Šta je novo?

Laptop Laptop do 1000e

Koji laptop kupiti?

Vujkeee92

Poštovan
Učlanjen(a)
14.10.2015
Poena
80
Pozdrav forumaši,

Potreban mi je savet za kupovinu laptopa. Budžet je oko 1000e, mogu još da se ispružim ako je moranje, ali gledam da prođem što jeftinije.

Laptop otprilike menjam na oko 5 godina, tako da bi trebalo da bude koliko toliko future proof za namenjenu upotrebu.

Namena: generalna kućna upotreba + potencijalno analiza podataka. U sklopu posla sve više radim na analizi podataka, za sada samo excel, potencijalno power BI i slični programi. Pa bi mi kućni laptop služio za učenje i analizu setova podataka.

Faktori:
  • igre ne igram, editovanje videa ne radim. Prema tome, mislim da mi zasebna grafička nije neophodna
  • pretpostavljam da je potreban solidan procesor
  • zbog analize podataka bih išao na 16gb rama uz mogućnost proširenja
  • pošto bih uvezivao na dok sa dva monitora, bitno je da ima dobre mogućnosti povezivanja
  • izrada bi trebalo da bude solidna. Imam traumu od trenutnog laptopa čija se plastika u potpunosti raspala
  • s obzirom da se mora nešto žrtvovati u datom cenvonvom segmentu, verovatno bi to bio ekran
  • KP bih izbegao. Što duža garancija to bolje.

Cilj mi je da suzim izbor, pa da pratim cene nekoliko meseci nadajući se da ubodem neku akciju.

Ono što sam za sada našao a da odgovara faktorima
LENOVO ThinkBook 15 G4 ABA (Mineral Grey) FHD IPS, Ryzen 7 5825U, 16GB, 1TB SSD (21DL003SYA) - cena oko 95k. Nisam siguran kakav je kvalitet izrade.

Do oko 120000 nisam našao nešto značajnije bolji laptop.

Svaki savet je dobrodošao

Hvala

Što se tiče dijagonala, iz nekog dosadašnjeg iskustva 14" pa naviše je u redu. Kod Ideapada je odnos stranica 16:10, što bi trebalo da poboljša doživljaj
Бојим се да имаш два проблема. 1) Тај идеапад има ужасно ситан екран, 14 инча и 2.8 к је много ситно
2) Очекуј да ће ти то појести батерију брже него да имаш full hd екран.
Ако је тачно оно што читам, провери ти још сам, можда се тако мали лаптоп прегрева. 14 инча је баш компактно, по овом тесту модел из 2021 има 47 степени иза тастатуре у току оптерећења.

Бојим се да имаш два проблема. 1) Тај идеапад има ужасно ситан екран, 14 инча и 2.8 к је много ситно
2) Очекуј да ће ти то појести батерију брже него да имаш full hd екран.
Ако је тачно оно што читам, провери ти још сам, можда се тако мали лаптоп прегрева. 14 инча је баш компактно, по овом тесту модел из 2021 има 47 степени иза тастатуре у току оптерећења.
Jedini test koji sam našao je za verziju od 16 inci. Baterija ne bi trebalo da bude problem. Ako su izvlacili 10ak sati sa 75w baterijom, 14inci sa 56.5w baterijom bi opet trebalo da ima solidan rezultat.

16" se izgleda ne greje previše ali dimenzije nisu uporedive. Ekran, jedino ako uspem nesto slično uživo da vidim.

https://www.notebookcheck.net/Lenov...6600HS-meets-good-16-10-display.654318.0.html

Jedini test koji sam našao je za verziju od 16 inci. Baterija ne bi trebalo da bude problem. Ako su izvlacili 10ak sati sa 75w baterijom, 14inci sa 56.5w baterijom bi opet trebalo da ima solidan rezultat.
Са тако ситним екраном и толиком резолуцијом, нема шансе да извуку 10 сати. Наравно под условом да ти не смета тако ниска резолуција.
16" se izgleda ne greje previše ali dimenzije nisu uporedive. Ekran, jedino ako uspem nesto slično uživo da vidim.
16 прелази твој буџет, зар ниси оставио линк за 14 ? У сваком случају обрати пажњу на веома ситан приказ, чак и да нађеш 16 инча опет ће ти бити ситно. И троши много више батерију него full hd
На максималном осветљењу екрана 1h 41 min.

Ако је 75 вати батерија, на 14 инча очекуј свакако мање.

Погледај графикон за температуру. При оптерећењу 16 инчне верзије, температура је 52 степена.

Izvini, nisam bio precizan u izražavanju. Hteo sam da kažem da deluje da se 16" ne zagreva previše ali da se zaključak ne može preneti na 14" zbog razlike u dimenzijama. Možda grešim ali mi deluje neminovno da dođe do nekog malo većeg zagrevanja pri maksimalnom opterećenju tih malo jačih procesora. Pogledaću detaljnije recenziju.

Pošto gledamo isto, na osnovu onog što sam ja video kod nas u ponudi, baci pogled na:

- jeftinije, ali završava posao:
1. HP Pavilion 15 (Ryzen 5 5625U/16 GB/512 GB)
2. Lenovo Idepad 3 (Intel i5 1235u/16 GB/512 GB)

- sredina : Lenovo ThinkBook 15 G4 ABA (Ryzen 7 5825U /16 GB/512 GB)

- na granici tvog budžeta:
1. Lenovo Idepad 5 Pro ( Ryzen 7 6800HS, /16 GB/ 1 TB)
2. Asus Vivobook 15X ( Ryzen 7 5800H /16 GB/512 GB)

I da, ako neko ima iskustva sa HP Pavilion 15 laptopovima (idealno bi bilo sa gorepomenutim ili nekim sličnim) nek prenese utiske, jer trenutno je na akciji. :)

Poslednja izmena:
Prva tri sa ryzen U ,imaju vise kesa ,manje wati,i trebalo bi manje da se greju.
Mada ja volim ryzen,na dva razlicita laptopa javlja se povremeno problem zamrzavanje misa i slike,Bez plavog ekrana i bilo kakvog obavestenja.Vecinom na internetu manje u igricama.Temperature su ok.Iz tog razloga me interesuje i5 12500h
ThinkBook g2 sam imao ,sasvim ok ekran i izrada,ali i3 1115g4 je slabasan,

Prva tri sa ryzen U ,imaju vise kesa ,manje wati,i trebalo bi manje da se greju.
Mada ja volim ryzen,na dva razlicita laptopa javlja se povremeno problem zamrzavanje misa i slike,Bez plavog ekrana i bilo kakvog obavestenja.Vecinom na internetu manje u igricama.Temperature su ok.Iz tog razloga me interesuje i5 12500h
Nisam čuo za te probleme sa Ryzen procesorima, mada dobro je čuti iskustvo iz prve ruke. Možda ima veze sa proizvođačem , jer drug mi koristi Lenovo Idepad 3 (Ryzen 5 5625U) i za sad nema nikakvih problema. Za i5 12500H mislim da hlađenje mora biti ozbiljno odrađeno.

Зависи од модела, код мене на Ryzeny, нема замрзавања ни миша ни слике на Линуксу.
12500H jeде батерију претерано.
HP Pavilion 15 (Ryzen 5 5625U/16 GB/512 GB)
Слабашни процесори са закључаном волтажом, не вреде толико колико их цене у продавницама.
Lenovo Idepad 3 (Intel i5 1235u/16 GB/512 GB)
Oдличан процесор, потрошња му је откључана и може да оде на 55 вати а минимум је 15 што значи да неће много да поједе батерију. Мени ово изгледа као скроз у реду (наравно коме треба процесор). Коме не треба, може и нешто половно да узме.
Asus Vivobook 15X ( Ryzen 7 5800H /16 GB/512 GB)
Oгромна потрошња 35 - 55 вати, ово је гејмерски процесор који поједе батерију за час, па коме не смета, није лоша идеја за јаку машину, наравно ако цена одговара. Само је проблем како је одрађено хлађење јер се овакви процесори доста греју. Треба проверити за конкретан овај модел како се греје.

Poslednja izmena:
Зависи од модела, код мене на Ryzeny, нема замрзавања ни миша ни слике на Линуксу.
12500H jeде батерију претерано.

Слабашни процесори са закључаном волтажом, не вреде толико колико их цене у продавницама.

Oдличан процесор, потрошња му је откључана и може да оде на 55 вати а минимум је 15 што значи да неће много да поједе батерију. Мени ово изгледа као скроз у реду (наравно коме треба процесор). Коме не треба, може и нешто половно да узме.

Oгромна потрошња 35 - 55 вати, ово је гејмерски процесор који поједе батерију за час, па коме не смета, није лоша идеја за јаку машину, наравно ако цена одговара. Само је проблем како је одрађено хлађење јер се овакви процесори доста греју. Треба проверити за конкретан овај модел како се греје.
Kratko pitanje vezano za gore pomenute ryzene.
Čitao sam sledeći članak za pomenuti ThinkBook
https://www.notebookcheck.net/Lenov...fficient-laptop-of-many-talents.646423.0.html

Gde kaže sledeće:
Hidden in the Lenovo Vantage program, you will find three different performance profiles which influence the TDP of the processor. The maximum performance setting allows the processor to reach its full potential. We used HWiNFO to determine up to 45 watts for turbo performance and 25 watts for continuous performance

Zar to ne bi trebalo da znači da iako je zaključan na 15w, kroz promenu profila je moguće promeniti limit? Slabo se razumem u tematiku pa rekoh da pitam

Pozdrav

Pošto gledamo isto, na osnovu onog što sam ja video kod nas u ponudi, baci pogled na:

- jeftinije, ali završava posao:
1. HP Pavilion 15 (Ryzen 5 5625U/16 GB/512 GB)
2. Lenovo Idepad 3 (Intel i5 1235u/16 GB/512 GB)

- sredina : Lenovo ThinkBook 15 G4 ABA (Ryzen 7 5825U /16 GB/512 GB)

- na granici tvog budžeta:
1. Lenovo Idepad 5 Pro ( Ryzen 7 6800HS, /16 GB/ 1 TB)
2. Asus Vivobook 15X ( Ryzen 7 5800H /16 GB/512 GB)

I da, ako neko ima iskustva sa HP Pavilion 15 laptopovima (idealno bi bilo sa gorepomenutim ili nekim sličnim) nek prenese utiske, jer trenutno je na akciji. :)

Ovde bih dodao i LENOVO ThinkBook 15 G4 IAP (Mineral Grey) FHD IPS, i7-1255U, 16GB, 512GB SSD . On je oko 105k, da li vredi 20-25k razlike u odnosu na varijantu sa Ryzen 7 5825u, to ne znam. @Diamond, koje je tvoje mišljenje o pomenutom i7?

Baci pogled na neku recenziju ako uspeš da nadjes za taj HP. Za neke koje sam čitao, čest zaključak je da HP "ograničava" procesore, pa ne postižu svoj pun potencijal ali im zato baterija bude bolja. Ne znam da li ti je to relevantno ali rekoh da pomenem

Kratko pitanje vezano za gore pomenute ryzene.
Čitao sam sledeći članak za pomenuti ThinkBook
https://www.notebookcheck.net/Lenov...fficient-laptop-of-many-talents.646423.0.html

Gde kaže sledeće:
Hidden in the Lenovo Vantage program, you will find three different performance profiles which influence the TDP of the processor. The maximum performance setting allows the processor to reach its full potential. We used HWiNFO to determine up to 45 watts for turbo performance and 25 watts for continuous performance

Zar to ne bi trebalo da znači da iako je zaključan na 15w, kroz promenu profila je moguće promeniti limit? Slabo se razumem u tematiku pa rekoh da pitam

Pozdrav
То радиш на свој ризик. Ако нешто цркне, цркло је и нема коме да се жалиш. Као што су некад оверклоковали путем биос-а, сад се то ради преко апликације, и све је на твој ризик.
Ovde bih dodao i LENOVO ThinkBook 15 G4 IAP (Mineral Grey) FHD IPS, i7-1255U, 16GB, 512GB SSD . On je oko 105k, da li vredi 20-25k razlike u odnosu na varijantu sa Ryzen 7 5825u, to ne znam. @Diamond, koje je tvoje mišljenje o pomenutom i7?

Baci pogled na neku recenziju ako uspeš da nadjes za taj HP. Za neke koje sam čitao, čest zaključak je da HP "ograničava" procesore, pa ne postižu svoj pun potencijal ali im zato baterija bude bolja. Ne znam da li ti je to relevantno ali rekoh da pomenem
Одличан процесор. 15 вати минимално вуче што је одлично.

Управо тако. Купиш неки екстра процесор, а он се мало греје и лепо ради. Па онда боље купити слабији неги кад га HP лимитира у раду. Али није на сваком HP исто. Има разлике.

Ovde bih dodao i LENOVO ThinkBook 15 G4 IAP (Mineral Grey) FHD IPS, i7-1255U, 16GB, 512GB SSD . On je oko 105k, da li vredi 20-25k razlike u odnosu na varijantu sa Ryzen 7 5825u, to ne znam.
Mislim da neopravdava toliku razliku u ceni, jer po recenzijama je čak slabiji. (https://technical.city/en/cpu/Core-i7-1255U-vs-Ryzen-7-5825U)

Konkretno za taj HP, negde ga hvale kao solidnu office mašinu, a opet drugi kažu da ima problema sa hlađenjem, tastaturom, kvalitetom izrade i itd. S obzirom da se HP Pavilion pominjao u prethodnim porukama, mislio sam da neko ima informaciju iz prve ruke.

Mislim da neopravdava toliku razliku u ceni, jer po recenzijama je čak slabiji. (https://technical.city/en/cpu/Core-i7-1255U-vs-Ryzen-7-5825U)

Интел је бољи за активност једног језгра, Ryzen за више jeзгара
Сад зависи шта коме треба и како је одрађено хлађење процесора.

@Vujkeee92
Kod bilo kog laptopa je jedino bitno hlađenje. To mu produžuje vek, i daje bolje performanse u istom segmentu. Pošto se kupuje uređaj koji je za kućnu upotrebu, onda kupi bilo koji. Ako si naveo 1K evra kao cenu, onda pogledaj oglase na ovom forumu. Legion 5 Pro, u garanciji, sa fiskalnim i plaćenim Windowsom, dere sve ovo što je predloženo, strašno, u bilo kom segmentu upotrebe. Izuzetno kvalitetan uređaj. Intel 12-te generacije je šporet naspram ryzen 5 ili 6 generacije. Ako je oglas tačan i sve je tako, za taj novac nema bolji uređaj. Imam Legion i znam šta pričam.
Srećno.

Poslednja izmena:
To ide dole za pravog kupca. Na oglasu je odavno. A i taj je dovoljno jak za sve što je predloženo do sad. Ja imam ovaj iz prezentacije.
Kako god, nek kupi šta želi i može. Ali, Legion Pro je izuzetno ozbiljan laptop. Daleko ozbiljniji od svih predloženih.

Bravo. Kaže hoće za 1K evra bestbuy. Ovo je to. Za šta se koristi? Bitno da ima mogućnost za više. Ako nema potrebe, onda kupiš nešto za 50.000 din.

Hvala svima na savetima. Polovni laptopovi nisu bili opcija od početka.

U svakom slučaju, ja se polako isključujem iz teme, pomerio sam kupovinu za q4 2023, tako da ću pogledati šta tržište tada bude nudilo.

Verujem da tema može da ostane otvorena jer ima korisnih informacija i može poslužiti drugim ljudima koji ciljaju sličan segment.

Pozdrav

To ide dole za pravog kupca. Na oglasu je odavno. A i taj je dovoljno jak za sve što je predloženo do sad. Ja imam ovaj iz prezentacije.
Kako god, nek kupi šta želi i može. Ali, Legion Pro je izuzetno ozbiljan laptop. Daleko ozbiljniji od svih predloženih.
Ne ide dole na tu cenu sto ti pricas. Za 1000e se prodaju 3, 4 godine stari laptopovi sa RTX 2070.
Kad budes ti imao L5 Pro kao nov ti pokloni nekom za taj novac :)
Ili, naravno, skokni do USA ili u EU pa se cimaj po oglasima da nadjes za te pare ;)

Ne ide dole na tu cenu sto ti pricas. Za 1000e se prodaju 3, 4 godine stari laptopovi sa RTX 2070.
Kad budes ti imao L5 Pro kao nov ti pokloni nekom za taj novac :)
Ili, naravno, skokni do USA ili u EU pa se cimaj po oglasima da nadjes za te pare ;)
Išao već. Ići će opet. Sve ima svoju trenutnu cenu. Ja imam dosta jači L5 PRO, tako da... Nije na prodaju, a ti si samo preprodavac... Svakako ti želim da ga prodaš za 2K evra... Nije mi jasno zašto se ti ovde nađe prozvanim? Ako si spustio za 200 do sad, što ne bi još za 50? Nisam kupac, ali čemu ovaj tvoj komentar? Samo sam rekao da je laptop koji prodaješ ubedljivi Best Buy. Kako u USA i EU kad si u oglasu napisao da ima fiskalni i garanciju do 2025? Tamo nabavljaš robu? Ja kupujem ovde. Taj je ovde bio nov za 170.000 din. Znam, kad sam kupovao ovaj moj za 230.000din. Tako da...

Poslednja izmena:
Da se javim još jednom, ipak kupih laptop. ASUS VivoBook S15 OLED M3502QA-OLED-MA522W (2.8K, Ryzen 5 5600H, 16GB, SSD 512GB, Win 11 Home) za oko 94 hiljade.

Ono što se promenilo od incijalnog postavljanja teme je da se i supruga uplela u izbor, pa je tako ekran postao prioritet, pa u skaldu sa time oled. O burn inu ne želim da razmišljam, ako se desi desi.

Nažalost nema opciju proširenja rama ali šta je tu je. Videću koliko će se grejati u radu. Autonomija ne bi trebalo da bude loša

S obzirom da sam planirao da kupim windows u nekoj od domaćih radnja, to što je je windows stigao uz lapotp mi je donelo neku uštedu

Za sada deluje skroz korektno, mada ga imam tek 1 dan

U tom cenovnom opsegu, deluje kao solidan izbor.

Ako neko bude imao pitanja vezano za pomenuti laptop, tu sam

Pozdrav svima

Vrh Dno