Šta je novo?

Laptop kao zamena za Desktop

robikica

Čuven
Učlanjen(a)
25.02.2003
Poena
630
Nisam hteo da mesam ovo sa temom o vga na lap-u :)
Posto nesto razmisljam o ovakvoj zameni zanima me koliko su laptop-ovi uopste predvidjeni za neko konstantnije habanje? Konkretno meni desk radi preko 15h dnevno, nista preterano zahtevno na momente sound forge, rezbarenje, net i sl.

Moj savet ti je FSC Amilo Xi1526.
Imam ga od marta, i ne gasim ga jer mi non stop radi ADSL, i do sada nije bilo problema !!!
Ekran od 17'' mu je sjajan, a ide sa Intel Core2Duo T5500 procesorom (2x1,66MHZ, kes 2MB), 1GB DDR2, nvidia go7600 grafikom (u rangu sa nvidia 7600gt), HDD 120GB, DVD-RW, LAN, wireless, bluetooth, numericki deo tastature, daljinski ....
Internet, muzka i filmovi lete, XP radi jako stabilno, programi tipa AutoCAD, Photoshop i sl. rade bez greske i kocenja. Ako ukljucis vise aplikacija istovremeno nema glavljenja i zakucavanja. Baterija traje od 2 do 3h u zavisnosti od nacina upotrebe, kvalitet plastike je dosta dobar (tastatura se ne ugiba) i dobijas 2 godine garancije.
Sto se tice igrica, na srednjim setovanjima (2-4x AA, 1440x900) igrice tipa Oblivion, Tomb Raider Legend, Star Wars KOTOR II idu izmedju 30 i 70 fps, tj. lete, ali na max setovanjima (8-16x AA, 1440x900, grass efects i ostalim zezalicama) idu izmedju 10 i 30 fps, sto ce reci da hoce da pomalo seckaju.
Ako nisi extremni vec prosecni gamer, mislim da ce zadovoljiti sve tvoje zahteve !
Inace cena sa PDV-om od 18% mu je oko 1150 eur, a kada krene PDV od 8% mozes da ocekujes da ce biti oko 1050 eur. Za tu lovu ovo je maksimum, jer takva HP-ova ili Toshiba-ina masina kosta bar 300 do 600 eura vise !
Nadam se da sam ti pomogao.

Pa ono... :) ....ja sam mnogo tj MNOGO skromniji....ne trazim bas totalnu zamenu za desk jer nemam te pare...gledam da se uklopim do max 650e...svestan sam da je to bleda kopija deska ali kao sto rekoh slabo se igram...nisam ukljucio igricu vise od 4-5 meseci...cak nemam ni instalirano. Mislim da bi mene zadovoljilo i nesto poput X1300.
Mada ko zna sta cu da nabodem.Imam neku varijantu iz Njemacke pa mozda uleti nesto habano a "jeftino" :)

Evo, da ti ja kažem nešto iz iskustva, pošto silom prilika koristim laptop kao zamenu za desktop već neko vreme.

Moj prvi savet ti je nemoj to da radiš. Laptop ti je mašina koja je do zla boga neugodna za korišćenje dugo vremena. Stalno sam zguren nad njim, boli me vrat. Ako ti treba mašina koju nećeš šetati sa radnog stola, uzmi desktop i zaboravi na laptop.

Ja inače imam vrlo fin laptop sa jakom grafikom na kome mogu i da se sasvim lepo igram, ali nije to to. Laptop treba uzeti samo ako ti potrebna mašina koju zbog posla ili studiranja moraš da nosiš sa sobom. Meni je neophodan zbog posla, a i takva mi je situacija u stanu da nemam gde da smestim desktop računar.

Evo vidi sta ja imam trenutno od Laptopa i koristim umesto desktop varijante vec 6 meseci, sve igrice djuskam, super je baterija, malo se greje, sta ces vise

@morbius, zrtvuj 20eu za mis+tastatura, pa neces morati da se zguravas |))

@robikica: jos nisam cuo da za 650e moze bilo sta da se uzme sa normalnom grafikom, a i sta ce ti ako se ne igras?? samo ubodi rama i vozi...

@robikica: jos nisam cuo da za 650e moze bilo sta da se uzme sa normalnom grafikom, a i sta ce ti ako se ne igras?? samo ubodi rama i vozi...

MSI m670x-055eu 49990,00 :) ... kao sto rekoh da se "kotrlja", ne ocekujem cuda :), radi taman kako sam ocekivao, cak i nesto bolje, 6100go u kombinaciji sa 3500 sempronom, dok m710x turion sa m200 radi jos bolje, iako sam mislio da ce losije zbog vga. No naravno ovo sto sam ja probao je daleko od nekog ozbiljnog testa, cisto onako iz radoznalosti da vidim kako npr radi Oblivion i jos par igrica s kojima se ja zanimam. Sve zavisi kakva su ocekivanja, nisam neki besan gamer pa da mi treba sve hi sa max frame rate, na kraju krajeva do nedavno sam imao 9559ge a sada 7300gt.

I rekoh ne igram se cesto...al ume da naleti...kad imam "teranje" :d

MSI m670x

Imam MSI m670x-055eu vec nekeliko meseci i prezadovoljan sam. Kupio sam ga bas iz razloga da izbacim "kantu" (kuciste) iz sobe i monitor i sve one kablove. Nema buke, nepotrebnog grejanja sobe i dizanja prasine :) Uskoro cu uraditi istu stvar i sa drugim desktop-om. Inace ovaj MSI model mi savrseno radi posao. Dovoljno je brz, rade i 3D igrice, a cena je prava sitnica. O granaciji "72h pick & return" da i ne govorim. Inace, ne gasi se po nekoliko dana i sve to fercera super.

Apsolutna preporuka!!!

Poslednja izmena:
skroz je ok varijanta, koristim laptop cesce nego desktop, cak mozda i u odnosu 95% za lap, samo treba uzeti mis i tastaturu, ja imam slim varijantu tastature i bezicni mis, tako da su mi i oni portabilni :) i super je ugodjaj..

@morbius, zrtvuj 20eu za mis+tastatura, pa neces morati da se zguravas |))
Pazi, dodam ja njemu miš i tastaturu i izdignem ga na neke knjige da ne bih bio zguren, ali to onda više nije laptop,
Videću možda da uzmem neki 21" monitor koji može da se podešava po visini da bih konačno mogao da koristim kompjuter kod kuće ko čovek. Buljenje u mali displej laptopa je veoma neprijatno za mene dalekovidog.

@moribus

Probaj da nadjes podnozije CoolMaster Notepal S koje je odesivo po visini, i resces svoj problem za cirka 30 do 50 eura.
Ja imam Notepal W1 sa 3 vetilatora i sasvim sam zadovoljan izdignutoscu mog laptopa.

Ja imam, pored desktop kompa i Acer Aspire 9303WSMi, i iskreno mislim da nijedan notebook ne moze da zameni desktop masinu kada je komforan rad u pitanju! Kao sto je morbius rekao, ako se koristi duze vreme, neugodno je do zla boga, stalno si zguren nad njim cak i pored dodatnog misha i tastature koju koristim! Tako da, ukoliko zaista nemas potrebu da se setas sa kompom konstantno, moj savet ti je da se drzis desktop masine. Nije da nema prednosti u koriscenju, ali su one cesto minimalne ukoliko taj komp ne koristis za posao, a posao ti je takve prirode da si cesto u pokretu.

A sto se tice dugotrajnijeg koriscenja i habanja... e to vec ne bih znao da ti kazhem... ja moj lap ne koristim duze od 4-5h dnevno (a i to mi je ponekad previse :crash: ), ali kontam da ne bi trebalo da bude problema.

Nazad
Vrh Dno