Šta je novo?

Laptop memory upgrade

WiseBit

Čuven
Učlanjen(a)
12.12.2003
Poena
604
Imam HP nx6125 (AMD Sempron 3100+, 256 DDR PC2700..., ATI Radeon x300 shared do 12mb). Nasao sam povoljnu memoriju: ~4500din 512mb i to PQI PC2700 (1 god. garancija) i KingMax PC3200 (lifetime garancija).
Pitanja:
1. Sta je bolje da uzmem PQI ili KingMax (sto se tice brenda)
2. Ako uzmem KingMax (PC3200) moram li da izvadim postojecih 256 mb PC2700? Da li ta (trenutna) memorija moze ide u bilo koji laptop (da prodam) ili je specificna za HP?
3. Da li (ako sam ugradim memoriju) istice garancija na komp (kupljen 10.2005.)?
Hvala unapred

1. definitivno KingMax
2. ne moras da vadis postojecu memoriju, s tim da ce ti nova raditti na nizem taktu, tj taktu te koju trenutno imas, pa je bolje da je prodas.
3. to ces morati da pitas prodavca, mada ne bi trebalo da to utice na garantni rok

SO-DIMM moduli su standard za laptop-ove, ergo, nije važno pod kojim brend-om se prodaje, kompatibilnost postoji.
I sa stanovišta garancije, i sa stanovišta kvaliteta, KingMax. PQI daje lifetime, takođe je kvalitetan, medjutim, uvoznik ne daje lifetime waranty.
Može da utiče na garanciju, stoga, savet, otidi kod prodavca i zatraži da u njihovom servisu instališu RAM.

Poslednja izmena:
Moj ti je savet da se ne optercujes mnogo. Probaj memoriju i ako radi -to je to.
I jedan i drugi brend su OK.
Odgovor na drugo pitanje je da nikako ne prodajes memoriju. Kod laptopa je daaaaaaaleko vaznija ukupna kolicina memorije nego frekvencija na kojoj radi ta ista memorija. Dakle, sto vise memorije to bolje. Memorije su kompatibilne unazad i tu nece biti problema.
Trece pitanje je 99,9% - NE. Ipak pitaj ljude od kojih si kupio. U najgorem slucaju cs morati da ides do njihovog serisa i da im das memoriju da oni ugrade...

Vadio bih i prodao ovih 256 jer mi nije sada potrebno tih 768mb, a prodao dok ne opadne vrednost previse. Kasnije bih uzeo jos 512 kad pojeftini jos malo.
Za garanciju ("pitaj prodavca") malo teze, jer je uzet u Becu. A verujem da su garantni uslovi opsti propisani od HP-a, pa ako neko zna sta HP "misli" o tome, bilo bi mi drago da me posavetuje.
Hvala na dosadasnjim, a i buducim odgovorima.
Kolega geek.

WiseBit je napisao(la):
Takodje, rekose mi da u HP laptop ne moze bilo koja SO-DIMM memorija, vec samo njihova. Ima li to da se kupi kod nas?

Ovo apsolutno nije tacno!
Sto se tice pitanja sta misli o tome HP najbolje ti je da napises meil njihovoj podrsci pa da pitas...

evo juce sam otvorio novi IBM R52... izvadim 1x512 da ubacim 256mb... kad nece modul da udje... wtf?! pogledam odokativno, isti moduli... pokusam, nece da udje... pogledam ponovo kad primetim da onaj zarez na memoriji nije na istom mestu :D krenem da merim kad stvarno... zarez je pomeren mozda poa milimitra udesno, ali sasvim dodovljno da ne dozoli pravilno montiranje memorije...

divota, sad moras kupovati i IBM (lenovo) "sertifikovanu" memoriju :)

Miroslav je napisao(la):
evo juce sam otvorio novi IBM R52... izvadim 1x512 da ubacim 256mb... kad nece modul da udje... wtf?! pogledam odokativno, isti moduli... pokusam, nece da udje... pogledam ponovo kad primetim da onaj zarez na memoriji nije na istom mestu :D krenem da merim kad stvarno... zarez je pomeren mozda poa milimitra udesno, ali sasvim dodovljno da ne dozoli pravilno montiranje memorije...

Nije taj zarez pomeren tek tako, niti moraš kupovati "sertifikovanu" memoriju. Jednostavno, imaš pogrešnu memoriju (verovatno običan DDR umesto DDR2). Zarez je tu baš zato da ne možeš da je ubaciš...
Potpuno isti "problem" sam imao i ja: u radnji sam tražio memoriju za lap i naglasio šta mi treba (DDR2) a prodavac mi je i pored toga dao običan DDR, a to sam primetio tek kući - kada sam pokušao da je stavim (nisam neki ekspert, prvi put sam u životu video neki soDIMM modul, no odmah sam ukapirao da nešto nije u redu). Naravno, zamenili su mi to - uz malu doplatu i novi DDR2 modul je legao bez greške, kao saliven - iz prve...

Poslednja izmena:
Miroslav je napisao(la):

Komsija, nema sanse da je to bas tako bilo:)
100x sam asistirao oko upgrade-a i mnogo puta su to bili bas IBM laptopovi.
To jednostavno nije moguce jer je standard - standard i bas zato se i zove standard:) Znaci ako je modul ddr1 onda je i fizicki takav ma ko stavio nalepnicu na njega.
E sad, druga je stvar sto je meni moj bivsi IBM ispisao desetak puta dok nisam pogodio pravi memoriju "unreliable memory detected" i nece ni da makne....

Hvala na dosadasnjoj pomoci. Zvao sam ovlascene HP servise (Pakom i Comtrade) i rekli su da moze bilo koja memorija i da je (zbog garancije) mogu sam ugraditi.
Ali, ostaje sledeca dilema, koju memoriju kupiti:
1. Kingston (5000 din)
2. KingMax (4500 din)
Obe su PC3200 (DDR400) i imaju "lifetime waranty"
Koliko znam Kingston je poznatiji, ali da li vredi tih 500din=11%?

Vrh Dno