Šta je novo?

Laptop Laptop do 1000e

Koji laptop kupiti?

Vujkeee92

Poštovan
Učlanjen(a)
14.10.2015
Poena
80
Pozdrav forumaši,

Potreban mi je savet za kupovinu laptopa. Budžet je oko 1000e, mogu još da se ispružim ako je moranje, ali gledam da prođem što jeftinije.

Laptop otprilike menjam na oko 5 godina, tako da bi trebalo da bude koliko toliko future proof za namenjenu upotrebu.

Namena: generalna kućna upotreba + potencijalno analiza podataka. U sklopu posla sve više radim na analizi podataka, za sada samo excel, potencijalno power BI i slični programi. Pa bi mi kućni laptop služio za učenje i analizu setova podataka.

Faktori:
  • igre ne igram, editovanje videa ne radim. Prema tome, mislim da mi zasebna grafička nije neophodna
  • pretpostavljam da je potreban solidan procesor
  • zbog analize podataka bih išao na 16gb rama uz mogućnost proširenja
  • pošto bih uvezivao na dok sa dva monitora, bitno je da ima dobre mogućnosti povezivanja
  • izrada bi trebalo da bude solidna. Imam traumu od trenutnog laptopa čija se plastika u potpunosti raspala
  • s obzirom da se mora nešto žrtvovati u datom cenvonvom segmentu, verovatno bi to bio ekran
  • KP bih izbegao. Što duža garancija to bolje.

Cilj mi je da suzim izbor, pa da pratim cene nekoliko meseci nadajući se da ubodem neku akciju.

Ono što sam za sada našao a da odgovara faktorima
LENOVO ThinkBook 15 G4 ABA (Mineral Grey) FHD IPS, Ryzen 7 5825U, 16GB, 1TB SSD (21DL003SYA) - cena oko 95k. Nisam siguran kakav je kvalitet izrade.

Do oko 120000 nisam našao nešto značajnije bolji laptop.

Svaki savet je dobrodošao

Hvala

Taj Victus ima dobar cpu,i solidnu gpu,ali njemu nije neophodna dodatna grafika.
ThinkBook g2 itl sam posedovao i solidna izrda je bila.Samo je bio slabasan I3,uhd.
ThinkBOOK g4 sam nasao ,ali skuplji.
Cpu je definitivno slabiji od Victusa.
Mislim da je ovo isti kao onaj koji sam i ja našao. Ima ga za oko 95k

Ja bi isao na ovaj https://www.eponuda.com/laptopovi-c...ssd-gtx-1650-4gb-65c74ea-laptop-cena-12119727 da sam na tvom mestu i7-12700h je ozbiljan intelov procesor od skoro 5ghz(4.7ghz) miran si 5 godina , garancija je 3 godine po nekim prodavnicama

Taj i7-12700h je jedna od alternativa o kojoj sam razmišljao. Za sada je opcija b, jer su takve konfiguracije počinju od 150k ali je u razmatranju ako ne budem zadovoljan onim sto mogu da nađem do 1000e. Znaš li nešto o izradi narednog modela? Nemam divno iskustvo sa HP laptopom, mada je bio u pitanju značajno jeftiniji model

Zephyrus g14, 6900hs i 6700s na bestbuy trenutno 999$, cimaj koga god imaš preko da ti donese, neverovatna cena za ovako dobar laptop za sve namene; apsolutni best buy!

Zephyrus g14, 6900hs i 6700s na bestbuy trenutno 999$, cimaj koga god imaš preko da ti donese, neverovatna cena za ovako dobar laptop za sve namene; apsolutni best buy!
Hvala na informaciji. Nemam nikog ko živi na relaciji USA Srbija. Stvarno vrhunska ponuda
HP Victrus je tezak oko 2.5kg ako ti ne smeta malo tezi onda ga uzmi , ovako moze da se kaze da je polu-gejmerski model.
Težina nije problem. Povremeno bih ga nosio tamo vamo, ali ne toliko često da bi to bilo značajan faktor.

Na kupujem prodajem za 910 evra iste specifikacije kao taj hp victus https://novi.kupujemprodajem.com/ko...x-3050-ti/oglas/141021580?filterId=2414558193 ako nije gadljiv na MSI.

Videh da taj model nije više dostupan na iponu, tako da je pitanje ima li ga i koja je cena. Sa MSI nemam nikakvog iskustva. Pre sam za domaću garanciju, iako to znaci 200-250e razlike.

Pozdrav forumaši,

Potreban mi je savet za kupovinu laptopa. Budžet je oko 1000e, mogu još da se ispružim ako je moranje, ali gledam da prođem što jeftinije.

Laptop otprilike menjam na oko 5 godina, tako da bi trebalo da bude koliko toliko future proof za namenjenu upotrebu.

Namena: generalna kućna upotreba + potencijalno analiza podataka. U sklopu posla sve više radim na analizi podataka, za sada samo excel, potencijalno power BI i slični programi. Pa bi mi kućni laptop služio za učenje i analizu setova podataka.

Faktori:
  • igre ne igram, editovanje videa ne radim. Prema tome, mislim da mi zasebna grafička nije neophodna
  • pretpostavljam da je potreban solidan procesor
  • pošto bih uvezivao na dok sa dva monitora, bitno je da ima dobre mogućnosti povezivanja
  • izrada bi trebalo da bude solidna. Imam traumu od trenutnog laptopa čija se plastika u potpunosti raspala
  • s obzirom da se mora nešto žrtvovati u datom cenvonvom segmentu, verovatno bi to bio ekran
  • KP bih izbegao. Što duža garancija to bolje.

Cilj mi je da suzim izbor, pa da pratim cene nekoliko meseci nadajući se da ubodem neku akciju.

Ono što sam za sada našao a da odgovara faktorima
LENOVO ThinkBook 15 G4 ABA (Mineral Grey) FHD IPS, Ryzen 7 5825U, 16GB, 1TB SSD (21DL003SYA) - cena oko 95k. Nisam siguran kakav je kvalitet izrade.

Do oko 120000 nisam našao nešto značajnije bolji laptop.

Svaki savet je dobrodošao

Hvala
Избегао бих тај што си написао. Ниси рекао, колика ти је битна портабилност и трајање батерије ?
Ако бираш АМD, предлажем да "ловиш" 5700U, oдличан процесор, слабо га има на жалост на тржишту. Бољи процесори постоје, али их нешто не видим код нас у понуди.
Може и неки Интел али не знам како би ти пријало да троши доста батерију ?

Poslednja izmena:
Избегао бих тај што си написао. Ниси рекао, колика ти је битна портабилност и трајање батерије ?
Neki poseban razlog? Što se tiče baterije, nisam razmišljao previše o tome, recimo nekih 5-6 sati surfa/multimedije bi bilo dovoljno. Ako bi radio nešto ozbiljnije, bio bi na kablu. Što se tiče portabilnosti, aj da kazem, jednom mesečno bih ga negde nosio, tako da težina nije problem

Neki poseban razlog?
Бесмислен процесор, закључан на 15 вати, потпуно бесмислено. Па 5500U као један осредњи процесор је направљен да гура на 25 вати, дакле нема закључану волтажу.
Što se tiče baterije, nisam razmišljao previše o tome, recimo nekih 5-6 sati surfa/multimedije bi bilo dovoljno. Ako bi radio nešto ozbiljnije, bio bi na kablu. Što se tiče portabilnosti, aj da kazem, jednom mesečno bih ga negde nosio, tako da težina nije problem.
Поједини Интели су много јаки па би ти појели брзо батерију. Ако ти треба сирова енергија, можда и Интел, ти одлучи.

Iskreno, slabo se razumem u tematiku da bih mogao da razumem/shvatim posledice toga što je zaključana voltaža na same performanse laptopa. Probaću da istražim.

Baterija nije prioritet (mada ne bi valjalo da zadje u neku krajnost sa tipa 2-3 sata autonomije). Sa dva bebca naokolo, teško da bi supruga ili ja mogli da vežemo duže seanse na laptopu. A ako se budem zezao sa obradom podataka, svakako će biti vezan za dok.

U tom cenovnom rangu koji gledam, taj ryzen se najčešće pojavljuje. Imaš li preporuku za neki drugi ryzen?

Ne kupuj bezveze stvari 1000 evra nije mala stvar neko radi 2 meseca za to , ja ne bi isao ispod 12700h.
То је процесор са волтажом 35 - 115 вати, то је за гејмере.
35 вати ће му појести доста капацитет батерије за годину дана. Реално му не треба такав процесор мада је сам процесор одличан.

Слажем се.
Додао бих да није све до процесора, битно је и како је одрађено хлађење и термална паста. Минималних 35 вати је пуно, потребно је да произвођач добро одради хлађење.
Реално човеку треба неки солидан процесор, овај процесор је добар али за оне који се баве видео едитовањем и играњем игара, не за просечног корисника коме то не треба.
Зар буџет није био око 117.000 динара ?

Gledajući performanse, definitivno je i7-12700h odličan izbor. Moguće da ću ipak otići u tom smeru. Praticu malo cene konfiguracija koje imaju taj i7

Hvala na korisnim informacijam. Moraću definitivno da se bolje inforisem na temu procesora. Hvala forumasima Diamond i Zekovic

Види на теми о гејмерским машинама нешто повољно, писало се доста.

Hvala

Srećom budzet mi je rastegljiv. Neki cilj je bio da to bude do 120ak hiljada. Ali ako ima smisla probiti ga, mogu da se uklopim.

Glavno pitanje je da li je i7 12700h overkil za moje potrebe (vrlo verovatno da) i taj uticaj na bateriju koji si pomenuo (moram da istražim koji su dugorocni efekti).
Problem je što do 120k nisam uspeo da nadjem neki intesantan sem onog thinkbooka. Vidim da ima lenovo ideapad 5 pro sa Ryzen 7 6800hs procesorom za oko 120k, mada i on ima jaku voltažu pa je efekat na bateriju verovatno sličan .
A kada predjem 120k, vec sam blizu asus tuf koji je nešto iznad 140k.

A I neka logika mi je da je bolje overkil procesor nego da se za dve tri godine kajem što nisam uzeo jači. Posle ove teme, više pitanja nego odgovora ali svakako bar malo bolje razumevanje tematike.

Ако се не варам, Ideapad 5 про је екран који је много ситан, то је 2k eкран на лаптопу, мислим да то не би било добро, тј. не одговара сваком.
Био је Ideapad 5 pro за мање од 100.000 али га слабо нешто увозе, имају више врсти и модела. Одличан екран, иначе.

Tuf je tezak oko 2kg i on je polu-gejmerski dizajn
Mislim da su svi sa i7 12700h pol/ful gejmerski fazon, zar ne?
Ако се не варам, Ideapad 5 про је екран који је много ситан, то је 2k eкран на лаптопу, мислим да то не би било добро, тј. не одговара сваком.
Био је Ideapad 5 pro за мање од 100.000 али га слабо нешто увозе, имају више врсти и модела. Одличан екран, иначе.
Jeste 2k. Nemam predstavu kako to izgleda uživo ali poenta jeste dobra. Verovatno je jako sitno. Morao bih da pogledam uživo. Interesantan podatak vezan za cenu i istina, nisam ih našao na puno mesta.

Koji TUF si nasao?
Kad sam trebao da putujem,odustao sam da moj TUF 17' ponesem,glomazan i tezak.
Bolje je jaci procesor,ali to vuce vecu potrosnju baterije kad si mobilan.
Dodatnu grafiku mozes da uljucujes po potrebi,i to utice na bateriju.

Vec sam to negde naveo, kod laptopa teško mozes da nadjes specifikacije za ekrane.
Ako vec juris domaću garanciju ja bi se fokusirao na vrhunskom ekranu.

MacBook Air M1 bi trebalo da ispunjava većinu navedenih uslova.
Ipak bi oko ova dva morao kompromis.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno