Šta je novo?

Laptop do 35k max hitno

Učlanjen(a)
12.10.2012
Poena
170
Treba mi preporuka za laptop do 35.000 din,sestri crkao stari laptop u pon kupuje novi ako se neki model pokazao predlozite u postu,ja odavno ne pratim desavanja :banghead:

Nećeš da se naigraš ni sa jednim, ali HD 5650 je tri koplja iznad 310M. Bez obzira na početnu prednost i5 u odnosu na i3. Mislim da je ASUS i bolje očuvan.
Btw, polovno je uvek mačka u džaku, to valjda i sam znaš. Izbor je samo tvoj.

Znam naravno,ovaj trenutni sam uzeo polovan i sluzi me vrhunski 3 godine... Znam da nece gurati ne znam kakve naslove... Nego otprilike,koliko mogu najbolje da dobijem za taj novac. Ako se razumemo ? 😀 Hvala na odgovoru

Razumem ja tebe, druže 🙂 Ali odgovor na to pitanje je apsolutno konroverzna tematika. KAKO TI SE POSREĆI 😀 Pogledaj i oglase ovde na forumu, ima dobrih momaka koji su prodavali pristojne mašine za pristojan novac.

Da ne otvaram novu temu,treba mi laptop za surf,gledanje hd filmova,ali najvise gejmerski najstrojen,koliko je to moguce u cenovnom rangu do 250e. Dao bih moj i doplatio za drugi.
Valja li ovo sta ili moze i bolje za tu kintu (polovno naravno)

http://www.kupujemprodajem.com/Asus-i5-6gb-rama-500hdd-2-grafike-20431481-oglas.htm
http://www.kupujemprodajem.com/Sony...B-500GB-20397553-oglas.htm?filter_id=24914557

Od ova dva-ni jedan. Skupo je to, vrede po 200e. nadji neki i3 sandy brige, sa 4gb rama i nekom 525m grafikom. Taj i5 je star 5-6 godina, sadasnji dual core pentiumi su tu negde,a verovatno i brzi od njega (tipa 2020M)

Poslednja izmena:
Ati 7670m kao minumum za igre, ili gt620/720/820.
Sa ovim mozes sve do 2015 da ugras bez problema, osim watchdogs-a .
Trazi te grafike po oglasima.
Sve ispod 20 za gf je skracenica za sra**e:310, 610, 710, 810
Dok za ati gledaj samo one modele koji imaju 70 na kraju.
7670m, 8670m...

Obicno ove grafike idu u paru sa pristojnim procesorom, tako da ne moras da brines...

Poslednja izmena:
Za najbolje laptopove od 200 do 250 evra na kupujem prodajem kucajte na pretragi za pocetak:

i3 3110m

i3 3120m

i5 3210m

i3 4000m

Pentium 2020m

i3 2350m

i3 2370m

i5 2410m

i5 2430m

Graficka:

8670m

7670m

640m

740m

840m

820m

i5-560m procesor je mator takvi laptopovi vrede 200 evra , i3 350m takodje...u nasim radnjama deru sa cenama pa su oglasi trenutno najbolja solucija , od 250 do 300 evra ima finih laptopova sa ovim procesorima i grafickama koje sam naveo...

Ati 7670m kao minumum za igre, ili gt620/720/820.
Sa ovim mozes sve do 2015 da ugras bez problema, osim watchdogs-a .
Trazi te grafike po oglasima.
Sve ispod 20 za gf je skracenica za sra**e:310, 610, 710, 810
Dok za ati gledaj samo one modele koji imaju 70 na kraju.
7670m, 8670m...

Obicno ove grafike idu u paru sa pristojnim procesorom, tako da ne moras da brines...

Ne moze tako da se gleda. Na primer, ati 7730M je po brzini kao nvidia 640m, takodje nvidia 525m je imao jednu podverziju u kojoj je bio skoro brz kao 540m. Najbitniji je 2. broj i kod jednih i kod drugih. Prvi oznacava seriju, a treci uglavnom klokove. 4. je kod atija uvek 0 ako se ne varam, mada novi modeli su takdje trocifreni. Dakle:

1. broj-serija, tu se vidi koliko je stara grafika
2. broj-najbitniji. klasa u okviru serije, sto veci broj, to bolje
3. broj-klokovi, ili podverzija grafike vezana za sirinu magistrale, broj sejdera (najkomplikovanije, nekad ne znaci puno, nekad znaci, nema pravila, trazi upucenost)

Poslednja izmena:
620m a vrv i 820 i 720m imaju 64bita magistralu, makar modeli koji su prodavani u Srbiji.
Imam 620m pa znam.
Kako su 720 i 820 samo rebrandirane verzije iste kartice, verujem da je i sa njima slucaj.
Nema da se nadje 640m za te pare na kp...
840m je najbolja grafika od ovih ponenutih ali bez 400 e nema da se nadje polovan lp sa tom grafikom.
Covek trazi do 250.
Izbegavaj hp serije paviliona, tu nikad nisi siguran dal je podgrevan ili nije.

Poslednja izmena:
To ne sporim,sporim samo ono sto si rekao da je ati serija dobra samo ako ide sa 70 zadnjim brojem. To je netacno, kao i da su kod nv sve karte lose ako je 2. broj 2-ne mora da znaci,jer, ima slucaja da i 64bit karte rade sa sasvim dobrim performansama. Na primer 8570, solidna karta (za laptop merilo). Takodje, treba gledati da je memorija grafike ddr5, znaci dosta.Ne treba zuriti sa kupovinom, naletece nesto.

Mislim na Fingona i njegov biser. Tako olako suditi o nečemu teško da je odlika mudrosti.
Ako ima bolji predlog neka izvoli i iznese ga, to je mnogo korisnije.

Za ovaj Acer i njegov APU imaš review ako te zanima, ali bez R5 M240 grafike:
http://www.notebookcheck.net/Acer-Aspire-E5-521-Notebook-Review.137490.0.html

Verdict
Buyers looking for an affordable 15.6-inch office laptop will not make a big mistake with the Aspire E5-521-60Y6.
The laptop provides enough computing power for routine. At the same time, it barely heats up and is always quiet,
and it also sports decent input devices and a very good battery life...

AMD procesori imaju daleko losije ST performanse, MT performanse, memory controler performanse,vise se greju (mada zavisi od modela do modela), vise trose struje(generalno, takodje zavisi od modela do modela), vise se kvare i to znacajno, krace traje batrerija...ti a4 su slabiji od najslabijih celerona Intelovih. Moj vremesni i3-2310M je brzi od AMD A8 5550M. Lazu da su native quad core procesori (ako je ista prica kao i za desktop, u to nisam ulazio). Evo vam poredjenje i3 3110M iz 2012. i a6-6310 iz oktobra 2014:

AMD-Intel

Cinebench R15 - CPU Single 64Bit
47-81.5 (70% bolje single thread Intela, ovo sam procitao jos na par mesta nisam mogao da verujem da je toliko. Inace, toliko je i na desktopu, i7 vs fx 8350 (oko 60%))

Cinebench R15 - CPU Multi 64Bit
157-209

3DMark (2013) - Fire Strike Standard Physics 1920x1080
2632-3292

WinRAR - Result
1247-1314

U super Pi je bolji a6, zbog toga sto prepoznaje sva 4 integer jezgara (iako je za aplikacije gde se koriste FP taj CPU u stvari dual core, zbog modulne arhitekture (opet, ovo samo u slucaju da za mobile amd cpu vazi ista prica kao i za desktop, ali sumnjam da ne vazi). Takodje, prodao sam par stotina laptopova, i ni jedni se ne kvare cesto kao njihovi, niti tako cesto imaju bubice u radu. Posebno su im ozloglaseni modeli u 45nm procesu, turioni, phenomi itd. Nisam ispratio ovu novu generaciju amd mobile procesora (6xxx), vidim da nisu losi kao prethodne generacije, vidim da su smanjili potrosnju, i svidja mi se njihovo SoC resenje,ali opet,istorija je protiv njih, drajveri za linux su protiv njih, i iskreno, za mene nisu opcija koju razmatram u kupovini. Kapiram da za 35k mozda ne moze bolje novo,ali u tom slucaju bih kupio dobar polovan laptop.

Poslednja izmena:
Govoriš da AMD ima daleko najgore... pa praktično sve, a onda po zagradama da sve zapravo zavisi od modela. :sceptic:
I o kakvom kvarenju govoriš, AMD obezbeđuje CPU, a sve ostalo se pakuje kao sa Intelom, kod Lenova, Asusa, Acera...
Podsećaš me na priču o grafikama, gde je nekima Asusova grafika sa Radeon ili Nvidia čipom totalno drugi kvalitet uzrade.
Kakve veze imaju neki stariji i3 A8 modeli sa celom pričom? Nađi nepristrasan review koji govori da je ovde predložen Acer loš i da ga treba izbegavati.
i3-3110M je 35W 2-core HT CPU, naravno da ima bolje single core performanse od 15W 4-core A6, bolje su i od 15W i3-4010U.
Ostali rezultati se ne razlikuju toliko, ne znam šta će ti... Opet, kakve to ima veze ovde? Izbaci bolji predlog za pare ako imaš.
Pričaš o nekim turionima, phenomima i ne znam čemu, hoćeš reći da Intel u svojoj prošlosti nije napravio grešku, ako su ovi modeli uopšte bili neka greška.
Opet, kakve to ima veze sa današnjom pričom? Izvini što ti neću verovati na priču o stotinama prodatih i desetinama pokvarenih modela sa AMD čipom,
ne ulivaš mi baš poverenje. Verujem da tebi kada krepa Intel laptop bude - prokleti Asus, Acer..., a kada se desi sa AMD laptopom - prokleti AMD. 😀
Moraš priznati da jesi dosta pristrasan (reč zatucan malo prosto zvuči pa da je zaobiđem). Nisi izneo ni jedan bolji predlog, samo ti je stalo da bude Intel.
Još na kraju kažeš da ne pratiš novije i da sudiš po istoriji, da ti sadašnji nisu loši, sviđaju ti se, nema boljeg za ove novce... Zbunjen sam. :trust:
Što se linuxa tiče, ovaj Acerov model i dolazi sa njim, a i 99% ljudi koristi Windows. Opet neka stvar iz tvoje prošlosti?

Poslednja izmena:
Pa zavisi od modela,sto je normalno,jer za 35k ne moze da nadje nov intel da valja. A bio sam vrlo konkretan,poredeci 3 godine star i3 sa najnovijim amd a6 gde mu i3 sije suknjicu. Sumnjivo ti zvucalo ili ne,kad radis 3 godine maloprodaju,prodas stotine laptopova,i stitine posaljes na reklamaciju,tek onda mozes da izvlacis neke zakljucke o pouzdanosti,a ne citajuci testove s neta kao sto ti radis. Uostalom,pregledaj moje starije postove,naci ces dosta potvrda da jesam radio mp i da znam o cemu pricam. To sto sam se ogradio za ovu novu 6xxx seriju je cisto postovanje tudjeg rada,da unapred ne pljujem nesto sto ne znam kakvo je jer vise ne radim mp,te nemam neke licne reference,ali na papiru deluje ok. Iskreno,meni ti ne ulivas poverenje u smislu tvog znanja,jer samo na ovom forumu ima 40 000 ljudi koji citaju testove isto kao i ti,malo njih se susrelo sa svakim modelom/serijom bilo cega. Tako da na osnovu ranijeg iskustva vrlo sam skeptican prema amd based laptopovima,a samo cinjenica da ne znas kakve veze imaju kvarovi i cpu/cipset/gpu (jer kako kazes,ne pravi amd te laptopove) te po mom misljenju diskvalifikuje kao ozbiljnog sagovornika,izvini. Mada ima jos nekoliko razloga

Edit single thread performanse su jako bitne,posebno za starije igre (i neke nove) i vecinu programa,kao i za odzivnost i ,,zivost,, os-a. Jako bitna stvar

Poslednja izmena:
Pa zavisi od modela,sto je normalno,jer za 35k ne moze da nadje nov intel da valja.

Upravo se o tome i radi. U dosta skupljim modelima koje obicno kupuju ozbiljniji ljudi, a ne decurlija i gradjanstvo manje se stedelo na svemu i zato su bolji i manje se kvare, a skuplji modeli su intelova teritorija. AMD se nalazi uglavnom u ovom donjem segmenu sa danasnjim intelovim N2000 i N3000 modelima i tu proizvodjaci laptopova rade koliko mogu sa budzetom koji imaju na raspolaganju i nema razlike u kvalitetu.
U pravu si da nisam radio u maloprodaji i da dosta pratim na internetu kao i velika vecina.
Nisam znao da oni koji testiraju hardver za zivot pojma nemaju o tome. O sada cu se konsultovati iskljucivo sa nasim visoko obrazovanim i dobro placenim prodavcima, cujem da mnogo njih ima odlicnih ranijih iskustava sa njima.

Sto se single core performansi tice, i intel je u poslednje vreme u cenovnom segmentu od 300 evra izbacio dosta 4-core modela nista boljih performansi od A6, a ne vidim nesto da izbacuje vise 2-core modele poput 2020M. Ako vec amd ide pogresnim putem, kuda je krenuo i intel?
Pozdrav. :wave:

Poslednja izmena:
Heh. Ne,nasi prodavci se uglavnom uopste ne razumeju u problematiku. Ja sam bio jedan od retkih koji jeste,zato sam i dobio posao. I ja sam par puta predlagao amd based laptopove u najnizem segmentu jer je tu intel bedan,ali tu je bilo potrebna masina za net,office,ne za igre. Ovde je neko pominjao igre cini mi se. Ako je za igre, neki polovan stariji intel bi bio pun pogodak. Recimo i3 3110m,6gb rama,gt 635m 2gb,15.6. To je idealna masina za 250-300e, i kasnije moze tu da se ubaci i5 ili i7,i uzivancija

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno