Šta je novo?

[Laptop] Acer Aspire 5920G

Ja sam uzeo novi laptop :) Nazaost nije bilo pomenute Toshibe (da, cak ni u Americi :(), pa moram da se zadovoljim sa ASUS-om G50V-A1 :D...Centrino2 rocks!!!

- 15.4" WSXGA+ "Glare Type" (1680x1050) (kvalitetan)
- ASUS Zero Bright Dot (ZBD) Pixel Guarantee
- Intel® Core™2 Duo T9400 2.53GHz w/6MB L2/1066MHz FSB/35 watt (munja! Uz pomoc DirectConsole 2.0 jednim klikom @2.8GHz!!!)
- 512MB PCI-Express nVidia GeForce 9700M GT DDR3 DX10 (steta sto je magistrala samo 128-bita :()
- 4,096MB (Corsair, Kingston, Major Brand) DDR2 800 (2 SODIMMs) Dual Channel Memory (latencije su opustenije 6-6-6-18 :()
- Combo Dual Layer SuperMulti 8X DVDRW Drive w/ Software Labelflash
- 250GB SATA 150 5400RPM Hard Drive (neko je spomenuo RAID0!? :d)
- 250GB SATA 150 5400RPM Hard Drive
- Internal 8-in-1 Card Reader: MMC/SD/Mini-SD/XD/Memory Stick/MS Pro/MS Duo/MS Pro Duo
- Internal Bluetooth 2.0+ EDR
- Built-in Intel® PRO/Wireless 5100 802.11 a/g/n (mozda padne upgrade kasnije 5300)
- Built in 2.0 Megapixel Camera
- Sound Blaster Compatible 3D Audio (Altec Lansing zvucnici)
- Asus G Series Matching Backpack made by Targus
- Smart Li-ion Battery (6-Cell)
- Asus G Series Matching Logitech Mouse (Logitech MX518) (mis je vrhunski, pravljen iskljucivo za ROG modele hehe)
- Windows Vista Home Premium 64-Bit w/ Drivers & Utilities CD's
- 2 Year ASUS GLOBAL Warranty, 24/7 Tech Support, 1 Year Accidental Damage Coverage & 2-Way Pre-Paid Overnight Shipping for Repairs (ned'o Bog da zatreba :))

to sve za 1630$ (awesome)

dsc0803respo8.jpg

Poslednja izmena:
Kolka mu je max temp?????Dobar je samo steta sto nije 17 ekran,a dobro i 15 je super.

Northwood kako te sluzi laptop? I reci mi za model 5920g ko ti sto si imao jel bolja vista od xp?

Northwood kako te sluzi laptop? I reci mi za model 5920g ko ti sto si imao jel bolja vista od xp?

Laptop vracen, a za 5920G pitaj nekog od korisnika koji je instalirao XP posto ja nisam stigao...Vista ima dosta bolji battery management, a XP je jednostavno brzi u izvodjenju odredjenih operacija (svi znamo sta/kako) :)

Ma XP nije ni za q. Reći ću samo da otkad trošim Vistu uopšte ne gasim laptop (stavljam ga u sleep), dok se XP nakon samo 5-6 dana takvog korišćenja totalno zaglupi. Mnogo bolji memory management i power management u Visti. O stabilnosti neću ni da diskutujem - računar ne gasim - nikad se nije zaglupeo. Restartujem ga samo ako update zahteva.

Na stranu to što u odnosu na Vistu, XP izgleda kao win95.

Ma XP nije ni za q. Reći ću samo da otkad trošim Vistu uopšte ne gasim laptop (stavljam ga u sleep), dok se XP nakon samo 5-6 dana takvog korišćenja totalno zaglupi. Mnogo bolji memory management i power management u Visti. O stabilnosti neću ni da diskutujem - računar ne gasim - nikad se nije zaglupeo. Restartujem ga samo ako update zahteva.

Na stranu to što u odnosu na Vistu, XP izgleda kao win95.

Koliko ljudi, toliko cudi! Sve zavisi kako si instalirao, koju verziju xp, itd. Meni notebook je radio torrente 2 meseca dok nisam nabavio stacionirani komp, znaci nisam ga ugasio 2 meseca. Drugo memori menagment radis sa programom koji dobijes od ACER-a. Druga stvar ako sti instalirao XP bez empowering tehnology softvera. Isto vazi i za power mengment. Isti onaj koji je u Visti je i za XP. Probaj Crisis na Visti i vidi frame rate, pa to isto uradi na XP. Frame rate 20-30% veci. Vidi zauzetost memorije pod Vistom (uvek izna 1 GB) a vidi pod XP (380-450 MB). Odradi neki filter na vecoj slici u Photoshopu i meri vreme, a onda isto to uradi pod XP. Sve sam to probao, bekapovao original Vista sistem i instalirao XP.

Zoki jel moze da se instalira empowering tehnology na xp?

@Zoki Govorio sam uopšteno o Visti i XP, ne na istom ovom laptopu nego inače. Što se tiče Crysis itd. možda da si probao sa drugim drajverima za grafičku? Zauzetost memorije? Pa valjda i služi za to da bude zauzeta, bitno je da je ima dovoljno i slobodne. Vista nikada nije unresponsive, čak i kad brlja po hardu uvek imaš kontrolu nad korisničkim interfejsom dok se XPSP3 zakoči dok swapuje, na Core Duo/1GB RAM mašini SATA/AHCI enabled. To se na Visti ne dešava!. Vista podržava Superfetch/Readyboost, tako da sve te "uštede vremena" o kojima govoriš se gube na drugom mestu. Takođe, Vista se konstantno unapređuje/optimizuje, dok je XP svoju priču završio.

Inače izašao je novi BIOS za 5920 - v1.3813

Poslednja izmena:
Nece da instalira empowering tehnology na xp.Pise nemoze na tom os.

Nece da instalira empowering tehnology na xp.Pise nemoze na tom os.

Nece onaj za Vistu, ali na linku koji sam postavio ima empowering tehnology za XP. Ja imam instalirano na mom laptopu. Ako si iz BGD mozes da skoknes sa flash-om pa da ti prebacim instalaciju.

@Zoki Govorio sam uopšteno o Visti i XP, ne na istom ovom laptopu nego inače. Što se tiče Crysis itd. možda da si probao sa drugim drajverima za grafičku? Zauzetost memorije? Pa valjda i služi za to da bude zauzeta, bitno je da je ima dovoljno i slobodne. Vista nikada nije unresponsive, čak i kad brlja po hardu uvek imaš kontrolu nad korisničkim interfejsom dok se XPSP3 zakoči dok swapuje, na Core Duo/1GB RAM mašini SATA/AHCI enabled. To se na Visti ne dešava!. Vista podržava Superfetch/Readyboost, tako da sve te "uštede vremena" o kojima govoriš se gube na drugom mestu. Takođe, Vista se konstantno unapređuje/optimizuje, dok je XP svoju priču završio.

Inače izašao je novi BIOS za 5920 - v1.3813

Sto se tice drivera imam poslednji za graficku. Kao sto znas driveri za notebook se ne azuriraju tako cesto kao za desktop masine. Nikad mi ne swapuje po disku jer ja uvek virtuelnu memoriju zakucam na duplu vrednost od radne memorije. I ja sam sav srecan docekao kad sam kupio notebook da probam novi OS. Upalim masinu a ono miline od vizuelnog efekta. Prvo razocaranje sam doziveo kad nisam mogao neke programe da instaliram koji sam stalno koristio. Dobro boze moj snaci cu se i bez njih. Npr. tad u januaru jos uvek sam koristio Nero 7.xxx verziju, bila mi je OK nisam hteo da prelazim na 8,xxx. Ne lezi vraze nece da se instalira, prijavljuje da nije podrzana u visti. Zena mi igra neku igricu Zuma, ni ona nece. Ja na silu instaliram, posle mi se masina zakucala pa sam morao da vracam sistem iz bekapa, itd, itd. Dosta sam se i raspravljao sa tipom iz tehnicke podrske zasto ovo nece, zasto ono, kad on meni to ti je Windows, tako ti je to pomiri se sa time. A ja njemu pa vi svi u firmi imate Acer notebook-ve kako vi se snalazite, a on meni : Mi smo svi preinstalirali XP. Tad sam i ja presao na XP. Jer da je Vista tako dobra ne verujem da bi Microsoft vec sledece godine menjao OS, samo posle 3 godine. Setite se koliko je XP trajao.

Mislim da navedene tehnologije nisu za xp. Ja sam sve pokusao, ali empowering za 5920g nije podrzan od strane xp. Moze se instalirat, ali ne sljaka.

Tip sa www.theacerguy.com ne preporucuje instaliranje softvera za neki drugi model laptopa, sto se moze naci za xp.

Uostalom na ovom linku koji si postavio ne postoji ono sta dekar trazi (il' ja ne vidim dobro).

Mislim da navedene tehnologije nisu za xp. Ja sam sve pokusao, ali empowering za 5920g nije podrzan od strane xp. Moze se instalirat, ali ne sljaka.

Tip sa www.theacerguy.com ne preporucuje instaliranje softvera za neki drugi model laptopa, sto se moze naci za xp.

Uostalom na ovom linku koji si postavio ne postoji ono sta dekar trazi (il' ja ne vidim dobro).

Ma covece kazem ti da imam instalirano i da radi. Nije full kao kod Viste (nemas acer recovery, i jos neke sistnice), ali imas sledece: Acer ePerformance menager, Acer eSettings menagment i Acer ePower menagment. Kad stisnem e dugme pali se normalno. Npr. meni je procesor stalno na medium i screen 67%. Kad gledam HD ili poteram nesto zahtevnije onda stavim sve na full. Ima i sve presete za Word, Max power savings itd. Ako hocu da poteram Windows power menagment on mi ne da i kaze da je preuzet od Acer power menagment. Ako ne verujes dodji i vidi. Tako mi radi notebook od februara. Drugo ovo je bas za moj notebook. Meni je instalaciju dao tip koji mi je i prodao notebook, ali mi je rekao da su instalacije sa Acer-ovog sajta za USA.

Poslednja izmena:
Samo tvrdim da medju linkovima sa http://www.acerpanam.com/synapse/for...TOKEN=76525883 ne postoji empowering za xp. Ni jedan modul!

Sad ti pokusaj da se sjetis otkud ti pa reci i nama, jer ovdje to nema.

Da nije slucajno potrebno ubacit ovaj sec. patch pa onda moze empowering za vistu?

Poslednja izmena:
Samo tvrdim da medju linkovima sa http://www.acerpanam.com/synapse/for...TOKEN=76525883 ne postoji empowering za xp. Ni jedan modul!

Sad ti pokusaj da se sjetis otkud ti pa reci i nama, jer ovdje to nema.

Da nije slucajno potrebno ubacit ovaj sec. patch pa onda moze empowering za vistu?

Izvini, u pravu si toga ovde nema. Je*** li ga tako mi je rekao tip, ali izgleda da to vazi samo za drivere. Ako iz BGD da se negde vidimo pa da ti dam to, veliko je 44,1 MB. Pored toga zaboravih da sam nabavio i Turbo drive disabler da ne bi imao znak pitanju u device menageru. Turbo cash memori radi samo u Visti.

Kao sto znas driveri za notebook se ne azuriraju tako cesto kao za desktop masine.
Nikad mi ne swapuje po disku jer ja uvek virtuelnu memoriju zakucam na duplu vrednost od radne memorije.
Npr. tad u januaru jos uvek sam koristio Nero 7.xxx verziju, bila mi je OK nisam hteo da prelazim na 8,xxx.
a on meni : Mi smo svi preinstalirali XP. Tad sam i ja presao na XP. Jer da je Vista tako dobra ne verujem da bi Microsoft vec sledece godine menjao OS, samo posle 3 godine.

Što se tiče drajvera za grafičku uvek imaš najažurnije na laptopvideo2go.com, možda nisi znao.
Kako to misliš nikad ti ne swapuje? Da li ti znaš šta znači swapping? Možeš ti da "zakucaš" VM na 10x vrednosti radne, opet će swapovati, što opet ne znači da će uvek kočiti ali se u XPu često to dešava.
Ja koristim Nero 7.1 u Visti.
Ok, u januaru još nije izašao Service Pack 1 za Vistu koji je doneo dosta poboljšanja.
Taj iz tehničke podrške je papan.
A to da li će Microsoft menjati OS već sledeće godine ćemo još da vidimo, a i kad ga budu menjali sigurno ga neće "vraćati" na XP kernel.

Poslednja izmena:
Ja sam ga instalirao pa odma izbrisao,ne zbog virusa nego kad je sve na max laptop se strasno ugrijao.Zato ako ocete inst vistu pa onda ovo.Svidjelo mi se fast start up i fast turn off...brzo paljenje i gasenje.Al ipak ovo je za vistu namijenjeno.Ko oce da proba na xp moze nece nista pokvarit u sistem.

<Kriket>eee decace decace, Xp je definitivno "bolji" od viste. Ako mi verujes ti si jedii covek od kojeg cujem da mu je vista bolja, ali pazi JEDINI!!! Sve te prednosti viste sto si naveo su u teoriji dobre dok je praksa sasvim drugacija..... O brzini i necu da komentarisem...ma.... necu nista da komentarisem!

Ok, u januaru još nije izašao Service Pack 1 za Vistu koji je doneo dosta poboljšanja.

Najgluplji potez u istoriji je microsoft napravio kada je izdao i SP3 za XP, jer je time totalno zakopao VISTU!!! Da si malo pratio vesti sa neta video bi zapravko koliko se Microsoftu VISTA obila o glavu. Imali su oni lepu zamisao ali...... Osim toga SP1 na VISTI nije doneo nista preterano, procitaj malo testove. Mislim nalupano je tu dosta stvari, mada poboljsanja u realnom radu su malo vidljiva, skoro nikakva.

<dekar>

Ja koristim Empowering tehnology od starog ACER aspire 5112wlmi i sasvim OK radi vec skoro godinu dana, sem jedne sitnice gde nemozete postaviti osvetljenje vece od 62% jer je to 100% ustvari. Odnosno skala od 0-100 je u mom slucaju 0-62. Kapito?

Page file mi je nacisto iskljucen u XP-u i nema potrebe da bude ukljucen, jer je 2giga rama za XP i vise no dovoljno za sve potrebe. U xp-u od E tehn. nema jedino eAudio i eConnect kako mi se cini, neke 3-4 stavke ustvari (manje vise nepotrebne), vec sam i zaboravio sta sve ima:):). Najvaznije je instalirati ePower, eData, ePresent, eSettings

Poslednja izmena:
Znam za osvetljenje.Al 8 stepeni veca je temp kad se inst empowering na xp.Kad sam to inst laptop je za 10 min dosao do 50c.A ovako ne pralazi 43 ni posle 1 sata.

Znam za osvetljenje.Al 8 stepeni veca je temp kad se inst empowering na xp.Kad sam to inst laptop je za 10 min dosao do 50c.A ovako ne pralazi 43 ni posle 1 sata.

Mislim da sam pisao u ovom postu da je meni vec godinu dana laptop usijan. Odnosno kad god igram neku zahtevniju igricu temp GPU-a mi je skoro 94c, dok je HDD na 55 a CPU na 70. Bukvalno mozes da se oprzis kad pipnes ventilacioni otvor pozadi:):), ali evo sljaka bez prestanka, i preziveo je ove vrucine. Svaka mu cast :D:D

Nemogu da inst intel wga i intel ahci na xp.Pise ovaj komp ne podrzava ni minimum zahtjeva za inst.
2.2 ghz 2gb DDR2 8600gt
A kad ocu neku igricu sa cd da pokrenem pojavi se plavi ekran..

Znali ko u cemu je problem????

Nemogu da inst intel wga i intel ahci na xp.Pise ovaj komp ne podrzava ni minimum zahtjeva za inst.
2.2 ghz 2gb DDR2 8600gt
A kad ocu neku igricu sa cd da pokrenem pojavi se plavi ekran..

Znali ko u cemu je problem????

Šta će ti Intel VGA? Pa ti nemaš Intel integrušu već dedicatde GF8600M-GT

Što se tiče Intel AHCI Enable AHCI on Intel chipsets, without reinstalling Windows 2000/XP
Tu imaš uputstvo, samo skini onaj fajl sa datog linka (ne obaziri se što se zove drugačije nego u uputstvu u pitanju je samo novija verzija).

E sad, pošto je uputstvo za starije Intel southbridges, pošto ti imaš ICH8M koji je noviji, u step 6) samo treba da uvrstiš DEV_2829

Sam drajver podržava i novije chipsete, samo što nisu uvršteni u tutorial.

Ako ti nešto nije jasno, pitaj - mada ti ja i dalje preporučujem da se vratiš Visti. XP je old news.

Naravno da možeš.

Sad kad sam pogledao ovaj inf fajl, mislim da nije ni potrebno ništa menjati u njemu. Jednostavno ispratiš tutorial a preskočiš step 5,6,7.

Poslednja izmena:
Pozdrav zoki, nabacio sam empowering od AA5110 i radi ko lud (performance, settings, power, presentation).

Jedino je nemoguce aktivirati empow. onim plavim dugmetom sa "e" slovom, valjda moze samo ako je Vista.

Fleshovao sam bios sa najnovijim, 3813 sa Acer sajta, međutim ima neke bagove, tako da ako neko planira da fleshuje, neka bolje koristi verziju 3811 (ili ostane na njoj) koja radi provereno.
Nakon fleshovanja, ventilatori su konstantno na maximumu od momenta kada prođe Acer logo prilikom paljenja kompjutera, a i pojavio se i plavi ekran jednom u toku rada.

Nazad
Vrh Dno