Šta je novo?

LAPTOP COOLING PADS

Hvala ti na pojašnjenju ali i dalje nevidim šta se dobija stavljanjem u rernu

Vezano za temu. Cisto neko moje iskustvo.

Imao sam DELL XPS L502x sa i5 SB i GT525. Grejalo se poprilicno, kupio sam CM U3 podlogu i bio sam prezadovoljan, oborila je temp cpu i grafike poprilicno, usput je jako kvalitetna i tiha. Sad imam Asus ROG laptop G55VW sa i7 Ivi GTX660m i sa ssd-om. Podloga nemam nikakvo uticaja!!! S njom ili bez nje iste temp, ili jedan C razlike max. Sam po sebi G55 je najtisi i najhladnji laptop s kojim sam dosao u neposredni kontakt, tako da mi podloga i ne treba. Koliko kvalitetno hladjenje ima govori i podatak da GTX660m u njemu ljudi klokuju u nebesa a da temperature nisu problrematicne.

Razmisljam se da prodam U3.

Pa sa cenom koju ima trebalo bi i špricer da pravi:d

Valjda se i očekuje od skupog parčeta hardvera da radi kako treba i da je bra hlađenje odrađeno kako treba

Odavno nije pravilo da kad nesto "platis" dobijes i zeljeni kvalitet i performanse. Tu ne mislim samo na laptopove. Poenta posta je bila da podloga performansi U3 ne znaci nista na laptopu koji po default ima dobro hladjenje.

Nisi u pravu.... kakvo god da je hladjenje, podloga bi morala da bude u mogucnosti da ohladi jos vise, sem ako prosto nisu direktno kompatibilni, tj. laptop je bas takav da podloga nema odakle da hladi.

Npr. ako laptop ima izduv sa donje strane, ali bukvalno sa dodnje, podloga moze uglavnom da pogorsa situaciju, osim ako nema pozamasne "odbojnike". Ja trenutno koristim obicne j***ne gumice (za olovke :D) ispod gornjeg dela laptopa jer je izduv pozadi i dole :( Da stane direktno na podlogu, ona bi pogorsala stvari.

Sa druge strane, stari laptop ima odlicno pozicionirano hladjenje za ovu podlogu, jer je ona skoro 10cm odbijena od sredine laptopa, gde je otprilike exhaust :D
U slucaju CM pad-a (ovo gore je za Actto ili Accto uvek pogresim kako se zovu...) je slicna situacija ali drugacije objasnjenje. On odbije stari laptop i oduvava u istom smeru kao i on, tako da smanjuje temperaturu. Medjutim novi maltene ide kontra i onda hladjenje samog pad-a mu smeta ;)

Po slikama bih rekao da tvoj laptop bas ima pozadi ali ravno izduve? Izlgeda kao da je bas dizajniran da toplota ide natamo, i ne dozovljava da je nesto do podloge sprovodi - u tom slucaju i nema nacina da postoje hladi realno.

U3 ima 3 podesiva ventilatora koja mogu da stavim da duvaju bilo gde. Laptop usisava zazduh odozdo, izduv je sa zadnje strane strane. Ovom laptopu obicno skidaju donji poklopac i stave ga na podlogu, da bi imali neki efekat.

Isti je princip bio i sa dell XPS, laptop odozdo uvlaci a sa leve strane je imao izduv...ventilatori podloge duvaju hladan vazduh u usisne "resetke" i pospesuju protok vazduha. na XPS-u su i gpu i cpu bili poprilicno hladniji, na g55 nemam tako jak efekat i to je to. Sta sad ja tu nisam upravu ne znam, nisam pricao hipoteticki nego ono sto se meni deslio, tako da ne kontam sta je pisac hteo da kaze.

To znaci da nisu kompatibilni. Neka druga podloga bi mozda znacila.
U tvom slucaju, izgleda da podloga previse uduvava vazduha u laptop i time sama sebi pravi ili ne duva na pravo mesto.

Imam iskustva u firmi, prosli smo oko 50 razlicitih podloga za godinu dana, mada licno ne znam koja je za sta dobra, ali za svaki laptop su drugacije postolje predlagali (sva ih imamo, ne prodaju nam nista novo).
U Srbiji nema nikakav izbor podloga, pa i ne vredi polemisati sta bi za koji laptop bilo bolje, ali inace, postoji razlika. Svaki laptop se moze bolje rashladiti na prikladnoj podlozi. U odnosu na stajanje na stolu - svaki.

Podloga ima podesive ventilatore po poziciji i podesiv broj obrataja istih(potenciometar)...Kako nisu kompatibilni mi stvarno nije jasno, kad podloga ima podesive ventilatore kao sto sam vec objasnio.
cm-spc.jpg

Temperature na DELL XPS su mi sa CM U3 pale u proseku +10C i za cpu i za gpu u loadu. Na G55 je to dosta manje max 2-3C u loadu. XPS je bio poprilicno topao bez podloge, dok je G55 i necujan i hladan, da nemam podlogu od ranije ne bi je ni kupovao. Sta je tu tesko razumeti i sta je cudno ne znam, toliko od mene sto se toga tice, nema sta dalje da razglabam.

Pozdrav

P.S. Poredjenje tog tipa koje ti pokusavas da izvedes je nezahvalno...ima mnogo promenjivih koje uticu na kranji ishod.

Poslednja izmena:
Jel' pad temperature uporedjujes sa pad-om naspram drzanja na stolu (koju zatvara donje ventove) ili krilu ili necem drugom?

Vrh Dno