Šta je novo?

Laptop Laptop do 1000e

Koji laptop kupiti?

Vujkeee92

Poštovan
Učlanjen(a)
14.10.2015
Poena
80
Pozdrav forumaši,

Potreban mi je savet za kupovinu laptopa. Budžet je oko 1000e, mogu još da se ispružim ako je moranje, ali gledam da prođem što jeftinije.

Laptop otprilike menjam na oko 5 godina, tako da bi trebalo da bude koliko toliko future proof za namenjenu upotrebu.

Namena: generalna kućna upotreba + potencijalno analiza podataka. U sklopu posla sve više radim na analizi podataka, za sada samo excel, potencijalno power BI i slični programi. Pa bi mi kućni laptop služio za učenje i analizu setova podataka.

Faktori:
  • igre ne igram, editovanje videa ne radim. Prema tome, mislim da mi zasebna grafička nije neophodna
  • pretpostavljam da je potreban solidan procesor
  • zbog analize podataka bih išao na 16gb rama uz mogućnost proširenja
  • pošto bih uvezivao na dok sa dva monitora, bitno je da ima dobre mogućnosti povezivanja
  • izrada bi trebalo da bude solidna. Imam traumu od trenutnog laptopa čija se plastika u potpunosti raspala
  • s obzirom da se mora nešto žrtvovati u datom cenvonvom segmentu, verovatno bi to bio ekran
  • KP bih izbegao. Što duža garancija to bolje.

Cilj mi je da suzim izbor, pa da pratim cene nekoliko meseci nadajući se da ubodem neku akciju.

Ono što sam za sada našao a da odgovara faktorima
LENOVO ThinkBook 15 G4 ABA (Mineral Grey) FHD IPS, Ryzen 7 5825U, 16GB, 1TB SSD (21DL003SYA) - cena oko 95k. Nisam siguran kakav je kvalitet izrade.

Do oko 120000 nisam našao nešto značajnije bolji laptop.

Svaki savet je dobrodošao

Hvala

Da se javim još jednom, ipak kupih laptop. ASUS VivoBook S15 OLED M3502QA-OLED-MA522W (2.8K, Ryzen 5 5600H, 16GB, SSD 512GB, Win 11 Home) za oko 94 hiljade.

Ono što se promenilo od incijalnog postavljanja teme je da se i supruga uplela u izbor, pa je tako ekran postao prioritet, pa u skaldu sa time oled. O burn inu ne želim da razmišljam, ako se desi desi.

Nažalost nema opciju proširenja rama ali šta je tu je. Videću koliko će se grejati u radu. Autonomija ne bi trebalo da bude loša

S obzirom da sam planirao da kupim windows u nekoj od domaćih radnja, to što je je windows stigao uz lapotp mi je donelo neku uštedu

Za sada deluje skroz korektno, mada ga imam tek 1 dan

U tom cenovnom opsegu, deluje kao solidan izbor.

Ako neko bude imao pitanja vezano za pomenuti laptop, tu sam

Pozdrav svima
Како се креће температура процесора ? Чувај батерију, пошто се брзо троши. Како си се навикао на ситна слова ?

Ovako, nisam imao previše vremena da čečkam laptop. Prevashodno office 365 i youtube. Vidim da ga sada nema ispod 110k, tako da sam izgleda uboo akciju sa onih 94m

Ekran: fantazija. Baš me je oduševio oled, nisam ranije imao. Na poslu koristim thinkpad t15 gen 2, koji ima ips (nema 100% rgb) i uopšte mi se ne gleda u njega posle oleda. Uvećanje je podešeno na 175% tako da je sve ok sa slovima. 150% je isto upotrebljivo ali zahteva naprezanje, tako da za sada držim na 175%. Ima opciju i za 120hz, mada je meni trenutno na 60hz.

Priključci- oba type c podržavaju i punjenje i display port. Radi sa dokom koji imam za thinkpad. Nema priključak za lan kabal.

Baterija - kao što rekoh, nisam ga previše čačkao. Pustio da se vrti na Yt klip, full hd, 60hz, osvetljenje malo ispod sredine, od 74% do gašenja oko 6h. Znači sa punom baterijom verovatno oko 7.5 sati takve upotrebe. Sa nižim osvetljenjem verovatno nešto duže.

Procesor- nisam pratio temperature. Prilikom držanja u krilu i rada, ume da postane mlak. Znači ne neprijatno ali se oseti da je mlak. Smanjio sam kuler na whisper mod, u standardom modu hoce nekada da se zahukta.

Mislim da ga vredi uzeti, ako ništa zbog ekrana.

Ako ima još nekih pitanja, javite.

Zdravo svima.

Može li preporuka za laptop? Ne treba mi gaming laptop već običan (radni) laptop za internet, Office i Adobe Illustrator i Photoshop. Poželjno da ima dobru bateriju, kvalitetan ekran (IPS) od makar 15 incha. Trenutno imam Honor Magicbook 15 i veoma sam zadovoljan (odličan ekran, aluminijumsko kućište, lagan i tanak) ali mi je 8GB malo za rad pa planiram da ga dam klincima. Cena oko 1000e.

Hvala unapred

Da se javim još jednom, ipak kupih laptop. ASUS VivoBook S15 OLED M3502QA-OLED-MA522W (2.8K, Ryzen 5 5600H, 16GB, SSD 512GB, Win 11 Home) za oko 94 hiljade.

Ono što se promenilo od incijalnog postavljanja teme je da se i supruga uplela u izbor, pa je tako ekran postao prioritet, pa u skaldu sa time oled. O burn inu ne želim da razmišljam, ako se desi desi.

Nažalost nema opciju proširenja rama ali šta je tu je. Videću koliko će se grejati u radu. Autonomija ne bi trebalo da bude loša

S obzirom da sam planirao da kupim windows u nekoj od domaćih radnja, to što je je windows stigao uz lapotp mi je donelo neku uštedu

Za sada deluje skroz korektno, mada ga imam tek 1 dan

U tom cenovnom opsegu, deluje kao solidan izbor.

Ako neko bude imao pitanja vezano za pomenuti laptop, tu sam

Pozdrav svima
Kako ti se cini sad posle mesec dana koriscenja?

Imam ponudu za nov Vivobook 15x (M1503QA-OLED-MA041W) za 80k, ima Ryzen 7 5600U i 16GB rama, 2.8K Oled displej. Potrebno mi je prvenstveno za Lightroom jer se bavim se fotografijom.
Kakav je procesor i da li ovaj ekraj previse srce bateriju? Najvise bih ga koristio u kucnin uslovima ali nije zgoreg da ga nosim na putovanja.

M1 8/256 Macbook je oko 110k sa KP, plus moram i hub da uzmem sto je oko 40k razlike, i na te pare mogu da dodam jos malo i kupim odlican monitor koji mi je takodje u planu.

Zanima me sta ostale kolege forumasi imaju da kazu ovaj asus model?

Kako ti se cini sad posle mesec dana koriscenja?

Imam ponudu za nov Vivobook 15x (M1503QA-OLED-MA041W) za 80k, ima Ryzen 7 5600U i 16GB rama, 2.8K Oled displej. Potrebno mi je prvenstveno za Lightroom jer se bavim se fotografijom.
Kakav je procesor i da li ovaj ekraj previse srce bateriju? Najvise bih ga koristio u kucnin uslovima ali nije zgoreg da ga nosim na putovanja.

M1 8/256 Macbook je oko 110k sa KP, plus moram i hub da uzmem sto je oko 40k razlike, i na te pare mogu da dodam jos malo i kupim odlican monitor koji mi je takodje u planu.

Zanima me sta ostale kolege forumasi imaju da kazu ovaj asus model?
Ja i dalje nisam odmakao daleko od office365 upotrebe. Maks dnevno po oko pola sata. Takav neki period. Baterija nije loša uopšte pri lakoj upotrebi, pri jačoj upotrebi deuje da ryzen 5 5600h baš jede bateriju. Drug je na kratko isprobao neki DaVinci program (drndao nešto sa 4k klipom) i radilo je dobro. Ja se uopšte ne razumem u to, tako da ne znam šta je radio.

Proveri kakvi su portovi na tom asusu za koji imaš ponudu. Sećam se da kada sam gledao neki 15x da type c portovi nisu imali power delivery i display out. S obzirom da je meni bio cilj da koristim setup sa dva monitora i dokom, zbog toga sam ga precrtao.

Proveri kakvi su portovi na tom asusu za koji imaš ponudu. Sećam se da kada sam gledao neki 15x da type c portovi nisu imali power delivery i display out. S obzirom da je meni bio cilj da koristim setup sa dva monitora i dokom, zbog toga sam ga precrtao.
Dobro si mi napomenuo ovo, bas cu da proverim.

I jeste u pitanju jedan od ponuđeni je Ideapad 5 pro. Jedina mana kod njega koja mi stvara dilemu je max 16gb ram. Preporučuješ njega?
Ако циљаш добар екран, да. Мислим да је штета уложити 1k евра и добити лош екран
За какве потребе ти треба више ram-a ?

Ovde je manje od 1k eur.Za te pare nije los.Mada ima bolji.Samo 250 nita ekran.

Ovde je manje od 1k eur.Za te pare nije los.Mada ima bolji.Samo 250 nita ekran.
Da jeste ispod 1k ali nisam hteo da otvaram novu temu.

Video sam. Stajace u kući 99% vremena.

Ne znam koliko je to tamno sa 250nita.

Da jeste ispod 1k ali nisam hteo da otvaram novu temu.

Video sam. Stajace u kući 99% vremena.

Ne znam koliko je to tamno sa 250nita.
Квалитет панела је лош. Осветљење је најмање могуће. Значи и контраст је мањи.
Gde spada Ryzen 7 7730U 2.0GHz u odnosu na odgovarajuće Intel procesore?
Добар процесор не знам за шта ти треба.
Ideapad otpada zbog memorije na ploči.
Сваки лаптоп има залемљену меморију осим ако не планираш преко 1k евра за лаптоп. А и то није сигурно са квалитетом
Ако тражиш добар екран пробај Ideapad 5 pro.

Asus VivoBook 17 X1704VA-AU521W laptop Intel® Deca Core™ i5 1335U 17.3" FHD 16GB 512GB SSD Intel® Iris Xe Win11​

Kako vam deluje za taj novac?
Превелик екран, умањи га за 10.000 због OS-a.
Eкран лош. Квалитет пластике слаб.

Poslednja izmena:
Добар процесор не знам за шта ти треба.

Сваки лаптоп има залемљену меморију осим ако не планираш преко 1k евра за лаптоп. А и то није сигурно са квалитетом
Ако тражиш добар екран пробај Ideapad 5 pro.

Za office, radi mi posao i moj i7 iz 2017. godine, ali bih da uzmem nešto što će opet sigurno da drži nekoliko godina bez problema.

Ima modela da nije zalemljeno...

Za office, radi mi posao i moj i7 iz 2017. godine, ali bih da uzmem nešto što će opet sigurno da drži nekoliko godina bez problema.
Квалитет лаптопова је генерално опао, тако да се све своди на причу - како је одрађено хлађење, какав је квалитет израде и како је одрађен екран.
Али већа цена не гарантује трајност.
Имаш модела преко 1k sa фабричком гаранцијом од 3 године, ако ти то нешто значи, поједини HP модели су са 3 године гаранције, нпр Еlitebook модели.
Ima modela da nije zalemljeno...
Нисам рекао да такви модели не постоје, само да су скупи, па ако ти тако нешто треба онда да имаш у виду.

Poslednja izmena:
A do tada, ako može da se bira, biram da ne bude zalemljeno.
Kada ne bude moglo da se bira, koristiću šta mora. Nije to jedna od onih stvari, navikavaj se što pre, jer je prelazak neizbežan.

Ideapad 5 pro ima žena (iz prošle godine, sa 5800h), nije dobar ekran. Jeste sRGB pokrivenost dobra, dobra rezolucija, ali probijanje svetla je baš ogromno. Kalibrisan je, ali na sivim pozadinama ume da odaje skroz pogrešan utisak. Kome to ne igra ulogu, laptop je stvarno dobar, lepo radi, ne greje se puno, deluje kvalitetno pod rukom. Ali ekran na laptopovima koje ja poslovno koristim je drastično bolji, Lenovo yoga slim 7i pro x (valjda je to oznaka) i vivobook 16 pro oled. Nebo i zemlja bukvalno. Istini za volju, dosta su i skuplja ova dva laptopa.

Da ne otvaram temu.Jel se puno greje I5 12450h?Ili je bolje uzeti neki ryzen?

A do tada, ako može da se bira, biram da ne bude zalemljeno.
Kada ne bude moglo da se bira, koristiću šta mora. Nije to jedna od onih stvari, navikavaj se što pre, jer je prelazak neizbežan.
Ако си гадљив на залемљену меморију, обично су HP elitebook и probook модели долазили без залемљене меморије. Није ме мрзело да прогуглам, кад оно изгледа има доста више њих :
Screenshot_20231218_163107_Opera.jpg

• Like
Reagovanja: PJ
Vrh Dno