Šta je novo?

LAPTOP Asus ili ne?

Učlanjen(a)
08.09.2004
Poena
300
Pozdrav svima,
razmisljam o kupovini laptopa. Nasao sam ovaj ASUS koji mi se po karakteristikama veoma dopada. Jedino mu fali jos malo jaca grafika. E sad, imam nekoliko pitanja.
1. Kakavi su ASUS notebook-ovi generalno? Da li vrede svaku paru?
2. Posto se bavim web dizajnom zanima me da li ce ovo moci da iazgura photoshop, flash i slicne aplikacije?

Evo linka do konfiguracije: http://www.pakom.co.yu/wwwpakom/KatalogProizvoda/OpisProizvoda.aspx?sifra=2500064

Cena je ~1250 evra (PDV je uracunat u cenu)

Hvala!

Evo ti jedne preporuke od ponosnog vlasnika: Asusovi laptopi su generalno ok, imas nekih serija koje su bolje i nekih koje su dobre. Ono sto isticem na pojedinim modelima su ODLICNI ekrani (poredio ih sa pojedinim HP NC modelima i sa pojedinim Dell masinama, ekran uz ekran). Za pare koje das, asus se cini kao racionalna kupovina. Nikakvih problema do sada nisam imao (posedujem Asusa od pred novu godinu). Stabilno radi, ne zagreva se previse, odlicne su performanse (A64 :) ), komunikacija sa drugim uredjajuma putem IR i BT usb dongla je radila besprekorno. Kod mene je doduse nvidia grafika, i tvout funkiconise besprekorno, i velika prednost (bar za mene je bila) sto konkretan model koji posedujem ima serijski i paralelni port. Sad ce zluradi da se rugaju i brze-bolje da upitaju da li koristim printer preko paralelnog porta - no imaj na umu da postoje programi (kad ih pocnu svi placati pocece da razumeju neke stvari) koji imaju dongl koji se utakne u paralelni port, a sticajem okolnosti u poslu koristim uredjaje koji podrzavaju komunikaciju sa PCjem putem serijskog kabla (porta). To sto si ti dao kao referentni model, je prilicno jaka konfiguracija koja bi pristojno morala da se nosi sa pomenutim programima. Citac kartica radi odlicno, zapravo sve sto sam probao, radilo je iz cuga. DVD ima podrsku za + i - sto je isto dobra opcija.
Imaj na umu da taj racunar dolazi bez OSa, i da je prilicno rezak i kabast za nosenje. Kvalitet izrade je solidan, nije vrhunski.

Brzi: hvala ti na ovako iscrpnom komentaru. Ovakave komentare najvise volim :)
Definitivno sam odlucio da uzmem ASUS-a, samo cu jos da odlucim koji model. Ali nesto u toj klasi. Kada govoris o kvalitetu izrade, na sta konkretno mislis da nije bas pohvalno uradjeno? Jos jednom hvala!

Pazi, to ti je relativna prica: NIsam rekao da nije pohvalno, nego ima i boljih, koji kostaju srazmerno vise. Kod kolege sam gledao neki IBM, i definitivno je plastika tvrdja, pa mi se cini da bi taj ibm lakse podnosio svakodnevno manipulisanje. Mada, ja ne idem okolo sa laptopom u ruci i udaram o zidove i vrata. Znaci, nije to da se laptop ugiba i savija, nego prosto, moze to i bolje da se uradi, za odgovarajuce povecanje cene.

mkrnjic je napisao(la):
Moze se isti uredjaj naci i za manje para

http://phoenix.co.yu/cene/

Asus A4700D (A4712DUH)
(AMD Sempron-M 3000+, nVidia nForce3 Go150, 512 MB DDR, DVD-R/W, 60 GB HD, 15,4" WXGA 1280x768, ATI Radeon-M 9200 32 MB, 56K, LAN 1000, WLAN 802.11b/g, IrDA, 4x USB2.0, IEE1394, TV out, SD/MMC/MStick card reader, 3,5 Kg + torba i opt. miš) 92 015din ~ 1150e

Ako hoces javi mi na PM koji ti model treba i koju si najnizu cenu nasao pa da ti ja ponudim svoju cenu :) Mislim da mogu da ti dam ok cenu, naravno sve novo , full , 2 godine garancije.

Momci zanima me jos samo jedna stvar.
Osim torbe i misa koji se dobijaju uz ASUS, da li treba jos nesto da dobijem?
Znam da treba jos da dobijem garanciju...

ali da li trebaju da mi daju drivere na cdu za sav hardware? Da li trebaju da mi daju XP CD legalan? (a gatant nelegalan) ;)
Da li obavezno ide folija zastitna na ekran? Hvala.

Goran Bajazetov je napisao(la):

ali da li trebaju da mi daju drivere na cdu za sav hardware? Da li trebaju da mi daju XP CD legalan? (a gatant nelegalan) ;)

Naravno da uz comp treba da dobijes i drivere za sav hardwarea ali oni svi stizu na jednom CD-u. Ja sam uz moj dobio i neke igrice koje nisam ni pokusao da instaliram.

Uz moj ASUS nisam dobio Win XP al fala bogu to kod nas jos nije neki preveliki problem.

Ne znam na kakvu foliju mislis, ali ja sam preko svog ekrana dobio onaj zastitni "sundjerasti papir" zalepljen belom selotejp trakom.

Mislim da sam Video u Oglasima da Milan82bh prodaje ovaj tvoj Asus 4000D za 1050e sa PDV-om. A covek je iz Informatike

mkrnjic je napisao(la):
Mislim da sam Video u Oglasima da Milan82bh prodaje ovaj tvoj Asus 4000D za 1050e sa PDV-om. A covek je iz Informatike

Na zalost tog modela vise nema,ali ima drugih i boljih! ;)

@Goran Bajazetov
Javi se ako si zainteresovan na PM ili me nazovi na mobilni pa mozes doci direktno u Informatiku i izabrati,isprobati model koji ti se svidja,a ne ovako napamet i na slepo!
pozdrav

Može li mi neko odgovoriti koji Asusovi modeli imaju Bluetooth?

Da dodam jos po neku...

@Bajazetov : Uz Asus laptop dobijes sve sto treba da dobijes, osim ako te neko ne prevari. XP legalan dobijes, ako ga platis, mahom ovi laptopi idu BEZ operativnog sistema (otuda i objasnjenje za razmerno nizu cenu). Dobijes naravno i garantni list, na kome sve lepo pise. Dobijes i CD sa drajverima, i jos po neki CD sa programima koje asus isporucuje uz svoje racunare (mada mislim da ovaj paket programa moze da varira od modela do modela).

Moze da zvuci kao reklama, ali ja to vise tumacim kao iskustvo - Obrati se Milanu, covek je veoma korektan, zavrsices posao, bez glavobolje, i dobices sve sta treba da dobijes.

Ljudi hvala vam na ovako brzom odgovoru.
Milane, hvala na ponudi, ali evo juce sam iz Phoenixa narucio Asus A4700D za 1120e.
Koliko je taj isti model kod tebe?

Jos jednom hvala,
pozdrav.

Opet konfuzija sa oznakama modela...
Ako mislis na model A4B00D:

AMD Sempron 3000+
15.4" WXGA TFT
512MB
60GB HDD
DVD+/-RW
VGA ATI Radeon 9200 32MB
Modem56k, Lan, 4-1 Card Reader
1394, IR, Wlan, 4xUSB
Speakers, USB mouse
Platnena torba, garancija 2.god
Tezina 3.5 KG

Cena mu je:1050e +PDV

Zamolio bih za mišljenje za model A3500N koji se prodaje u Informatici za oko 800 e bez PDV-a.
A3500N
-Intel Pentium M 1.4GHz / 1MB Cache
-15" XGA TFT
-256MB DDR RAM
-40GB HDD
-Intel (R) Extreme Graphics 2 for Mobile
-Combo DVD/CD-RW
-Modem56k, WirelessLan, Lan, 1394
-Speakers, Card Reader, USB mouse
-4-1card reader,Digital cam, 4xUSB
-Platnena torba
-Tezina 2.8kg

Ovako po specifikacijama mi se čini OK. Da li je u pitanju novi celeron sa 1 MB keša ili
stari centrino? U ovom prvom slučaju bi baš bio povoljan osim ako nema nekih većih nedostataka.

Ni jedno ni drugo!!
Pentium M znaci da je punokrvna"specijalna"cetvorka sa speedstep tehnologijom (obara takt procesora da ustedi bateriju) napravljen kao osnova za Centrino platformu a to sto je"samo"1,4GHz nemoj da te zbuni jer je to negde kao Pentium 4 na 2,0-2,2GHz a posto ima 1MB L2 kes-a znaci da ima Banias jezgro a ne novi Dothan ali i dalje je to dobro za tu cenu!Centrino platforma (Pentium M,855 chipset i intel wireles card) je zakon jer malo trosi,malo se samim tim i greje,laptop je mnogo tanji i laksi...!!Samo se sa tom grafickom neces naigrati ako uopste volis s vremena na vreme tako da ubijes dosadu!?
Pozdrav ,)
:type: :crash:

@Lomnica city:
Da znam sta je centrino samo sam se pitao za konkretni model da li je punokrvni centrino ili novi centrino celeron (350 i >) koji ima 1 MB kesa.
BTW, koliko si platio laptop iz potpisa i kako si zadovljan sa njime?

Uzeo sam ga skoro novog sa dodatnom memorijom za 1100 evra a sada im je zbog nove Sonome pala dosta cena pa mozes naci ovakav model sa 1,6 GHz procesorom i ATI Mobility 9600 za oko 1200,mozda 1300 evra a mozda i manje,stvarno neznam najaktuelnije cene!
Da me nebi blue i ovde napao ako pohvalim svoj laptop :p moracu da ti odgovorim ovako:
Zadovoljan sam ekranom,ima dobar odziv (duhovi se ne primecuju),odlican ugao vidljivosto po horizontali i dobar ugao po vertikali;
Baterija traje od jednog Gospodara prstenova na DVD-u (oko 3 sata) pa do celonocnog bdenja na netu (oko 5 sati);
Tezina mu je oko 2,8kg i to sa 15,4" ekranom,super nema sta;
Plastika od koje je napravljen je solidnog kvaliteta,posle godinu i nesto ima par ogebotina na poklopcu (srebrne boje,lepo ali bolja bi bila crna zbog grebanja) i jedva primetno zatamnjenje ispod tastature i touch pad-a (isto kao za poklopac) od ruku prilikom kucanja i ta,po meni lepa estetika,mu je mozda jedna od rekih mana jer svaka boja se skida sem"prirodne boje"plastike ali zaista,bar kod mene,to je jako malo i posle duze vremena upotrebe!!
Ima fine zvucnjake koji i na najjacem volumu ne"bruje"(JBL Pro) i dobru tastaturu,ne previse mekanu ali prijatnu i ne gule se slova,pored touch pad-a ima"skrol"(jako zgodno) i moze i da se iskljuci touch pad kad kucas naprimer(jos zgodnije),ne greje se mnogo ni na punjacu a ne da je tih... brate milina ako mrzis buku!!
Posto sam isprobao vise kompjutera retko sta bih menjao i mislim da je za tu lovu ovo dobra kupovina,eventualno ako volis meku tastaturu i jos malo cvrscu plastiku pa da pogledas neki IBM ali su oni po meni dosta ruzni i malo skuplji a pogotovo oni sa vecim ekranom i dobrom grafickom!
Asus nisam jos imao ali ako zelis da prodjes sa malo para potrazi neki njihov Centrino sa ovakvim karakteristikama (Celeron M ipak ne preporucujem,bilo koji),slicnog su kvaliteta a imaces valjda 2 godine garancije tako da je i to dobra stvar a to je ipak gigant u racunarskoj industriji tako da neces kupovati macku u dzaku.
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Nemanja je napisao(la):
Zamolio bih za mišljenje za model A3500N koji se prodaje u Informatici za oko 800 e bez PDV-a.
A3500N
-Intel Pentium M 1.4GHz / 1MB Cache
-15" XGA TFT
-256MB DDR RAM
-40GB HDD
-Intel (R) Extreme Graphics 2 for Mobile
-Combo DVD/CD-RW
-Modem56k, WirelessLan, Lan, 1394
-Speakers, Card Reader, USB mouse
-4-1card reader,Digital cam, 4xUSB
-Platnena torba
-Tezina 2.8kg

Ovako po specifikacijama mi se čini OK. Da li je u pitanju novi celeron sa 1 MB keša ili
stari centrino? U ovom prvom slučaju bi baš bio povoljan osim ako nema nekih većih nedostataka.

ovo je ok kupovina...
samo ovo sto pise 4-1 card reader... cita mmc i sd kartice, a memory stick i MS pro ti treba adapter.
sa doticnom grafickom se stvarno netjes naigrati (radi nfs2 ali sa najjadnijim mogucim podesavanjima bez seckanja)

kupio sam ga pred novu godinu i radio je ok do pocetka marta, a onda mi je crkao hard... naravno, zamenjen je ali :smash:

boggyman je napisao(la):
ovo je ok kupovina...
samo ovo sto pise 4-1 card reader... cita mmc i sd kartice, a memory stick i MS pro ti treba adapter.
sa doticnom grafickom se stvarno netjes naigrati (radi nfs2 ali sa najjadnijim mogucim podesavanjima bez seckanja)

kupio sam ga pred novu godinu i radio je ok do pocetka marta, a onda mi je crkao hard... naravno, zamenjen je ali :smash:

Hvala ti što si se javio, mada me nisi baš utešio sa hdd-om...
Reci mi da li je u pitanju punokrvni centrino pentium M ili je u pitanju celeron M?
Igrice me ne zanimaju, bar ne na notebooku, meni bi trebao samo da na njemu prezentujem neki rad već urađen na destopu i ponekad da radim na njemu kada nisam kod kuće.
Koliko se greje kada je priključen na punjač, koliko traje baterija?

Lomnica_city je napisao(la):
Uzeo sam ga skoro novog sa dodatnom memorijom za 1100 evra a sada im je zbog nove Sonome pala dosta cena pa mozes naci ovakav model sa 1,6 GHz procesorom i ATI Mobility 9600 za oko 1200,mozda 1300 evra a mozda i manje,stvarno neznam najaktuelnije cene!
...
Pozdrav ,)

Hvala na detaljnom odgovoru!

boggyman je napisao(la):
ovo je ok kupovina...
samo ovo sto pise 4-1 card reader... cita mmc i sd kartice, a memory stick i MS pro ti treba adapter...

Ehmmm... cek kakav sad adapter ?
Pasivni adapter koji se dobija uz laptop (doduse M2400N, ali kontam da je isti i na ovom) cita SM, MMC/SD i Memory Stick... :trust:

ASUS A4700D Laptop

Ljudi, uzeo sam Asusa gore navedenog. Imam jedan problem!? Recimo cuje se razlika u kucanju... npr, deo dugmica kog entera... znaci dugmici koji okruzuju enter i sam enter zvece vise nego sto treba, kada se kuca. Primecujem da su labaviji nego tasteri leve strane tastature. Kad kazem labaviji, mislim na to da je desni deo tastature seta recimo skoro ceo milimetar gore dole. Da li je ovo normalno na ovom modelu, mozda postoji neka supljina ispod tog dela tastature pa se zato tako cuje, ili je to neka falinga? Takodje, ako jeste falinga, iskreno, da li mislite da bi mi zbog ovoga zamenili laptop? Veliko hvala!
Srdacan pozdrav,
Goran Bajazetov

Nazad
Vrh Dno