Šta je novo?

Laptop ili netbook do 30k ( linux)

Lost GhOsT

Čuven
Učlanjen(a)
14.10.2004
Poena
630
Sta se moze naci za tu cenu ? Znaci ne gaming vec obican rad, surfovanje i malo multimedije. Potencijalni kupac je linux korisnik pa da i to napomenem :)

Pozdrav.

http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/9223-asus-x54c-sx048d

Ima nalepnicu ubuntu certified. Bio kod mene par dana. Dolazi sa ubuntu-om 11.10. Probao ubuntu 12.04, sve radi out of box, ukljucujuci i fn kombinacije tastera. Takodje su i Knoppix i openSUSE u live mode-u lepo radili. Prepoznato sve, ali neke fn precice na tastaturi nisu radile. Sve u svemu, sa ubuntu-om najmanje cimanja na ovoj masini.

potvrdjujem, imam laptop iz iste serije samo malo jaci model, i kad sam instalirao ubuntu 12.04 bukvalno sve radilo bez da sam i najmanju sitnicu morao da cackam...:)

Kako na ovaj laptop da se instalira dualboot sa win7, a da se ne briše Ubuntu, ili ako se briše da se ne izgubi garancija.
Ako ima hidden particiju i recovery opciju, možda bi win sam prepisao tu boot recovery particiju?
U stvari da li se gubi garancija ako se obriše ceo disk i instalira recimo Linux Mint ili win?

Kako na ovaj laptop da se instalira dualboot sa win7, a da se ne briše Ubuntu, ili ako se briše da se ne izgubi garancija.
Ako ima hidden particiju i recovery opciju, možda bi win sam prepisao tu boot recovery particiju?
U stvari da li se gubi garancija ako se obriše ceo disk i instalira recimo Linux Mint ili win?

Možda najbolje kupi laptop bez operativnog sistema, pa mu instaliraj šta želiš po volji. Ako ćeš dual boot, prvo instaliraj Windows, pa Linux.

Не губи се гаранција наравно.
Али када инсталираш Вин после Убунта мораш да поправиш ГРУБ, јер га Вин препише.. Није ништа компликовано, само подигнеш са Живог УСБ-а Убунту и поправиш (имаш туторијал на Убнуту Србија).

U stvari to i nije recovery particija, to je samo live iso image nasnimljen na skrivenu particiju, jer laptop nema recovery opciju. Teoretski, u slučaju reinstalacije, kako bi se sistem reinstalirao... sa live usba, ali što su onda snimali instalaciju na tu hidden particiju, ako nema načina da se pokrene?

Sačuvana za svaki slučaj sda1 particija. Instaliran 12.04 LTS, sve OK, sve leti...
Preporuka i od mene (kao i od Recoba20) za Asus X54C-SX048D, pogotovu što je sada na akciji za ~30k.
Za te pare best buy!

Nazad
Vrh Dno