Šta je novo?

Laptop dilema

Stvorenje

Čuven
Učlanjen(a)
07.02.2004
Poena
649
Rešio sam da pazarim laptop koji će mi koristiti za Office i slično zahtevne aplikacije - ništa specijano zahtevno. Pošto ću laptop da nosim sa sobom poželjno je da ne bude težak (~ 2.5 kg), da može da radi na bateriji ~ 4 h, da je pri radu skoro bešuman i da se ne greje ''ko ringla'' te da je u cenovnom rangu do 1.500 €.

Trenutno su u užem izboru: Intel-Centrino 1.4 i AMD Athlon 64 Mobile 3000+

Našao sam na netu neku Yakumo AMD mašinu koja je u Švabiji ~ 1.500 € ali nikad nisam čuo za ovu firmu a nepoznanica mi je i ovaj Athlon 64 Mobile, evo specifikacija ove mašine:

AMD Athlon64 Mobile 3000+ Prozessor
Display 15" TFT XGA
Arbeitsspeicher 512 MB DDR
Festplatte 40 GB
Grafik ATI Mobility RADEON M10 64 MB DDR RAM
Laufwerk DVD-RW-Brenner Laufwerk
Soundsystem eingebaute Stereolautsprecher,
Soundblaster Pro kompatibel
Kabelgebundene Kommunikation 10/100 Mbit Ethernet LAN,
56k V.90 Modem
Kabellose Kommunikation InfraRed, Wireless-LAN optional
Schnittstellen 4 x USB 2.0, 1x Firewire, Infrarot,
TV-Ausgang, parallel,
externer Monitor, Modem- und Netzwerkanschluss,
Kopfhörer, Mikrofon, Netzteil,
PC-Card Steckplatz 1x Typ II, 4 in 1 Card Reader
Akku Lithium Ionen 6600 mAH
Gewicht ~ 3,6 kg
Abmessungen (B x H x T) 33,2 x 4 x 28,5 cm
Betriebssystem Microsoft Windows XP OEM

Produktivitäts-Software DVD-SW, Brenner-Software
Garantie 24 Monate Abholservice Pick-Up & Return
----------------------------------------------------------

Mašina mi deluje skroz OK ali je teška ~ 3.6 kg :( a pitanje je kako se to sve greje i naravno kako se čuje ...

Imam dva pitanja i molim vas da mi na njih odgovorite argumentovano i bez navijačkih postova! Ne želim da se ovo pretvori u još jednu AMD vs Intel raspravu, već očekujem stručnu pomoć!!!

- Da li neko ima ličnih iskustava sa AMD Athlon 64 laptopom?

- Šta je bolja kupovina: Intel-Centrino 1.4 ili AMD Athlon 64 Mobole 3000+ (te argumentovano obrazloženje zašto)?

Svi argumentovani predlozi-odgovori su dobrodošli.

Unapred zahvaljujem na odgovorima!

Zvucnu kartu iskljuci skroz ili limitira max vol? Za ovo ostalo sam i mislio da je tako...

Meni je iskljuci 90%.....znaci cuje se tiho......naravno,iskljucivanjem power saving-a na zvucnoj,zvuk radi 100% snage,ali i vuce bateriju........

PJ je napisao(la):
dexx, koliko drzi baterija bez "batery save moda"?
Kada ga prebacis u pomenuti mod, sta se konkretno desava? Tj. na cemu stedi struju?

Prilikom normalnog koristenja baterija izdrzi negde oko 2.30 - 3 sata, a prilikom stednje baterije kao sto Twix kaze (procesor se spusti na 222 MHz) i plus oštre postavke u display properties.

Boyce je napisao(la):
Pozdrav

Zanima me sta mislite o Fujistsy-Siemens laptopovima. Cena im je negde oko ~1300 na pakom.co.yu:
http://www.pakom.co.yu/dist/proizvod.asp?id=2501028

Vec neko vreme gledam i skupljam pare za njega :) - model Lifebook C 1020 i nadam se da je ok.

Nadam se da je brzi od mog desktop racunara na 900 mhz. Ovaj celeron je kao na 2.4, zaista se nadam da je brzi od AMD-a na 900; dakle da ne spadnem sa konja na magarca :)

Inace sta je tacno Centrino tehnologija-da li je to neki dodatak procesoru ili sl za wireless.

Posedujem Amilo A 7620 od skoro i mogu reći da sam zadovoljan mada ne oduševljen. Razlog tome je grejanje dela plastike na koji naležu dlanovi prilikom kucanja a nakon duže upotrebe tastature. Razlog tome je verovatno AMD 2600+ tako da ne bi bilo loše da ipak pre probaš neki FJS model sa Centrino procesorom.

Što se gabarita tiče, 7620 je zaista odličan. Ultra slim dizajn i vrlo lak za nošenje. Upozorenje: koliko znam, ni uz jedan model FJS se ne isporučuju torbe.

Stvorenje je napisao(la):
Kako 222 MHz?

Mislim da Banias kada radi na beteriji spušta radni takt na 600 MHz.
Moj 900Mhz ULV sam minimalno video na 193Mhz....citao sam neke txt dokumente i odem da pogledam kad ono 193...

Da li za stednju baterije koristite software koji ste dobili uz notebook ili nesto externo?
Ili to ide uz neke drajvere?
Pitam, jer su mi ti programcici na francuskom, a nemam nikakav CD osim onog sa drajverima. Naravno, rado bi ih prebacio na engleski...

Stvorenje je napisao(la):
Kako 222 MHz?

Mislim da Banias kada radi na beteriji spušta radni takt na 600 MHz.

Ako radi u game modu (Asus Power4gear), ako ga setujes u batery saving mod onda se spusti na 222.

Da li za stednju baterije koristite software koji ste dobili uz notebook ili nesto externo?

Uz Asus dolazi odlican Power4Gear softvare.

Meni na bateriji prvo spusti na 600mhz,pa posle nekog vremena na 221mhz.......ali sve to sam radi.....nikakav software nemam.....jedino za zvuk,i graficku mogu da ukljucim/iskljucim power saving modove......

Poslednja izmena:
Skup je....inace mu ne fali nista......

Twix je napisao(la):
Meni na bateriji prvo spusti na 600mhz,pa posle nekog vremena na 221mhz.......ali sve to sam radi.....nikakav software nemam.....jedino za zvuk,i graficku mogu da ukljucim/iskljucim power saving modove......
Kod mene moze za ekran, ventilatore, zvuk, CD, WLAN, BT....ma samo sto ne mozes da mu kazes "iskljuci tastaturu" :)

E jos i bateriju da iskljuci,i milina :)

Twix je napisao(la):
E jos i bateriju da iskljuci,i milina :)
Pokusao sam da izbegnem iskljucnje baterije, ali posle 3-5 sati to jednostavno mora da se desi. Smor :D

Izgleda da je došlo do nesporazuma. Kada sam napisao da tražim preporuku za laptop a da nije IBM nisam mislio da su oni loši, naprotiv mislim da je IBM Think Pad generalno No1, ali su SKUPI i meni nedostupni.

Očekujem preporuku za neku dobar laptop koji nije IBM u cenovnom rangu ~1500€.

Poželjno je: Banias 1.4 GHz, RAM 256 MB, panel 15'', grafička ATI, HDD 40 GB 5400 rpm, Combo i wireless. Sve ostalo manje bitno.

Poslednja izmena:
ja bi samo da napisem sta mislim o daljem razvoju PC racunara...koliko god to ljudi prihvatili ili ne - desktop racunari "po mome" ce sve vise liciti na LAPTOP racunare
vec danas ima slucajeva da ljudi nose svoje racunare na LAN party-je...
to je moje misljenje - zivi bili a videli!!!!

Upravo sam se vratio iz Beograda, i moram reci da je tamo cudno to sto su modeli od 1500$ (pa i vise) gotovo po pravilu sa 256MB rama, i HDD sa max. 40GB. U Nemackoj su vec i laptopovi od oko 1000e sa 512 MB RAMa (vidi recimo:
http://shop.mediamarkt.de/webapp/wc...=5000&langId=-3&storeId=5000&categoryId=10001 <- link traje par dana)
Na ovu cenu skini jos oko 120e koju mozes da dobijes ako iznosis robu iz EU (tax-free)!
Znaci lepa toshiba masina sa 512 rama, 40GB, ati radeon 9000 i P4M 2.4 za manje od 1000 evrica...

Imam utisak da u Srbiji prodaju oslabljene varijante modela a po vecim cenama (sudeci po onome sto sam video kod glavnih distributera tipa Comtrade, itd.).

Ja bih ti dao preporuku za laptop do 1500e ali jednostavno ne mogu jer mislim da u BG bilo sta ne vredi tih para, barem kada se uporedi sa cenama na zapadu.
Sta da ti kazem osim da vidis da ti neko nekako donese, da narucis, somehow (uvijek, uvijek ista prica)...

Poslednja izmena:
Nisam u Beogradu već sam u Budimpešti duže vreme i tu sam do daljnjeg!

Ovde je slična situacija kao u Bgd, valda će uskoro da se promeni situacija jer se HU priključije EU pa će i ponuda laptop kompova da bude donekle slična cenom kao u EU. Videćemo šta će da se izdešava.

Spotter, vazice samo uz turisticku vizu ili uz svaku sem boravisne (poslovnu)?

Ma ja sam ti skoro ko Madžar :p , što će reći da nisam turista.

Maj nije tako daleko a onda ću videti šta će da se dešava na lokalnom tržištu. Naravno uvek imam opciju da sednem u voz i odem do Minhena ili ....

Našao sam ovde neke jeftine laptop vrijante sa Transmeta procesorima, znam da nije kao Centrino ali ni cena im nije ista.

Da li neko zna nešto o laptopu baziranom na Transmeta CPU?

Ubedljivo najbolji odnos cena/kvalitet !!!
Pazario sam pre mesec dana Prestigio notebook, preciznije njihov barebone racunar (odaberes HDD, memoriju i CPU) i ne mogu da verujem sta sam dobio za 1100e (naravno masina je nova

Intel Mobile Pentium-M 1,4GHz / 1MB cache
256 MB DDR Kingston PC333
HDD 40GB Hitachi 4200rpm 2MB cache
DVD-RW , 15" TFT Ekran – rezolucija 1400x1050
VGA Ati Radeon 9600 64MB TV Out
USB 2.0 , Lan, Modem 56k, FireWire, SPIDF
Multi Card Reader, InfraRed port, no installed OS

Znaci kupio sam notebook koji ima 2,73kg , drzi bateriju 4,5h i ima preko 9000 u 3DMarku01SE kad radi na bateriji !

Kad se pogleda za sta notebook treba da sluzi ovo je racunar samo da ga pozelis, a vrlo, vrlo je dostupan :D

Da ne otvaram novi post, ima li neko predlog za laptop oko 1000 Evritja? i da se kupuje kod nas? i ako nije reklamiranje navedite okvirno firmu i cenu...
hvala unapred

Pa eno gore sam ti naveo strava konfiguraciju. Glupo je da reklamiram bilo koju firmu; zagooglaj sa "Prestigio 1557j" i pretrazi strane na srpskom. Dobices bar jednu firmu koja ga prodaje ovde u BG-u ;)

Vrh Dno