Šta je novo?

Laptop do 1300eu

zoran l

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2004
Poena
619
Znam da ovakvih tema ima brdo, ali ja bash nijesam u toku sa novim modelima a i cijene se mijenjaju veoma brzo pa mi je lakse ovako da pitam jer laptop treba kupiti u toku sledece nedelje, nije inache za mene. Cijena dakle d0 1300eu, za te pare sto moze najbolje, dakle sto vishe memorije, sto veci i brzi hdd, sto jachi procesor, ok ekran i izrada smog laptopa ...i da baterija nije loshija strana. Ono gdje se moze ustedjeti je grafika, ona treba biti jaka koliko da moze da gura Vistu sa aerom bez problema, ali je pozeljno ipak da nije integrisana s obzirom da nijesu bash male pare u pitanju. Ekran standardni, to dodje 15 ili 15'4 incha valjda 🙂 Nadam se da sam dovoljno dobro objasnio, hvala unaprijed na odgovorima. Pozdrav

Poslednja izmena:
Moj savet ti je FujitsuSiemens Amilo Xi1526 za 1200 EUR. Za te pare dobijas : 17'' TFT, Intel Core2Duo T5500 , nvidia go7600, 120 GB HDD, DVD-RW, wierless, ethernet, bluetooth, baterija ti traje od 2 do 2,5 sata. Garantovano ti radi Vista (ima sve drajvere), 3D Studio max, AutoCAD, i igrice tipa Oblivion, Far Cry i sl.

Pozdrav

Znam da ovakvih tema ima brdo, ali ja bash nijesam u toku sa novim modelima a i cijene se mijenjaju veoma brzo pa mi je lakse ovako da pitam jer laptop treba kupiti u toku sledece nedelje, nije inache za mene. Cijena dakle d0 1300eu, za te pare sto moze najbolje, dakle sto vishe memorije, sto veci i brzi hdd, sto jachi procesor, ok ekran i izrada smog laptopa ...i da baterija nije loshija strana. Ono gdje se moze ustedjeti je grafika, ona treba biti jaka koliko da moze da gura Vistu sa aerom bez problema, ali je pozeljno ipak da nije integrisana s obzirom da nijesu bash male pare u pitanju. Ekran standardni, to dodje 15 ili 15'4 incha valjda 🙂 Nadam se da sam dovoljno dobro objasnio, hvala unaprijed na odgovorima. Pozdrav

ACER TravelMate 4283WLMi ... imam ga, radi besprekorno, možeš ga kupiti za oko 1100 EUR
* Intel Core2Duo T5500 1.66GHz 2MB 667FSB 64bit
* Intel 945PM chipset
* 1024MB DDRII
* 100GB HDD SATA 5400 rpm
* DVD-RW dual layer
* nVidia GeForce Go 7600 128MB
* 15 4 WXGA 1280x800
* 1.3MPix WebCam integrated
* ExpressCared slot
* 4xUSB 2 0
* FireWire
* VGA port
* S-Video TV out
* DVI port
* Fast IR
* PCMCIA
* 5-in-1 card reader
* G-LAN
* WLAN 802 11 a b g
* 8 cell battery life up to 3h
* težina 2 7 kg
* YU keyboard
* Microsoft Windows XP Professional
* garancija 1 godina

TOSHIBA Satellite A100-011 ... oko 1200 EUR
*Intel Core2Duo T5600 (1.83)
*1GB DDR2, DVD-RW DL
*HDD 160GB SATA (5400rpm)
*15.4” 1280x800 TruBrite
*nVidia Go 7600/256MB
*Wireless LAN, BlueTooth 2.0, Harman Kardon Speakers, 5-in-1 card reader, PCMCIA, ExpressCard, FireWire, TV Out
*Tezina 2.7kg
*Windows Vista Home Premium

Takodje pogledaj i HP NC 8430 Intel C2D T5600, 15.4" WXGA+,1GB, 80MB, ATI X1600 256, DVDRW, BlueTooth,XPPro... cena oko 1250 EUR ?

Ako hoćeš 17", pogledaj taj Amilo što je gore pomenut, ili možda čak i ovo (po meni jako atraktivna cena / performanse):

ACER Aspire 9413ZWSMi ... cena oko 1030 EUR
Intel Pentium DualCore T2080 (1.73GHz/1MB/533FSB)
Intel 945PM chipset
1024 DDR II (1x1GB)
120GB SATA (5400rpm)
DVD-RW
17" WXGA+ 1440x900 CrystalBrite High Brightness
NVidia Go 7300 128MB GDDR2
Gigabit Ethernet, WLAN 802.11 b/g
0.3MPix WebCam, 4xUSB 2.0, Modem, LAN, VGA port, S-Video TV Out
PCMCIA port, 5-in-1 card reader
6-cell battery life up to 2:30h, težina 3.6kg
Microsoft Vista Home Premium
garancija 1 godina

Sad, to je neki moj izbor, ali svako će da predloži neke svoje favorite, ima tu i Dell, i MSI, i ASUS obožavalaca... tako da ... tema će se svakako opet pretvoriti u dugačku raspravu.

Pozdrav

Zahvaljujem na svim predlozima, ipak ce se kupiti 15'4 inchni, pa ako ima neko jos koji predlog, mada su i ovi vishe nego dobri. Samo bih te zamolio AlekssBGD da mi kazes jel baterija na Aceru drzi deklarisanih 2,5 do 3h i ako ko zna isto za Toshibu, iz iskustva dakle, jel ima koliko vidim vishe nego zahtjevne komponente po tom pitanju. Pozdrav

Zahvaljujem na svim predlozima, ipak ce se kupiti 15'4 inchni, pa ako ima neko jos koji predlog, mada su i ovi vishe nego dobri. Samo bih te zamolio AlekssBGD da mi kazes jel baterija na Aceru drzi deklarisanih 2,5 do 3h i ako ko zna isto za Toshibu, iz iskustva dakle, jel ima koliko vidim vishe nego zahtjevne komponente po tom pitanju. Pozdrav

Baterija mi drži i više od 3h koliko je deklarisano (max je 3:30 do sada), doduše sa Acer e-power management-om uključenim na vrlo "štedljivom" režimu. To podrazumeva isključen WLAN, cardbus, Firewire, itd, monitor na 30% osvetljenja, ali sve drugo u vrlo funkcionalnom stanju. Naravno, to zavisi i od onoga šta radim na laptopu (ako bih igrao NFS svakako ne bih postigao ni pola tog vremena - mislim) , ali verujem da je baterija prilično dobra za ovakav notebook (ipak je NVidia 7600 solidan potrošač). TravelMate je ACER-ova poslovna serija - a ovaj konkretno reklamiran pod sloganom: "fast and efficient way of managing your business in a true mobile environment ". Kad smo kod baterije, i ovo bih izdvojio (smatram da nije nebitno):

Acer QuicCharge™ technology:
80% charge in 1 hour

Za toshibu - neko ko ga ima mora da odgovori, ali mislim da njemu nije baterija toliko jaka strana, Satellite serije se generalno ne može pohvaliti autonomijom (kao ni recimo Aspire serija ACER-a, NX serija HP-a itd). Ako ti treba autonomija pre svega, gledaj onda:

Od HP-a : NC seriju
Od FSC-a: Lifebook seriju
Od ACER-a: TravelMate seriju
Od TOSHIBE: Tecra seriju

Poslednja izmena:
Svi ti modeli koje ti je Alekss preporucio su ekstra, otprilike isti su meni u glavi...

Ako si odlucio da uzimas laptop sa 15" ekranom moja preporuka bi ti bila TOSHIBA Satellite A100-011, kao prvo Toshiba je u tom cenovnom rangu po mom misljenju najozbiljniji proizvodjac, plus mislim da o ozbiljnosti i kvalitetu Toshiba-nih laptopova govori to sto za njene laptopove Tecra serije vazi Money Back garancija ukoliko se pokvari laptop za vreme garantnog roka. Jeste da ova Toshiba nije Tecra ali zato ima Core2Duo procesor, hard od 160GB!!!! i za cenu od oko 97.000 dobijas i integrisane cuvene Harman Cardon zvucnike na njoj!!!!

Ako pak hoces neki veci ekran ili se jos lomis (kao sto je situacija sa mnom) i uzimas u obzir i 17" modele onda je defitivno najbolji izbor za ulozeni novac FujitsuSiemens Amilo Xi1526!!!

Super je Acer, ali se mnogo slabije prodaje na zapadu nego u nerazvijenim delovima sveta... nemam pojma zasto je to tako... da li je moguce da oni znaju nesto sto mi ne znamo?!? 😛

Super je Acer, ali se mnogo slabije prodaje na zapadu nego u nerazvijenim delovima sveta... nemam pojma zasto je to tako... da li je moguce da oni znaju nesto sto mi ne znamo?!? 😛

Jes' da mi živimo u Srbiji gde svako može da lupa šta hoće i gde hoće (pa i u skupštini nekažnjeno, a kamoli na nekom forumu) ali to nije razlog da ispadaš u najmanju ruku neozbiljan postovanjem informacija koje su tako lako dostupne svima. Informiši se pa onda postuj informacije.

Za tvoju informaciju (dostupno svuda na internetu, ZVANIČAN podatak nezavisne kuće IDC), za godinu 2006 (cela godina), za region WESTERN EUROPE:

Western Europe - Top 10 Vendors by Units - Notebook
Vendor.............CY 2006.........Share............Y/Y Growth
Acer..................4,598,167........19.3%.............23.1%
Hewlett-Packard..4,330,465........18.2%...............36.4%
Dell...................2,708,294........11.4%..............20.2%
Toshiba..............2,466,861.......10.3%..............29.4%
Fujitsu Siemens....1,862,964........7.8%..............-2.7%
Lenovo...............1,208,048........5.1%..............41.0%
Asus....................980,950.........4.1%...............68.1%
Sony...................961,338..........4.0%..............31.6%
Apple..................742,356...........3.1%..............55.9%
NEC....................562,234..........2.4%.............-28.9%
Others................3,418,682........14.3%...............0.5%

RAST TRŽIŠTA U 2006: 20.3%, što znači da svi koji su imali rast manji od toga, zapravo gube tržište.

Tako da, tvoj post gornji bih malko promenio, kako bi bio u skladu sa istinom:

"Super je Acer, jer se mnogo bolje prodaje na zapadu nego u nerazvijenim delovima sveta... nemam pojma zasto je to tako... da li je moguce da oni znaju nesto sto JA ne znam?!? "

Gde si ti naravno taj ne informisani, i onaj koji se i ne trudi da bude informisan.

Jes' da mi živimo u Srbiji gde svako može da lupa šta hoće i gde hoće (pa i u skupštini nekažnjeno, a kamoli na nekom forumu) ali to nije razlog da ispadaš u najmanju ruku neozbiljan postovanjem informacija koje su tako lako dostupne svima. Informiši se pa onda postuj informacije.

Za tvoju informaciju (dostupno svuda na internetu, ZVANIČAN podatak nezavisne kuće IDC), za godinu 2006 (cela godina), za region WESTERN EUROPE:

Western Europe - Top 10 Vendors by Units - Notebook
Vendor.............CY 2006.........Share............Y/Y Growth
Acer..................4,598,167........19.3%.............23.1%
Hewlett-Packard..4,330,465........18.2%...............36.4%
Dell...................2,708,294........11.4%..............20.2%
Toshiba..............2,466,861.......10.3%..............29.4%
Fujitsu Siemens....1,862,964........7.8%..............-2.7%
Lenovo...............1,208,048........5.1%..............41.0%
Asus....................980,950.........4.1%...............68.1%
Sony...................961,338..........4.0%..............31.6%
Apple..................742,356...........3.1%..............55.9%
NEC....................562,234..........2.4%.............-28.9%
Others................3,418,682........14.3%...............0.5%

RAST TRŽIŠTA U 2006: 20.3%, što znači da svi koji su imali rast manji od toga, zapravo gube tržište.

Tako da, tvoj post gornji bih malko promenio, kako bi bio u skladu sa istinom:

"Super je Acer, jer se mnogo bolje prodaje na zapadu nego u nerazvijenim delovima sveta... nemam pojma zasto je to tako... da li je moguce da oni znaju nesto sto JA ne znam?!? "

Gde si ti naravno taj ne informisani, i onaj koji se i ne trudi da bude informisan.

Ok, izvinjavam se sto nisam imao pojma da je Acer cak 1.1% ispred HP-a :zgran:
I definitivno je niska cena najaci mamac od svih - ocigledno cak i na zapadu.

Ali ono sto nisam trazio na netu, imao sam prilike da vidim u svojoj kuci...

Upravo zbog niske cene kupio sam prvo jedan Acer - laptop. I kad sam se resio na apgrejd mogao sam da biram izmedju opet Acer-a i Sony Vaio modela za iste pare (normalno - Sony je bio slabiji)...

Ali alav kao i svaki prosecni zapadnjak :eyebrows: - opet sam uzeo Acer-a :wall:

Kada bi mogao opet da biram mislim da bih napravio drugaciji izbor :d

Nikad nisam čuo da neko ironično komentariše to što je neko 1.1% ispred OGROMNOG HP-a, ili drugim rečima 260.000 računara ispred istog. Ali svakako, svako ima pravo na svoje mišljenje - nek bude da su ti glupi zapadnjaci stipse i da kupuju samo jeftino i loše.

Kupljen ACER TravelMate 4283WLMi za 1090eu i nova vlasnica je veoma zadovoljna sa njim, zahvaljujem svima na pomoci, posebno alekssBGD koji ga je i predlozio. Pozdrav

Kupljen ACER TravelMate 4283WLMi za 1090eu i nova vlasnica je veoma zadovoljna sa njim, zahvaljujem svima na pomoci, posebno alekssBGD koji ga je i predlozio. Pozdrav

Nema na čemu, i ja sam vrlo zadovoljan, zato sam ga i predložio.

Veliki je mit da ACER pravi jeftine i loše računare, i je čista istina da u ovom trenutku ACER ima bolji "najlošiji" računar i od HP-a, i od FSC-a, i od TOSHIBE

Evo dokaza:

Acer TravelMate 2494NWLMi ... najlošiji u ponudi ACER-a
FSC Amilo 1703 ... najlošiji u ponudi FSC-a
HP 500 / 510 ... najlošiji u ponudi HP-a
TOSHIBA L30-113 ... najlošiji u ponudi Toshibe.

SVAKI od ova tri gornja računara je za klasu, ili makar za POLA klase lošiji od ACER-a, a cena im je ista ili viša.

Ali ja kao pravi MythBuster probam na svojoj koži - ko veruje nek veruje, ko ne šta me briga!

ACER pravi opasno dobre računare, iz svih klasa.
(priča neko ko je promenio najmanje 10-15 kom svih mogućih proizvodjača, i trenutno ima tri komada, medju njima i Portege R400 - Toshibinu perjanicu, a opet najviše vremena provodi baš na ovom TravelMate-u.)

bez ljutnje molim, iskreno i otvoreno!

Nema na čemu, i ja sam vrlo zadovoljan, zato sam ga i predložio.

Veliki je mit da ACER pravi jeftine i loše računare, i je čista istina da u ovom trenutku ACER ima bolji "najlošiji" računar i od HP-a, i od FSC-a, i od TOSHIBE

Evo dokaza:

Acer TravelMate 2494NWLMi ... najlošiji u ponudi ACER-a
FSC Amilo 1703 ... najlošiji u ponudi FSC-a
HP 500 / 510 ... najlošiji u ponudi HP-a
TOSHIBA L30-113 ... najlošiji u ponudi Toshibe.

SVAKI od ova tri gornja računara je za klasu, ili makar za POLA klase lošiji od ACER-a, a cena im je ista ili viša.

Ali ja kao pravi MythBuster probam na svojoj koži - ko veruje nek veruje, ko ne šta me briga!

ACER pravi opasno dobre računare, iz svih klasa.
(priča neko ko je promenio najmanje 10-15 kom svih mogućih proizvodjača, i trenutno ima tri komada, medju njima i Portege R400 - Toshibinu perjanicu, a opet najviše vremena provodi baš na ovom TravelMate-u.)

bez ljutnje molim, iskreno i otvoreno!

Apsolutno se ne ljutim - verujem da je Acer totalni krsh sigurno ne bi uspeo da nagura toliku prodaju samo na osnovu cene. Takodje narocito poshtujem komentare na osnovu licnog iskustva.
A slozice se, opet, da mozemo da imamo razlicita iskustva sa slicnom opremom.

Pozdrav

Ako mogu i ja da se ubacim, da ne otvaram novi thread.

Takođe planiram da kupim laptop, tamo naredne nedelje kada primim platu. Od svega što sam video po lokalnim prodavnicama ubedljivo mi se najviše dopao upravo TOSHIBA Satellite A100-011, ovde košta oko 1250 evra, sve sa porezom. Ali zanima me par stvari:

1. Ima li ga ko i da li ima kakvu zamerku na njega?
2. Mogu li da se za njega izbunare drajveri za Windows XP i Linux, pošto Toshiba nudi samo Vista drajvere?
3. Ima li mogućnost proširenja memorije?

Ima li šta bolje sa jakom grafikom za neke slične pare? Ipak bih pomekad da pokrenem i neku igru na laptopu, nije samo za rad.
Video sam u lokalnom e-shopu i 17 inčni lap slične snage za svega oko 1100 evreja. Ali u pitanju je neki lokalni brend Innovator, a mišina je teška celih 4 kg, što me malo odbija od cele stvari.

Toshibu A100-599 uzmite takodje u razmatranje, setis se upravo da sam svoju platio paprenih 110000 dindzi pre koji mesec. Ali od procesora T7200 + 160GB + 2GB RAM (1GB dodat) nisam mogao da se odvojim. Lap top me sluzi solidno i ispunjava sve za sta sam ga kupio, znaci sve radi sto i komp normalnog korisnika treba da radi + igrice rade zadovoljavajuce (zavisi od igre do igre). Promena operativnog sistema sa Viste na XP je i moja zelja ali vremena nema, a i navikao sam se na vistu. Doduse, ako bih to sada i radio, prvo bih dobro prodzarao internet informacijama o tome koliko cu dobiti vise performanse u igricama itd itd. Ozbiljnije zadatke nisam obavljao na njemu posto sam zagubio diskove sa programom CATIA. A onda ce se i pokazati...

Nego kad smo već kod memare, Satellite A100-011 ima dva 512 MB DDR2 modula. Iako sada ne mogu da nađem potvrdu za ovo, mislim da su u pitanju moduli na 533 Mhz.
E sad, veliko je pitanje koja tačno verzija Intelovog čipseta je u ovom čudu, pošto to odlučuje da je memara u dvokanalnom ili jednokanalnom režimu. Takođe me živo zanima da li bi kasnije primio veće module od 667 Mhz ili čak 800 Mhz.

Takođe bi bilo lepo ako je GPU na izmenjivoj kartici umesto zalemljen na ploči.

Poslednja izmena:
Intel 945PM chipset, 533MHz SODIMM DDRII.

Sad kad je "memara" ??? jeftina, može se lako nadograditi na recimo 2 x 1GB DDRII 667MHz, i radiće sigurno u dual režimu.

O rezlikama u performansama kad memorija radi na 533 u odnosu na 667 je bilo reči ranije, ne bih se ponavljao, ali podsećam da su razlike mizerne.

Ma znam i ja da su razlike mizerne, ali ako bih već kroz neko vreme ubacio u njega SODIMM module većeg kapaciteta, nije zgoreg da rade i na višem taktu. Mnogo važnije je da memarija radi u dvokanalnom režimu, pošto je upravo slab memorijski protok sakatio performanse dobrih notebook procesora.

Još kada bi nekim čudom GPU dolazio na izmenjivoj kartici ovaj laptop bi bio super za apgrejd, ali to je već vrlo malo verovatno. Nešto ne verujem da bi mi u radnji dozvolili da ga otvorim i bacim pogled unutra. 🙂

Ok, naručio sam danas Tošibu, podižem je kad primim platu. Cena 1190 evra, sve sa popustom za keš.

U istoj klasi mi se dopao i Acer Aspire 5685WLMi koji je za 50 evreja više nudio i podršku za rezanje DL DVD diskova, DVI izlaz i za korak brži C2D processor (2 GHz).

Nazad
Vrh Dno