Šta je novo?

Laptop HP nx7400 - mišljenje?!

outlaw

Uzvišen
Učlanjen(a)
11.01.2002
Poena
2,525
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 7 5700X w/ AMD Wraith Prism LED RGB Cooler
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
16GB (2x8) DDR4 3200MHz A-DATA AX4U32008G16A-ST50 XPG
GPU
GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G
Storage
ADATA XPG SX8200 Pro NVMe SSD 512GB M.2 2280 PCIe & WD Red Plus WD40EFPX 4TB CMR
Zvuk
Creative Sound Blaster Z
PSU
BeQuiet Pure Power 12M 750W ATX 3.0
Kućište
NZXT H5 Flow w/ 4x Arctic P12 PWM PST A-RGB 0dB & 2x Arctic P14 PWM PST A-RGB 0dB circus
Monitor
Samsung SyncMaster 2443BW 24" 1920x1200
Miš & tastatura
Logitech G502 Hero & Logitech K740 Illuminated Keyboard
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S24 Ultra
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
GoPro HERO12 Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
nx7400.jpg

Proizvođač: Hewlett Packard
Model: nx7400 (RH598ES)
Dimenzije: 357x260x30 mm
Masa: 2.54 kg
Operativni sistem: Windows XP Home
Procesor: Intel Celeron M
Takt procesora: 1.73GHz
Dijagonala ekrana: 15.4"
Rezolucija ekrana: 1280×800
Grafička karta: Intel 950GMA
RAM memorija: 1GB
Kapacitet hard diska: 120 GB
Optički uređaj: DVD±R/RW
Baterija: Li-Ion
Komunikacija: 56K, LAN, WLAN 802.11a, WLAN 802.11b, WLAN 802.11g, Bluetooth,
Portovi: Firewire, D-sub out, RJ-45, RJ-11, PCMCIA II,
Broj USB portova: 3 kom.
Unos: Qwerty tastatura, Touchpad

Da li je za ovaj laptop OK cena od 830-850€ i da li je on pristojan za poslovnu primenu (znači Word, Excel, Internet i sitne igrice tipa Solitaire, Zuma i slično u trenucima dokolice)?! Ima li veze što je grafička integrisana?!

Jake strane su sto ima 1GB RAM-a i 120GB HDD. Procesor je malo slabiji ali za tvoje potrebe vise nego dovoljan. HP je priznat proizvodjac racunara sto povlaci i malo vecu cenu za njegove modele. Graficka ce da ti "odgrize" deo RAM memorije tako da ces imati malo manje od 1024MB za aplikacije. To ne treba da te brine posto je 1GB vise nego dovoljan za sve office primene. Komp je kao stvoren za tvoje potrebe (office i Solitaire). Naravno, 3D igre zaboravi. :) Za cenu se raspitaj, mozda negde nadjes i jeftinije.

Ako ti vec treba za Office i slicne nezahtevne stvari,mogao bi da ustedis malo na disk prostoru i RAM memoriji (Office aplikacije,pa ni vecina slabijih igrica koje ces moci da igras sa integrisanom grafikom uopste ne traze vise od 512MB za lagodan rad,a memoriju je lako dokupiti kad i ako zatreba) i samim tim ustedis 100-120 eura!!Tu ustedu o kojoj pisem mozes ostvariti kupovinom ovog modela... http://www.pcpractic.co.yu/product.php?id=893
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Od skora imam HP nx Compaq 7400 ali sa C2D T5500 procesorom, manjim HDD (80 GB), 2GB rama a ostalo je sve isto. Moji utisci o laptopu su dosta povoljni, pobao sam i vistu na njemu i radi sasvim fino i sa 1GB (sa 512MB je vec mucenje). Sto se tice spoljasneg izgleda meni se svidja ali ima dosta ljudi kojima se ne svidja (o ukusima ne vredi raspravljati). Mislim da je cena malo previsoka i da mozes da prodjes jeftinije ako se malo potrudis. Inace mene je laptop izasao 820 evra s tim da sam sacekao par dana sa upgradeom memorije mogao sam da ustedim jos 60 evra ( uzeo sam 2x1GB Kingston 667MHz za 190 evra a pre par dana se pojavio 1GB PQI 667MHz za 65 evra). Pozdrav.

nx7400.jpg

Proizvođač: Hewlett Packard
Model: nx7400 (RH598ES)
Dimenzije: 357x260x30 mm
Masa: 2.54 kg
Operativni sistem: Windows XP Home
Procesor: Intel Celeron M
Takt procesora: 1.73GHz
Grafička karta: Intel 950GMA
RAM memorija: 1GB
Komunikacija: 56K, LAN, WLAN 802.11a, WLAN 802.11b, WLAN 802.11g, Bluetooth,
Portovi: Firewire, D-sub out, RJ-45, RJ-11, PCMCIA II,

Da li je za ovaj laptop OK cena od 830-850€ i da li je on pristojan za poslovnu primenu (znači Word, Excel, Internet i sitne igrice tipa Solitaire, Zuma i slično u trenucima dokolice)?! Ima li veze što je grafička integrisana?!

Za tvoje potrebe mozes da nadjes jeftinije resenje. Pogledaj neke Acer-ove modele. Komp je u principu ok, usko grlo je procesor... Ja na mom Aceru imam celeron M340, za moje potrebe koje su slicne tvojima jako dobra masina, ali mislim da mozes naci nesto povoljnije ako vec ne igras igrice ili obradu fotografija....

Za tvoje potrebe mozes da nadjes jeftinije resenje. Pogledaj neke Acer-ove modele. Komp je u principu ok, usko grlo je procesor... Ja na mom Aceru imam celeron M340, za moje potrebe koje su slicne tvojima jako dobra masina, ali mislim da mozes naci nesto povoljnije ako vec ne igras igrice ili obradu fotografija....

Za namenu koju je naveo sigurno mu taj procesor nece biti usko grlo. Taj celeron radi na 533MHz i ima 1MB L2 kesa.

Mislim da je tom HP-u preduvana cena i jos ima samo 1 godinu garancije, naspram svih ostalih proizvodjaca koji daju 2 ili 3 godine. Za iste pare ili malo vise (oko 900e) imas FS Amilo Pa1510, koji je daleko bolji od ovog HP-a. Ako ti je vazan samo rad u Office-u, imas mnogo jeftinija resenja od ovih 900e.

Proizvođač: Fujitsu Siemens
Model: Amilo Pa1510
Dimenzije: 358x255x36 mm
Masa: 2.94 kg (ne znam tacno)
Operativni sistem: Windows XP MCE (Windows Vista Premium Ready)
Procesor: Turion 64 X2 (Dual Core)
Takt procesora: 1.6GHz
Grafička karta: ATI Xpress 1100, Shared
RAM memorija: 1GB DDR2
Komunikacija: 56K, LAN, WLAN 802.11a, WLAN 802.11b, WLAN 802.11g
Portovi: Firewire, D-sub out, RJ-45, RJ-11, Express Card Slot 54/34mm,

Moja sestra i njen decko su uzeli dva ova lap topa, i skroz su zadovoljni kako radi, trajanje baterija im nije bilo najvaznije, ali u proseku traje oko 2h i 45min pri Office radu.

Poslednja izmena:
Narode, prvo da se zahvalim svima na odgovorima i da vas obavestim da je laptop kupljen. S obzirom da ipak nisam učestvovao u kupovini istog (čitaj: dobio sam danas "paket" od firme), na kraju nije kupljen nx7400 ili FSC, ali sam zadovoljan i evo već "džibrim" HP nc8430 :wave:

U nx seriju HP ugradjuje komponente koje su najnovije na trzistu. Dakle ono sto je tek izaslo i nije jos deteljno testirano na trzistu. Kada se dokazu u nx seriji komponente se ugradjuju u nc i ostale serije. Ja imam nx i prezadovoljan sam. :)
Dakle :
nx - modeli sa poslednjom tehnologijom
nc - klasicni 'business' ;-) modeli
nw - radne stanice sa najjacom grafikom namenjeni za CAD i sl.
Ako te zanima vise pogledaj ovaj link.

Poslednja izmena:
Ne znam gde si to cuo ali sumnjam da je tacno,jer imas dosta nx-ova koji nisu najnovija tehnologija,to je ipak neka srednja klasa,eventualno niza srednja klasa kao recimo oni nx6xxx modeli za po 600-tinak eura,(ne mogu reci da HP uopste ima nesto ispod srednje klase jer sad imam nx9420 i sjajan je,sem sto recimo nije izradjen od nekog ekstra materijala vec od obicne plastike,ali koja hvala bogu nije neka skriputava) kao i dosta nc-ova koji imaju najnovije komponente,ali zato pride imaju i neke ekstra sisteme zastite,verovatno deblju plastiku ili kuciste od neke metalne legure... pa ih to malo izdvaja od nx klase koja je takodje odlicna po mom iskustvu!!
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Sve pise u linku koji sam prilozio u prethodnom postu. Mada se slazem sa tobom da zvuci malo cudno. I ja imam nx9420 i zaista je sjajan.

Sve pise u linku koji sam prilozio u prethodnom postu. Mada se slazem sa tobom da zvuci malo cudno. I ja imam nx9420 i zaista je sjajan.

Opet rizikujem da budem pogrešno shvaćen (neće biti prvi put) ...

NX serija je HP-ova pokusna klasa, jedina klasa u kojoj ćete naći osrednji ili loš HP notebook. To je klasa koja je namenjena za "brze promene" ili "fast changing technology". U toj klasi svakako možete naći i dobar notebook, kao recimo 8420 koji toliko svi hvale, ali tu ćete naći i NX7300, ili slične, po malo sumnjive modele.

NC je serija za "ozbiljnije" korisnike - velike korporacije koji jednostavno ne žele "zaj**ancije" sa isprobavanjem i drndanjem oko svega i svačega - jer u NC seriji je jasno definisan NASLEDNIK prethodnog modela - i gotovo sigurno obezbedjena jednostavna i pre svega prilično jeftina tranzicija. Isto važi i za podršku za operatvine sisteme, drivere, itd.

NW serija je baš ono što joj drugo slovo u nazivu i kaže - W stands for Workstation - tj ta serija je rezervisana za jake, ili izuzetno jake mašine koje neki kod nas nazivaju "desktop replacement" a pri tom misle na 17" - naravno desktop replacement ne mora da bude 17" a nisu ni svi NW 17" naravno.

Eto, dakle ... to mu dodje to. Pa sad, navalite da me pljujete opet svi vi ponosni vlasnici NX računara :)

BTW: imam "insider" informaciju za sve HP lovere: uskoro na našem tržištu kreće da se prodaje i Pavilion serija, a to je ono što će biti prava stvar za mnoge.

Pavilion je inače namenjena HOME userima, dakle, imaju performanse prilagodjene tom segmentu tržišta, a i cene.

Pozzzzzzz....

Poslednja izmena:
A sta se desava sa HP Serije DV2000, 6000 i 9000? Ovdje u Makedoniji ima kompanija koje prodaje te modele i se oglasava kao zvanicni HP partner ali do sada nisam video da neko u cjeloj Evropi prodaje te modele. Ja sam mislio da uzmem HP DV2000z ali nisam bas siguran da kupujem od oficijelni distributer i da dobicu odgovarajuca podrska. Dali neko u Srbiju prodaje ove modele?

Opet rizikujem da budem pogrešno shvaćen (neće biti prvi put) ...

NX serija je HP-ova pokusna klasa, jedina klasa u kojoj ćete naći osrednji ili loš HP notebook. To je klasa koja je namenjena za "brze promene" ili "fast changing technology". U toj klasi svakako možete naći i dobar notebook, kao recimo 8420 koji toliko svi hvale, ali tu ćete naći i NX7300, ili slične, po malo sumnjive modele.

NC je serija za "ozbiljnije" korisnike - velike korporacije koji jednostavno ne žele "zaj**ancije" sa isprobavanjem i drndanjem oko svega i svačega - jer u NC seriji je jasno definisan NASLEDNIK prethodnog modela - i gotovo sigurno obezbedjena jednostavna i pre svega prilično jeftina tranzicija. Isto važi i za podršku za operatvine sisteme, drivere, itd.

NW serija je baš ono što joj drugo slovo u nazivu i kaže - W stands for Workstation - tj ta serija je rezervisana za jake, ili izuzetno jake mašine koje neki kod nas nazivaju "desktop replacement" a pri tom misle na 17" - naravno desktop replacement ne mora da bude 17" a nisu ni svi NW 17" naravno.

Eto, dakle ... to mu dodje to. Pa sad, navalite da me pljujete opet svi vi ponosni vlasnici NX računara :)

BTW: imam "insider" informaciju za sve HP lovere: uskoro na našem tržištu kreće da se prodaje i Pavilion serija, a to je ono što će biti prava stvar za mnoge.

Pavilion je inače namenjena HOME userima, dakle, imaju performanse prilagodjene tom segmentu tržišta, a i cene.

Pozzzzzzz....

A sto bi te pljuvali,nisi nista lose,a ni drugacije od mene,opisao nx seriju!?Jesu top of the line sto se tice konfiguracije ("cast"izuzetcima) a jesu i osrednji ALI mislim da ipak i tu ima srednja i niza srednja klasa,jer mi nije jasno kako neko moze da pukne 600 eura za neki nx6xxx i da se poredi sa mojim od 1600 eura,zar je moguce da C2D procesor u odnosu na Celeron M,17"TFT u odnosu na 15" i recimo veci HD vrede 1000 eura razlike a da je sve ostalo isto s... drugo pakovanje,malo je mnogo nelogicno!?
Licno mislim da nisu ni oni istog kvaliteta iako su iste klase,kao sto mislim da ni svi poslovni modeli,bilo koje firme,nisu po definiciji jednako vrhunske izrade,jer mislim da u poredjenju HP-ove nc klase sa IBM T klasom ipak T klasa odnosi pobedu u kvalitetu,ali zato konfuguracije nisu nesto,znaci ne bih rekao da postoji jasna granica,dosta zavisi i od cene za neku"finiju"podelu,zato moras da razumes i nas koje smatras za"nx9420 lovere"jer je laptop stvarno dobro izradnjen,moze se reci i vrlo dobro s obzirom da nista ne skripi i plastika ne deluje lose,a i performanse su do j... pa zato i uzivamo u svom izboru,s obzirom na to da bi me isti ovakav nc8xxx kostao jos oko 30-ak 000 dinara vise (a DA LI vredi toliko vise sa istom konfiguracijom a nesto boljim kucistem) a i nx9420 mi je bio malo preko predvidjenog za laptop kao sto znas iz nase interne prepiske!? ;)
Pozdrav ,)

Mislim da ih nisi razumeo,oni misle na celu nx seriju gde se najcesce izbacuju masine sa najnovijom tehnologijom (kao sto rekoh cast izuzecima) pa onda zavisno od uspeha te kombinacije se pravi,ili ne,i takva nc masina!
Pozdrav ,)

Mislim da ih nisi razumeo,oni misle na celu nx seriju gde se najcesce izbacuju masine sa najnovijom tehnologijom (kao sto rekoh cast izuzecima) pa onda zavisno od uspeha te kombinacije se pravi,ili ne,i takva nc masina!
Pozdrav ,)

Mozda sam pogresno razumeo, jer se slazem sa ovim sto si ti napisao. Sa druge strane rekao bih da nije adekvatan izraz " pokusna " za celu NX seriju, ili " sumnjivi model " za NX7300
http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=3511&review=HP+nx7300

Mozda sam pogresno razumeo, jer se slazem sa ovim sto si ti napisao. Sa druge strane rekao bih da nije adekvatan izraz " pokusna " za celu NX seriju, ili " sumnjivi model " za NX7300
http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=3511&review=HP+nx7300

Nikad nisam upoznao ljude koji se toliko "brecaju" i koji toliko slepo vole svoje mašine kao "HP" korisnike. Jedina analogija se u real-life-u može naći kod vlasnika "golf" automobila.

Ljudi - dobar je HP, odličan.

Dobar je i NX, odličan takodje.

I NX 7300 je extra. Sve je u "full-u". Koža, klima, sve.

Uživajete.

Nikad nisam upoznao ljude koji se toliko "brecaju" i koji toliko slepo vole svoje mašine kao "HP" korisnike. Jedina analogija se u real-life-u može naći kod vlasnika "golf" automobila.

Ljudi - dobar je HP, odličan.

Dobar je i NX, odličan takodje.

I NX 7300 je extra. Sve je u "full-u". Koža, klima, sve.

Uživajete.

Nikada nisam sreo prodavca ( Acer i poneka Toshiba ) koji nije bio nervozan kada se prica o HP-u.:)

Drago mi je zbog tebe kad ih imas :) , ali nevidim koga bi to zanimalo. Bilo bi dobro da otkrijes zasto je onaj HP NX7300 sumnjiv ( neverujem da je zbog toga sto je jaka konkurencija )?

U kom si ti tripu, o kakvoj ti konkurenciji pričaš???

NX 7300 je medju najlošijim HP računarima koje sam video - nema tu tajne.

Ako se tebi svidja - drago mi je zbog tebe, i nadam se da će te i dalje verno služiti.

Ostali koji su imali malo više iskustva sa notebook računarima - znaće zašto kažem da je HP 7300 jedan od najgorih iz HP ponude.

Pošto ne nudim ništa i ne prodajem ništa - ne razumem tvoju aluziju, ali bitno je da ti razumeš :) ali eto da ponovim - ne vidim kome bi HP 7300 bio jaka konkurencija - čak i onima koji se bave prodajom, to je inferioran model po svemu. Možda neki Amilo Pro može da oseti "klecanje u kolenima" od tog modela.

POzdrav

Uh, moram sam sebe da ispravim, setih se naknadno da sam slagao ipak da ne prodajem ništa:

Prodajem zapravo svog vernog HP Pavilion-a, ZV5000, super me je služio godinu i pol, ali mi više ne treba -.... ako nekog zanima konfiguracija, PM-me.

U kom si ti tripu, o kakvoj ti konkurenciji pričaš???

NX 7300 je medju najlošijim HP računarima koje sam video - nema tu tajne.

Ako se tebi svidja - drago mi je zbog tebe, i nadam se da će te i dalje verno služiti.

Ostali koji su imali malo više iskustva sa notebook računarima - znaće zašto kažem da je HP 7300 jedan od najgorih iz HP ponude.

Pošto ne nudim ništa i ne prodajem ništa - ne razumem tvoju aluziju, ali bitno je da ti razumeš :) ali eto da ponovim - ne vidim kome bi HP 7300 bio jaka konkurencija - čak i onima koji se bave prodajom, to je inferioran model po svemu. Možda neki Amilo Pro može da oseti "klecanje u kolenima" od tog modela.

POzdrav

Znaci los je zato sto ti tako kazes? Dobro.:D
Tvoja preporuka za kupovinu ( a predlazes veoma cesto mozda i najcesce od svih ) je uvek Acer ili Toshiba. Ocigledno da imas dobar razlog izrazen u parama.:)

Znaci los je zato sto ti tako kazes? Dobro.:D
Tvoja preporuka za kupovinu ( a predlazes veoma cesto mozda i najcesce od svih ) je uvek Acer ili Toshiba. Ocigledno da imas dobar razlog izrazen u parama.:)

Ne prijatelju - ništa nije izraženo u parama ...

Star je u tome što je neki ACER modeli imaju ubedljivo najbolji odnos cena / kvalitet, toliko ubedljivo bolji od ostalih da je o tome izlišno pričati.... O kvalitetu vrhunskom na žalost kod ACER-a ne možemo pričati još (ako izuzmemo preskupu Ferrari seriju)

A opet ---- TOSHIBA ima TAKO DOBRE modele neke, kojima mogu parirati samo vrhunski IBM i vrhunski HP modeli po kvalitetu, ali na žalost ne po ceni. TOSHIBA je izmislila notebook računare, i UVEK, ali UVEK ima najnoviju tehnologiju po najpristupačnijim cenama. TOSHIBA je najveći Intel i Microsoft partner - to govori sve. SVE , ali SVE microsoft kancelarije širom sveta rade na TOSHIBA prenosnim računarima, pa i sam Bill Gates, sad - ti kao cinik ćeš da kažeš da to i nije neka reklama, ali svakako ... tvoj izbor je jasan.

Eto, to je JEDNOSTAVNA činjenica, a ti tripuj i dalje š'a oćeš. Što se mene tiče - ja bih rekao da ti imaš "money in the pocket" za reklamiranje HP-a, a ne ja, jer mene boli ona stvar šta će ko da kupi, što i dokazuje moj aktuelni "portfolio" notebook računara. Ja ih koristim sve, bez obzira na ime koje je na njima, što je retkost u Srbiji zemlji koja uvek mora da se OPREDLJEUJE po političarima, brendovima kola, brendvima pića, brenodovima jeans-a i odela.

Što se mene tiče - svakako sam "over and out", a NX 7300 je loš računar.

Znaci tvoj rezime:
ko hoce nesto povoljnije neka kupi Acer, o ko ima lovu za nesto kvalitetno i skupo tu je Toshiba.

Prijatelju, pokusao sam da razumem tvoj motiv posto kazes da nije u pitanju interes koji ima veze sa parama. Tesko je to razumeti, mozda su u pitanju neka oseecanja?

Nazad
Vrh Dno