Šta je novo?

Lap za studenta arhitekture

Genghis Khan

Čuven
Učlanjen(a)
18.03.2001
Poena
680
Ortak hoce da uzme lap, kao sekundarnu varijantu pored desktop mashine.
E sada problem je naravno novac jer ga nema dovoljno da uzme apsolutno sve shto hoce vec mora da napravi neki kompromis. Zanima me shta bi mu ljudi iz ove oblasti (arhitekture) preporuchili jer znam da vas ima dosta na forumu.

Fond je 1200-1300€

Kompromis mora da pravi izmedju 17" ekrana i grafichke karte! Oko te cene koju on juri ili moze da uzme 17" sa nekom relativno bezveze grafichkom ili 15" sa nekom ok grafichkom.

Moj predlog bi bio da uzme 17" jer po mom mishljenju sigurno nece korisitti lap da bi rendao neka ludila na njemu vec vishe za varijantu raznih prezentacija, brzih dorada i eventualno rada na putovanjima! Za te zahtevne stvari mislim da ce mu desktop vishe sluziti.

Opet, ne bavim se takvim stvarima pa mozda i nisam upravu pa zato i trazim vashe savete...

Moj predlog bi bio da uzme 17" jer po mom mishljenju sigurno nece korisitti lap da bi rendao neka ludila na njemu vec vishe za varijantu raznih prezentacija, brzih dorada i eventualno rada na putovanjima!

Ako planira da ga nosi sa sobom često, ne znam koliko mu je pametno da to bude 17" varijanta, ipak su takvi laptopovi veći i teži i nisu baš za nosaranje tamo-vamo...

Ja bih uvek isao na varijantu sa jacom grafikom. Na 15-icama idu rezolucije do 1400x1050, mozda u nekim slucajevima i vise - jes' da je nesto sitnije, ali je i dalje perfektno. Osim toga, ti lapovi su laksi, duze traje baterija i staju u ranac, dok recimo 17ica ne moze tako lako :)

Ako mu lap treba za rad neka uzme 17", po moucnosti rezolucija 1680X1050. Time dobijas zaista ogromnu radnu povrsinu a velicina slova/ikonica nije premala. Ja dosta programiram na lapu i zaista je ugodno raditi na tolikoj povrsini. Moj prethodni lap je bio 15" i zamenio sam ga upravo zbog male radne povrsine. Wide ekran je savrsen da na obe strane postavis toolbarove i da ti ostane dosta mesta za radnu povrsinu. Ako ce da ga nosi neka uzme ranac i nece biti nikakvih problema. Sretno sa kupovinom.

Ja bih uvek isao na varijantu sa jacom grafikom. Na 15-icama idu rezolucije do 1400x1050, mozda u nekim slucajevima i vise - jes' da je nesto sitnije, ali je i dalje perfektno. Osim toga, ti lapovi su laksi, duze traje baterija i staju u ranac, dok recimo 17ica ne moze tako lako :)

Slazem se sa ovim, mada pretpostavljam da covek to nece stalno vuci sa sobom (to mora da stoji i na stolu ponekad :)). I predlazem da se krene od HP-a ili Acera u potragu za buducom masinom.

Da, slazem se da je 15'' bolja varijanta. Nosenje i trajanje baterije meni je odma palo na pamet. A za 1300e moze da se uzme tosiba 100- nesto nesto, izvinite sto sam sve izmesao brojeve pa sad ne mogu da se setim... uglavnom 15.4'' 7600 grafika, harman kardon itd... jedino sto mi se cini da sve tosibe (bre) imaju 1280x800 rezoluciju ... a posto trenutno radim na delovom latitudu d600 koji ima 1400x1050 nisam siguran koliko bi bio udoban rad na gore pomenutoj rezoluciji. Bas cu da probam al opet se mislim ko za bolje ne zna - njemu je i 1280 dobro :)
Pozdav!

Da, slazem se da je 15'' bolja varijanta. Nosenje i trajanje baterije meni je odma palo na pamet. A za 1300e moze da se uzme tosiba 100- nesto nesto, izvinite sto sam sve izmesao brojeve pa sad ne mogu da se setim... uglavnom 15.4'' 7600 grafika, harman kardon itd... jedino sto mi se cini da sve tosibe (bre) imaju 1280x800 rezoluciju ... a posto trenutno radim na delovom latitudu d600 koji ima 1400x1050 nisam siguran koliko bi bio udoban rad na gore pomenutoj rezoluciji. Bas cu da probam al opet se mislim ko za bolje ne zna - njemu je i 1280 dobro :)
Pozdav!

Ja bih pre isao na varijantu sa ATI mobility x1600 grafikom koju bih modovao u FireGL V5200 i to je prava stvar, ali za rezoluciju se slazem. U svakom slucaju bar 1400x1050 :wave:

Ja bih pre isao na varijantu sa ATI mobility x1600 grafikom koju bih modovao u FireGL V5200 i to je prava stvar, ali za rezoluciju se slazem. U svakom slucaju bar 1400x1050 :wave:

Ne znam dal je jednostavno naci normalnog proizvodjaca sa x1600-tkom... odlican izbor bi bio HP nc8430 al on iskace par stotina evra iz opsega 1200-1300e. Ja sam malopre probao 1280x800 i sem sto je sve mutnjikavo (verujem zbog toga sto nije to prava rezolucija za njega) nisam primetio da su ikonice velike niti da sam imao osecaj "manjka prostora". Sta ja znam... u cemu ste vi videli najvece zamerke rezolucije 1280x800? ...btw... probao sam onda i 1024Xnesto i ono je vec bilo kao da terate 640X480 na 19" monitoru... dobro, tu negde :eyebrows:

nisam vise student gore pomenutog fakulteta a imam upravo d620 sa quadro grafickom kartom. sto se tice grafike, procesorske snage ubedjen sam da ovaj racunar moze apsolutno sve pa cak i ozbiljnije rendere. e sad sto se tice rezolucije monitora ovaj racunar se isporucuje u dve varijante 1280x...i 1440x...oba imaju rezoluciju istu ili vecu od 17' monitora iako je sam monitor na dell-u 14', sad sve ostalo je pitanje navike i komfora. veoma je prenosiv a telo je od neke legure magnezujuma ili ceka vec tako da i izrada u smislu prenosivosti jako dobra. sa standardnom baterijom drzi oko 1:30 ako je to bitno, mada sumljam da ce nesto crtati u vozu ili autobusu...
e sad pitanje je da li mu to odgovara i ako je tako da nadje varijantu koja se uklapa u budzet, posto se dell sa istom oznakom moze biti u raznoraznim varijantma. (varijante ekrana, brzine procesora (svi su core duro) kolicine i brzine memorije, razlike u grafickim (qvadro i intel) velicine i brzine harda....)
srecno

Ljudi hvala svima, drugar je prochitao ovaj thread i kaze da ste mu mnogo pomogli. Naravno da je i dalja eventualna diskusija pozeljna jer uzima lap sledece nedelje. Misim da je trenutno najveshe zagrejan za njegovu prvu zamisao: 15"+neka dobra grafichka...

Pravih NB za tu namenu bash i nema mnogo

Prethodnih mesec dana sam proveo u istrazivanju najbolje kupovine NB za tu namenu.. Iskreno nije bash neki najbolji moguci izbor na nasem trzistu. Na kraju posle sve analize izbor je sveden SAMO na dva modela HP NW8440 i NW9440. trazio sam i Fujitsu verziju tih NB ali je poprilicno skuplja i ceka se mesec dana. Ja sam uzeo NW9440 i prezadovoljan sam ALI tezak je do bola kad treba da se nosi. A i cenom ti sigurno ne odgovara. Zato moja preporuka odvoji jos 200 ili ako treba koji e vise i kupi NW8440 to nije NB to je zver za ovaj posao. Ako ne onda je NC8430 bolja kupovina od NX9420 ( naravno moje licno misljenje ).
Pogledaj ove linkove
http://www.mcadonline.com/index.php?option=com_content&task=view&id=269&Itemid=73
http://management.cadalyst.com/cadman/article/articleDetail.jsp?id=364175&pageID=1
http://management.cadalyst.com/cadman/article/articleDetail.jsp?id=373227

Imas Fujitsu Siemens Amilo XI 1526 za 108.000 din (cca 1300 EUR)
Komp ima 17'' ekran, ge forece go 7600, intel core2duo t5500, hdd 120 GB ...
Garancija je 2 godine.
Imam ga 2 nedelje, i imam samo pohvale.
Mislim da za te pare nema sanse da nadjes takvu 17'' od bilo gog drugog proizvodjaca.
Ako te intresuje ge sam uzeo posalji PP.

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno