Šta je novo?

Laptop gašenje problem

geo.dule

Čuven
Učlanjen(a)
21.11.2004
Poena
620
Moja oprema  
Laptop
Lenovo Thinkbook 16 G6
Mobilni telefon
ZTE Blade A51
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav.
Pre 3 meseca sam kupio nov Lenovo Thinkbook 16 G6, 512 SSD, RAM 16GB, Ryzen 5 7530u. Prezadovoljan sam sa njim. Došao bez Sistema, instalirao sam narodni Windows 10 pro 22H2. Uredno se apdejtuje. Od pre mesec dana imam problem sa gašenjem. Gasi se tek iz drugog pokušaja. Na shut down, on se prvo restartuje, pa iz drugog pokušaja se normalno ugasi. Jednom od 10 puta se ugasi od prve. Na drugom forumu sam pročitao predlog za editovanje registra

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon

Tu napravis novi String Value - "PowerdownAfterShutdown" i postavis mu vrednost na "1", ako ga vec nemas..

Ako imas, samo mu promenis vrednost sa "0" na "1".

Međutim nije pomoglo.

Drugi mali problem je sa mišem. Koristim USB hub sa 4 ulaza. Njega sam priključio na USB 3.1 ulaz, a miša u Hub. Prilikom dizanja sistema ne radi miš, već moram Hub da izvučem iz USB ulaza, pa ponovo da gurnem i onda miš normalno radi. Ovo nisu krupni problemi ali me nerviraju. Jel ima rešenja.

cmd (as admin)
powercfg.exe /hibernate off

Ako ne bude imalo efekta vrati kako je bilo
cmd (as admin)
powercfg.exe /hibernate on

Hvala. Izgleda da radi. Dva puta sam ga palio i gasio i ugasio se iz prve. To je znači problem Windowsa 10. Ostaje još problem sa mišem.

Zasto 22H2 kad imas 23H2?
Moze i Win 11

Taj sam našao besplatno na internetu. Redovno ažuriranje. Verovatno je razlika u nijansama. Win 11 bi čekao još neki mesec.

Moram da oživim temu. Posle nekoliko dana ponovo sve po starom. Posle shut down se restartuje. Jedan minut posle toga na shut down normalno gašenje. Mislim da nema nikakve veze ni sa Windowson ni sa hardwerom. Jer da ima, on bi se na drugi shut down ponovo restartovao, a uvek se normalno ugasi iz drugog puta. Isti Windows 22H2 imam na starijem laptopu i desktopu i oni se normalno gase.

Jesi li pogledao u Event Viewer da li ima nešto u logovima?

Nisam. Na poslu sam, popodne ću kada dođem. Nikad nisam ulazio u to, na šta da obratim pažnju.

Predpostavljam da ti je ovde sve podeseno kako treba?

1726657611004.png

Proveriću i to popodne kada dođem s posla. Desi se 1 u 10-15 puta da se ugasi iz prve.

Zahvaljujem se Megaskotu, meni su sve te opcije bile na sleep. Nejasno mi zašto. Sada se gasi iz prve. Ne znam samo zašto se uspešno gasio iz drugog pokušaja.

Moram da napišem još jedan post, jer ste ispoštovali sa odgovorima. Znači dan posle problem sa gašenjem se opet vratio. Uvek iz drugog puta. Pre nekoliko dana sam konačno utvrdio šta je razlog. To je program Advanced system care. On mi je uvek radio u pozadini. Na desktopu pokazuje zauzetost trenutnu CPU i RAM. A i bolje mi čisti od CCleanera. Posumnjao sam da mi nešto radi u pozadini što sprečava normalno gašenje. A to nešto se ne digne prvim restartom pa se uvek iz drugog pokušaja normalno gasi. Pre gašenja idem desni klik na ikonu Advanced system car pa exit i onda se gasi iz prvog puta.
Interesantno na desktop računaru imam isti program, ali tamo se gasi iz prve.

Nazad
Vrh Dno