Šta je novo?

Laptop particije...

Preoccupation

Čuven
Učlanjen(a)
01.11.2004
Poena
725
Drug je pokušao da instalira Mac OS X na laptop. Prilikom praćenja uputstva napravio je sledeći problem: C (windows particija) je neaktivna, a D (prazna particija) je aktivna. Kako da vrati particiju C: da bude aktivna?

P.S. Laptop nema floppy.

Pa da uzme neki linux, bootuje sa njega, mountuje particije i na kraju pokrene program fdisk ili cfdisk. Zatim iz programa da poništi Boot Flag sa D particije i da ga doda C particiji.
Ovo se radi odprilike ovako:
1. boot linuxa
zatim u konzoli kucati sledece
2. passwd i ukuca se 2 puta pass
3. cfdiks /dev/hda (ili fdisk, ali lakshe je iz ovog provog)
pojavi se naka vrsta GUI-a... dalje po principu snađi se 🙂

poz

Ne zna administratorski password.

Ja sam tako nesto radio pomocu Partition Magic-a 8, koji se sa drugim alatima, antivirusom i raznim dijagnostickim programima nalazi na nekom od onih popularnih butabilnih "za ne daj boze" diskova.
Posle restarta kompa biras koji od programa hoces da pokrenes i onda kad izaberes PM8, koliko se secam treba samo desnim klikom na particiju i tu ima opcija da se aktivira ta particija ili tako nesto - u svakom slucaju naci ce opciju za max 2min.

@Ronnie: nije potrebno unositi windowsov pass, može da se unese bilo šta.
Unesi pass `asdfasdf` (2x) ili bilo šta drugo. Ovo se koristi da ne bi prijavljivao da kao nemaš ovlašćenja da odradiš komandu.

Aj probaj, pa javi. Bar ovako ide kad se instalira Gentoo (Gentoo Minimal Installation CD 66MB, ako ti nije problem skini i sprži na RW), pretpostavljam da je isto i kod drugih distroa.

Pozdrav,
Daniel

Ja opet kazem Hiren's, ja sam imao problema samo dve particije su se videle iz win-a, dignem hirens, lepo kaze da su preostale dve hidden, desni klik unhide, restart i sve sljaka. Da tada nisam imao taj mali jadni disk od 50MB, ko zna sta bih radio, i mogao da uradim. A tamo sam video i ono, postavi za aktivnu i ostalo...

Poslednja izmena:
Partition Magic ili jednostavno fdisk (imaš ga na boot disketi).

Poslednja izmena:
Izvinjavam se svima. Potpuno sam zaboravio da u fioci imam Hiren's Boot CD v.7.5. 🙂

@dexx: Rekoh da laptop nema floppy disk. 🙂

@dr.Tiristor: Two thumbs up for Hiren's! 😉

Taj disk je pravo malo remek delo. Koliko mi je pomogao ne mogu ni da se setim.
Hoces da particionises, da vratis sto si obrisao, da testiras memoriju, hard, bad sektori, da obrises, kopiras... Ma za sve akcije imas aplikaciju na njemu.
klanja.gif

Čak sam i pomoću jednog alata na disku potpuno sklonio administratorski password!

Kojeg? To bi dobro doslo!

Nazad
Vrh Dno