Šta je novo?

Lap za office, surf i filmove

Leonn

Cenjen
Učlanjen(a)
10.01.2010
Poena
151
Pozdrav svima!Citao sam teme o laptopovima, otprilike mi je jasno kakvo je stanje, ali bih hteo jos neka pitanja da postavim.Dakle, potreban mi je lap kao iz naslova, igre se nece igrati uopste.Budzet je oko 350e.Bitno je da kazem da bi operativni sistem bio win xp, jer jos neki ljudi koji ce ga koristiti mogu samo u njemu da se snadju.Jos jedna stavka je velicina ekrana, koji zelim da bude 15.6", jer mi to najvise odgovara.Velicina harda takodje nije presudna, moze biti slobodno 160gb.
Pitanja su: Da li postoji laptop na kome xp radi bolje i stabilnije nego na drugima(zbog drajvera...)?Koliko moze da znaci dd3 memorija i procesor kada su u pitanju filmovi, jer za ostali rad(office i surf) pretpostavljam da nema veci znacaj jacina proc.i mem.
Svideo mi se Dell Vostro 1015, najvise zbog garancije, ali koliko je moguce da se pregazi Linux koji ide sa njim i instalira xp da radi stabilno?
Favoriti su jos
-ACER Aspire 5732Z-432G25(kazu da je slabiji core duo u njemu, da li je tacno?)
-LENOVO G550-1 Intel-CoreDuo(koliko znaci njegova ddr3, a kazu i da nije xp za njega?)
-HEWLETT PACKARD Compaq 615 VC281EA AMD Athlon64 X2 (koliko je ovaj proc. i da li je bolji od onih u prethodna 3 modela?).Dodao bih jos 1gb rama ako bih ovaj uzimao.
Znam da sam smorio malo, ako neko ima zelju da obrazlozi i pomogne, hvala puno!

Zdravo.

XP se može manje-više instalirati na svaki laptop sa je kod određenih modela potrebno malo više petljancije - najveći problem može predstavljati nedostatak drajvera.

Što se tiče konkretnih modela, ja bih Dell zaobišao, jer je naslabiji. Garancije kod svih možeš dokupiti, tako da nije problem.

Zaista ne znam kako se ponašaju dotični modeli u praksi, ali je meni na papiru HP Compaq 615 (NX557EA) nekako najbolji izbor jer:
1) Athlon X2 Dual-Core QL-64 je daleeeko bolji od bilo kojeg Intel Dual Core Celeron koji imaju ostali modeli. Tačnije, to su neuporedive kategorije :D.
2) Radeon HD 3200 integrisana grafika je daleeeko bolja od Intelove GMA 4500MHD.

Tema o dotičnom modelu:
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=217115

Hvala puno na odgovoru, vec sam pomislio da niko ziv nece da mi odgovori...:)Najverovatnije cu uzeti taj HP, on mi i jeste bio favorit, mada mi se i Lenovo dopao, na prvi pogled.Samo da skupim jos malo kinte, pa da dodam jos 1gb rama!

Ako je zaista sve to sto si naveo prava namena laptopu koji kupujes, smatram da je najbitinija stavka prvo duzina garancije, velicina memorije i diska, pa tek onda snaga procesora i graficke karte. To govorim jer sam imao prilike da na Dell Vostro 1015 sa solidno jakim Core2Duo procesorom na 2.2 GHZ (T6670) instaliram preko fabrickog Ubuntu-a, Windows 7. Samo prethodno preko Ubuntu live cd-a pokrenes partition manager i sredis disk kako ti odgovara. Windows XP nisam uspeo da instaliram jer sam dobijao plavi ekran na samom pocetku. A sto se utisaka o radu tice, smatram da je Core2Duo procesor prakticno overkill za potrebe office laptop-a. Windows 7 radi neverovatno brzo a verujem da bi neprimetno sporije radio sa Celeronom ili bilo kojim drugim budget mobile procesorom.
Prakticno bilo koji procesor, sem onih najsporijih koji se stavljaju u netbook racunare trenutno, ce ti uz neku razumnu kolicinu rama dati odlicne performanse u Windows-u 7 ili Visti, performanse, koje, ponavaljam trazis od jednog office racunara.

U konkretno navedenoj situaciji ne vidim neku znacajnu prednost u izboru procesora. Sa skupim Core 2 duo procesorom bi dobio nekih 20% performansi vise (nebitno za svakodnevni rad) i nekih pola sata do sat duze trajanje baterije (mozda bitnije, ali ne toliko koliko je skuplje).

Razlika u gore navedenim grafickim kartama (Radeon 3200hd i Intel 4500HD) nije uopste takva kao sto se navodi. Baci pogled na ovaj link pa ces videti da je na rang listi od preko 200 grafickih kartica razlika izmedju njih samo 5 mesta, dakle, po meni nebitna stavka.

http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.844.0.html

Razlika u snazi procesora je takodje ne toliko bitna, jer ce prakticno sve sa oko 2Ghz takta, zvalo se bilo kako, moci da pokrene filmove, muziku i internet. Navodim, ponovo, da uzimam u obzir da ne igras video igre, da ne radis procesorski zahtevne stvari i ne ocekujes maksimalno trajanje baterije.

Na ovom linku pretrazi gde se koji procesor nalazi na tabeli pa uporedi da li su razlike tako ogromne izmedju navedenih i da li je to nesto na cemu treba slepo insistirati.

http://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmarklist.2436.0.html

Umesto HP-a koji je gore naveden kao favorit, predlozicu ti sledece, jer kada doplatis za jos sistemskog rama na HP-U, pribilzices se njegovoj ceni:

http://www.hellas.rs/index.php?action=opis&q=5048

Provereno kvalitetan Dell Vostro 1015 sa Celeronom 900 na 2.2 Ghz koji ti je apsolutno dovoljan za tvoje potrebe. U startu imas i 2GB rama,veci hard disk od 250GB, 4 USB porta i da ne zaboravim najvaznije, 3 godine garancije. Stoji da su zvucnici losi, ali to nije neresiv problem. Ja jesam imao problem sa instalacijom XP-a ali bi to trebalo proveriti prethodno. U svakom slucaju, ovo smatram daleko pametnijom kupovinom.

Cinjenicu da se na ovom forumu preporuke za kupovinu uglavnom baziraju na misljenju "sto jaci hardver za sto manje para" ne smatram ispravnom kada je u pitanju kupovina potrosne stvari kao sto je laptop, koja se menja na par godina i treba da zadovolji potrebe prosecnog, nezahtevnog korisnika kome performanse nisu prioritet.

Poslednja izmena:
@mikele
Кол'ко ти траје батерија на том чуду? :)

Слажем се у потпуности с тобом, поготово око гаранције. Сви знамо колико је исплативо поправљати лаптоп ван гаранције и мењати делове :d

Da ne ispadne da pricam prazne price,evo ti i linka sa opisom modela koji sam ti predlozio i njegovim ocenama. A na istoj strani imas i 2 linka sa testovima istog modela ali sa Celeron dual core i Core 2 Duo procesorom u konfiguracijama, pa procitaj i zakljucak novinara, da li se, za ovakav office laptop isplati jaci procesor.

http://www.notebookcheck.net/Dell-Vostro-1015.21506.0.html

Inace, 2 eksterna linka sa testovima na nemackom jeziku pa koristi google translate ako ga ne poznajes.

Valjda sam pomogao malo, ne samo tebi vec i nekom drugom. :wave:

Poslednja izmena:
@mikele
Кол'ко ти траје батерија на том чуду? :)

Слажем се у потпуности с тобом, поготово око гаранције. Сви знамо колико је исплативо поправљати лаптоп ван гаранције и мењати делове :d

Na Vostru 1015, sa Core 2 Duo, oko 3 sata gledanja filmova. Na Celeronu mi se cini sat vremena manje. Mislim da pise tacno u testu cije sam linkove upravo naveo, i to su proveravali.

Hm...mikele, sad si me vratio na pocetak!:)Nekako sam od pocetka vise gledao HP, par prijatelja poseduje neke modele, dobro ih sluze...a i momci odavde su nahvalili taj model.Ali ti si vrlo argumentovano predstavio Dell, pa si me zbunio malo...ja jesam gledao 1015 najvise zbog garancije, ali sam procitao na nekim mestima da ima problema sa XP-om, a to mi je jako vazno...grafika nije zaista bitna, ali uvek bolje da bude jaca...isto vazi i za hard disk prostor, ja sam racunao, za neke potrebe, bice sasvim dovoljno i 160gb, cisto za office, slike, poneki dvd rip, mozda nekih 5-10gb mp3...imam dekstop racunar sa 750gb za storage.Ono sto jede prostor svuda, igre i hd filmovi nece biti na laptopu...meni je najvaznije da stabilno radi u xp-u, office, surf, malo muzike, poneki film i slike....da moze da se pokrene vise prozora, da ne usporava i sl.
Jos razmisljam, imam oko 35000 budzet, mozda i naraste za koju hiljadarku...
Pozz

Sve sam ono napisao samo zato sto sam imao taj Vostro 1015 u rukama, bas kupljen za potrebe filmova, interneta, video kako radi i smatram da je za tu namenu Core2Duo, 3GB RAM-a, N wireless mreza, stvarno previse i nepotrebno. Zvuk mu je ocajan, zaista, i to mu jedino zameram. Intel 4500HD grafika bez problema tera sve filmove, laptop ima samo obican VGA izlaz, ali to opet nije tolika zamerka jer mu multimedija i nije namena. Daleko od toga da se moze uporediti sa IBM Thinkpad T kvalitetom izrade, ali je zaista iznad proseka sto se ostalih tice. Nema numericku tastaturu iako se u specifikacijama cesto navodi suprotno.

Problem nastaje ako ti apetiti skoce neposredno po kupovini laptopa.Ako iznenada pozelis i veci ekran, pa jacu grafiku zbog video igara, pa hoces da ga povezujes na plazma televizor, pa ti zafali ram-a jer predjes na novi i zahtevniji operativni sistem....Treba u startu biti nacisto sta zelis od te masine sledecih par godina i nesporazuma ne bi trebalo da bude.

Ako pricamo o laptopu za filmove i office: sto duza garancija, da te ne boli glava jer ces ga za 3 godine mozda i promeniti za novi. Sto vise prostora na hard disku, jer toga nikad nije dovoljno. 1 GB sistemskog rama ako koristis Windows XP, vise ako ides na Windows 7 (sto preporucujem), po meni 2 je i vise nego dovoljno za njega. Dvd rezac je obavezna stavka. Bluetooth, ako recimo cesto petljas sa transferom podataka sa mobilnog telefona i slicnih uredjaja, nekom ni to mozda nece trebati. Zvucnici nisu toliko bitni, jer se pravi dobar zvuk tesko moze spakovati u dimenzije laptopa. Kamera mozda zatreba, nije je lose imati. USB-a ipak vise od 2, jer nikad ne znas kada ce zatrebati i sta ces od periferija imati. A ako si bas gadljiv na Celerona i ostale osakacene modele procesora potrazi konfiguracije sa Intel Pentium Dual Core procesorima, koji su trenutno najpovoljniji sto se odnosa cena /performanse tice,jer imaju dobrih strana Core2 Duo procesora, a cenu jeftinijih Celerona .

Iako hardverski zahtevi interneta i multimedije na racunaru jesu donekele porasli, mislm da su i polovni laptopovi reda prve Centrino generacije od pre 3 godine i vise nego dovoljni za ono sto ti trazis. Ali cak ni ja, kao okoreli zagovornik kupovine polovnog hardvera takvu nabavku ne preporucujem i ne smatram razumnom sada, uzevsi u obzir pad cena novih laptopova i duzinu garancije koja se nudi.

Svakako, sta god da uzmes u tom cenovnom rangu neces puno pogresiti,ali da uprostim, ne treba toliko racuna voditi o "kvalitetu" hardvera, koliko o "kolicini" hardvera koji dobijas za pare i podrsci koju dobijas za odredjen vremenski period. I to opet, da napomenem, to vazi za te najosnovnije potrebe koriscenja laptopa. Naravno da ce retko ko od proizvodjaca dati 3 godine garancije na gaming laptop koji non-stop pratkicno radi na svom limitu, u crvenoj zoni. Ali ova kategorija laptopova o kojoj govorimo u ovoj temi, upravo zbog toga sto se eksploatise u relativno nezahtevnim uslovima ne treba da ima kompormisa po pitanju duzine garancije, a svakako da ih moze i sme imati po kvalitetu.

Fujitsu, HP,Asus, Acer, jesu odlicne marke u tom cenovnom rangu koji navodis , ali mislim da garancija od samo godinu dana nije povoljnost.

Razmisli i o MSI-u,uglavnom daju 2 godine garancije i nesto jace konfiguracije za iste pare,ali mislim da Dell, ipak prema trenutnoj ponudi, konketno zbog duzine garancije i nesto boljeg kvaliteta izrade daje vise za ulozeno,bas u toj klasi jeftinijih laptopova o kojoj govorimo.

Jedini problem koji mozes imati sa Vostrom je intalacija XP-a, ja jesam imao problem, moguce je da je u pitanju neka vrsta zastite, ali mislim da nema razloga da ne predjes na Windows 7, koji je po meni prakticno XP sa dosta sminke, a svakako je bolje resenje od Viste.

Poslednja izmena:
Prvo, hvala na vrlo iscrpnom odgovoru...potrudio si se da sve obrazlozis.
Shvatam sta hoces da kazes, i slazem se da jako puno znaci garancija.Ja sam i mislio da doplatim za vecu garanciju koji god da kupim.Sa Dell-om to ne bi bilo potrebno, zato je on meni i bio jedan od favorita...najveci problem koji ja imam je sto ce povremeno laptop koristiti jos tri osobe, vrlo ogranicenog racunarskog znanja, i upoznate su jedino sa xp-om, koliko toliko.Pokusavati da im objasnjavas linux ili win 7 je nemoguca misija.Ja sam vec radio na sedmici i svidja mi se, mada najvise koristim xp, i na poslu....
Elem, posto je to jedan od glavnih kriterijuma, bojim se da cu morati da zaobidjem Dell iako sam prilicno razmisljao posle tvojih poruka...na hp sam vec video da xp radi odlicno, i to je prioritet!
Skupljam jos malo para za dodatne troskove oko laptopa, ali kako stvari stoje bice hp 99%.
Hvala puno jos jednom na trudu i savetima.

Prvo, hvala na vrlo iscrpnom odgovoru...potrudio si se da sve obrazlozis.
Shvatam sta hoces da kazes, i slazem se da jako puno znaci garancija.Ja sam i mislio da doplatim za vecu garanciju koji god da kupim.Sa Dell-om to ne bi bilo potrebno, zato je on meni i bio jedan od favorita...najveci problem koji ja imam je sto ce povremeno laptop koristiti jos tri osobe, vrlo ogranicenog racunarskog znanja, i upoznate su jedino sa xp-om, koliko toliko.Pokusavati da im objasnjavas linux ili win 7 je nemoguca misija.Ja sam vec radio na sedmici i svidja mi se, mada najvise koristim xp, i na poslu....
Elem, posto je to jedan od glavnih kriterijuma, bojim se da cu morati da zaobidjem Dell iako sam prilicno razmisljao posle tvojih poruka...na hp sam vec video da xp radi odlicno, i to je prioritet!
Skupljam jos malo para za dodatne troskove oko laptopa, ali kako stvari stoje bice hp 99%.
Hvala puno jos jednom na trudu i savetima.

Nema na cemu, drago mi je sto si siguran u svojoj odluci i sto znas pouzdano sta zelis. A lepo od tebe i sto si cenio moj trud i prokomentarisao moje poruke. U svakom slucaju, mozda ce nekom drugom biti od pomoci.

Pozdrav,i srecna kupovina! :wave:

uglavnom podrzavam sve sto je Mikele napisao u vezi Vostro modela jer sam i ja imao priliku da izforsiram realnim testovima taj model.. XP je uz odgovarajuce drajvere i muku sa pronalazenjem istih radio savrseno.. Dakle savrseno.. E sad jedino sto se ne slazem da je "zvuk ocajan", jer je zvuk mnooogo gore od ocajnog sa ugradjenim zvucnicima.. :)) mozda je do drajvera koje sam mu stavljao za XP ali ne garantujem.. Dakle naajveca zamerka je sto se cuje gore od mobilnog telefona a to se prevazilazi externim zvucnicima.. Ne znam kako je sa ostalim Dell modelima ali za ovaj potpisujem.. Sto se tice performansi pokidao je sva moja ocekivanja i prevazisao ih. Za igrice verujem da je kilav zbog integrisane kartice ali na kraju krajeva ovaj laptop i nije za to... Pozz

/btw HP pa Dell su do skoro bili najprodavaniji brendovi u svetu.. nemojte mi reci da je toliko ljudi kupovalo laptopove koji ne valjaju i iz godine u godinu nastavilo ih kupovati

sta kazete za ovaj:

* Čipset: Intel GL40 + ICH9M
* Procesor: Intel Celeron Dual Core T3000 (1.8GHz, FSB 800MHz, 1MB L2)
* RAM 2GB DDR2 800MHz, hard disk 250GB 5400rpm SATA, SuperMulti DL DVD rezač
* Ekran: 15,6" HD 16:9 TFT WXGA (1366 x 768) BrilliantView
* Grafika: Mobile Intel Graphics Media Accelerator 4500M sa deljenom sistemskom memorijom, DirectX 10
* Mreža: 10/100 Mbps Fast Ethernet LAN, 54 Mbps 802.11b/g WLAN
* Realtek ALC662-GR audio visoke definicije sa 8-kanalnim S/PDIF izlazom, stereo zvučnicima (2 x 1W) i mikrofonom
* 13-u-1 čitač kartica (MS, SD, mini SD, micro SD, MMC, RS-MMC, MMC micro, mobile MMC, MS Pro, MS Duo, MS Pro Duo, MS Pro HG Duo, M2)
* Integrisana VGA web kamera
* Litijum-jonska 6-ćelijska baterija (2200 mAh, 10.8 V), autonomija idle 3:10h / DVD playback 1:50 h
* Dimenzije: 380 x 245 x 24.8 / 37.4 mm
* Težina: 2.67 kg
* Boja: crna
* 1 Godina garancija: Gde god da ste kupili Fujitsu računar sa Collect&Return garancijom, ostvarujete pravo na uslugu „Preuzimamo-Popravljamo-Vraćamo“, potpuno besplatno za vas
* Bez operativnog sistema

http://ts.fujitsu.com/home/products/notebooks/amilo_li_3710.html

~32000

I ja sam na slicnoj muci. Pored toga, planiram igrati DOTU (warcraft 2) jedino, i cod2 mp ali jako rijetko, dota glavna. Uglavnom, ne bi trebalo biti problema sa ovim masinama, s obizorom da je warcraft 3 star 7-8 godina?

sta kazete za ovaj:

* Čipset: Intel GL40 + ICH9M
* Procesor: Intel Celeron Dual Core T3000 (1.8GHz, FSB 800MHz, 1MB L2)
* RAM 2GB DDR2 800MHz, hard disk 250GB 5400rpm SATA, SuperMulti DL DVD rezač
* Ekran: 15,6" HD 16:9 TFT WXGA (1366 x 768) BrilliantView
* Grafika: Mobile Intel Graphics Media Accelerator 4500M sa deljenom sistemskom memorijom, DirectX 10
* Mreža: 10/100 Mbps Fast Ethernet LAN, 54 Mbps 802.11b/g WLAN
* Realtek ALC662-GR audio visoke definicije sa 8-kanalnim S/PDIF izlazom, stereo zvučnicima (2 x 1W) i mikrofonom
* 13-u-1 čitač kartica (MS, SD, mini SD, micro SD, MMC, RS-MMC, MMC micro, mobile MMC, MS Pro, MS Duo, MS Pro Duo, MS Pro HG Duo, M2)
* Integrisana VGA web kamera
* Litijum-jonska 6-ćelijska baterija (2200 mAh, 10.8 V), autonomija idle 3:10h / DVD playback 1:50 h
* Dimenzije: 380 x 245 x 24.8 / 37.4 mm
* Težina: 2.67 kg
* Boja: crna
* 1 Godina garancija: Gde god da ste kupili Fujitsu računar sa Collect&Return garancijom, ostvarujete pravo na uslugu „Preuzimamo-Popravljamo-Vraćamo“, potpuno besplatno za vas
* Bez operativnog sistema

http://ts.fujitsu.com/home/products/notebooks/amilo_li_3710.html

~32000

Boze... pa sta rade ove firme!!! Juce je bio 32 a danas 37000 :wall::crash::smackbum::mad::S:

Da se prikljucim istoj temi.

U Winwinu i gigatronu moze da se kupi Dell Vostro A840 za oko 28000. Tri godine garancije.
Sta mislite o tom racunaru ?
Kakvi su Asus laptopovi, prodavci mi kazu da su ubedljivo najprodavaniji brend u tom cenovnom ragu.

Ono sto meni smeta kod Vostro A840 je samo 2 USB i nema web kamericu. A vlasniku ce uglavnom sluziti za skype i otvaranje nekih CAD fajlova.

Inace koliko je AutoCAD hardverski zahtevan ? Koliko vise znaci neki intel dual core u odnosu intel celeron ?

Ne mogu ti sa sigurnoscu reci za upotrebljivost tog racunara sto se Autocad-a tice, valljda ce se javiti neko sa konkretnim informacijama i iskustvom, moje je licno misljenje da nece biti problema, a sto se samog racunara tice, mislim da je je taj model trenutno nesto najpametnije sto se moze uzeti za taj novac, doduse samo u varijanti sa 250 GB hard diska i 2GB ram-a. Lako se nosi, velicina ekrana je sasvim OK, ostalo vezano za njega se moze ukratko okarakterisati kao - solidno, i mada cu se pretvoriti u papagaja ponavljajuci ono najbitinije i presudno - 3 godine garancije. :D
Za ono za sto si naveo da ce se na njemu raditi, mislim da je potpuno upotrebljiv.
Za te pare mozes uzeti samo netbook racunar, na koje sam licno jako gadljiv, uglavnom zbog malog ekrana i nedostatka optike.

Poslednja izmena:
Vrh Dno