pdv-a)... Na nasoj granici takodje pokazete sta nosite i racune, kada vide da je do 100e sve je u redu... ne placa se carina.
Na HR granici ih bas briga u kojoj vrednosti iznosite robu, ali ce vam biti vazno na nasoj;) Jedina caka na HR granici jeste da u jednoj godini mozete izneti jednu stvar samo npr. mobilni.
Znaci necete godisnje moci dva pa i vise mobilnih izneti. Da li je to tacno nisam siguran, ali tako je cika carinik objasnio.
Povracaj pdv-a se vrsi u samoj radnji gde ste i kupili stvari.
A sada jedna racunica! Da li se isplati svercovati i brukati se za 10%?! Ako sam dobro razumeo carina je 10%, zar ne? Ok, placa se jos 18%pdv-a, ali racunajuci da
ste u HR ostvarili povracaj pdv-a taj pdv se potire! Platicete onoliko koliko u HR zaista kosta ta stvar+10% nase carine. uzimajuci u obzir da ko kupuje
tamo preko kupuje zato sto je povoljnije nego kod nas, i platiti tih 10% se isplati! To vazi za stvari koje kostaju preko 100e, dok se za jeftinije daleko vise isplati
kupovati preko. Da ne pricam o tome da se pojedini, a verujem do kraja i svi proizvodi razlikuju od ovih koji se kod nas mogu naci u radnjama, samo pogledajte u kakvom pakovanju se tamo prodaje!!!
O prodavcima da ne pricam, toliko su hmmmmmmm usluzni da mi deluju kao pederi, ali ajde...
Evo jedna sasvim gruba racunica: HP lEp top, model mislim da je nx6125. kod nas nije nigde ispod 1300e, u HR sa PDV-om izadje oko 883e! Na tih ajde da kazemo 900e dodajte 90e-ajde da kazemo 100e, pa
mi recite da li vredi bedaciti se za 100e kada se takva stvar kupuje!?
Posto neke iznete stvari iz postova od kolega forumasa tacne da se mnogo puta i ne potrude ni da vas pogledaju (meni ni pecati nisu utisnuti nekoliko puta u pasos) najfinije cete preneti laptop,
a u slucaju da pocne da njuska to carinsko kerce platite i CAO!

I dok vec pisem o tom lap topu interesuje me generalno misljenje za njega, a mozda neko ima bolji predlog?

Lap je HP nx6125 (PY419EA)
AMD Turion 64 2800+
15" TFT LCD sa XGA 1024x768
RAM 512mb DDR, 60GB HDD
DVD+/-RW Dual Layer
Ati mobility radeon X300
modem, mreza GLan, bezicna mreza Broadcom 802.11b/g
1 typeI/II PC Card za 32 i 16 bitne kartice
Smart Card reader
Digital media slot 6-in-1 media reader
3xUSB 2.0, VGA, audio in/out,
2.72kg
MICROSOFT WINDOWS XP HOME

kakvi su forcebook laptopovi?

p.s. da dodam da se garancija i kod nas priznaje ukoliko se taj model distribuira i kod nas, znaci ukoliko i kod nas nadjete takav lap u prodaji
bicete pokriveni garancijom, mozda gresim ali takvu informaciju sam dobio od Informatike.
gillette mozda je ovaj HP pravo resenje za tebe?

Poslednja izmena od urednika:
nije to 100 eur, nego na tih 900 koliko tamo kosta uzmes pdv pa te izadje 750 a ne hiljadu eur( kad dodas 100 eur na 900)! to je razlika od 250 eur a ne 100. Cene laptopova su iste kao ovde dilerske( koliko sam ja gledao) tako da ako se ne uzme pdv to se ne isplati.

7555 kuna kosta taj lap, na tu cifru dobijam nekih 10% popusta za kesh, potom od te cifre odbij 18% pdv-a (koji ces svakako uzeti), i eto konacne sume u HR. Posle ces na nasoj granici platiti 10% carine i 18% pdv, sto na kraju ispadne isto.
joj, mozda sam nesto zaboravio...?

moja racunica kaze da taj lap izadje oko 1000e... a kod nas je 1300e

jel' zna neko kakvi su forcebook lapici i sta bih od ovog HP-a mogao ocekivati?

Poslednja izmena:
U Hrvatskoj je PDV 22%
Ali i to se neisplati jer kada sve platis to je to, cak u nekim slucajevima i vise nego shto moze ovde da se nabavi.
Netreba samo gledati zvanicne cene na net-u i u radnjama, ima nesto i van toga, jer je ovo ipak Srbija ,) !!!

Poslednja izmena:
Kamenni, PDV jeste 22% u HR, ali tebi se za povracaj racuna 18%, ostatak od 4% idu negde njima-no nije ni vazno, 18% je sigurna brojka!
hajde druze, pusti mi na pm gde ima taj hp legalan za 1000e? Tesko....jer ovo je SRBIJA!

pozdrav

zaista ne znam za druge drzave, ali ovako funkcionise u HR, mozda je tih 4% nesto sto ide u lokalu-odnosno samoj/svakoj opstini, no tako je regulisano u HR...
kako ti se svidja taj HP?
da li si nasao negde povoljnije? voleo bih da znam, posto se i sam spremam za kupovinu.

U pravu je kamenni. cista je sreca sa carinicima.
Za madjarsku ide gomila studenata, pa se malo raspitajte koji dan idu,kad se vracaju, obicno vozom iz subotice. ako ste mladolikog izgleda ili tih godina, onda lako mozete proci uz njih.
u madjarskoj je pdv = AFA. ima mogucnost vracanja na granici uz malo umanjenu sumu ili sledeci put u istoj radnji gde je kupljen.

blizu grane prodavci znaju srpski.

I kod nas ima umerenih cena, i ne mislim u radnjama, nego i po oglasima moze se naci nov, legalan laptop a jeftino! kako?
pa nasi ljudi su cudo.. te izbegnu porez, te pdv, te nesto kompenzuju pa ispadne jeftinije...

malo paznje i traznje i isplati se...

gacesai je napisao(la):
jel to znaci da i druge drzave vracaju 4% manje nego sto je pdv?

Imam iskustva sa UK i to zavisi od radnje, ne od države.

Recimo, VAT refund formular u UK možeš da dobiješ bilo gde, ali najčešće rebnu 8funti administrativnih triškova, šta god da bio iznos. Pa tako recimo kupiš nešto u Marks&Spenceru za recimo 200 funti, iznos koji treba da ti vrate je negde oko 30 funti i na to ti uzmu 8 funti za "administrative charges".

Kada se radi o elektronici, nisam još pazario (ali hoću uskoro ;)) ali sam čitao da umesto 17.5% (koliko VAT jeste) dobiješ nazad samo 11% (doduše odmah na granici, ne moraš da šalješ formular i čekaš uplatu na karticu).

Najbolje iskustvo sam imao sa firmom koja posluje iz neke engleske zabiti preko kojih sam uzeo Canon digitalca, platio 249 funti, dobio najgluplji VAT refund form koji ima opciju samo za vraćanje na karticu, poslao im podatke poštom i ljudi mi vratili na karticu 37.5 funti. To je jedini put da sam dobio ceo iznos nazad.

Poenta: debelo se raspitati o uslovima vraćanja PDV-a.

Baš sam pre neki dan dobio odgovor od neke engleske firme (iz Northamptona) da jedini način da mi ne naplate VAT jeste da dođem kod njih sa pasošom i avionskom kartom. Ako sam dobro shvatio, onda odmah platim bez VAT-a, što je vrlo primamljivo - mada onda moram da platim voz tamo i nazad + taxi :trust:
Retko je šta savršeno.

Ali s' obzirom da se ipak dosta ustedi, ja ne znam zasto bi bilo kome i tih 4% bio problem? Zanemarljiva je to cifra. Istina bilo bi idealno kada bi se vracao PUN iznos svuda (valjda u jednoj drzavi vazi zakon, pa bilo koji to grad u istoj bio), ali ja cu kupiti cokoladu, a nekome cu ostaviti zvaku...
meni je sladje;)

furov je napisao(la):
U pravu je kamenni. cista je sreca sa carinicima.
Za madjarsku ide gomila studenata, pa se malo raspitajte koji dan idu,kad se vracaju, obicno vozom iz subotice. ako ste mladolikog izgleda ili tih godina, onda lako mozete proci uz njih.
u madjarskoj je pdv = AFA. ima mogucnost vracanja na granici uz malo umanjenu sumu ili sledeci put u istoj radnji gde je kupljen.

blizu grane prodavci znaju srpski.

I kod nas ima umerenih cena, i ne mislim u radnjama, nego i po oglasima moze se naci nov, legalan laptop a jeftino! kako?
pa nasi ljudi su cudo.. te izbegnu porez, te pdv, te nesto kompenzuju pa ispadne jeftinije...

malo paznje i traznje i isplati se...

trebalo je da pise - te izbegnu carinu, te pdv, ...

na carini vam uvek vrate umanjen iznos, ali postoji mogucnost da seldeci put kad odete sa overenim formularom da vam u toj radnji vrate pun iznos. pa sad racunajte-dva put ici preko, gnjavaza sa papirologijom, itd. ako kupujete skuplju masinu onda se isplati a ako nestojeftinije onda mislim da vredi malo procesljati ponudu kod nas

Meni stigla preko neta 3 sony vaio fe 11m ..... pa ako nekoga zanima... inace masine su mrak dual centrino t2300 1.66ghz 1gb ddr2 100gb Hdd 15.4 wide kamerica....

kako misliš ao nekoga zanima? pa ceo topic je o tome. Pričaj kako je išlo, iz koje zemlje se javljaš,da li ti se isplatilo,da li je stiglo tačno ono što si naručio, koliko si čekao isl..

Pa malo je skakljiva tema za topic (zakonski) stiglo sve ako te zanimaju detalji sibni mi pm

civi je napisao(la):
Pa malo je skakljiva tema za topic (zakonski) stiglo sve ako te zanimaju detalji sibni mi pm

Hehe, postade naš forum kao pijaca u Peckham-u, a mi članovi i posmatrači zaposleni u "TIT"-u. Baš lepo. Evo, sad imamo i pravog i autentičnog Dell Boy-a, a kasnije, bunimo se svi zajedno kako je država lopovska, i kako nam otkidaju cene i carine. Ha, dvostruki standardi samo tako.

Vrh Dno