Šta je novo?

Laptop Lenovo problem

neo geo

Slavan
Učlanjen(a)
21.11.2005
Poena
395
danas sam sa posla poneo (usput ga nisam ispustao i slicno) svoj laptop - lenovo t420, i posle par sati ga ukljucio, ali iako sve izgleda radi (lampica za hdd i wlan svetle, sistem se izgleda podize itd), display prikazuje samo neke nerazume strafte, uglavnom je crna podloga ..

kontam da je crkao ili flat kabl ili graficka ili display nekako (mada lampe rade, tj vidi se da nesto svetli), par ponovnih iskljucivanja i ukljucivanja nisu pomogli, kao i napajanje sa baterije/punjaca.

laptop je u garanciji, pa me zanima (obzirom da mislim da ja vise nista ne mogu a i ne smem dirati, da ce u servisu da nesto rade) da li se flat kabl ili graf karta menja u ovim slucajevima, ili se sta i kako radi ... takodje, posto na laptopu imam osetljive podatke, zanima me na koji nacin mogu da se zastitim, tj da li racunar moze da se preda na servis bez hard diska i slicno? inace, ako im predam u ruke, da li mogu da trazim da gledam dok rade sa njim, obzirom da ne smem da se pouzdam u tudje postenje kada su podaci u pitanju.

Poslednja izmena:
Ili će zameniti matičnu ploču ili ceo laptop. Vidi ako možeš da izvadiš hard i kopiraš bitne podatke. Kad budeš davao laptop naglasi da su podaci bitni (da se ne prave pametni da za svaki slučaj formatiraju hard).

Trazis od njih da ti na licu mesta i pred tobom izvade disk, ili to ti uradis jer je na T420 to relativno lako uraditi. Obavezno se prvo konsultuj sa servisom.

Probaj da prikljucis eksterni monitor na VGA port.

Probaj kakva je slika na externom monitoru. Najverovatnije da je ista takva tj. kao i na displeju laptopa. Ako je tako, onda je graficka na laptopu otisla. Na svu srecu to je popravljivo, mada nije jeftino. Treba da se prekugla u servisu koji se bavi takvim stvarima,i ponovo ce da radi.

Ako je u garanciji sve što treba da se uradi je da se reklamira. Ovlašćeni servisi ne prekuglavaju, oni samo menjaju ploču. Treba iskoristiti garanciju. :)

I da, može biti loša slika na internom monitoru, može čak i da je nema a da na eksternom radi. Oba enkodera su u istom čipu, samo zavisi koja je kuglica pukla. :)

hvala svima, pomoc zaista znaci.

cim sam se dokopao (palo mi je na pamet odmah ali nisam bio u mogucnosti) povezao sam ekst monitor na vga port, i daje sliku (default rezolucija, ali ipak radi), tako da je verov otisla ta 'kuglica', tj enkoder za internu grafiku ..

sada ga ostavljam sa garantnim listom da ga nose na servis, pa me zanima koliko je neko realno ocekivano vreme za koje mogu da mi vrate racunar, pretpostavljajuci da ce menjati maticnu plocu, ili da ce mi dati novi racunar?

Sve zavisi od delova na stanju, Lenovo je UZASAN po pitanju isporuke delova (min 21 dan valjda). Meni se desilo da sam za T500 cekao 45 dana logic board i onda je stigao neispravan :(

Sve zavisi od delova na stanju, Lenovo je UZASAN po pitanju isporuke delova (min 21 dan valjda). Meni se desilo da sam za T500 cekao 45 dana logic board i onda je stigao neispravan :(
Ovo potvrdjujem. Ja cekao 45 dana za hdd.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Podatke kopiraj na drugi HDD jer ti tamo uglavnom nece paziti na podatke (u garanciji ti pise da nisu odgovorni za podatke), a ako su podaci osetljivi onda obrisi HDD na drugoj mashini.
Ja licno ne poznajem ovlasceni servis koji ce ti dozvoliti da budes prisutan kad oni otvaraju laptop, verovatno ga nece ni pogledati prva nekoliko dana od prijema, a do servisera tesko da mozes uopste da dodjes, u nekim servisima cak ni telefonom.
Sto se kvara tice, ako je flat, zamenice njega, a ako je grafika zamenice plocu, treca varijanta je da je display u pitanju. U svakom slucaju ako je u garanciji, i bez fizickih ostecenja (a reko si da nije padao) nemas razloga za brigu jedino sto ces biti mesec dana bez laptopa.

danas je vracen laptop, zamenjen je display kazu, a na servis je isao bez hdd-a.

Vrh Dno