Šta je novo?

Laptop baterija

einstein

Čuven
Učlanjen(a)
19.12.2001
Poena
660
Drugaru odjednom pocela baterija mnogo krace da traje. Kaze pre dva meseca je mogao film da odgleda, sad pitanje dal moze sat vremena da izdrzi bez nekog napora. Sta bi mogao da bude razlog? Laptop je FS star oko godinu i po dana.

Baterija je oslabila, sasvim normalno.

Ali odjednom tako, za dva meseca da ode sa 2 sata na jedan sat?

Ubila je toplota, verovatno se laptop dosta greje u tom delu dok radi na punjacu...

Poslednja izmena:
Uf ako je tako :zgran: moram ja sto pre da uzmem ladnjak za moj, just in case. Da li bi moglo jos nesto da bude razlog?

Imao sam slučaj da radi preko 2h, notebook nije korišćen 14 dana (godišnji odmor) i baterija je bila skroz mrtva. Slučajnost je da je isto FS, a kada je baterija riknula bio je star preko 3 godine. Odslužila je svoje.

Ima i ona fora, ako se duboko isprazni (ispod neke granice), da onda skroz rikne. To se mozda tebi dogodilo PJ?

To kad je preko 3 godine je ok. To je vec matoro, ali ova nije toliko.

Meni je baterija pokazivala iste simptome pre nego sto je riknula, doduse trajala je nesto vise od dve godine.
Nesto sam citao odavno da ima neka fora da se litijumska baterija zamrzne na par sati cime se produzi radni vek, ali nemam predstavu da li je to tacno. Moja i onako ne radi vise tako da tom metodom nista nisam postigao.

Nego, da ne zagadjujem Srbiju, gde reciklirati te litijumske baterije i koliko se to placa?

Odnesi u BiS IT reciklaži centar (http://www.it-recycling.biz/) imaju kanc i u Beogradu u Mije Kovacevica, na bogosloviji kod ulaza na OFK stadion

^ To su carevi koji su mi za reciklažu nekih računara i monitora tražili da im ih donesem subotom između x i x+2 sata i da im reciklažu platim više stotina € (cena je bila po kilogramu). Zahvalio sam se i našao osobu kojoj su računari bili potrebni.

Mnogo je diskusija o tome sta i kako sa baterjama! Kazu da se vise i ne trebaju formirati,ali dopis niko nije dobio o tome od proizvodjaca!
Sto se tice radnog veka,mnogi pogrese sto koriste prikljuceno na struju i kada je baterja vec napunjena! To isto skracuje vek! Sto se tice ne koristenja,treba ga ostaviti praznog da se odmara,i ako ne reaguje nista kada se opet pokusa koristiti,vecinom se moze oziveti u servisima!
Naravno najbolje je uvek koristiti! :)

Zar nije dovoljan "dopis proizvođača" kada u uputstvu za upotrebu piše "Napunite bateriju. Povežite bla-bla. Proces punjenja traje oko 3 sata."

Ili mora eksplicitno da napišu "Braćo Srbi, Li-Ion baterije se NE formiraju. NEMA potrebe da je držite na punjaču 6 puta po 22h. Ukoliko se ipak odlučite za takav korak, obavezno tokom formiranja igrajte uz tam-tam oko vašeg notebooka" :d

Zar nije dovoljan "dopis proizvođača" kada u uputstvu za upotrebu piše "Napunite bateriju. Povežite bla-bla. Proces punjenja traje oko 3 sata."

Ili mora eksplicitno da napišu "Braćo Srbi, Li-Ion baterije se NE formiraju. NEMA potrebe da je držite na punjaču 6 puta po 22h. Ukoliko se ipak odlučite za takav korak, obavezno tokom formiranja igrajte uz tam-tam oko vašeg notebooka" :d
:laugh: vrh....tuzno ali istinito, a najgore je sto "pravilo formatiranja" poslato obavezno stivo prodavaca jos od Nokia 3210....

Da zaista su vise smesni prodavci sa pricom o formiranju baterija 3x10h koja datira iz vesele NiMH ere :d
LiIon se samo isprazni posto je obicno fabricki napunjena do nekih 60%,napuni i koristi :)

Meni deluje smesno i da ne sme baterija drzi u laptopu nakon sto se ista napuni, meni on pored zabave sluzi i za crtanje za fax, ne znam da li svi programi sa kojima radim imaju autosave i na koliko je on po defaultu ali znam da kad nestane struje moj crtez nije zauvek izgubljen, to kao prvo...

A iz iskustva sa svega 2 laptopa ALI za evo skoro 6 godina mogu da kazem da zavisi i do kvaliteta, koriscenja i zagrevanja baterije, nije uopste slucajno sto FS i Asus prednjace po ubijenim baterijama posle svega godinu ili nesto vise, moji su laptopovi bili HP/Comaq i od pocetka su baterije trejale debelo preko 3h, uz malo podesavanja i 4h, nakon dodavanja vise RAM-a i brzeg/veceg HD-a i eksploatacije po 3 godine baterije mi drze po 2 i po-3 sata laganica!

Jedina"paznja"koja im je posvecivana je sto retko kad laptop stoji bez podloge, makar ga pomerim malo preko ivice stola ili odignem na olovku ili nesto slicno da ventovi rade posao i temperatura CPU ne predje 50-ak C, podeseni su uvek bili da na 5% kapaciteta idu u sleep mode, neki gledaju da iscrpe i zadnji % iz njih a to je LOSE za li-ion baterije ili kao moj brat ne haju sto je laptop vreo i vent duva nenormalno!

Videcemo sad kad nabavim i treci laptop (koji opet necu menjati 2-3 godine) kako ce biti, ali sigurno nece biti FS pa imalo to veze bar malo ili ne, i potpuno isti tretman nameravam da posvetim i toj bateriji!
Pozdrav ,)

Preporuka je da ako je laptop stalno na punjacu, onda da se skine baterija i to da se ostavi na oko 60% kapaciteta.Ako se laptop koristi podjednako i na bateriji i na punjacu onda to naravno nije potebno.Sad iz mog iskustva,imao sam i koristio vise desetina laptopova,razlicitih marki pa nisam stekao utisak da samo FSC i Asus su ti koji imaju slabe baterije.Medju svim proizvodjacima ima po makar jedan model gde je to slabije odradjeno i uglavno su ti modeli u najnizoj cenovnoj kategoriji, ali po onoj staroj "koliko para toliko i muzike".

Kažeš "preporuka", bilo bi lepo da kažeš da li je to tvoja preporuka ili prenosiš iz nekog drugog izvora ;)

Baterije se vadi samo kada crkne. Razlozi za to su:
- Cuvate podatka sa kojima radite
- Mozete da polomite nesto kada cesto vadite i stavljate bateriju
- U normalnom radu, laptop se ne greje u toj meri da moze da osteti bateriju. Jedino neka igrica moze ozbiljno da zagreje laptop. Ko ima integrisanu Intel grafiku, tesko ce se naigrati.

Vrh Dno