Šta je novo?

Lap top do 500€?

fearco

Slavan
Učlanjen(a)
23.08.2007
Poena
320
Moja oprema  
RAM
16GB
koji lap top do 500 evra, bice koriscen za svakodnevne potrebe nista muzika nista rendering. I gde su najpovoljniji?

Laptop, budžet oko 50k RSD, može i do 500 € :)

Elem, došlo vreme da i ja pazarim laptop (pre svega zbog toga što se često seljakam), pa mi desktop postao “teret”.
Budžet mi je oko 50k, a laptop bih koristio za sve po malo: obradu teksta (Word), programiranje (C#, SQL, Drupal…), volim i da “prčkam” po Linuxu (naravno, preko VirtualBox-a, dok ne ovladam tim čudom :)) i, naravno, standardna upotreba: net, filmovi…
Igrice skoro da i ne igram, tako da mi grafička i nije toliko bitna (tj. ako igram, igram Football Manager, koji nije nešto spektakularno grafički zahtevan), ali bih ipak izbegao integruše.

Češljajući ovaj forum, nabasao sam na ovaj Lenovo sa 6 Gb RAM-a, ono što me “nervira” na tom laptopu su: ATI grafika i YU layout tastature.
Preko AMD procesora još i mogu da pređem (da, idealno bi mi bilo: Intel/nVidia/US layout i naravno, onih, 6 Gb RAMa, ali imam osećaj da previše izvoljevam za te pare :)), pa me zanima koliko je ovaj laptop dobar izbor i da li za te pare ima nešto bolje (odnos procesor/memorija/grafička…).

Takođe, ako neko ima gore navedeni Lenovo, zanima me koliko se dotični greje, koliko traje baterija…?

Po meni je trenutno najisplativije kupiti fujitsu lifebook a530 (36990 dinara), ima osakaćeni i3 odnosno p4600 dual core koji radi na 2 GHz i ima 2 MB keša, 2 GB DDR3, 250 GB HDD, HDMI, ... Dokupiš još 2 GB memorije, oko 2100 dinara i vozi. Win rejting mu je 4,2. Bateriju mu još nisam isprobao tako da neznam koliko drži ali mogu da ti kažem da je urađen od kvalitetne plastike, čvrst je i ništa neškripi, niti se ekran niti tastatura ugibaju i što je po meni veoma veliki plus je to što ima vodonepropusnu tastaturu. Ja sam birao laptop po tome da mu je cpu socket veoma pristupačan. Ovde se nalazi pored slotova za memoriju (poklopac sa 5 šrafa) tako da vrlo jednostavno možeš da apgrejduješ procesor (ja sam sa ebay-a uzeo i5 za 99 dolara).

@fearco
Onda ovo: http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/5661-hp-probook-4520s-wt297ea

Intel Core i3-370M
6GB DDR3 1333MHz
320GB SATA 7200rpm
sve ostalo standardno ima i dobijaš na poklon lepu HP torbu, sve to za ravno 50 hiljada dinara.

@...
Nemaš razloga da bežiš od "integrisane" grafičke, pročitaj ovde zašto: http://forum.benchmark.rs/showthrea...anje-VS2010)&p=2455579&viewfull=1#post2455579

Obrati pažnju na model koji sam predložio iznad, retkost da za ovaj novac dobiješ 6GB RAMa, 7200RPM disk, što je odlično za sve, a naručito za VirtualBox! Intelova grafika koja se nalazi u samom procesoru je dovoljna za HD filmove i po neku igricu.

Poslednja izmena:
@fearco
Onda ovo: http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/5661-hp-probook-4520s-wt297ea

Intel Core i3-370M
6GB DDR3 1333MHz
320GB SATA 7200rpm
sve ostalo standardno ima i dobijaš na poklon lepu HP torbu, sve to za ravno 50 hiljada dinara.

@...
Nemaš razloga da bežiš od "integrisane" grafičke, pročitaj ovde zašto: http://forum.benchmark.rs/showthrea...anje-VS2010)&p=2455579&viewfull=1#post2455579

Obrati pažnju na model koji sam predložio iznad, retkost da za ovaj novac dobiješ 6GB RAMa, 7200RPM disk, što je odlično za sve, a naručito za VirtualBox! Intelova grafika koja se nalazi u samom procesoru je dovoljna za HD filmove i po neku igricu.

ček, ček... je l' to, bukvalno, znači da je onda i ona neintegrisana grafulja, zapravo nešto kao integrisana...?

sve u svemu, zanimljiv model laptopa, koji je izbio na prvo mesto međ' konkurentima na mojoj listi, jes' da ima manji hard, ali bože moj... :)

Hvala na pomoći... :)

Da, na slici je ploča od HP DV6.

hpdv6systemboard.jpg

Desno je GPU i oko njega memorija. Kad rikne rećiće ti da je "crkla ploča". Neintegrisana grafika je dodatni čip na ploči koji može samo da napravi probleme i treba ga izbeći ako ti nije neophodan (igre). Mnogi profi laptopovi koji koštaju preko hiljadu evra imaju Intel grafiku. Sa druge strane Intel grafika se sada nalazi u samom procesoru, nije poseban čip, te je i broj mogućih problema sa njom manji, manje toplote, samim tim manje buke, što sve utiče na veću pouzdanosti i dugovečnost laptopa.

E drugari hvala vam, oticu sutra - prekosutra da pogledam ovaj sto je marko predlozio kako izgleda i koja je cena u par radnji pa ako mi se svidi cu da ga pazarim :)

ako ima PC Practic i u NSu, onda se moja potraga tu i završava... :)

Hvala na pomoći... :wave:

EDIT:

zaleteo sam se malo, ali ipak ostaje u konkurenciji sa onim Lenovom...
čitajući review-ove, vidim da ljudi kukaju na touchpad, trajanje baterije i težinu...

i jedno konkretno pitanje u vezi sa procesorom: koji je jači/bolji Intel Core i3-370M 2.4GHz (3MB L3 Cache) ili AMD Phenom II Triple-Core N850 2.2GHz, 1.5MB?

mislim, ja preferiram Intel, ali čitajući onaj test na PC Practic-u sam se još više zbunio... :)

Poslednja izmena:
Evo još malo o ovom HP laptop-u: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?253535-HP-ProBook-4525s-iskustva-i-korisne-informacije

Obrati pažnju na postove korisnika DS9, u pitanju je sličan model, samo sa AMD procesorom.

Intel ima trenutno bolje procesore, a naručito mobilne (sveukupno gledano). Procesor neka ti je poslednja briga, u svakodnevnom radu nema razlike ni između i7 koji je quad-core i i3. Aplikacije koje umeju da iskoriste jedno jezgro više će možda na tom triple-core imati blago bolji skor, mada se po mom mišljenju sve to svodi na sintetičke testove, dok je u realnom radu razlika zanemarljiva. Mislim da svakako nećeš raditi CPU zahtevne taskove satima i danima na laptopu pa da brineš oko CPUa. :) Trenutno bih pre uzeo čak i stariji Intelov procesor nego noviji AMD-ov, bez puno razmišljanja, ali to sam ja. :)

Touchpad jeste možda malo lošiji, ali lično preferiram miša svakako, neki duži rad na touchpad-u mi je neudoban, a nisam primetio ni da su na drugim laptopovi značajno bolji. Što se tiče trajanja baterije najduže će trajati ako se koristi Intel CPU sa integrisanom grafikom, to je 6 cell baterija i ne treba očekivati čuda, ali se može uvek dokupiti 9 cell baterija. Većina ostalih laptopova dolazi sa 6 cell baterijom, tako da je autonomija veoma slična.

Najbolje da pogledaš laptop uživo, veruj mi da od čitanja i specifikacija nema vajde ako ti se laptop ne svidi na oko i na dodir. :) Ni taj Z565 nije loše rešenje, i on ima palmrest od aluminijuma (valjda?) kao i HP, dok HP ima i poklopac ekrana (sa gornje strane) sa završnom obradom od aluminijuma.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno