Šta je novo?

Laptop dilema

Stvorenje

Čuven
Učlanjen(a)
07.02.2004
Poena
649
Rešio sam da pazarim laptop koji će mi koristiti za Office i slično zahtevne aplikacije - ništa specijano zahtevno. Pošto ću laptop da nosim sa sobom poželjno je da ne bude težak (~ 2.5 kg), da može da radi na bateriji ~ 4 h, da je pri radu skoro bešuman i da se ne greje ''ko ringla'' te da je u cenovnom rangu do 1.500 €.

Trenutno su u užem izboru: Intel-Centrino 1.4 i AMD Athlon 64 Mobile 3000+

Našao sam na netu neku Yakumo AMD mašinu koja je u Švabiji ~ 1.500 € ali nikad nisam čuo za ovu firmu a nepoznanica mi je i ovaj Athlon 64 Mobile, evo specifikacija ove mašine:

AMD Athlon64 Mobile 3000+ Prozessor
Display 15" TFT XGA
Arbeitsspeicher 512 MB DDR
Festplatte 40 GB
Grafik ATI Mobility RADEON M10 64 MB DDR RAM
Laufwerk DVD-RW-Brenner Laufwerk
Soundsystem eingebaute Stereolautsprecher,
Soundblaster Pro kompatibel
Kabelgebundene Kommunikation 10/100 Mbit Ethernet LAN,
56k V.90 Modem
Kabellose Kommunikation InfraRed, Wireless-LAN optional
Schnittstellen 4 x USB 2.0, 1x Firewire, Infrarot,
TV-Ausgang, parallel,
externer Monitor, Modem- und Netzwerkanschluss,
Kopfhörer, Mikrofon, Netzteil,
PC-Card Steckplatz 1x Typ II, 4 in 1 Card Reader
Akku Lithium Ionen 6600 mAH
Gewicht ~ 3,6 kg
Abmessungen (B x H x T) 33,2 x 4 x 28,5 cm
Betriebssystem Microsoft Windows XP OEM

Produktivitäts-Software DVD-SW, Brenner-Software
Garantie 24 Monate Abholservice Pick-Up & Return
----------------------------------------------------------

Mašina mi deluje skroz OK ali je teška ~ 3.6 kg :( a pitanje je kako se to sve greje i naravno kako se čuje ...

Imam dva pitanja i molim vas da mi na njih odgovorite argumentovano i bez navijačkih postova! Ne želim da se ovo pretvori u još jednu AMD vs Intel raspravu, već očekujem stručnu pomoć!!!

- Da li neko ima ličnih iskustava sa AMD Athlon 64 laptopom?

- Šta je bolja kupovina: Intel-Centrino 1.4 ili AMD Athlon 64 Mobole 3000+ (te argumentovano obrazloženje zašto)?

Svi argumentovani predlozi-odgovori su dobrodošli.

Unapred zahvaljujem na odgovorima!

Ukoliko ces na notebooku raditi samo office i sl. (kao i ja :)) nemas razloga da razmatras neki jaci procesor. Evo, ja trenutno merkam jednu masinu sa 900MHz ULV procesorom. Stvarno mi nije potrebno jace.
Da li ti je DVD recorder stavrno potreban u notebook-u?
U Yakumoo masini WLAN ti je opcija, a uz Centrino ga dobijas definitivno.
Za Office/Net i sl. defiitvno Centrino.

Pročitao sam nedavno par testova baš od tog modela, na testu se pokazao veoma dobro (u jednom testu je izašao kao pobednik protiv Dell-ovog modela sa Intel Pentium M procesorom na 1.7 GHz (2265 €) i Gericom-a (Pentium 4 3.06 GHz) - 1987 €.

Što se tiče zagrevanja, mislim da to neće biti nikakav problem kod tog modela, zahvaljujući Cool'n Quiet funkciji kod AMD-a 64 (kada ne rade zahtevne aplikacije automatski snižava radni takt procesora do 800 MHz (tada CPU vuce svega nekih 15-ak W), što ujedno smanjuje temperaturu procesora i produzava dužinu rada sa baterijom (takođe reducira broj obrtaja ventilatora na procesoru).

@PJ
Slažem se sa tobom da je Intel-Centrino super varijanta za office i net ali možda ću na laptopu da radim i nešto malo zahtevnije a onda mi extra power neće škoditi. Iako imam AMD desktop mašinu nisam emotivno vezan za AMD i zaista mislim da je ova Intelova Centrino tehnologija super! Jeste da su Centrino mašine tanke-lagane-tihe-hladne-brze ali pošto ovaj AMD Athlon 64 košta skoro isto kao naka malo kvalitetnija Centrino mašina nalazim se u dilemi.

Wireless mi je zaista potreban i to je pod obavezno!

Trenutno kapacitet CD-a zadovoljava moje potrebe ali uskoro mogu doći u situaciju da mi bude potreban kapacitet DVD-a. Pokušavam realno da projektujem sve moje buduće kompjuterske potrebe (~ 25 meseci) i da na osnovu toga donesem ispravnu odluku o kupovini.

Gledao sam neke mašine sa VIA C 3 1GHz i pravo da ti kažem nije mi se dopalo kako to radi, ipak meni treba malo više od pukog mejlanja i surfanja.

Ne ložim se na MHz nego pokušavam da kupim mašinu koja će mi biti OK za narednih 2 godine.

@Accuphase
Da li su u tom testu naveli koliko traje baterija kod ovog AMD-a?

Meni se čini da Intel Banias kada radi na bateriji spušta radni takt na 600MHz pa me to navodi na zaključak da je manji potrošač a i 'grejač'. Da li grešim?

Stvorenje je napisao(la):
@PJ
@Accuphase
Da li su u tom testu naveli koliko traje baterija kod ovog AMD-a?

Da, jesu - 197 minuta

WOW, lep rezultat. :eek:

Da li se to vreme odnosi na ''ler'' ili je mašna pri radu izdržala toliko na bateriji?

Nisu napisali ništa o tome, ali trebalo bi da je to u Office režimu, bilo bi glupo (po mom mišljenju) da je reč o "leru".

Našao sam kompletan test kao pdf (nešto više od 5 MB :( ):

http://www.yakumo.de/docs/Computer_Guide_03_04_Q8M.pdf

Hm, sve je to lepo i ova AMD mašina ima verovatno impresivne performanse ali mislim da nije lako da se nosa okolo toliki laptop. :rolleyes:

Da li neko može da preporuči neki konkretan Centrino model!

Moram po ko zna koji put da kažem nešto o laptopovima(nevezano za ovaj topic). Ljudi, manite se ćorava posla sa neproverenim stvarima. Kad ovo kažem, misilm i na manje poznate sklapače laptopova i na AMD u laptopu(nek se ne javljaju oni sa tbredovima i bartonima i pričaju kako im je dobar AMD, jeste, ali ne u ovom topicu i ne u ovoj priči). Šta se ovde još zahteva, neke extra performanse od laptopa. Verujte mi, nema toga u laptopovima. Danas i najbrže desktop mašine moraju da se osvežavaju posle tri meseca ako žele da ostanu TOP. Ne očekujte od nekog laptopa performanse od kojih će uši otpadati, pa ni od dektop replacment laptopova. Unutra su komponente koje moraju da čuvaju struju, ne očekujte od babe devojku, naručito ne kada nema zamene komponenata u laptopu.
Šta treba imati jedan laptop?
Male dimenzije, malu težinu, dugu autonomiju rada, gomilu priključaka, bežičnost(u smislu wireless lana, a i bluetootha, što da ne), dizajn... Dakle (možda) u tri reči, mobilnost, multimedijalnost i stil. Intel Centrino filozofija je baš na ovome zasnovana.
Performanse jednog laptopa brzo izađu iz "mode", kada na scenu stupaju samo one osobine koje su karakteristične za laptopove i koje su i razlog postojanja laptopova uopšte, a koje dobro urađene od velikana na ovom polju znaju da ostanu konkurentne godinama.
Većina će vrteti jedan 3dmark, odigrati jednu igricu, narezati jedan dvd, a onad će poneti negde laptop i proklinjati dan kada je kupila građevinski materijal uzmesto laptopa :)...

Evo ja bih toplo mogao da ti preporucim da uzmes "krntiju" kao moju...
Poprilicno sam kriticna osoba s toga cu ti dati i mane i prednosti....

HP Compaq nc8000
Intel 1,6GHz Mobile (1MB cache,nema nalepnicu centrino jer nisu stavili intelovu mrezu,vec mrezu drugog proizvidjaca,ali isti djavo...)
Intel 855PM Chipset
512MB RAM (po tvojoj potrebi mozes da stavis i 1GB)
40Gb HDD (5200rpm-sto je super za laptop,doduse 40gb je danas malo,ali i to moze vise po potrebi)
CD-RW/DVD Combo.....(predpostavljam da moze da se slozi uz dvd-rw,ali to neznam pouzdano...)
Nema floppy (ako ti je potreban,mozes extrerni,mada jedan usb key te resava svih muka...)
ATI Radeon 9600Pro Mobility (fenomenalna 3d karta......merenja sa baterijom (!) su 3DMark03 987,3DMark2001se 3602.......Podrzava sve nove igre i sl....DX9 kartica...ima sa 64 i 128MB-a na sebi,biras koju hoces kad narucujes....)
15" TFT XGA (rezolucija 1400x1050......ogromna radna povrsina...)
Bluetooth,InfraRed,LAN (1Gbit),WLan,SD Card Slot,Firewire,2xUSB..... (znaci sve konekcije)
Baterija u realnom radu (znaci snimanje diskova,malo divix gledanja,i malo igranje nfsu) oko 3,5-4h......
Konkretno,ja sam i vise nego zadovoljan,i pomalo zacudjen performansama procesora koji radi na 1,6ghz (na bateriji 600mhz)....

Prosudi sam,ovo ti je jedan od predloga......cene su sarene pa sam vidi....

Uf, i ja bih jednu takvu ''krntiju'' sa sve tašnom.

Koliko je težak taj laptop?
Grejanje i buka pri radu?

Prva recenica prvog posta:
Rešio sam da pazarim laptop koji će mi koristiti za Office i slično zahtevne aplikacije - ništa specijano zahtevno.

Deo prve recenice drugg posta:
@PJ
ali možda ću na laptopu da radim i nešto malo zahtevnije

Sta je tebi ustavri potrebno? :) Prvo to odluci, a onda biraj proizvod ;)
A64 jeste zver ali je proizvodjac neproveren....

Recimo da će na laptopu da se vrte aplikacije kao što su u testu Content Creation, shodno tome i poslovi. Photo shop može da bude zahtevan a ako mogu zašto da ne radim neke jednostavne stvari u Sound forge-u.

Koliko je težak taj laptop?
Grejanje i buka pri radu?

U principu....ne cuje se nista strasno.....lagan je....oko 2kg i 300grama,a i ispravljac je zestoko mali (! ima svega oko 150g).....cak mu ni grejanje nije neka strasna stvar,ali videcemo na leto.....za sada je mlak :)

Hvala Twix.

Koliko ta mašina košta, orientaciono?

Izvinjavam se zbog svih ovih pitanja, ne pravim se pametan da sve znam a i nije me sramota da pitam.

Odlučio sam da mašina bude Centrino sada samo preostaje brand i model. Pomozite sa predlozima!

Pozdrav

Zanima me sta mislite o Fujistsy-Siemens laptopovima. Cena im je negde oko ~1300 na pakom.co.yu:
http://www.pakom.co.yu/dist/proizvod.asp?id=2501028

Vec neko vreme gledam i skupljam pare za njega :) - model Lifebook C 1020 i nadam se da je ok.

Nadam se da je brzi od mog desktop racunara na 900 mhz. Ovaj celeron je kao na 2.4, zaista se nadam da je brzi od AMD-a na 900; dakle da ne spadnem sa konja na magarca :)

Inace sta je tacno Centrino tehnologija-da li je to neki dodatak procesoru ili sl za wireless.

Šta je Centrino možeš da saznaš ako pročitaš ovaj tekst: http://www.benchmark.co.yu/print.php?sid=3224

ok...a sta mislite o HP compaq 9005nx...nedavno sam ga pazario (amd athlon xp-M +2.4 ghz, 256mb, ati radeon 320 igp, 40gb hd...) cisto da dobijem info od najkompetentnijih ljudi...
pozdrav :boom:

Laptop je sasvim O.K. jedino sto ima slabu grafiku (slabu za 3D).....
U firmi dvojca imaju HP nx9010 (ista masina,samo je intel unutra) i imaju istu grafiku (a i ja sam imao slicnu grafiku na compaq evo n1020v).....
I,meni je iritirajuce sto je infra red sa prednje strane (a ne sa leve ili desne).....malo je nezgodno kada konektujes racunar sa telefonom.....

aaaoooo...pa ja nema Ic port, nakacio sam MSI bluetooth pa sve preko njega...a sto se tice grafike, ok je, jeste da ne mogu da teram zmaj igre, ali...ove stare, sasvim pristojno...da, freelancer kida sa full detaljima na 1024x768...zadovoljan sam!!!!
Kakvog bi efekta bilo kada bi instalirao nove catalyst? Da li bi bilo nekog poboljsanja?

S obzirom da sam na doticnom EVO notebooku i to uradio....nije mi mnogo pomoglo.......nemozes bas da klokujes karticu niti da je nesto optimizujes.....kakva je,takva je.....
Ali,Boze moj,pa laptop i ne sluzi za igranje....

P.S.Koliko se secam ne mozes da stavljas nove catalyst drivere,vec samo novi ati contol panel......

Pozdrav,

Samo da pitam kako ti rade malo starije igre na nx9005, tipa Quake 3 ili Warcraft 3.

Pozelim ponekad da odigram neku od te dve, cisto da se odmorim. Dakle u nekoj normalnoj rezoluciji sa nekim normalnim brojem detalja.

...iskreno, nisam probao quake 3, igrao sam warcraft 3 i super ide, malo secne tu i tamo ali nista strasno kao sto bi na nekom desktopu, igram Zeus-a, freelancer, hitman 2, homeworld 2, NFS Porsche...probao sam i nekoliko starih igrica koje super idu, tipa urban chaos, comandos,diablo 2, dungeon siege...sve u principu rade i mogu da se igraju...ali kao sto twix rece...nije "lapic" za igrice... cheers

Jel moze jedna usluga :) please.

Samo ukljuci u Dungeon Siege da prikaze FPS u rezoluciji 1024x768 pa mi procitaj koji je srednji FPS dok igras, cisto da uporedim sa mojim desktopom na 900mhz.

Ako nemas Dungeon Siege, mozes i iz WC3 da mi kazes koji je FPS na 1024x768. Koliko sam razumeo laptop nemoze da "spusti" rezoluciju od one koja je u specifikaciji.

Ako mozes, zaista bih ti bio zahvalan. Hvala

Boyce je napisao(la):
Koliko sam razumeo laptop nemoze da "spusti" rezoluciju od one koja je u specifikaciji.

Mozes, ali od graficke/monitora zavisi da li ce slika biti "stretchovana" (rasirena?) na full screen u toj nizoj rezoluciji ili ce biti prikazana u prozoru. Ovog trnutka pored sebe imam 2 notebooka i jedan radi na prvi, a drugi na drugi nacin...

Mislim da bi trebalo da svi nvji modeli rade stretch...

Znam da prelazi granicu od 1500€ ali stvarno moram da pohvalim ASUS M6N, nedavno sam ga uzeo i za sad me odusevljava, savrsena mobilna masina - 1.6 Centrino, 512 MB RAM-a, 60 GB HDD, ATI 9600 64MB, wide screen (15.4 ''), DVD-R/RW rezac, gigabitni LAN, IR i ostali standardni dodaci. odlican kvalitet, dizajn i zavrsna obrada (mozete ga uhvatiti za sam rub i dignuti bez ikakvih pucketanja ili osecaja lomljenja pod rukom), odlicna baterija (u batery save modu izdrzi i preko 4 sata), tezina je po specifikacijama 2.6 KG, ja ga jos nisam merio, ali je to tu negde. Jedino sto mu fali je jos bluetooth veza, ali ne moze biti bas sve savrseno, bilo bi lepo ako bi ga jos neko uzeo na testiranje da vidim da li ce doci do istog zakljucka :) .

P.S.
Znam da nije kriterij za ocenjivaje ali je za pohvalu sto uz njega dobijete Asus (Logitech) opticki mis i odlicnu torbu za nosenje.

dexx, koliko drzi baterija bez "batery save moda"?
Kada ga prebacis u pomenuti mod, sta se konkretno desava? Tj. na cemu stedi struju?

Vrh Dno